Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Scania esi

Ja już też zacząłem kopać, żeby zima mnie w polu nie zastała, wszystko na przechowalnie kopie. Ogłaszają się ciągle ci co powinni dawno zostać wykluczeni z rynku i pier.... Cenę.

2 godziny temu, Gość Henryk napisał:

Mamy połowę września szkoda żeby nikt nie zadzwonił mamy samo sezon wszyscy kopia. To takie dziwne że dzwonia? Na igrit non stop Ci sami się oglaszaja i dochodza nowi, to skoro aż tak dużo jest to po co się ciągle ogłasza? Oczywiście towaru jest jak na wrzesień przystało ale jaki i ile to będzie to już bym podyskutowal. 

Na Śląsku słyszałem od rolników że same lulki i plonu nie ma

Nie wiem skąd info że na Śląsku słabo - Red Sonia 50/ ha także nie jest źle. Cena okolice Rybnika z domu 1,7 / kg, na sklepy 1,2 / kg i mam nadzieję że będzie jeszcze lepiej bo dopiero zaczynam kopać?

2 godziny temu, Gość Luke222 napisał:

Nie wiem skąd info że na Śląsku słabo - Red Sonia 50/ ha także nie jest źle. Cena okolice Rybnika z domu 1,7 / kg, na sklepy 1,2 / kg i mam nadzieję że będzie jeszcze lepiej bo dopiero zaczynam kopać?

Okolice Gliwic kiepsko. Gratulacje z tym plonem w tym roku będziesz wygranym

Gość OpolskiDżonun
14 godzin temu, Gość Luke222 napisał:

Potwierdzam opolskie podobnie 1,60-1,80 plon też jest

Gość Piotr Proszowice

Panowie Rumuni już ładują za ładny towar płacą 15 zł nigdy z tak wysokiej ceny nie zaczynali mowił mi kierowca że tam u nich bardzo mało ziemniaka bo była susza i nic nie urosło tak że spokojnie cena bedzie szla w górę.Nie ma po co jeździć na giełdę Kupiec sam przyjedzie do domu i zaplaci tyle ile będzie trzeba.

8 godzin temu, Gość Piotr Proszowice napisał:

Panowie Rumuni już ładują za ładny towar płacą 15 zł nigdy z tak wysokiej ceny nie zaczynali mowił mi kierowca że tam u nich bardzo mało ziemniaka bo była susza i nic nie urosło tak że spokojnie cena bedzie szla w górę.Nie ma po co jeździć na giełdę Kupiec sam przyjedzie do domu i zaplaci tyle ile będzie trzeba.

I tak i nie. Handluje z Rumunia i cena wyższa jak 15 zl juz ich będzie blokować przynajmniej oni tak twierdza czyli trzeba na to wziąść widelki 1-2 zl. Towaru moze niema u nas ogromnych ilości ale tez nie braknie . Może bambry w maju poprostu nie wyrzuca nadwyzek. Wielkie gospodarstwa co uprawiaja powyżej 50 ha dopiero sie szykują do wykopkow. W Europie podobnie, choć ogólnie cena zadna nie zachęca zeby do nas ściągać. 

Problemem jest niewiadoma czy ceny przechowania przeloza sie na ceny towaru . Nie jeden wielki juz mówi ze woli sprzedać do swiat niz pchac się w koszty. 

W dniu 15.09.2022 o 10:42, Gość Marek napisał:

Rumunia Węgry blugaria Włochy zaczyna się ogień ja dzisiaj w 24 t kal. 50 bigbags 90 gr na rumunie 

Potwierdzam.

Co nie zmienia faktu, że nadal można kupić ziemniaki po 10zł za worek, w jakości handlowej. A co będzie dalej? Czas pokaże, masa producentów nie sprzedaje teraz towaru każdy przechowywać.

30 minut temu, Marcin napisał:

Potwierdzam.

Co nie zmienia faktu, że nadal można kupić ziemniaki po 10zł za worek, w jakości handlowej. A co będzie dalej? Czas pokaże, masa producentów nie sprzedaje teraz towaru każdy przechowywać.

Proszowice, Skalbmierz, wolbrom 10-12zł 

15 godzin temu, Gość Pedro napisał:

W czwartek 16-18 zł. I niech nikt niemowi że było inaczej.

Za czerwonego tak. 

Za zoltego 15 to jest Max oczywiście mowimy o jakims hurcie a nie po worku.

Gość Gość kupiec
4 godziny temu, Gość gosc handlarz napisał:

dopiero Rumun był zły teraz juz dobry. gdzie jest Agrounia ?? czemu dziś nie bije alarm.. nasz polski ziemniak taki dobry ze powien w kraju zostać 

No właśnie. Dwa tygodnie zły a reszta roku wspaniały. Mentalność polskiego chłopka. Wstyd. 

5 godzin temu, Gość gosc handlarz napisał:

dopiero Rumun był zły teraz juz dobry. gdzie jest Agrounia ?? czemu dziś nie bije alarm.. nasz polski ziemniak taki dobry ze powien w kraju zostać 

A co kolego boisz się że nie będziesz miał czym handlować??

• A_2 changed the title to Ziemniaki 2025