Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Byku
2 godziny temu, Gość Coca napisał:

Blisko 86 ha ziemniaka, a on każe się wstrzymać i na wiosnę wywiozę ich do rowu

Spokojnie, może się sprzeda

Gość Bamber
15 minut temu, Gość Grozer napisał:

To handluj jak nasadziles za darmo najlepiej oddaj bo masz dużo... przez takich jak ty ceny nie ma 

Ale nikt nikomu nie zabrania handlu.

Gość ma 86 ha. Przy takim areale ma na pewno część w umowach, cześć stałych odbiorców, część na wolny rynek i pewnie sprzedaż prowadzi całym rok. Z takim dostawcą na pewno się współpracuje inaczej niż z 30 co mają po 2-3 ha. Cena obecnie może i nie jest rewelacyjna ale znów nie taka żeby jakoś specjalnie dokładać. Uprawa ziemniaków tak na poważnie to inwestycja długoterminowa.

Podsumowanie sezonu dopiero w maju/czerwcu przyszłego roku.

Gość Lukasz42
W dniu 29.06.2025 o 21:43, Gość Master napisał:
Godzinę temu, Gość Bamber napisał:

Ale nikt nikomu nie zabrania handlu.

Gość ma 86 ha. Przy takim areale ma na pewno część w umowach, cześć stałych odbiorców, część na wolny rynek i pewnie sprzedaż prowadzi całym rok. Z takim dostawcą na pewno się współpracuje inaczej niż z 30 co mają po 2-3 ha. Cena obecnie może i nie jest rewelacyjna ale znów nie taka żeby jakoś specjalnie dokładać. Uprawa ziemniaków tak na poważnie to inwestycja długoterminowa.

Podsumowanie sezonu dopiero w maju/czerwcu przyszłego roku.

Umowy ceny nie gwarantują stali odbiorcy tym bardziej ,bo im też towar nie schodzi szybko.Moj znajomy w tamtym roku miał 120h wszystko frytka czasem u niego dorabiam na tirze i w marcu mimo umów pol polski z tym jeździliśmy żeby sprzedac miało być złotówkę netto pod Wrocławiem a w końcu poszło po 40groszy.

Gość Martinx77
Godzinę temu, Gość Lukasz42 napisał:

Umowy ceny nie gwarantują stali odbiorcy tym bardziej ,bo im też towar nie....

Ten rok nam pokaże ile warte są umowy. 

Gość Romek
3 godziny temu, Gość Martinx77 napisał:

Nic nie pokaże. Mamy 1 lipiec i późne siadają z braku wody. Więcej ludzi uprawia bez podlewanie niż podlewa

Gość Slawek
42 minuty temu, Gość Romek napisał:

Nic nie pokaże. Mamy 1 lipiec i późne siadają z braku wody. Więcej ludzi uprawia bez podlewanie niż podlewa

Panowie w tym roku bez podlewania będą. Mam odmianę jurek. Mam to pierwszy rok. Nie jestem potentatem ziemniaczanym. Mam wsaszone 30 arów. To chyba późniejsze. Porosły jak pięści na 5 klasie. A zielone jeszcze i susza im nie szkodzi. Pod krzakiem 8 do 12 sztuk. 

Gość Martinx77

Ale gdzie siadają? Przemysłowe są tak zielone, że aż w czarny kolor idą. Jadalka siada tylko tam gdzie ziemia słaba, a selekcję zaczynają desykować.

Gość Trzon
48 minut temu, Gość Romek napisał:

Byłem wczoraj w broniszach. Zainteresowanie znikome. Jak zapytałem po ile to sprzedający podawali śmieszne ceny. Jak powiedziałem że wezmę 20 woreczków to po cichu wołali na bok i mówili że jeszcze z tego opuszczą. Można kupić naprawdę piękny towar za drobne pieniądze. Zaraz zapewne zaleje mnie fala hejtu. Jak ktoś nie wierzy to pojedźcie tam i się przekonacie. 

Gość Mariola
46 minut temu, Gość Trzon napisał:

Byłem wczoraj w broniszach. Zainteresowanie znikome. Jak zapytałem po ile to sprzedający podawali śmieszne ceny. Jak powiedziałem że wezmę 20 woreczków to po cichu wołali na bok i mówili że jeszcze z tego opuszczą. Można kupić naprawdę piękny towar za drobne pieniądze. Zaraz zapewne zaleje mnie fala hejtu. Jak ktoś nie wierzy to pojedźcie tam i się przekonacie. 

I tak wygląda rzeczywistość. Ten rok będzie ciężki bo jest duża nadwyżka nasadzenia. I prawi wszędzie się udały. Było dużo deszczu i każdemu naroslo. Nie trzeba było deszczować pól 

Gość Rolnik
50 minut temu, Gość Trzon napisał:

W tym roku na ziemniakach tyle pozarabiamy co chodowcy na koniach. Podobno też oddają za bezcen.

Gość Lukasz42

W moich stronach żadnej rewelacji nie ma powiedziałbym, że bardziej sucho niż w tamtym roku.pszenice po górkach całkiem wyschly

Gość RolNIK

Ogólnie ziemniaka z tego co jest na stronie ARiMR zasadzone jest o 17 tys ha więcej niż w 2024 także mimo suszy i tak będzie tego towaru ale kiedyś musiał przyjść taki rok bo trzy lata z rzędu było dobrze czas na restart zostanie silniejszy. 

Gość Młody ziemniak Oleśnica

Naszego ziemniaka co rok by brakowało już  w styczniu no może w marcu ale zalewa nas import a szczególnie w ostatnim sezonie zimowo wiosennym 

Gość Gosc

I bardzo dobrze kto nie ma odpowiedniego sprzętu do  kopania sortowania i pakowania to tylko narobi się za darmo jak osioł

11 godzin temu, Gość RolNIK napisał:

Ogólnie ziemniaka z tego co jest na stronie ARiMR zasadzone jest o 17 tys ha więcej niż w 2024 także mimo suszy i tak będzie tego towaru ale kiedyś musiał przyjść taki rok bo trzy lata z rzędu było dobrze czas na restart zostanie silniejszy. 

Raczej bardziej zawzięty.

Gość Antek
19 godzin temu, Gość Martinx77 napisał:

tyle co papier toaletowy każdy zobaczy rynek i powie tam taniej, sam oferuje na Biedronke i dziś zaoferowałem 10zł worek zobaczmy jaki będzie odzew, w zeszłym tygodniu zakończony audyt na moim gospodarstwie pozytywnie więc idziemy do przodu, z działu skupów powiedzieli że tak dobrej oferty nie widzieli więc wygrywam ceną, to i tak lepiej jak bugaj płaci po 0,40zł/kg jeszcze procenty wali jak głupi, w agrasadzie podobnie w w biedronce wszystko się sprzedam bele cena była promocyjna towar praktycznie od 35mm wiec zero odpadu

Gość Radek

Ja nie wiem jak się możesz cieszyć że markety ciebie tak wykorzystują, dajcie spokój ludzie sami się pogrążacie 

Gość Michu

Dla Pana od odmiany Jurek która jak nie ma wody podczas suszy i z powrotem zaczyna rosnąć to 70 %to ziemniaki guzy bo to taka to odmiana więc one są ładne przez chwilę no i opryskach je jeszcze na zarazem do końca wegetacji bo to pozna odmiana i mam nadzieję że masz 50 byków bo to na to ta odmiana się nadaje ogólnie najgorsza jak miałem w historii gospodarstwa od 35 La sadze IA pyrek normalnie dramat a zawarte za tą odmianę to naprawdę strzał w kolano a ci co ja magistrzy robili to powinni się zdegradować jako kiblujacy w podstawowce

Gość Pyrus
3 godziny temu, Gość Antek napisał:

tyle co papier toaletowy każdy zobaczy rynek i powie tam taniej, sam oferuje na Biedronke i dziś zaoferowałem 10zł worek zobaczmy jaki będzie odzew, w zeszłym tygodniu zakończony audyt na moim gospodarstwie pozytywnie więc idziemy do przodu, z działu skupów powiedzieli że tak dobrej oferty nie widzieli więc wygrywam ceną, to i tak lepiej jak bugaj płaci po 0,40zł/kg jeszcze procenty wali jak głupi, w agrasadzie podobnie w w biedronce wszystko się sprzedam bele cena była promocyjna towar praktycznie od 35mm wiec zero odpadu

Jesteś frajer... Bo jak się dostałeś to spokojnie po 1 zł byś dostał.

Gość Lukasz42
36 minut temu, Gość Michu napisał:

Dla Pana od odmiany Jurek która jak nie ma wody podczas suszy i z powrotem zaczyna rosnąć to 70 %to ziemniaki guzy bo to taka to odmiana więc one są ładne przez chwilę no i opryskach je jeszcze na zarazem do końca wegetacji bo to pozna odmiana i mam nadzieję że masz 50 byków bo to na to ta odmiana się nadaje ogólnie najgorsza jak miałem w historii gospodarstwa od 35 La sadze IA pyrek normalnie dramat a zawarte za tą odmianę to naprawdę strzał w kolano a ci co ja magistrzy robili to powinni się zdegradować jako kiblujacy w podstawowce

Święte slowa

Gość Michu

Jeszcze dopisze jedno ,że ludzie nakopali pyrek na giełdę Kalisz sprzedawali tam dziś po 8 złotych ,temperatura w cieniu to 34 stopnie ludzie jedzą lody piją wodę a ci nawalili ziemniaków ,dodam że późnego ziemniaka nie ma a go wcześnie wsadziłem i tak a wygląda fatalnie a tamci siedzą na giełdzie i psują rynek teraz weźcie tych co mają krowy ! Niech powstanie giełda obok Kalisza co tam mleko na litry sprzedawaja i niech to oddają w promocji po 79 gr za litr i ser 2.99 za kg i tak nikt  tam nie pojedzie bo handel toczy się w supermarkecie bo ludzią łeb wyprali,