Gość Gosc Napisano Środa o 19:35 Zgłoszenie Share Napisano Środa o 19:35 2 godziny temu, Gość Scania ESI napisał: Panowie jest dobrze. Nadzieja jest. Moja Scania nie nadąża odbierać. Każdy pośrednik wie ile zarobić. Chłopy po 2 zł worki robią. A ja mam na worku 10 zł na czysto bez roboty. Dobrze zes to napisal bedziesz sprawdzany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość rolnik z Wielkopolski Napisano wczoraj o 07:16 Zgłoszenie Share Napisano wczoraj o 07:16 16 godzin temu, Gość Andrzej napisał: Czy ktoś z tutaj zgromadzonych liczył jaki jest koszt produkcji ziemniaka? Bo tak sobie zaczynam liczyć koszty z jesieni, koszty przechowywania, utratę masy i swoją pracę i pracowników i wychodzi mi 80gr przy sadzeniu kwalifikatem. Już nawet amortyzacji sprzętu nie liczę. Ziemniaki frytkowe. W zależności od osiągniętego plonu całkowity koszt tony ziemniaka to od 600 do 700 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Kamil Napisano wczoraj o 09:42 Zgłoszenie Share Napisano wczoraj o 09:42 2 godziny temu, Gość rolnik z Wielkopolski napisał: Ziemniaki frytkowe. W zależności od osiągniętego plonu całkowity koszt tony ziemniaka to od 600 do 700 zł. Po jakiej cenie ropy, nawozów, dzierżawy pola, środków ochrony to policzyłeś i w jakim regionie polski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Klops Napisano wczoraj o 15:06 Zgłoszenie Share Napisano wczoraj o 15:06 5 godzin temu, Gość Kamil napisał: Po jakiej cenie ropy, nawozów, dzierżawy pola, środków ochrony to policzyłeś i w jakim regionie polski Jeszcze robocizna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Pyrus Napisano wczoraj o 16:55 Zgłoszenie Share Napisano wczoraj o 16:55 W dniu 25.03.2026 o 15:37, Gość Andrzej napisał: Czy ktoś z tutaj zgromadzonych liczył jaki jest koszt produkcji ziemniaka? Bo tak sobie zaczynam liczyć koszty z jesieni, koszty przechowywania, utratę masy i swoją pracę i pracowników i wychodzi mi 80gr przy sadzeniu kwalifikatem. Już nawet amortyzacji sprzętu nie liczę. Z minimalną amortyzacja sprzętu i swój czas ... 40-45tys na hektar. Marchew to grubo powyżej 50tys... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Tracer Napisano wczoraj o 17:38 Zgłoszenie Share Napisano wczoraj o 17:38 Panowie jak Wy macie nakładu na ziemniaki 45 tyś na hektar i na marchew powyżej 50 tyś to weźcie się lepiej przebranżowicie bo widmo bankructwa wisi w waszym przypadku w powietrzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość rolnik z Wielkopolski Napisano wczoraj o 17:56 Zgłoszenie Share Napisano wczoraj o 17:56 8 godzin temu, Gość Kamil napisał: Po jakiej cenie ropy, nawozów, dzierżawy pola, środków ochrony to policzyłeś i w jakim regionie polski To jest kalkulacja sprzed miesiąca: ON 5,3 netto, nawozy kupione jesienią, dzierżawa 3500, Wielkopolska. Przy dzisiejszych cenach ON i nawozów byłoby to nieco nieaktualne jednak liczyłem to dla swoich realiów. Za rok ON i nawozy mogą znów być tańsze więc nie będę się nad tym głowił w tej chwili... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Karol Napisano wczoraj o 18:32 Zgłoszenie Share Napisano wczoraj o 18:32 35 minut temu, Gość rolnik z Wielkopolski napisał: To jest kalkulacja sprzed miesiąca: ON 5,3 netto, nawozy kupione jesienią, dzierżawa 3500, Wielkopolska. Przy dzisiejszych cenach ON i nawozów byłoby to nieco nieaktualne jednak liczyłem to dla swoich realiów. Za rok ON i nawozy mogą znów być tańsze więc nie będę się nad tym głowił w tej chwili... To jeszcze duże znaczenie ma to jaki msmy zbiór bo różnie może być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Janek Napisano wczoraj o 20:22 Zgłoszenie Share Napisano wczoraj o 20:22 3 godziny temu, Gość Pyrus napisał: Z minimalną amortyzacja sprzętu i swój czas ... 40-45tys na hektar. Marchew to grubo powyżej 50tys... Panowie jest drogo ale bez przesady 45tys na ha?złote sadzeniaki sadzicie czy jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Mirek Napisano wczoraj o 20:45 Zgłoszenie Share Napisano wczoraj o 20:45 2 godziny temu, Gość Karol napisał: To jeszcze duże znaczenie ma to jaki msmy zbiór bo różnie może być W tym roku po raz pierwszy wsadzilem 5 ha wczesnego pod prxykrycie. Okrylem je podwójnie. Czytam to forum. I nie wiem czy dobrze ztobilem. Optymizmem to nie napawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sieradzak Napisano wczoraj o 21:35 Zgłoszenie Share Napisano wczoraj o 21:35 48 minut temu, Gość Mirek napisał: W tym roku po raz pierwszy wsadzilem 5 ha wczesnego pod prxykrycie. Okrylem je podwójnie. Czytam to forum. I nie wiem czy dobrze ztobilem. Optymizmem to nie napawa. Przyjedź do mnie to dopiero zobaczysz co narobiłeś.Chyba jest więcej przykryte niż rok temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Swietokrzyskie Napisano wczoraj o 21:53 Zgłoszenie Share Napisano wczoraj o 21:53 58 minut temu, Gość Mirek napisał: W tym roku po raz pierwszy wsadzilem 5 ha wczesnego pod prxykrycie. Okrylem je podwójnie. Czytam to forum. I nie wiem czy dobrze ztobilem. Optymizmem to nie napawa. Na przemyślenia troche za późno, raczej będzie wtopa,chyba,że jakiś cud się stanie i koszty odbijesz w co wątpię widząc ile nowych osób wchodzi w uprawę ziemniaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Okolice Wrocławia Napisano 15 godzin temu Zgłoszenie Share Napisano 15 godzin temu 10 godzin temu, Gość Mirek napisał: W tym roku po raz pierwszy wsadzilem 5 ha wczesnego pod prxykrycie. Okrylem je podwójnie. Czytam to forum. I nie wiem czy dobrze ztobilem. Optymizmem to nie napawa. Brawo Ty. Wsadzić 70 tys za same podwójne przykrycia na 5ha a teraz myśleć czy się dobrze zrobiło No chyba że jesteś bajkopisarzem jak 3/4 tego forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Rolnik Napisano 13 godzin temu Zgłoszenie Share Napisano 13 godzin temu Po 3500 oddam ci swoje marne 50 ha. Podaj namiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Karol Napisano 11 godzin temu Zgłoszenie Share Napisano 11 godzin temu 2 godziny temu, Gość Rolnik napisał: Po 3500 oddam ci swoje marne 50 ha. Podaj namiar. Ja dołożę swoje 40ha.To by było życie tylko czy znajdzie się jakiś głupi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sieradzak Napisano 10 godzin temu Zgłoszenie Share Napisano 10 godzin temu Godzinę temu, Gość Karol napisał: Ja dołożę swoje 40ha.To by było życie tylko czy znajdzie się jakiś głupi. Wczoraj znajomy oddał w dzierżawę 2,80ha po 4tys . Więc z 3 bez problemu by się znalazł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Młody Napisano 7 godzin temu Zgłoszenie Share Napisano 7 godzin temu 2 godziny temu, Sieradzak napisał: Wczoraj znajomy oddał w dzierżawę 2,80ha po 4tys . Więc z 3 bez problemu by się znalazł. Byłeś przy transakcji widziałeś,bo mówić każdy może dużo i nie wiadomo co . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sieradzak Napisano 6 godzin temu Zgłoszenie Share Napisano 6 godzin temu Godzinę temu, Gość Młody napisał: Byłeś przy transakcji widziałeś,bo mówić każdy może dużo i nie wiadomo co . Wystawił za 4,5 w ciągu dwóch godzin znalazł dzierżawce.To normalna stawka u mnie w okolicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Mirek Napisano 3 godziny temu Zgłoszenie Share Napisano 3 godziny temu 3 godziny temu, Sieradzak napisał: Wystawił za 4,5 w ciągu dwóch godzin znalazł dzierżawce.To normalna stawka u mnie w okolicy Ja mam tylko 23 ha wszystkiego. W tym roku po raz pierwszy wsadzilem troche wczesnego na próbę. Reszte obsiewam i sprzedaje plony. Ponadto jestem kierowcą tira po polsce. Dla mnie to moje pole to zabawa. Nie licze na jakies kolosalne zyski. Nie biore też dzierżaw bo mi swojego wystarczy. Sam jestem ciwkaw co mi urośnie. Patrzylem to w ziemi ładnie sie ukorzenily. Odmiana riviera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Młody Napisano 2 godziny temu Zgłoszenie Share Napisano 2 godziny temu 4 godziny temu, Sieradzak napisał: Wystawił za 4,5 w ciągu dwóch godzin znalazł dzierżawce.To normalna stawka u mnie w okolicy Z czystej ciekawości co on będzie tam uprawiać ? Przy dobrym roku takie stawki to jest zdecydowanie za dużo, chyba że deszczownie tam ma i swoją robotę w pakiecie dorzuca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sieradzak Napisano 2 godziny temu Zgłoszenie Share Napisano 2 godziny temu 23 minuty temu, Gość Młody napisał: Z czystej ciekawości co on będzie tam uprawiać ? Przy dobrym roku takie stawki to jest zdecydowanie za dużo, chyba że deszczownie tam ma i swoją robotę w pakiecie dorzuca. Mógł byś się mocno zdziwić jakie bywają tu stawki.4 to jest naprawdę norma.A skąd ja mam wiedzieć co on tam będzie uprawiać, pewnie Pekin będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi