Gość Kamil Napisano 13 Sierpnia 2022 Zgłoszenie Share Napisano 13 Sierpnia 2022 Witajcie, w przydomowym ogródku po raz pierwszy posadziłem kilka rzędów ziemniaków. Zaznaczam, że to pierwszy raz, kiedy posadziłem ziemniaki. Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie i zdaję się na opinię mądrzejszych w tym temacie. Z tego co zaobserwowałem było trochę stonki (której pozbywaliśmy się ręcznie), dość suche lato, a wykopując pierwsze ziemniaki zauważyłem kilka czarnych robaków - żuków. Jaka może być przyczyna takiego wyglądu ziemniaka? Aha, dodam jeszcze, że gleba, gdzie są posadzone ziemniaki jest mocno piaszczysta i nie było stosowanego żadnego środka ochrony roślin. Ratujcie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość rolnik Napisano 13 Sierpnia 2022 Zgłoszenie Share Napisano 13 Sierpnia 2022 Parch ziemniaka-zbyt zasadowy odczyn gleby, przesuszona gleba w trakcie wegetacji, brak kilku mikroelementów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Karol Napisano 13 Sierpnia 2022 Zgłoszenie Share Napisano 13 Sierpnia 2022 To co widać na zdjęciu to parch prószysty, nie ma wpływu na smak ziemniaka ale dyskwalifikuje go z handlu ze względu na wygląd skórki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość 100lec Napisano 13 Sierpnia 2022 Zgłoszenie Share Napisano 13 Sierpnia 2022 Parch parchem ale do tego jeszcze drutowce wpierdalają, piasek, brak wody i lezą do wilgotnego ziemniaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Kamil Napisano 14 Sierpnia 2022 Zgłoszenie Share Napisano 14 Sierpnia 2022 Dziękuję panowie. Czyli w kolejnym sezonie większe podlewanie to podstawa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi