Skocz do zawartości

Gość Sadownik

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 2,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Gość kondycyjny
  W dniu 8.01.2025 o 05:32, Gość Adrian napisał:

Jak tam ceny w Nowym Roku?Chyba lekkie wzrosty z tego co słyszałem,Must i Gala pasek w dobrej kondycji poszukiwana?

Expand  

Kluczem dobra kondycja

Tylko słabo z tym nawet w świeżo otwartych komorach KA

Gość 1234
  W dniu 8.01.2025 o 15:24, Sadownik2102 napisał:

Narazie jest spokój i kupcy próbują kupić towar jak najtaniej. Ale marzec, kwiecień pokaże tak naprawdę ile tego jabłka dobrego zostało. Może być wielkie zdziwienie. 

Expand  

Twoim zdaniem w którą stronę? 

W dniu 8.01.2025 o 16:11, Gość 1234 napisał:

Twoim zdaniem w którą stronę? 

Expand  

Patrząc na to, że pogoda dała nam w kość z przymrozkami, przez co wiele jabłek nie ma komór nasiennych oraz ekstremalne wysokie temperatury w lato i podczas zbiorów, nie wiemy dokładnie jak zachowa się jabłko przetrzymane do kwietnia, maja. Na tą chwilę już gdzieś słychać słabą jędrność. Wiele rzeczy składa się na jakość przechowania. Uważam, że jeśli komuś uda się przechować jabłko dobrej jakości, to wygra ten sezon. Tylko to jest sadownictwo, tu nie ma logicznego schematu, ani ekonomicznego. 

Gość Jarosława
  W dniu 8.01.2025 o 18:46, Sadownik2102 napisał:

Patrząc na to, że pogoda dała nam w kość z przymrozkami, przez co wiele jabłek nie ma komór nasiennych oraz ekstremalne wysokie temperatury w lato i podczas zbiorów, nie wiemy dokładnie jak zachowa się jabłko przetrzymane do kwietnia, maja. Na tą chwilę już gdzieś słychać słabą jędrność. Wiele rzeczy składa się na jakość przechowania. Uważam, że jeśli komuś uda się przechować jabłko dobrej jakości, to wygra ten sezon. Tylko to jest sadownictwo, tu nie ma logicznego schematu, ani ekonomicznego. 

Expand  

Lata temu skończyła się przewidywalność a zaczęła gra jabłkami jak na giełdzie

Na grudzień 1 milion ton w komorach,niby 13% mniej w Polsce...ale w unii europejskiej tylko 3% mniej bo Włosi mają dużo towaru

Problemem może być niska jędrność i zakończenie wysyłek na dalekie tynki w lutym,marcu

Wtedy zostaną markety, Rumun, Węgier i Kazach czyli rynki szukające tanich jablek

Scenariusz może być dwojaki i nikt tu nic nie przewidzi....rozmawiałem z 3 osobami handlującymi jabłkiem i wszystkie powiedziały krótko....nie zapłaci

I sam jestem ciekaw jak będzie

Życzę zdrowia i sukcesów w nowym roku

Gość Paradoks
  W dniu 9.01.2025 o 07:04, Gość Jarosława napisał:

Lata temu skończyła się przewidywalność a zaczęła gra jabłkami jak na giełdzie

Na grudzień 1 milion ton w komorach,niby 13% mniej w Polsce...ale w unii europejskiej tylko 3% mniej bo Włosi mają dużo towaru

Problemem może być niska jędrność i zakończenie wysyłek na dalekie tynki w lutym,marcu

Wtedy zostaną markety, Rumun, Węgier i Kazach czyli rynki szukające tanich jablek

Scenariusz może być dwojaki i nikt tu nic nie przewidzi....rozmawiałem z 3 osobami handlującymi jabłkiem i wszystkie powiedziały krótko....nie zapłaci

I sam jestem ciekaw jak będzie

Życzę zdrowia i sukcesów w nowym roku

Expand  

No nie zapłaci prędzej by zapłaciło jakby ta jedrnosc byla dobra paradoksalnie 

Gość gosc
  W dniu 16.01.2025 o 08:19, Gość gość napisał:

Co tu taka cisza?, czy wszyscy siedzą w piwnicach i robią w karton dla Kazacha, bo słyszałem że podobno biją się o jabłko.

Expand  

Potwierdzam

U mnie na podwórku 5 ciu się pobiło i gloster zdrożał od razu 10 gr

Nawet jędrności nie sprawdzają tylko biorą wszystko po 1,2

Gość Karlos

Witam.czy może mi ktoś napisać jakie są ceny jabłek na broniszach za ładny towar:Lobo,szampion,boskop,jeronimo,princ,alwa z góry dziękuję za odp.

Gość Gość
  W dniu 16.01.2025 o 16:35, Gość Karlos napisał:

Witam.czy może mi ktoś napisać jakie są ceny jabłek na broniszach za ładny towar:Lobo,szampion,boskop,jeronimo,princ,alwa z góry dziękuję za odp.

Expand  

Gość Gość

Na bronkach ładne grube lobo 40-50 zł l, szampion 30-40 red chief gruby ok 40. Zejście średnie, jak się trafi. Średni towar ok 30 zł drobnica ok 25 

• A_2 changed the title to Ceny jabłek 2025