Gość Kkk Napisano 6 Lutego Zgłoszenie Share Napisano 6 Lutego W dniu 6.02.2025 o 13:07, Gość Master napisał: Byłem ostatnio . Towaru mało i kupca brak Expand Czyli tak jak wszędzie kicha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość RolnikDol Napisano 7 Lutego Zgłoszenie Share Napisano 7 Lutego A giełdy w jakim stopniu kształtują cenę ziemniaka ?. Bo chyba w marginalnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Mat Napisano 9 Lutego Zgłoszenie Share Napisano 9 Lutego Co taka cisza Panowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość gruby bolo Napisano 10 Lutego Zgłoszenie Share Napisano 10 Lutego Nie ma czasu na pierdoły, trzeba towar szykować bo od klientów nie idzie się odgonić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Kris Napisano 10 Lutego Zgłoszenie Share Napisano 10 Lutego Towar nie idzie i nie ma co się czarować. Teraz jeszcze przyjdzie tydzień mrozów to handel praktycznie stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 10 Lutego Zgłoszenie Share Napisano 10 Lutego Jak nie idzie unas koło Krakowa trzy tiry Rumuna stoją i czekają do załadunku komu nie idzie to nie a jdnym jdzie bogato Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Kris Napisano 10 Lutego Zgłoszenie Share Napisano 10 Lutego W dniu 10.02.2025 o 10:26, Gość Gość napisał: Jak nie idzie unas koło Krakowa trzy tiry Rumuna stoją i czekają do załadunku komu nie idzie to nie a jdnym jdzie bogato Expand No idzie po ile 13 czy 12 zł . To to jest cena z przed 30 lat. Znajomy stoi na Proszowicach to mówi jakie ceny marchew 1 zł pietruszka 2 cebula 1.2 burak 70-80 gr za ziemniaka nikt nie chce dać więcej jak 13 . I nie ma zainteresowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Tracer Napisano 10 Lutego Zgłoszenie Share Napisano 10 Lutego Byłem dziś na zjazdowej , ziemniak cenowo 12-13zł do podania ale zejście tragiczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
g Napisano 10 Lutego Zgłoszenie Share Napisano 10 Lutego W dniu 10.02.2025 o 16:11, Gość Tracer napisał: Byłem dziś na zjazdowej , ziemniak cenowo 12-13zł do podania ale zejście tragiczne Expand w małopolsce faktycznie 12-13 ale dobry jakościowo np soraya i inne przy całym samochodzie to już 15 czy rumunia albo ukraina ale z niemiec tez idzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
g Napisano 10 Lutego Zgłoszenie Share Napisano 10 Lutego W dniu 10.02.2025 o 10:42, Gość Kris napisał: No idzie po ile 13 czy 12 zł . To to jest cena z przed 30 lat. Znajomy stoi na Proszowicach to mówi jakie ceny marchew 1 zł pietruszka 2 cebula 1.2 burak 70-80 gr za ziemniaka nikt nie chce dać więcej jak 13 . I nie ma zainteresowania Expand za to ceny gazu nawozów i innych środków do produkcji do góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Ppl Napisano 10 Lutego Zgłoszenie Share Napisano 10 Lutego W dniu 10.02.2025 o 17:07, g napisał: w małopolsce faktycznie 12-13 ale dobry jakościowo np soraya i inne przy całym samochodzie to już 15 czy rumunia albo ukraina ale z niemiec tez idzie Expand Zostało 2 miesiące dobrego handlu ziemniakiem a towaru jeszcze masa przy wczesnej wiośnie część towaru wróci na pole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Młody rolnik Napisano 11 Lutego Zgłoszenie Share Napisano 11 Lutego Wczesna wiosna? Gdzie? Mówisz o tej temp która jest teraz? Dobre żarty. Nigdy nie widzialem żeby ktoś wywoził wartosciowy towar do lasu chyba że syf jakiś zgnity czy coś. Lepiej nie sądzić niż później do lasu wywozić po co koszty ponosic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sieradzak Napisano 11 Lutego Zgłoszenie Share Napisano 11 Lutego W dniu 11.02.2025 o 05:40, Gość Młody rolnik napisał: Wczesna wiosna? Gdzie? Mówisz o tej temp która jest teraz? Dobre żarty. Nigdy nie widzialem żeby ktoś wywoził wartosciowy towar do lasu chyba że syf jakiś zgnity czy coś. Lepiej nie sądzić niż później do lasu wywozić po co koszty ponosic. Expand Mało widziałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gr Deutz Napisano 11 Lutego Zgłoszenie Share Napisano 11 Lutego W dniu 10.02.2025 o 21:31, Gość Ppl napisał: Zostało 2 miesiące dobrego handlu ziemniakiem a towaru jeszcze masa przy wczesnej wiośnie część towaru wróci na pole Expand 2 miesiące ?? To juz posadziłeś i są pod wierzchem ? Stary ziemniak idzie do maja bez żadnego problemu i nawet lepiej niż w styczniu czy w lutym . Jeszcze jeszcze śmiało 3 miesiące handlu na starego a pogody mówią nie zaciekawe na sadzenie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Ppl Napisano 11 Lutego Zgłoszenie Share Napisano 11 Lutego W dniu 11.02.2025 o 06:47, Gość Gr Deutz napisał: 2 miesiące ?? To juz posadziłeś i są pod wierzchem ? Stary ziemniak idzie do maja bez żadnego problemu i nawet lepiej niż w styczniu czy w lutym . Jeszcze jeszcze śmiało 3 miesiące handlu na starego a pogody mówią nie zaciekawe na sadzenie . Expand Idzie w maju szczególnie jak pojawi się rumun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Pks Napisano 11 Lutego Zgłoszenie Share Napisano 11 Lutego W dniu 11.02.2025 o 07:33, Gość Ppl napisał: Idzie w maju szczególnie jak pojawi się rumun Expand Niby ale to niby rumuna ma nie być. Ponoć nie ma komu robic i znacznie ogranicza nasadzenia. Jeśli to się sprawdzi pewnie coś wjedzie do Polski ale nie na taką skalę jak w latach poprzednich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Olo Napisano 11 Lutego Zgłoszenie Share Napisano 11 Lutego W dniu 11.02.2025 o 08:28, Gość Pks napisał: Niby ale to niby rumuna ma nie być. Ponoć nie ma komu robic i znacznie ogranicza nasadzenia. Jeśli to się sprawdzi pewnie coś wjedzie do Polski ale nie na taką skalę jak w latach poprzednich. Expand U nas też niby nie ma kto robić nic ma nie urosnąć a z roku na rok ceny i zejście coraz gorsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość rolnik mazowsze Napisano 11 Lutego Zgłoszenie Share Napisano 11 Lutego Stary ziemniak oczywiście o przyzwoitej jakości sprzedaje się cały maj a nawet jeszcze początek czerwca. Nie rozumiem ludzi co myślą , że na ziemniaki co roku będą robić dobry biznes. Tu trzeba brać np średnia z co najmniej 3 lat. I przyznam szczerze , że dla Mnie , czyli dla pionka ziemniaczanego ostatnie lata są dobre jeżeli chodzi o zysk. Jeżeli ktoś uważa , że nasadzie więcej ha i upłynni to na giełdach lub jako wolny strzelec gdzieś się wbiję to powodzenia. Takie " strzały" zdarzają się tylko przy bardzo dużym braku ziemniaka na rynku. Giełdy wyznacznikiem cen itp to były 10-15 lat temu. chociaż wiadomo jakieś odzwierciedlenie sytuacji z popytem/ podąża dają , pokazują. Można tam puścić jakąś nadwyżkę itp ale nie liczyć na to , że co roku przez giełdy puści się dużo towaru i dobrze na tym zarobi. Na giełdach największy zarobek na mieć osoba co tam kupi i gdzieś dowiezie , a nie rolnik. Chodzi oczywiście o zarobek na kilogramie ziemniaka. Bo nie jest to miejsce na robienie dużej skali towaru. Oczywiście koszty uprawy w ostatnich latach mocno wzrosły. Nawozy , sadzeniaki , opryski czy praca. Ale sięgnijmy też pamięcią kilka lat wstecz gdzie często ceny za woreczek były po 7-8 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Kol Napisano 11 Lutego Zgłoszenie Share Napisano 11 Lutego W dniu 11.02.2025 o 12:40, Gość Gość rolnik mazowsze napisał: Stary ziemniak oczywiście o przyzwoitej jakości sprzedaje się cały maj a nawet jeszcze początek czerwca. Nie rozumiem ludzi co myślą , że na ziemniaki co roku będą robić dobry biznes. Tu trzeba brać np średnia z co najmniej 3 lat. I przyznam szczerze , że dla Mnie , czyli dla pionka ziemniaczanego ostatnie lata są dobre jeżeli chodzi o zysk. Jeżeli ktoś uważa , że nasadzie więcej ha i upłynni to na giełdach lub jako wolny strzelec gdzieś się wbiję to powodzenia. Takie " strzały" zdarzają się tylko przy bardzo dużym braku ziemniaka na rynku. Giełdy wyznacznikiem cen itp to były 10-15 lat temu. chociaż wiadomo jakieś odzwierciedlenie sytuacji z popytem/ podąża dają , pokazują. Można tam puścić jakąś nadwyżkę itp ale nie liczyć na to , że co roku przez giełdy puści się dużo towaru i dobrze na tym zarobi. Na giełdach największy zarobek na mieć osoba co tam kupi i gdzieś dowiezie , a nie rolnik. Chodzi oczywiście o zarobek na kilogramie ziemniaka. Bo nie jest to miejsce na robienie dużej skali towaru. Oczywiście koszty uprawy w ostatnich latach mocno wzrosły. Nawozy , sadzeniaki , opryski czy praca. Ale sięgnijmy też pamięcią kilka lat wstecz gdzie często ceny za woreczek były po 7-8 zł. Expand No i teraz jak popatrzysz na koszty to wychodzi na jeden ch…. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Qwerty Napisano 11 Lutego Zgłoszenie Share Napisano 11 Lutego W dniu 11.02.2025 o 12:54, Gość Kol napisał: No i teraz jak popatrzysz na koszty to wychodzi na jeden ch…. Expand Jak tanie to kiśìć jak drogie sprzedawać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość farmer Napisano 12 Lutego Zgłoszenie Share Napisano 12 Lutego Handel na woreczki się skończył lepsze pieniądze za kg można dostać w big bagu lub luzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 13 Lutego Zgłoszenie Share Napisano 13 Lutego Witam Panowie mam pytanie czy macie może odmianę Jurek ? zastanawia mnie pod skora lekko ma takie plamki siwe jakby obite były kojarzy ktoś od czego tak może być spotkaliście się z taką sytuacją u siebie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Remek Napisano 13 Lutego Zgłoszenie Share Napisano 13 Lutego Nie na temat, ale czy zna ktoś firmę Iron Grain z Łodzi? Może miał ktoś z nimi do czynienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Wielkopolska Napisano 13 Lutego Zgłoszenie Share Napisano 13 Lutego W dniu 13.02.2025 o 10:11, Gość Gość napisał: Witam Panowie mam pytanie czy macie może odmianę Jurek ? zastanawia mnie pod skora lekko ma takie plamki siwe jakby obite były kojarzy ktoś od czego tak może być spotkaliście się z taką sytuacją u siebie ? Expand Nie mam tej odmiany. Słyszałem że pakowalnie jej nie chcą . Nie wiem dlaczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Rolas Napisano 13 Lutego Zgłoszenie Share Napisano 13 Lutego W dniu 13.02.2025 o 15:21, Gość Wielkopolska napisał: Nie mam tej odmiany. Słyszałem że pakowalnie jej nie chcą . Nie wiem dlaczego Expand nie chcą bo w paczkę 5kg są za duże kaliber przeważnie jurka to 60-100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi