Gość Tracer Napisano 5 Marca Zgłoszenie Share Napisano 5 Marca 1 godzinę temu, Gość Michu napisał: Pyrki 0.25 gr luz a paliwo za chwilę po 8 zł ,ciekaw jestem tylko jak w tyg czasach ludzie najmuja do gospodarstwa jeszce do pomocy bo z każdej strony cokolwiek się zrobi to nic nie jest ekonomiczme Większość mniejszych gospodarstw to raczej bazuje już na własnej sile roboczej i robi tyle warzyw ile da radę sama a reszta zboże/kukurydza tylko w średnich i dużych bazują na zewnętrznych pracownikach , skoro te 5 tys obecnie trzeba wyłożyć na miesiąc na tylko jednego pracownika do gospodarstwa a ceny naszych płodów sprzed 25 lat to raczej ciężko to wytłumaczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Mitas Napisano 6 Marca Zgłoszenie Share Napisano 6 Marca A ja zarobiłem mimo ceny słabej, nie tyle co w tamtym roku ale na duży+. Jeszcze 3 miesiące handlu. Może mi nadwyżki zostanie, ale wole wywalić do bydła niż się poniżać po 3 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Rolnik Napisano 7 Marca Zgłoszenie Share Napisano 7 Marca Najlepiej to chyba posadzic 2 hektary zdetalowac i wziac 100 tysia zywej gotowki niz sadzic kilkanascie hektarow inwestowac w magazyny sprzet infrastrukture to jest utopia, nie ustanna inwestycja a na koncie nic wiecej nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sieradzak Napisano 7 Marca Zgłoszenie Share Napisano 7 Marca 3 godziny temu, Gość Rolnik napisał: Najlepiej to chyba posadzic 2 hektary zdetalowac i wziac 100 tysia zywej gotowki niz sadzic kilkanascie hektarow inwestowac w magazyny sprzet infrastrukture to jest utopia, nie ustanna inwestycja a na koncie nic wiecej nie ma. A ch....z pieniędzmi.Grunt że robota jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gosc Napisano 7 Marca Zgłoszenie Share Napisano 7 Marca 3 godziny temu, Gość Rolnik napisał: Najlepiej to chyba posadzic 2 hektary zdetalowac i wziac 100 tysia zywej gotowki niz sadzic kilkanascie hektarow inwestowac w magazyny sprzet infrastrukture to jest utopia, nie ustanna inwestycja a na koncie nic wiecej nie ma. Bardzo dobry rok kolejki po nawozy paliwo kupowane na zapas na nowy ciagnik trzeba czekac pol roku ziemia rolna drozeje dzierzawy nieosiagalne to sa oznaki dobrej konionktory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sieradzak Napisano 7 Marca Zgłoszenie Share Napisano 7 Marca 24 minuty temu, Gość Gosc napisał: Bardzo dobry rok kolejki po nawozy paliwo kupowane na zapas na nowy ciagnik trzeba czekac pol roku ziemia rolna drozeje dzierzawy nieosiagalne to sa oznaki dobrej konionktory. Są na tym świecie dwie rzeczy których nikt nigdy nie zrozumie.Pierwsza to siła byka a druga to rozum polskiego chłopa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Tracer Napisano 7 Marca Zgłoszenie Share Napisano 7 Marca Godzinę temu, Gość Gosc napisał: Bardzo dobry rok kolejki po nawozy paliwo kupowane na zapas na nowy ciagnik trzeba czekac pol roku ziemia rolna drozeje dzierzawy nieosiagalne to sa oznaki dobrej konionktory. Nawozy i paliwo fakt , ruszyły się ale ciągniki ? Przecież większość z nich stoi na placach conajmniej od 2 lat , chyba że mówimy o takich pod zamówienie a to wtedy raczej normalny czas oczekiwania czy to w przypadku nowego ciągnika czy samochodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zenek Napisano 7 Marca Zgłoszenie Share Napisano 7 Marca 12 ha obssdzone. Fajna pogoda. Licze że ten rok bedzie lepszy bo patrzac na cene paliw i nawozow to i nasze musi podrożec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Marek Napisano 7 Marca Zgłoszenie Share Napisano 7 Marca 1 godzinę temu, Gość Zenek napisał: 12 ha obssdzone. Fajna pogoda. Licze że ten rok bedzie lepszy bo patrzac na cene paliw i nawozow to i nasze musi podrożec. Ja dziś wsadzilem 2 ha. Po niedzieli dalsza część robut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Stasiek Napisano 7 Marca Zgłoszenie Share Napisano 7 Marca 2 godziny temu, Gość Zenek napisał: 12 ha obssdzone. Fajna pogoda. Licze że ten rok bedzie lepszy bo patrzac na cene paliw i nawozow to i nasze musi podrożec. Wszystko samo sie ustabilizuje. Zobaczycie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Ewa Napisano 7 Marca Zgłoszenie Share Napisano 7 Marca 25 minut temu, Gość Stasiek napisał: Wszystko samo sie ustabilizuje. Zobaczycie Tak, tylko za jakies 3 lata. Ja jeszcze nie sadxilam. Po niedzieli sprobuje coś wsadzic. Coś czuje że ten rok bedzie podobny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Janek Napisano 7 Marca Zgłoszenie Share Napisano 7 Marca 32 minuty temu, Gość Ewa napisał: Tak, tylko za jakies 3 lata. Ja jeszcze nie sadxilam. Po niedzieli sprobuje coś wsadzic. Coś czuje że ten rok bedzie podobny. Jeśli pogoda nic nie namiesza to rok będzie beż ceny i zejścia to jest więcej niż pewne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Karol Napisano 8 Marca Zgłoszenie Share Napisano 8 Marca 8 godzin temu, Gość Janek napisał: Jeśli pogoda nic nie namiesza to rok będzie beż ceny i zejścia to jest więcej niż pewne. Dużo już poobsadzaliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Szzone Napisano 8 Marca Zgłoszenie Share Napisano 8 Marca Jedyne co się zmieni na plus to koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sieradzak Napisano 8 Marca Zgłoszenie Share Napisano 8 Marca Godzinę temu, Gość Karol napisał: Dużo już poobsadzaliście? W ciągu dwóch tygodni obraz katastrofy będzie już doskonale widoczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Arek Napisano 8 Marca Zgłoszenie Share Napisano 8 Marca 3 godziny temu, Gość Karol napisał: Dużo już poobsadzaliście? U nas jeden rolnik pokrył frazeliną kartofle. Nie wiem jaki areał ale duża powierzchnia bo nie jestem rolnikiem i łabedzie zaczęły na to lądowac bo chyba myślały że to woda. Narobily nu dziur w frszelinie że masakra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Laki Napisano 8 Marca Zgłoszenie Share Napisano 8 Marca 12 godzin temu, Gość Janek napisał: Jeśli pogoda nic nie namiesza to rok będzie beż ceny i zejścia to jest więcej niż pewne. Nie starsz, nie starsz bo się zesr*sz. Ten rok musi być lepszy, musimy się odkuć, dlatego ilość musi być aby jakoś przeżyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Rolnik Napisano 8 Marca Zgłoszenie Share Napisano 8 Marca Przyszły rok będzie lepszy dla ziemniaka od tego po 20 groszy to tylko w tym roku widać co się dzieje mało nasadzenia kwalifikatem!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Janek Napisano 8 Marca Zgłoszenie Share Napisano 8 Marca 4 godziny temu, Gość Laki napisał: Nie starsz, nie starsz bo się zesr*sz. Ten rok musi być lepszy, musimy się odkuć, dlatego ilość musi być aby jakoś przeżyć. Po ile Wy tu lat macie ?Zawsze po złym roku był jeszcze gorszy.Stabilizacja będzie po kilku marnych latach jak ludzie odpuszcza nasadzenia.W tym roku będzie jeszcze wzrost powierzchni uprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Karol Napisano 8 Marca Zgłoszenie Share Napisano 8 Marca 2 godziny temu, Gość Janek napisał: Po ile Wy tu lat macie ?Zawsze po złym roku był jeszcze gorszy.Stabilizacja będzie po kilku marnych latach jak ludzie odpuszcza nasadzenia.W tym roku będzie jeszcze wzrost powierzchni uprawy. Zobaczysz że część się wykruszy. Może jak raz bedzie lepiej. Pogoda dopisuje. Ja liczę na odbicie w tym roku. Kwalifikat nawet w tym roku jest w przystepnej cenie. Nawozu nakupilem na jesieni. Też byl w przystepnej cenie. Swój sadzeniak też jest dobry bo mam pierwszy rok po centrali. Trzeba byc optymistą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Mitas Napisano 8 Marca Zgłoszenie Share Napisano 8 Marca Mi też się wydaje że w tym roku będzie mniej areału, lepiej mniej a drożej, ale rok poprzedni był potrzebny bo by ludzie sadzili bez opamiętania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 8 Marca Zgłoszenie Share Napisano 8 Marca Godzinę temu, Gość Karol napisał: Zobaczysz że część się wykruszy. Może jak raz bedzie lepiej. Pogoda dopisuje. Ja liczę na odbicie w tym roku. Kwalifikat nawet w tym roku jest w przystepnej cenie. Nawozu nakupilem na jesieni. Też byl w przystepnej cenie. Swój sadzeniak też jest dobry bo mam pierwszy rok po centrali. Trzeba byc optymistą. Realistą trzeba być I sadzić konsekwentnie a nie liczyć na cud. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gosc. Napisano 8 Marca Zgłoszenie Share Napisano 8 Marca Godzinę temu, Gość Karol napisał: Zobaczysz że część się wykruszy. Może jak raz bedzie lepiej. Pogoda dopisuje. Ja liczę na odbicie w tym roku. Kwalifikat nawet w tym roku jest w przystepnej cenie. Nawozu nakupilem na jesieni. Też byl w przystepnej cenie. Swój sadzeniak też jest dobry bo mam pierwszy rok po centrali. Trzeba byc optymistą. I trzeba umieć lać wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Swietokrzyskie Napisano 8 Marca Zgłoszenie Share Napisano 8 Marca 8 godzin temu, Gość Rolnik napisał: Przyszły rok będzie lepszy dla ziemniaka od tego po 20 groszy to tylko w tym roku widać co się dzieje mało nasadzenia kwalifikatem!!! Będą kokosy i wzrost ceny o 100%czyli na 40gr w worku 15kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Młody Napisano 8 Marca Zgłoszenie Share Napisano 8 Marca To coś wam powiem żeby ostudzić wasz optymizm, wykruszają sie ci co cięli koszty. W to miejsce wchodzą profesjonalisci którzy potrafią to robić sadzą dużo i im sie opłaci. Kazdy taki hektar w nowych rękach wyda więcej plonu, tam nie będzie zboża, do tego jest ukraina która dopiero rozwija produkcje, ale z roku na rok będzie nas zalewac coraz bardziej 5 lat i rolnictwa w polsce nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi