Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Gość Scania ESI napisał:

Panowie jest dobrze. Nadzieja jest. Moja Scania nie nadąża odbierać. Każdy pośrednik wie ile zarobić. Chłopy po 2 zł worki robią. A ja mam na worku 10 zł na czysto bez roboty.

Dobrze zes to napisal bedziesz sprawdzany.

Gość rolnik z Wielkopolski
16 godzin temu, Gość Andrzej napisał:

Czy ktoś z tutaj zgromadzonych liczył jaki jest koszt produkcji ziemniaka? Bo tak sobie zaczynam liczyć koszty z jesieni, koszty przechowywania, utratę masy i swoją pracę i pracowników i wychodzi mi 80gr przy sadzeniu kwalifikatem. Już nawet amortyzacji sprzętu nie liczę.

Ziemniaki frytkowe. W zależności od osiągniętego plonu całkowity koszt tony ziemniaka to od 600 do 700 zł.

2 godziny temu, Gość rolnik z Wielkopolski napisał:

Ziemniaki frytkowe. W zależności od osiągniętego plonu całkowity koszt tony ziemniaka to od 600 do 700 zł.

Po jakiej cenie ropy, nawozów, dzierżawy pola, środków ochrony to policzyłeś i w jakim regionie polski

W dniu 25.03.2026 o 15:37, Gość Andrzej napisał:

Czy ktoś z tutaj zgromadzonych liczył jaki jest koszt produkcji ziemniaka? Bo tak sobie zaczynam liczyć koszty z jesieni, koszty przechowywania, utratę masy i swoją pracę i pracowników i wychodzi mi 80gr przy sadzeniu kwalifikatem. Już nawet amortyzacji sprzętu nie liczę.

Z minimalną amortyzacja sprzętu i swój czas ... 40-45tys na hektar. Marchew to grubo powyżej 50tys... 

Gość Tracer

Panowie jak Wy macie nakładu na ziemniaki 45 tyś na hektar i na marchew powyżej 50 tyś to weźcie się lepiej przebranżowicie bo widmo bankructwa wisi w waszym przypadku w powietrzu 😆

Gość rolnik z Wielkopolski
8 godzin temu, Gość Kamil napisał:

Po jakiej cenie ropy, nawozów, dzierżawy pola, środków ochrony to policzyłeś i w jakim regionie polski

To jest kalkulacja sprzed miesiąca: ON 5,3 netto, nawozy kupione jesienią, dzierżawa 3500, Wielkopolska. Przy dzisiejszych cenach ON i nawozów byłoby to nieco nieaktualne jednak liczyłem to dla swoich realiów. Za rok ON i nawozy mogą znów być tańsze więc nie będę się nad tym głowił w tej chwili...

35 minut temu, Gość rolnik z Wielkopolski napisał:

To jest kalkulacja sprzed miesiąca: ON 5,3 netto, nawozy kupione jesienią, dzierżawa 3500, Wielkopolska. Przy dzisiejszych cenach ON i nawozów byłoby to nieco nieaktualne jednak liczyłem to dla swoich realiów. Za rok ON i nawozy mogą znów być tańsze więc nie będę się nad tym głowił w tej chwili...

To jeszcze duże znaczenie ma to jaki msmy zbiór bo różnie może być

Gość Janek
3 godziny temu, Gość Pyrus napisał:

Z minimalną amortyzacja sprzętu i swój czas ... 40-45tys na hektar. Marchew to grubo powyżej 50tys... 

Panowie jest drogo ale bez przesady 45tys na ha?złote sadzeniaki sadzicie czy jak?

Gość Mirek
2 godziny temu, Gość Karol napisał:

To jeszcze duże znaczenie ma to jaki msmy zbiór bo różnie może być

W tym roku po raz pierwszy wsadzilem 5 ha wczesnego pod prxykrycie. Okrylem je podwójnie. Czytam to forum. I nie wiem czy dobrze ztobilem. Optymizmem to nie napawa.