Skocz do zawartości

Gość Sadownik

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 month later...
  • Odpowiedzi 2,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• 3 weeks later...
Gość Suchy
8 godzin temu, Gość Sadownik napisał:

Biała rawska przemysł 70 gr, wie ktoś ile płacą grupy za princa na sortowanie?

1,5 ? Tyle czempiunika proponują od 7 cm.

Gość Mariusz
W dniu 23.09.2025 o 06:01, Gość Suchy napisał:

1,5 ? Tyle czempiunika proponują od 7 cm.

Ja na swoim radarze to widzę dla Szampion:

65+    1,40 zł   
70+    1,70 zł - 2,00 zł   

Natomiast Prince:

65+ 1,40 zł - 1,50 zł  
70+    1,60 zł - 1,80 zł  

To z większych grup bo ci mniejsi to pewnie chcą i płacić tyle co spad kosztuje

Gość Danny
3 godziny temu, Gość Mariusz napisał:

Ja na swoim radarze to widzę dla Szampion:

65+    1,40 zł   
70+    1,70 zł - 2,00 zł   

Natomiast Prince:

65+ 1,40 zł - 1,50 zł  
70+    1,60 zł - 1,80 zł  

To z większych grup bo ci mniejsi to pewnie chcą i płacić tyle co spad kosztuje

To i tak za wysoka cena, powinno być max 1zł to by może dało do myślenia tym co nie mają swoich skrzyń i chłodni. 

Gość Abc....
21 godzin temu, Gość Czarnowidz napisał:

Sadownicy się ceniom, w ,,internetach" Prince po 1,2/kg oferują/proszą się. Nic dodać nic ująć.

,,Niech moc będzie z nami !"

Tyle oferują,bo to i tak nie jest więcej warte

Gość Konrad
W dniu 24.09.2025 o 22:10, Gość Danny napisał:

To i tak za wysoka cena, powinno być max 1zł to by może dało do myślenia tym co nie mają swoich skrzyń i chłodni. 

W punkt. Brawo. 👏 

Gość Konrad
W dniu 24.09.2025 o 22:10, Gość Danny napisał:

Nie ponoszą kosztów prądu, płuczki - jej napraw i wymiany złoża. Ewentualnie wapna które po rowach darmo nie leży. Nic im się nie amortyzuje. Nie psuje, nie wymieniają chłodnic, sprężarek itp itd. Nie płacą coraz większych opłat za prąd. Dach nie cieknie. Beton jest wylany na 100 lat. Wózek, bateria, naprawy. Szrota kupionego w rwanie nie ze sztaplujesz choćby na 8 skrzyniopalet. Nie wiedzą co to harvista, smart fresh. Nie rozumieją że bywają lata że wyspali za cenę x a ktoś od lutego do końca sezonu też wziął cenę x. Najlepszy tekst jest „ ale ty masz chłodnie „ Tak mam ponieważ 2-3 pokolenia na to pracowały. Jabłka potrafią sprzedać na patelnię albo na rynku. Skrzynie kupią tylko w rwanie jak „ nie ma na co sypać „ Najważniejsza jest cena odpadu od produkcji. „ mogliby dać więcej”. Może i by mogli, nie wiem. Nie znam się. Podobnie jak na wielu innych rzeczach. producent mebli drewnianych żyje z trocin po produkcyjnych?! I zastanawia się kiedy je sprzedać ? Jabłka przemysłowe raz są kumulowane, innym razem prosto z sadu. Nie zrozummy się źle. Ja też mam przeciętne sady i jabłka. Nie mam dużego gospodarstwa. Mam pomoc żony i taty. Ostatnimi laty w większym bądź mniejszym stopniu nawiedzają mnie grady i przymrozki. Nie mam zraszania nadkoronowego i nie zrobię, bo mnie zwyczajnie na to nie stać. Siatki mam na 10 % powierzchni gospodarstwa. Więcej nie zrobię. Bo od 6 lat w tej kwaterze nie padał grad. Mam w sadzie 3 odmiany Trochę gali pasek. Golden - najmłodszy 17 lat, Prince najmłodszy 10 lat. Kolejny rok Prince nie jest wybarwiony. Golden jest od 6,5 zrywany mimo iż był przegrany a i tak jest dywan przemysłu pod drzewami mimo fertygacji. Tak były przymrozki. -4,5 4 noce. Wiem bo nie spałem tylko robiłem co mogłem.Drzewa mają max 2,9 ale raczej 2,7-2,8. Nie jest to piękny sad. Ale przerzedzany i przerywany. Nawadniany, nawożonyil itp. Nie mam plonów po 70 ton i więcej. Kiedyś owszem. I kur… nie wyobrażam sobie pracować nad jabłkami cały rok, ciąć, dbać o raki, kontrolować przechowanie. Pryskać i być mechanikiem. Zbierać itd. I na finał pracy szukać najbliższego sr** sroja bo „spady” miały być 1,5 zł. Brak skrzyń u chłodni to pikuś. Brak wiedzy i lenistwo sadownika - to jest problem. Jednym słowem sadownictwo to patologia. Pozdrawiam, 

Konrad 

• 2 weeks later...
Gość Czarnowidz

Co taka cisza? 

Gala pasek 7+  2,2 ? .....

A Ligol, Šampion, Prince.... 1,3zyla, czy już niżej ?

Spad póki co kole Grójca 0,63-0,65/ gr. Jakie proroctwa na  handlową przyszłość?

4 godziny temu, Gość Czarnowidz napisał:

Co taka cisza? 

Spad póki co kole Grójca 0,63-0,65/ gr. Jakie proroctwa na  handlową przyszłość?

Deser dno. Chłopy jeden przez drugiego ciągną cenę deseru w dół.

Przemysł zacznie się niebawem winda w dół. Wgr kończą rwanie i wezmą się za przemysł i wtedy wszystkie przetwornie będą zasypane grójeckim przemysłem 

Do Jana - człowieku na wgr to wszystko wyzbierane na bieżąco. Jabłka jest podobna ilość co w zeszłym roku w naszym powiecie. Może trochę mniej. To, ze sandomierz ma towar nie wiele znaczy. Zobaczycie co się wydarzy wiosną patrząc na to co jest na południu europy z towarem.

Proponuję poczytać komentarze z ubiegłego sezonu o tej porze jak to miało byc tanio. Dodatkowo na wgr masa towaru poszła na przemysł przez ślady pomrozowe

Gość jasnowidz
23 godziny temu, Gość Czarnowidz napisał:

Co taka cisza? 

Zamknąć i czekać do maja.

Z pewnością zabraknie dobrego towaru.

Kto pewny jakości niech trzyma.

Cierpliwi zostaną wynagrodzeni