Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Za godzine 150 zl ? Chyba jestes jednym z tych co sprzedaja ziemniaki po 3 złote za worek..... kopanie ziemniakow to podla robota i takim grimkiem przy płonie 50-60 ton hektar mozna zrobić w 5-6 godzin na ziemi 4-5 klasy, przykładowo na czarnej ciężkiej ziemii kopanie hektara schodzi caly dzień i samego paliwa wychodzi ok 70 litrów/hektar.  Także 2000 to minimum, a i tak mysle ze nie warto robic tej roboty za te pieniadze. 

Gość rolnik z Wielkopolski
17 godzin temu, Gość Marcin napisał:

Pytanie z innej beczki ile wziąć za kopanie ziemniaków?nigdy usług nie robiłem a są chętni

2300-2600 za hektar. Takie stawki obowiązują w Wielkopolsce. 

4 godziny temu, Gość Miro napisał:

Pytanie nie na temat. Jaki olej do grimme se 140 do własnej hydrauliki?

Ja mam agrol utto niewiem czy dobry ale znajomy mechanik tak polecił i chodź wszystko ładnie 3 lata

Gość Małorolny

Jeżeli mamy niemiecki nierząd w kraju to co się dziwić, że dochodzi do takich akcji. Będąc pod zaborem niemieckim to metoda powszechnie stosowana. 

Dziwi mnie to, że rolnicy nie chcą strajkować, a jest dużo gorzej niż 2-3 lata temu gdy były strajki...

1 godzinę temu, Gość Małorolny napisał:

Jeżeli mamy niemiecki nierząd w kraju to co się dziwić, że dochodzi do takich akcji. Będąc pod zaborem niemieckim to metoda powszechnie stosowana. 

Dziwi mnie to, że rolnicy nie chcą strajkować, a jest dużo gorzej niż 2-3 lata temu gdy były strajki...

To nic nie da. Szkoda czasu. Trzeba nawozy kupować.

2 godziny temu, Gość Małorolny napisał:

Jakby rolnicy byli za sobą to strajk trwałby kilka dni nawóz byłby tani a płody rolne by zdrożały.Wystarczy nie sprzedawać i nie kupować.Niestety to nie przejdzie.Pamietam w latach 90 jak strajkowaliśmy nie oddając mleka do zlewni wylewaliśmy w rowy a sąsiad nocą odwoził i taki to był strajk

Gość Zaborca
3 godziny temu, Gość Małorolny napisał:

Trzeba znaleźć winowajcę wszystkich problemów chłopów,no bo wiadomo wszyscy w koło winni tylko nie oni sami

13 godzin temu, Gość Małorolny napisał:

A to jest bardzo proste dlaczego nie strajkują.W latach 90za Leppera mniej więcej wszyscy jechali na jednym wózku i różnice w nazwijmy to majętności były niewielkie i na uwczesnych blokadach byli wszyscy i bogatsi z MTZtem i biedni z 30stka.Takie był wtedy standardy.Teraz różnice są na tyle duże że bogaty pier....z biedniejszym nie będzie się zadawał i jeszcze ma nadzieję że jak biedny zdechnie to przejmie jego ziemię.A biedny nie będzie walczył o to by bogaty był jeszcze bogatszy bo to tylko pogłębi różnice między nimi oraz wkó.... biedniejszego.

4 godziny temu, Gość Marian napisał:

U mnie dawno talerzowka poszła.Nie  będę oddawał po kosztach i robil z siebie debila.

A może taki gospodarz z ciebie ze nie było co kopać. Jak ci urósł 20 ton z ha to wierzę że talerzowa poszła.

6 godzin temu, Sieradzak napisał:

A to jest bardzo proste dlaczego nie strajkują.W latach 90za Leppera mniej więcej wszyscy jechali na jednym wózku i różnice w nazwijmy to majętności były niewielkie i na uwczesnych blokadach byli wszyscy i bogatsi z MTZtem i biedni z 30stka.Takie był wtedy standardy.Teraz różnice są na tyle duże że bogaty pier....z biedniejszym nie będzie się zadawał i jeszcze ma nadzieję że jak biedny zdechnie to przejmie jego ziemię.A biedny nie będzie walczył o to by bogaty był jeszcze bogatszy bo to tylko pogłębi różnice między nimi oraz wkó.... biedniejszego.

Nie zgodzę się bogaty  z pozoru strajkuje bo ma wszystko na kredyt a ten biedny ma etat i pier....rolnictwo dochod ma z czego innego i tylko innym ceny rabie w dol może sprzedać tanio bo z tego nie żyje i tu jest najwiekszy problem.Kiedys x kilku ha się dało rodzinę utrzymać i jakoś żyć a dziś beż dodatkowego dochodu ile musi być?

Godzinę temu, Gość Gość napisał:

Nie zgodzę się bogaty  z pozoru strajkuje bo ma wszystko na kredyt a ten biedny ma etat i pier....rolnictwo dochod ma z czego innego i tylko innym ceny rabie w dol może sprzedać tanio bo z tego nie żyje i tu jest najwiekszy problem.Kiedys x kilku ha się dało rodzinę utrzymać i jakoś żyć a dziś beż dodatkowego dochodu ile musi być?

Ja nie pójdę strajkować w imię tego co ma 100ha a w mojej obronie nie stanie ten co ma 10.Generalnie większość na te strajki jeździ jak na piknik a postulaty w kółko są te same Dopłaty i rekompensaty a o nie zazwyczaj wnioskują  właśnie ci o których wspomniałeś Ci duzi którzy mają wszystko na kredyt i jadą na krawędzi.Swoja drogą to co to za gospodarstwo które swoje być lub nie opiera na dotacjach.Wracajac do tematu rolnictwo w Polsce jest na równi pochyłej i nawet jeśli bendą jakieś strajki to skończą się jak zwykle.Troche hałasu jakieś postulaty zaproszenie do ministerstwa burzliwe rozmowy wypowiedź przedstawicieli rolników i ministerstwa przed kamerami o gruszkach na wierzbie i wszystko wróci do normy.O to mam strajkować?Niech każdy radzi sobie sam,a jak narobił w bankach długów to nie jest mój problem.Trzeba był myśleć wcześniej.Według przysłowia MASZ ŁEB I CH....TO KOMBINUJ.

701 godzinę temu, Gość Kroki napisał:

A może taki gospodarz z ciebie ze nie było co kopać. Jak ci urósł 20 ton z ha to wierzę że talerzowa poszła.

70ton nie było jak u was a gospodarz że mnie taki,że jak narazie mogę sobie pozwolić na talerzowke

Gość Luke222

Ja pracuje na etacie a gospo 13ha powiedzmy że jest na żonę , 3ha ziemniaka wszystko schodzi w detalu po 25zł za worek , cenę trzymam według lokalnych sklepów i nie ma problemu a plon miałem +- 50 ton także proszę nie pierd... Że etatowy rolnik psuje cenę . Sadzę tyle ile wiem że sprzedam w detalu bo na tym jest kasa a że niektórzy nakupili sprzętów i nastawili się na dupny interes to trudno...

48 minut temu, Gość Luke222 napisał:

Ja pracuje na etacie a gospo 13ha powiedzmy że jest na żonę , 3ha ziemniaka wszystko schodzi w detalu po 25zł za worek , cenę trzymam według lokalnych sklepów i nie ma problemu a plon miałem +- 50 ton także proszę nie pierd... Że etatowy rolnik psuje cenę . Sadzę tyle ile wiem że sprzedam w detalu bo na tym jest kasa a że niektórzy nakupili sprzętów i nastawili się na dupny interes to trudno...

Przy pracy na etacie detalujesz 150ton.Dobre.

Gość Młody rolnik

A jaki to problem zdetalowac 150 ton przy pracy na etacie przy 8 godzinach pracy dziennie np. Praca od 6 do 14 potem 4 godz pakowanie ziemniaków przez 6 miesięcy jaki to problem? Żaden Żaden problem panowie trzeba chcieć a nie gadać głupoty. Gość dobrze mówi przy tej cenie po jakiej sprzedaje ma dodatkowe źródło dochodu a wy mówicie ze to głupek. On nie ma kredytu na miliony i nie płaci dzierżawy po 4 tysiące tylko obrabia 10 ha i się śmieje z tych obszarowcow co wygadują w necie że się nie opłaca itp itd...