Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Kra
4 godziny temu, Gość Romek napisał:

Na dobre zacznie się kopanie na koniec maja. Narazie sam drobiask pod krzykiem 

A już niektórzy witali się z gąską że po 10 tym będzie wysyp sorry taki mamy klimat 

Gość Marek
Godzinę temu, Gość Kra napisał:

A już niektórzy witali się z gąską że po 10 tym będzie wysyp sorry taki mamy klimat 

Koniec tygodnia znów przymrozi

Gość Gość Arrow

Znajomy z Sieradza mówił że pod koniec tygodnia zaczyna kopanie,ale czy to prawda czy nie to nie wiem.mowil że dziś był mróz ale nic wielkiego się nie stało,,to jego słowa"

Gość YOYO
W dniu 9.05.2025 o 09:34, Sieradzak napisał:

No za***iście.Na papierze.A gdzie sadzeniak, nawozy,śor, prąd,paliwo,transport,koszty przechowania,odpad przechowalni czy, ludzie do pracy?I następnie sytułacja z jaką obecnie mamy do czynienia czyli kompletny brak zarejestrowanych.

No to podstaw te koszty i policzymy .....

Wg moich obliczeń przyjmując sadzeniaka pół mojego + pół oryginału wychodzi ok 15 400 zł/ha. Pewnie niektórym wyjdzie bliżej 12 tys a innym i 20 tys zabraknie na koszty.

Gość Zetor
6 hours ago, Guest Rolnik said:

Przymroziło coś na Sieradzu? Czy okolica wyszła obronną ręką z przymrozków?

Zeszła noc delikatnie przy gruncie bez szkód

Gość Pyra
5 hours ago, xdd said:

Jak tam młode ogólnie grunty co rusz to przypalone i susza w całej Polsce na początku dużo młodego będzie i cena spadnie ale potem może się odbić 

W WLKP suszy za moncej nie ma co kilka dni pada i to jak pada to konkretniej, także u nas młodego będzie sporo.

Gość Marek Krakow

A na Krakowie juz ziemniak z Rumuni ruszył mocno ceny dzisiaj od 4 zł do 5.50 w Rumuni zakup 0.80 centów kg.

Gość Paweł

Panowie jak ten ziemniak Rumunski ładny czy raczej nie ?Kolega kupił to bardzo dużo ziemi w worku i że ogólnie nie ciekawy.

Gość Błaszki

Kombajny nasmarowane, obyło się bez przymrozków. Za chwilę zagłębie ziemniaczane rusza więc rumun nie będzie potrzebny. 

Gość Rolnik do PYRA

PYRA z jakiego rejonu Wielkopolski jesteś? Ja spod Poznania susza niemiłosierna, od marca nie mieliśmy porządnego deszczu a suma opadów za marzec kwiecień do teraz to jakieś 25 l. Jeszcze tydzień tej suszy i ustawiam deszczownie na te co dopiero wychodzą, bo jak mówię susza glebowa na maksa. Zazdroszcze innym tych opadow.

Gość Kolo
2 godziny temu, Gość Błaszki napisał:

Kombajny nasmarowane, obyło się bez przymrozków. Za chwilę zagłębie ziemniaczane rusza więc rumun nie będzie potrzebny. 

Ja też pojutrze zaczynam wykopki na całego. Wykurzymy rumuna w tym roku i tych pseudo handlarzyków.

Gość Marian

Bambery kropił ktoś riviere metrybuzyną powschodowo ?mam taką riviere późno sadzoną i jest rdest plamisty. Zawsze wystarczało mi przedwschodowo no ale ziemia była wybitnie sucha i taki efekt. Chyba że boxer z dodatkiem rimu da radę ? Ogólnie kategoria wrażliwosci jest średnia to może ktoś napisze coś na podstawie innej odmiany ?

Gość Kolo
1 godzinę temu, Gość Marian napisał:

Bambery kropił ktoś riviere metrybuzyną powschodowo ?mam taką riviere późno sadzoną i jest rdest plamisty. Zawsze wystarczało mi przedwschodowo no ale ziemia była wybitnie sucha i taki efekt. Chyba że boxer z dodatkiem rimu da radę ? Ogólnie kategoria wrażliwosci jest średnia to może ktoś napisze coś na podstawie innej odmiany ?

Basagranem Maniuś  spróbuj 

Gość Kra
5 godzin temu, Gość Paweł napisał:

Panowie jak ten ziemniak Rumunski ładny czy raczej nie ?Kolega kupił to bardzo dużo ziemi w worku i że ogólnie nie ciekawy.

Rumun już 3zeta na placu szybko spada

Gość Kolo
51 minut temu, Gość Kra napisał:

Rumun już 3zeta na placu szybko spada

Dobry jesteś. Widziałeś jak on wygląda ten po 3 zlote. Ja bym go świniom bał się dać żeby nie wyzdychały. 

Gość Kra
2 godziny temu, Gość Kolo napisał:

Dobry jesteś. Widziałeś jak on wygląda ten po 3 zlote. Ja bym go świniom bał się dać żeby nie wyzdychały. 

Na szczęści człowiek nie świnia wszystko zeżre 

Gość Kupiec Kraków

A ja mam gdzieś poparzonego Rumuna ładuje cały czas starego ziemniaka i do puki będzie ładny twardy to podaję po 70 ton tygodniowo.