Gość Początkujący Napisano 4 Stycznia 2023 Zgłoszenie Share Napisano 4 Stycznia 2023 Witam mam pytanie odnośnie tego, ile razy można oberwać kiełki z ziemniaka? Ziemniak wczesny colomba. Już raz byly obrywane jesienią, teraz od nowa puścily i mają być rozsypane do skrzynek. Stąd pytanie czy obrywać drugi raz, czy rozsypać tak jak jest z kiełkami 1-2 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Pyrorz Napisano 4 Stycznia 2023 Zgłoszenie Share Napisano 4 Stycznia 2023 Weź zmień branże i nie zadawaj głupich pytań!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Początkujący Napisano 6 Stycznia 2023 Zgłoszenie Share Napisano 6 Stycznia 2023 Dziękuję Ci przyjacielu za tę piękną i wyczerpującą odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Napisano 7 Stycznia 2023 Zgłoszenie Share Napisano 7 Stycznia 2023 Kolego, Colomba podobno jest wrażliwa na obrywanie kiełków. Nawet kiedyś w zaleceniach uprawowych tej odmiany czytałem, że nie powinno się obrywać dwukrotnie kiełków a sadzeniaki najlepiej przechowywać w chłodni. Ja jednak negatywnych skutków obłamywania nie zauważyłem. Ze swojego doświadczenia jako producent tej odmiany powiem Ci, że obłam te kiełki na zero i wsyp do skrzynek, zakiełkuj prawidłowo i będzie dobrze. Zakiełkuj tak, żeby się nie łamały przy sadzeniu. Sadzisz ręcznie? Ja sadziłem już takie, które pierwsze kiełki wypuszczały dopiero w skrzynkach przy kiełkowaniu oraz takie, które w maju zrośnięte nie chciały wypadać ze skrzyniopalet do sadzarki i jakoś wielkiej różnicy w plonowaniu czy wschodach nie zauważyłem. A_2 dodał reakcję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Początkujący Napisano 8 Stycznia 2023 Zgłoszenie Share Napisano 8 Stycznia 2023 Tak, ręczna sadzarką sadzę. A ty sadziłeś Colombe z dwa razy obłamanymi kiełkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Napisano 8 Stycznia 2023 Zgłoszenie Share Napisano 8 Stycznia 2023 Tak. Nie było problemów ze wzrostem. A_2 dodał reakcję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Początkujący Napisano 8 Stycznia 2023 Zgłoszenie Share Napisano 8 Stycznia 2023 Dzięki, oby było dobrze. Pójdą pod folie perforowaną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Małopolanin Napisano 24 Stycznia 2023 Zgłoszenie Share Napisano 24 Stycznia 2023 Panowie mam pytanie w jakim rozstawie lepiej sadzić colombe pod agrowłuknine 70 czy 75cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
A_2 Napisano 25 Stycznia 2023 Zgłoszenie Share Napisano 25 Stycznia 2023 Zalecane gęstości sadzenia ziemniaków, co do konkretnej odmiany w zaleceniach HZBC wygląda to tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Małopolanin Napisano 28 Stycznia 2023 Zgłoszenie Share Napisano 28 Stycznia 2023 Dziękuję za teoretyczne dane i proszę o praktyczne informacje czy sadzenie na 75cm ziemniaków pod agrowłuknine daje jakieś korzyści w porównaniu do rozstawu 70. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
A_2 Napisano 28 Stycznia 2023 Zgłoszenie Share Napisano 28 Stycznia 2023 Moim zdaniem nie to sensu przy młodym ziemniaku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość HZPC Napisano 30 Stycznia 2023 Zgłoszenie Share Napisano 30 Stycznia 2023 Witam, W odniesieniu do Colomby oraz obrywania kiełków pragnę zaznaczyć, iż zaleca się oberwanie pierwszego kiełka szczytowego z racji "pobudzenia" do kiełkowania wszystkich pozostałych oczek na bulwie - daje to większą ilość pędów i bardziej wyrównane bulwy. Byłbym jednak bardzo ostrożny w kolejnych procesach obłamywania kiełków, gdyż może to doprowadzić do nadmiernego osłabienia energii kiełkowania bulw ziemniaka - a co przy wykorzystaniu na sadzenie w bardzo wczesnym terminie może mieć szczególne znaczenie. Odnośnie rozstawu redlin - dziękuje za przytoczenie informacji z naszej instrukcji odmianowej. Podane informacje mają pokazać zależności rozstawu sadzenia względem redliny. Jeśli rozstaw redlin jest adekwatnie mniejszy należy również uwzględnić to w rozstawie między roślinami w redlinie. W przypadku wczesnego ziemniaka, ważne aby gleba była wystarczająco ogrzana - w przypadku sadzenia na redlinach 75 i jednoetapowego sadzenia proszę wziąć pod uwagę szczególnie parametr temperatury gleby, gdyż przykrycie bulw ziemniaka dużą ilością gleby o niskiej temperaturze nie przyspiesza wschodów, a przeciwnie je opóźnia i stwarza idealne warunki do rozwoju chorób glebowych jakim jest ryzoktonioza. Sadząc Colombę szczególnie zalecamy - niezależnie od szerokości redliny- aby termin sadzenia był dobrany względem odpowiedniej temperatury gleby oraz materiał sadzeniakowy był odpowiednio zabezpieczony przed ryzoktoniozą ziemniaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi