Gość Artur Napisano wczoraj o 20:51 Zgłoszenie Share Napisano wczoraj o 20:51 7 godzin temu, Gość Michu napisał: Jak widzę że wypowiadają się tu osoby co mają 5 ha pyrek i piszą że je detaluja i sprzedawaja to właśnie tylko oni rynek psuja bo ten co napisał co sądzi 50 ha to on produkuje a ten co ma 5 ha niech lepiej idzie do pracy na drugą zmianę a najlepiej jak on w ogóle do roboty nie chodzi o z tego żyje,to uważam że to nowoczesne zulostwo i nieróbstwo Ale z ciebie inteligentny człowiek ktoś kto sadzi 5ha i detaluje i ma 150ton zarobi minimum 200 tys nawet w tym roku a ty zapieprzasz i masz parę groszy.gratuluje rozumu żeby oddać towar po 10gr i sadzić 50ha.wszyscy zarobią a ty na kredycie jedziesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Krzysztof Skrok Napisano wczoraj o 21:05 Zgłoszenie Share Napisano wczoraj o 21:05 Godzinę temu, Gość Wojtek napisał: W końcu ktoś się nie bał prawdy napisać, przecież poniżej tych kilkudziesięciu hektarów to nie da się z gospodarstwa wyżyć, jestem za tym żeby zostały same większe gospodarstwa, można znieść w końcu KRUS, wprowadzić klasyczne podatki i zrobić z tego normalną działalność gospodarczą, cena się ustabilizuje wysoko no bo nie będzie detalujacych busiarzy, uwolni się ziemia do zakupu czy dzierżawy a Ci co teraz harują na 15 czy 20 ha pójdą spokojnie do roboty i będą mieli więcej czasu i pieniędzy. Rolnictwo trzeba zostawić profesjonalistom, to nie XIX wiek żeby wszyscy w tym pracowali, teraz od tego są maszyny a rolnik jest od podejmowania decyzji. Głupoty piszecie produkować to głupi potrafi,trzeba sprzedać dobrze.za 5ha ziemniaka kupiłem w tym roku auto za 200tys.a wy sobie sadźcie dalej po 100ha i oddawajcie za 100zl zysku z hektara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Romek Napisano wczoraj o 21:16 Zgłoszenie Share Napisano wczoraj o 21:16 Mam ledwo 12 ha. Co rok 5-6 ha ziemniaka, 4 ha warzyw i trochę zboża. Żona tez pracuje w gospodarstwie. Dom nowy, kostka na podwórku i duża chłodnia. Na wakacje tez sie pojedzie 2 x do roku a ten cymbał jeden z drugim do pracy mi każe iść. Śmiechu warte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość rolnik mazowsze Napisano wczoraj o 21:55 Zgłoszenie Share Napisano wczoraj o 21:55 Nic dziwnego że tych małych ci obszarnicy wysyłaja do pracy jeżeli np swoje 40 ha ziemniaka policzy że zostało mu po 2-3 tys zysku .To jak taki ktoś ma sobie wyobrazić małego plantatora z 4-5 ha ...toć on ma ledwo koło 10 tys zysku , więc jak z tego ma wyżyć....Takie oto rozumowanie....Do tematu napisze , że z 7-8 lat temu mój sąsiad tak też krzyczał ..kto się nie rozwija ten się cofa.... mały musi drogi kupić paliwo , nawozy , a taniej sprzeda itp. Akurat nie siedział w warzywach. Ale tak 3-4 lata pociagnil. I już go dawno komornik wyprostował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Swietokrzyskie Napisano wczoraj o 22:08 Zgłoszenie Share Napisano wczoraj o 22:08 36 minut temu, Gość Romek napisał: Mam ledwo 12 ha. Co rok 5-6 ha ziemniaka, 4 ha warzyw i trochę zboża. Żona tez pracuje w gospodarstwie. Dom nowy, kostka na podwórku i duża chłodnia. Na wakacje tez sie pojedzie 2 x do roku a ten cymbał jeden z drugim do pracy mi każe iść. Śmiechu warte I tak trzymaj,jestem w podobnej sytuacji i mam się bardzo dobrze.Mamy 25ha i ani żona ani ja nie pracujemy.zero kredytów a żyjemy sobie na poziomie myślę,że dobrym ,ale forum nie jest od chwalenia statusem majątkowym to nie będę wymieniał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Ralf Napisano 23 godziny temu Zgłoszenie Share Napisano 23 godziny temu Godzinę temu, Gość Romek napisał: Mam ledwo 12 ha. Co rok 5-6 ha ziemniaka, 4 ha warzyw i trochę zboża. Żona tez pracuje w gospodarstwie. Dom nowy, kostka na podwórku i duża chłodnia. Na wakacje tez sie pojedzie 2 x do roku a ten cymbał jeden z drugim do pracy mi każe iść. Śmiechu warte Ja mam 8 ha ziemniaka. Wszystko sprzedane przed przymrozkami W przyszlym roku juz nie bede obsiewal zbozem wogole i sadze 16 ha ziemniska. I tak lepiej wyjde ak na zbożu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Kolo Napisano 14 godzin temu Zgłoszenie Share Napisano 14 godzin temu 9 godzin temu, Gość Ralf napisał: Ja mam 8 ha ziemniaka. Wszystko sprzedane przed przymrozkami W przyszlym roku juz nie bede obsiewal zbozem wogole i sadze 16 ha ziemniska. I tak lepiej wyjde ak na zbożu. Panowie i ja dostalem od tesciów 6 ha ziemi. W przyszlym roku planuje sadzic ziemniaki. Nigdy tego nie robilem. Panowie jakie nawozy stosowac żeby ladne urosly i żeby nie mialy parcha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Młody Napisano 13 godzin temu Zgłoszenie Share Napisano 13 godzin temu 25 minut temu, Gość Kolo napisał: Panowie i ja dostalem od tesciów 6 ha ziemi. W przyszlym roku planuje sadzic ziemniaki. Nigdy tego nie robilem. Panowie jakie nawozy stosowac żeby ladne urosly i żeby nie mialy parcha Doradza, lepiej odpuść sobie szkoda zdrowia i pieniędzy, bądź obsiej jakimś zbożem lub puść w dzierżawę zapaleńców nie brakuje czysty pieniądz bez roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sieradzak Napisano 13 godzin temu Zgłoszenie Share Napisano 13 godzin temu Parodia zaczyna się robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Ralf Napisano 12 godzin temu Zgłoszenie Share Napisano 12 godzin temu 25 minut temu, Sieradzak napisał: Parodia zaczyna się robić. 50 minut temu, Gość Młody napisał: Doradza, lepiej odpuść sobie szkoda zdrowia i pieniędzy, bądź obsiej jakimś zbożem lub puść w dzierżawę zapaleńców nie brakuje czysty pieniądz bez roboty. Sprobuje jak nie wyjdzie w przyszlym roku to w 2027 roku zrobie jak mowisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Ralf Napisano 12 godzin temu Zgłoszenie Share Napisano 12 godzin temu 52 minuty temu, Gość Młody napisał: Doradza, lepiej odpuść sobie szkoda zdrowia i pieniędzy, bądź obsiej jakimś zbożem lub puść w dzierżawę zapaleńców nie brakuje czysty pieniądz bez roboty. A kiedy stosowac nawozy i jakie. Podobno sól już można siac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Wojtek Napisano 12 godzin temu Zgłoszenie Share Napisano 12 godzin temu Kopanie idzie na 3 kombajny, jutro finisz, towar wjeżdża bez kłopotów, jeszcze raz dzięki za kontakty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość rolnik z Wielkopolski Napisano 11 godzin temu Zgłoszenie Share Napisano 11 godzin temu W dniu 20.12.2025 o 17:33, Gość Wojtek napisał: W dniu 20.12.2025 o 11:37, Gość Kkr napisał: Nie rozumiem co ma kastrowanie do ziemniaków, niektórzy nie wiedzą o czym piszą. Inni z kolei traktują uprawę ziemniaków jako prywatną profesję i broń Boże jeśli ktoś postanowi robić to samo. Cóż pewnie nie będzie z tego giga pieniędzy w tym roku, ale przy złotówce za kilo miały być. Przy 0,2 za kg to jest 10 k z ha, sadzonka kosztowała mnie średnio 5k, nawozy i środki ok 3 k zostanie 1 tysiąc z ha to i tak lepiej jak na zbożu dobrego dopłata to może się zamknie jakoś, byle tylko sprzedać Jeśli to jest twoja kalkulacja produkcji ziemniaków to współczuję.... Nawet jeśli koszt sadzeniaków to u Ciebie 5 tys. złotych to zapomniałeś o paru drobiazgach: - koszt ziemi (nawet jeśli to jest Twoja ziemia "z dziada pradziada" należy liczyć jej koszt, przecież mógłbyś ją wydzierżawić i dostać parę tysięcy za "nic nierobienie" więc należy tę parę tysięcy liczyć, jeśli tą ziemię dzierżawisz lub kupiłeś w ostatnich latach to tym bardziej należy chociaż 2 tys. przyjąć do kalkulacji) - podatek gruntowy - to przecież często parę stówek, - jakaś uprawa pożniwna - chociaż 200 zł - orka - 300 zł - uprawa przed sadzeniem - 200 zł - sadzenie - minimum 500 zł - jakim cudem dasz radę za 3 tys. nawozić i przeprowadzić pełną ochronę (chwasty, szkodniki, choroby) to ja nie mam pojęcia. Tak delikatnie licząc policz to razy 2. Czyli dolicz jeszcze 3 tys. zł. - zbiór - ja rozumiem, że jak ktoś uważa, że jak do swojej sześćdziesiątki zaczepi swoją Annę i wsadzi na kombajn swoich członków rodziny to zbioru może nie liczyć... No i te ziemniaki w ilości 50 ton z hektara (tak przyjąłeś) w magiczny sposób przejadą z pola do gospodarstwa... No ale nie muszę chyba tłumaczyć, że jest coś takiego jak paliwo, amortyzacja sprzętu, płatność za godziny pracy pracowników itp.... Stosując profesjonalny sprzęt do zbioru należy sam zbiór policzyć na jakieś 2-2,5 tys. zł/ha. Jak ktoś się męczy Anną i członkami rodziny też trzeba chociaż te 1500 zł policzyć na miłość Boską... Paru "drobnych" rzeczy jeszcze nie policzyłem jak np. zaprawianie sadzeniaków... Podsumowując... Albo robisz totalną amatorszczyznę, ale wtedy nie zbierasz 50 ton z hektara jak przyjąłeś do kalkulacji... Albo nie potrafisz liczyć i niedoszacowałeś kosztów o jakieś 8 tys. złotych. Na szczęście rozstrzygnięcie tego dylematu to już nie mój problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Wojtek Napisano 10 godzin temu Zgłoszenie Share Napisano 10 godzin temu Godzinę temu, Gość rolnik z Wielkopolski napisał: Jeśli to jest twoja kalkulacja produkcji ziemniaków to współczuję.... Nawet jeśli koszt sadzeniaków to u Ciebie 5 tys. złotych to zapomniałeś o paru drobiazgach: - koszt ziemi (nawet jeśli to jest Twoja ziemia "z dziada pradziada" należy liczyć jej koszt, przecież mógłbyś ją wydzierżawić i dostać parę tysięcy za "nic nierobienie" więc należy tę parę tysięcy liczyć, jeśli tą ziemię dzierżawisz lub kupiłeś w ostatnich latach to tym bardziej należy chociaż 2 tys. przyjąć do kalkulacji) - podatek gruntowy - to przecież często parę stówek, - jakaś uprawa pożniwna - chociaż 200 zł - orka - 300 zł - uprawa przed sadzeniem - 200 zł - sadzenie - minimum 500 zł - jakim cudem dasz radę za 3 tys. nawozić i przeprowadzić pełną ochronę (chwasty, szkodniki, choroby) to ja nie mam pojęcia. Tak delikatnie licząc policz to razy 2. Czyli dolicz jeszcze 3 tys. zł. - zbiór - ja rozumiem, że jak ktoś uważa, że jak do swojej sześćdziesiątki zaczepi swoją Annę i wsadzi na kombajn swoich członków rodziny to zbioru może nie liczyć... No i te ziemniaki w ilości 50 ton z hektara (tak przyjąłeś) w magiczny sposób przejadą z pola do gospodarstwa... No ale nie muszę chyba tłumaczyć, że jest coś takiego jak paliwo, amortyzacja sprzętu, płatność za godziny pracy pracowników itp.... Stosując profesjonalny sprzęt do zbioru należy sam zbiór policzyć na jakieś 2-2,5 tys. zł/ha. Jak ktoś się męczy Anną i członkami rodziny też trzeba chociaż te 1500 zł policzyć na miłość Boską... Paru "drobnych" rzeczy jeszcze nie policzyłem jak np. zaprawianie sadzeniaków... Podsumowując... Albo robisz totalną amatorszczyznę, ale wtedy nie zbierasz 50 ton z hektara jak przyjąłeś do kalkulacji... Albo nie potrafisz liczyć i niedoszacowałeś kosztów o jakieś 8 tys. złotych. Na szczęście rozstrzygnięcie tego dylematu to już nie mój problem. Ty w ogóle nie masz pojęcia o czym piszesz albo opłacają Cię firmy zaopatrujące rolnictwo, ziemniak rośnie u mnie jak chwast, może dlatego że dawno nie był uprawiany… ale ochrony jakiejś wielkiej nie stosowałem a sypał się na pewno ponad 50 ton. Koszty sprzętu nie liczę bo już raz go kupiłem, a koszty robocizny ok ale robimy to rodzinnie z braćmi więc to nasza praca, nie traktuje jej jako kosztu… podliczę na koniec i zobaczymy ale wygląda na to że przy sprzedaży za 20 groszy to coś jeszcze zostanie… Jak chcesz generować wysokie koszty to droga wolna tylko po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Arek Napisano 10 godzin temu Zgłoszenie Share Napisano 10 godzin temu 21 minut temu, Gość Wojtek napisał: Ty w ogóle nie masz pojęcia o czym piszesz albo opłacają Cię firmy zaopatrujące rolnictwo, ziemniak rośnie u mnie jak chwast, może dlatego że dawno nie był uprawiany… ale ochrony jakiejś wielkiej nie stosowałem a sypał się na pewno ponad 50 ton. Koszty sprzętu nie liczę bo już raz go kupiłem, a koszty robocizny ok ale robimy to rodzinnie z braćmi więc to nasza praca, nie traktuje jej jako kosztu… podliczę na koniec i zobaczymy ale wygląda na to że przy sprzedaży za 20 groszy to coś jeszcze zostanie… Jak chcesz generować wysokie koszty to droga wolna tylko po co? Kosztów sprzętu nie liczysz? Dostałeś za darmo i dostaniesz znów? Kurczę, nie napisałem w liście do Mikołaja o nowy ciągnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Michu Napisano 9 godzin temu Zgłoszenie Share Napisano 9 godzin temu A w zasadzie kogo wy chcecie żywic matkę i swojego ojca którzy i tak są starzy a nasze siostry i bracia po jednym dziecku zero albo kawaler w sumie wszędzie tak jest i kogo chcecie żywic towarem powiedzcie ???,tu nawet teraz susza nie pomoże jak ona zawsze przychodziła z ratunkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Robson Napisano 9 godzin temu Zgłoszenie Share Napisano 9 godzin temu Panowie jaka jest plenna odmiana późnych ziemniaków. Chodzi mi o wydajność, nie o walory smakowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Janek Napisano 9 godzin temu Zgłoszenie Share Napisano 9 godzin temu 55 minut temu, Gość Wojtek napisał: Ty w ogóle nie masz pojęcia o czym piszesz albo opłacają Cię firmy zaopatrujące rolnictwo, ziemniak rośnie u mnie jak chwast, może dlatego że dawno nie był uprawiany… ale ochrony jakiejś wielkiej nie stosowałem a sypał się na pewno ponad 50 ton. Koszty sprzętu nie liczę bo już raz go kupiłem, a koszty robocizny ok ale robimy to rodzinnie z braćmi więc to nasza praca, nie traktuje jej jako kosztu… podliczę na koniec i zobaczymy ale wygląda na to że przy sprzedaży za 20 groszy to coś jeszcze zostanie… Jak chcesz generować wysokie koszty to droga wolna tylko po co? Po 20groszy zostanie?przedstaw swoje wyliczenia jeszcze raz wliczając sadzenie uprawę i zbior,nie zapomnij podać odległości do firmy która to kupi po te 20gr. Sadzeniak nawozy I ochrona kosztowały cię 8tys to twoje słowa na resztę zostaje tylko 2tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gosc Napisano 8 godzin temu Zgłoszenie Share Napisano 8 godzin temu 3 godziny temu, Gość Wojtek napisał: Kopanie idzie na 3 kombajny, jutro finisz, towar wjeżdża bez kłopotów, jeszcze raz dzięki za kontakty. Wojtek co ty bierzesz, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Paweł Napisano 8 godzin temu Zgłoszenie Share Napisano 8 godzin temu Co za sciek sie z tego forum zrobił. Jeden pier**li o detalowaniu 5ha powyżej złotowki za kg - gdzie ludzie co co roku ziemniaka brali nawet w tym roku nie dzwonia... Drugi coś majaczy z zachwytem o kopaniu na 3 kombajny i podawaniu towaru po 20 gr w grudniu. Trzeci o wchodzeniu w uprawę bez wiedzy o czymkolwiek - dobrze ze jeszcze nie pyta kiedy orać pod ziemniaki i czy wgl orac XD Widzę że u wielu (albo u jednego z rozdwojeniem jaźni) mocno głowa siadła po taki ch*jowym roku. Ziemniak pomału schodzi - tylko i wyłącznie duży hurt na eksport. Busów zero, detal znikomy. Rok pod kreską. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Swietokrzyskie Napisano 8 godzin temu Zgłoszenie Share Napisano 8 godzin temu 26 minut temu, Gość Gosc napisał: Wojtek co ty bierzesz, Trzeba przyznać,że towar pierwsza klasa niezle ryje banie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sieradzak Napisano 7 godzin temu Zgłoszenie Share Napisano 7 godzin temu Godzinę temu, Gość Paweł napisał: Co za sciek sie z tego forum zrobił. Jeden pier**li o detalowaniu 5ha powyżej złotowki za kg - gdzie ludzie co co roku ziemniaka brali nawet w tym roku nie dzwonia... Drugi coś majaczy z zachwytem o kopaniu na 3 kombajny i podawaniu towaru po 20 gr w grudniu. Trzeci o wchodzeniu w uprawę bez wiedzy o czymkolwiek - dobrze ze jeszcze nie pyta kiedy orać pod ziemniaki i czy wgl orac XD Widzę że u wielu (albo u jednego z rozdwojeniem jaźni) mocno głowa siadła po taki ch*jowym roku. Ziemniak pomału schodzi - tylko i wyłącznie duży hurt na eksport. Busów zero, detal znikomy. Rok pod kreską. Jednak jeszcze jest ktoś rozsądny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Cukier Napisano 1 godzinę temu Zgłoszenie Share Napisano 1 godzinę temu 11 godzin temu, Sieradzak napisał: Parodia zaczyna się robić. Otóż to, trzeba chyba sobie odpocząć od tego forum trochę. Wesołych Świąt! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość MustafaAbdulSzakaLakaBum Napisano 50 minut temu Zgłoszenie Share Napisano 50 minut temu Panowie widzę że faktycznie boom na ziemniaki się zrobił. Sadzę 1,5 ha ale jak widzę zadowolonych ludzi sprzedających ziemniaki po 20 gr, to szczęka spada. A co będzie w następnym jak jeszcze nowi dołączą bo widzą że większy interes jak na buraku? Będziemy samozbiory z US robić? No kuźwa. Tak złego roku pod względem opłacalności dawno nie było. A widzę że następny to lepszy nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Siwy Traktorzysta Napisano 26 minut temu Zgłoszenie Share Napisano 26 minut temu Ja nie rozumiem tego zdziwienia, że z 5ha ziemniaka można godnie żyć. Sam mam 6ha ziemniaków (wszystko idzie w detalu w cenach 1,2-2zł/kg w tym sezonie), trochę innych warzyw, a sprzęt, zabudowania, chałupa lepsze niż znajomi, którzy mają gospodarstwa 100 hektarowe... No i chyba nie muszę dodać, że to wszystko bez kredytów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi