Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Lukasz42
8 godzin temu, Gość Robert napisał:

Jak sobie tumany nie potraficie znaleść zbytu po 50gr na luz to albo macie gówniany towar, albo gówno zamiast mózgu :)

W jednym i drugim przypadku jakoś mi was nie zal. 

I taki wpis mi się podoba.100%zgodności 

7 godzin temu, Sieradzak napisał:

No to Ty.A ciekawe jak ludzie mają sprzedawać ziemniaki po 2,5zl jak wokół same ziemniaczane pola.Wystarczu że dwóch w twojej wsi wpadnie na ten sam pomysł stanie obok ciebie z tym towarem i zacznie sprzedawać po 1zl.Wtedy rura raz dwa ci zmięknie.

To co myślisz że konkurencji nie mam ? Jeżdżę z towarem 150km,ale wiem za co.

Gość Danny
20 godzin temu, Gość Gość napisał:

Bardzo dobrze robi sprzedać mniej a drożej,kasa jest ta sama a roboty mniej. Marny handlarzyna chce zarobic 10zl na worku.Po co jak to piszesz kilkaset ha skoro pieniędzy nie ma z tego.Moje całe gospodarstwo ma 5ha co rok hektar ziemniaków reszta praktycznie wszystkie warzywa. Lepiej ciągnę niż mój kolega i sąsiad który ma 80ha sprzedałem od czerwca 20t cena 2.5 co daje 50tys a jeszcze pół ha zostało 

Gdzie i na jakim bazarze stoisz? 

Mogę przyjechać i stanąć obok ciebie z kartoflem i innymi warzywami? 

Gość rolnik
4 minuty temu, Gość Danny napisał:

Nie musisz jechac do niego stan u siebie na bazarku i zobaczysz jakie maja ceny handlarzyki 

55 minut temu, Gość Danny napisał:

Na rybitwach jak zostaną tzw. Handlarzyny ziemniak 10 zeta jak dojadą biznesmeny chłopki 5-6 zł nie trzeba chyba więcej nic dodawać

Gość Gość
2 godziny temu, Gość Danny napisał:

Napisze tylko ,że miasteczko w Bieszczadach.

W dniu 19.08.2025 o 18:56, Gość Kaliski bamber napisał:

Kapital wycofuje pieniadze z rolnictwa topfarms tez  z ziemniaka wycofany wszyscy wiedza ze mercosur to dla ameryki szansa dlatego nawet w holandii beda doplaca donlikwidacji bydla po milion euro na gospodarstwo kazdy sie podda za taka kase, to wszystko jest zaplanowane powoli najpierw oslabic cenami pozniej kosztami a statki z usa juz plyna, ta wojenka byla potrzebna wiadomo,w holandii i niemchech dwie fabryki ziemnaika upadly w tym tygodniu ponad 500tys ha kontraktu nagle trafia na wolny rynek robi sie ciekawie dzis ladowalem do Bugaja po 200zl za tone

Nie wiem skąd ta cena na bugaj ja mam u nich kontrakt na całe 20 ha i teraz biorą  po 500 tak jak w kontrakcie i towar idzie cały czas tylko auta przychodzą

Gość Rolnik

Trzeba sadzić galę wtedy  koło 95 procent jest w kalibracji kontaktowej oczywiście nawadniana i badanie gleby na mikro makro metodä ogrodniczä pozdrawiam

Gość Tracer
5 godzin temu, Gość Esi napisał:

Po ile można sprzedać realnie duże ilości Soraya na Łodzi ?

Co prawda nie wiem jakie to są te duże ilości , ale na Zjazdowej na worki 10zł , przy ilościach 20 worków cena 8zł a jak jeszcze większe to pewnie jeszcze niżej

Gość Beny

Na dzien dzisiejszy wszystkie informacje to tylko domysły i wróżenie przyszłości że szklanej kuli.Cena będzie taka jaka sobie z góry zaplanowali.W moich stronach susza jest ogromna kukurydza wyschła na wiór a ziemniaki już dawno temu padły z późnych będzie tylko sadzeniak ,a znam przypadki ,że wczesny daje po 20t,ale skoro w styczniu eksperci mówili, że susza nam nie grozi to choć wody w Wiśle wogole nie będzie to suszy też nie będzie a dla przypomnienia dziś na wysokości Warszawy poziom 6cm.Wiem,że są rejony w których woda była dostępna ale w wielu nie. Jestem na giełdzie z ziemniakiem praktycznie co dzień cena 8-10zl czyli po kosztach ale zejście towaru jest według mnie ogromne a uprawiam,ziemniaki ponad 20lat to znam bardzo dobrze giełdę i wiem co pisze.

Gość Maniek
1 godzinę temu, Sieradzak napisał:

Niemcy Francja Holandia już gotowe.Nasz tam nie pojedzie.

Na co Wy liczycie? Bialorus ma 9mln mieszkańców a sądzą dużo ziemniaków jak się im raz zdarzyło.ze brakło to nie znaczy.ze teraz nie mają.Ja parę lat do tyłu pozna wiosna sprzedawałem worek po 50zl.bo  też były braki a w następnym roku wywiozłem 60ton na łąki smród był kilka miesięcy dobrze,że nikt blisko nie mieszka.

3 godziny temu, Gość Maniek napisał:

Na co Wy liczycie? Bialorus ma 9mln mieszkańców a sądzą dużo ziemniaków jak się im raz zdarzyło.ze brakło to nie znaczy.ze teraz nie mają.Ja parę lat do tyłu pozna wiosna sprzedawałem worek po 50zl.bo  też były braki a w następnym roku wywiozłem 60ton na łąki smród był kilka miesięcy dobrze,że nikt blisko nie mieszka.

?🤔

Gość Gość rolnik mazowsze
12 godzin temu, Gość Beny napisał:

Na dzien dzisiejszy wszystkie informacje to tylko domysły i wróżenie przyszłości że szklanej kuli.Cena będzie taka jaka sobie z góry zaplanowali.W moich stronach susza jest ogromna kukurydza wyschła na wiór a ziemniaki już dawno temu padły z późnych będzie tylko sadzeniak ,a znam przypadki ,że wczesny daje po 20t,ale skoro w styczniu eksperci mówili, że susza nam nie grozi to choć wody w Wiśle wogole nie będzie to suszy też nie będzie a dla przypomnienia dziś na wysokości Warszawy poziom 6cm.Wiem,że są rejony w których woda była dostępna ale w wielu nie. Jestem na giełdzie z ziemniakiem praktycznie co dzień cena 8-10zl czyli po kosztach ale zejście towaru jest według mnie ogromne a uprawiam,ziemniaki ponad 20lat to znam bardzo dobrze giełdę i wiem co pisze.

Mam dosyć podobne spostrzeżenie. Akurat i Mnie ziemniaki są na średnim poziomie plonowania. Zależy od odmiany. Warunki nie były takie super jak się może wydawać. Owszem kilka km odległości może być zupełnie inaczej. Jakoś też nie chce mi się wierzyć że te 8 % wzrostu nasadzeń poczyniło takie zalanie rynku. Ludzie ci posadzili te kilka arów dla Siebie czy tam pół ha na sprzedaż w większości o te ziemniaki nie zadbali oi mają drobnice itp. Ogólnie w tym roku jest jakaś straszna presja na zaniżanie cen płodów rolnych . Ludzie jakby panikują i sprzedają za ile się da . Coś na podobnej zasadzie jak kupowanie czegokolwiek 2-3 lata wstecz za każde pieniądze czyli mieszkania, auta , ciągniki itp. Tylko teraz mamy odwrotny skutek. Jak słyszę że gdzieś jakiś skup dał cenę np za owies po 350 zł a ludzie i tak sprzedają...lub cenę nasion łubinu gdzieś na targu po 80 zł za 100 kg. To naprawdę nie rozumiem tego. 

Gość Rolnik

Panowie liczyłem na rekordy A kopiąc plon średni dodam kwalifikat sadzony kilka odmian npk plus mg s oraz mikro deszczu sporo uprawa gleby przy niskiej wilgotności małopolska