Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 3.04.2024 o 10:15, Gość rolnik napisał:

niech sadzą i niech posmakują tego chleba. to samo będzie z cebulą. Znam ludzi którzy w tym roku zaczynają przygodę z cebulą i nie są to ilości ,, hektar na próbę,, tylko 5-10 ha na pierwszy raz.

Expand  

Dokładnie z Cebulą podobnie 😐. Dymki brakło... Tylko że cebula to nie ziemniak że pryśnie raz na chwasty i 2 razy na grzyba i święto

Gość Janek Proszowice

Panowie stary ziemniak jeszcze będzie szedł cały kwiecień i maj tak że spokojnie cena zaczyna być całkiem fajna bo na giełdzie płacili wczoraj bez problemu od 20 do 23 zł.Tylko że był totalny brak towaru I auta pojechały puste.

Gość Sieradzak
  W dniu 4.04.2024 o 09:21, Gość Janek Proszowice napisał:

Panowie stary ziemniak jeszcze będzie szedł cały kwiecień i maj tak że spokojnie cena zaczyna być całkiem fajna bo na giełdzie płacili wczoraj bez problemu od 20 do 23 zł.Tylko że był totalny brak towaru I auta pojechały puste.

Expand  

Interes po byku.W październiku po 20zl sprzedawałem z pola a Ty piszesz że po 4 miesiącach przechowywania 20zl to fajna cena.

W dniu 5.04.2024 o 10:53, Gość Mat napisał:

Witam Panowie proszę o poradę jaki nawóz stosujecie pod ziemniaki i w jakiej dawce na hektar z góry  dzięki?

Expand  

NAWOŻENIE ZIEMNIAKA JADALNEGO

Uprawa ziemniaka jadalnego w zrówoważony sposób, którego celem jest osiąganie optymalnych plonów o wysokiej jakości w warunkach technologii chroniącej środowisko, to obecnie ważny element produkcji rolnej. Prawidłowe nawożenie ziemniaka przynosi nie tylko efekt plonotwórczy, ale korzystnie wpływa także na jakość i zdolności przechowalnicze bulw. Masz wszystko w pliku pdf. Nie jest to łatwy kawałek chleba jakby się wydawało, ziemniak to nie zboże...

Nawożenie_ziemniaków.pdfPobieranie informacji ...

W dniu 5.04.2024 o 19:08, Gość rura napisał:

I po co mu podpowiadasz, hodujesz tylko konkurencję. Przy nadmiarze nie będzie zbytu to skoczki za darmo będą oddawać i tym samym wszyscy dostaniemy po zaworach.

Expand  

ale też tajemna wiedza .. no po prostu hodowla ziemniaka to w nocy się odbywa, za wysokim murem ... :D :D 

Gość Gość rolnik mazowsze

Osobiście nieco zmniejszam areał , chociaż ja i tak jestem pionkiem. Ale widzę co się dzieje i nie chodzi Tu o ludzi co będą sadxic kilka ha czy nawet ha. Ale dużo takich co chcą kupić 500 kg sadzeniaka aby zasadzić Dla Siebie...wiadomo , że tam plonu nie będzie ale i sami tego nie zjedzą, tylko dadzą siostrze , bratu , dalszej rodzinie.Coz trzeba jakoś ten rok przetrwać.

W dniu 6.04.2024 o 16:31, Gość Gość rolnik mazowsze napisał:

Osobiście nieco zmniejszam areał , chociaż ja i tak jestem pionkiem. Ale widzę co się dzieje i nie chodzi Tu o ludzi co będą sadxic kilka ha czy nawet ha. Ale dużo takich co chcą kupić 500 kg sadzeniaka aby zasadzić Dla Siebie...wiadomo , że tam plonu nie będzie ale i sami tego nie zjedzą, tylko dadzą siostrze , bratu , dalszej rodzinie.Coz trzeba jakoś ten rok przetrwać.

Expand  

W dniu 6.04.2024 o 16:31, Gość Gość rolnik mazowsze napisał:

Expand  

Pokarzcie zdjęcie ziemniaków pod folią. 

Gość Okolice Wrocławia
  W dniu 7.04.2024 o 17:12, Gość Marian napisał:

Panowie jak ziemniaki pod przykryciem? Kiedy planowane kopanie? W tym roku mało kto się chwali w internetach jak rosną 

Expand  

Bo tak zasuwają że co dzień to większe dużo .Koło 10 mają będą kopane napewno 

Gość Gość rolnik mazowsze
  W dniu 6.04.2024 o 18:44, Gość Leon napisał:

Pokarzcie zdjęcie ziemniaków pod folią. 

Expand  

Ja nic ci nie pokaże, ponieważ nie sądzę wczesnego. Temat obserwuję  by mieć jakieś rozeznanie co się dzieje w kraju , jak ceny itp. Widzę też co u Mnie w okolicach , chociaż tu żadnego Zagłębia ziemniaczanego nie ma. Zwyczajnie wiem jak wygląda rok gdzie jest zwiększony areał tak przez plantatorów jak i działkowiczów. 

• A_2 changed the title to Ziemniaki 2025