Gość Jacek Napisano 29 Maja 2023 Zgłoszenie Share Napisano 29 Maja 2023 Okolice Lublina sporo na drzewach łutówki nefris gorzej zobaczymy jak będzie z opadem czerwcowym bo robi się sucho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Xyz Napisano 29 Maja 2023 Zgłoszenie Share Napisano 29 Maja 2023 Zakład Dohler w Kozietulach juz wystawił minimalna cene dla skupczykow-1zl.Pewnie chodzi o tłoczenie bo niewiem czy mrożenie biora,wydaje mi się,ze nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Jaco Napisano 29 Maja 2023 Zgłoszenie Share Napisano 29 Maja 2023 U mnie łutòwy masa,nefrisa też,trochę gorzej debrecen,ale ogólnie jest nieźle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość trep Napisano 1 Czerwca 2023 Zgłoszenie Share Napisano 1 Czerwca 2023 juz zaczynaja płakac odnosnie ceny wisni na konkurncyjnych portalach skupczyki i przetwornie a wisni w tym roku duzo nie bedzie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość -3bum Napisano 4 Czerwca 2023 Zgłoszenie Share Napisano 4 Czerwca 2023 u mnie na podlasiu -3 bylo ciekawe ile wykonczy.. bo i tak duzo nie bylo no ale zeby w czerwcu bylo na minusie to takich jaj nie pamietam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
A_2 Napisano 4 Czerwca 2023 Zgłoszenie Share Napisano 4 Czerwca 2023 Cała ta wiosna 2023 należy do najzimniejszych odkąd pamiętam. Zdarzały się wcześniej niespodzianki pt. śnieg 1 maja, ale generalnie to był 1-2 dni i wracało do normy. Tym razem chłód trwa nieprzerwanie od połowy kwietnia. Globalne oziębienie chciałoby się powiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Północ Napisano 5 Czerwca 2023 Zgłoszenie Share Napisano 5 Czerwca 2023 U mnie na północy był mróz ale Wisni to jeszcze chyba tyle nie miałem co w tym roku na Nefrisie pełno owocu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Andrzej Napisano 5 Czerwca 2023 Zgłoszenie Share Napisano 5 Czerwca 2023 Wiśni jest opòr ,gorzej że śliwkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Koleś Napisano 5 Czerwca 2023 Zgłoszenie Share Napisano 5 Czerwca 2023 A gdzie tak słabo z tymi sliwkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Andrzej Napisano 5 Czerwca 2023 Zgłoszenie Share Napisano 5 Czerwca 2023 6 godzin temu, Gość Koleś napisał: A gdzie tak słabo z tymi sliwkami Lubelszczyzna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wisienka Napisano 6 Czerwca 2023 Zgłoszenie Share Napisano 6 Czerwca 2023 15 godzin temu, Gość Andrzej napisał: Wiśni jest opòr ,gorzej że śliwkami potwierdzam u mnie na wiśni debregenie i klorisie jest bardzo duzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Ciemno gród Napisano 6 Czerwca 2023 Zgłoszenie Share Napisano 6 Czerwca 2023 3 godziny temu, Gość wisienka napisał: potwierdzam u mnie na wiśni debregenie i klorisie jest bardzo duzo DEBRECENI BOTERMO! KELERIS! Na litość....! Producenci i handlowcy, sprawdzajcie te nazwy i się nie ośmieszajcie! ,,Mucu, Czampion, Idaret, Empajer......'', a teraz wiśnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał S Napisano 6 Czerwca 2023 Zgłoszenie Share Napisano 6 Czerwca 2023 Maja opór . No chyba w gaciach . W Sandomierzu co przymrozków nie było to tylko młode sady na dobrych stanowiskach mają zadawalajacy plon. Reszta tj. Starsze plantacje i zimniejsze stanowiska to ledwo co 8 -10 ton w porywach z ha a będą miały ale i takie że 5ton będzie też są Ogólnie otrząsarki to niszczą sady wiśniowe strasznie ogrom wypadów i według mnie zmniejszy się produkcją bo zastępowalność nasadzeń nie nadąży za plantacjami do kasacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Andrzej Napisano 6 Czerwca 2023 Zgłoszenie Share Napisano 6 Czerwca 2023 4 godziny temu, Michał S napisał: Maja opór . No chyba w gaciach . W Sandomierzu co przymrozków nie było to tylko młode sady na dobrych stanowiskach mają zadawalajacy plon. Reszta tj. Starsze plantacje i zimniejsze stanowiska to ledwo co 8 -10 ton w porywach z ha a będą miały ale i takie że 5ton będzie też są Ogólnie otrząsarki to niszczą sady wiśniowe strasznie ogrom wypadów i według mnie zmniejszy się produkcją bo zastępowalność nasadzeń nie nadąży za plantacjami do kasacji Na lubelszczyźie niestety jest opòr wiśni a co do otrząsarki to niestety nadrywa się system korzeniowy i stąd są wypady ale się chce tani zbiòr to trzeba się z tym liczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość reczny Napisano 7 Czerwca 2023 Zgłoszenie Share Napisano 7 Czerwca 2023 co ty za glupoty piszesz od 10 lat otrzasam i nie zaobserwowalem jakis wiekszych wypadow od standardowego rwania ...nadrywa to ci sie chyba system nerwowy w mózgu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość hjk Napisano 7 Czerwca 2023 Zgłoszenie Share Napisano 7 Czerwca 2023 w innych krajach otrzasaja od 50 lat i jest dobrze ale ciemnogród o ja pierd.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość tron Napisano 7 Czerwca 2023 Zgłoszenie Share Napisano 7 Czerwca 2023 u mnie kulki zaczynaja robić sie na łutówce czarne coś im brakuje? czy przemarzła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość nok Napisano 7 Czerwca 2023 Zgłoszenie Share Napisano 7 Czerwca 2023 W sobotę przejeżdżałem przez Lubelszczyznę, okolice Opola Lubelskiego/Poniatowa i w górę na Nałęczów. W sumie nie wiem gdzie tam jest jakieś zagłębie wiśniowe, ale kwater wiśniowych wcale tam nie ma jakoś dużo. Z ulicy widać wypady, srebrzystość, od góry brunatna. Zatrzymałem się przy jednej z ładniejszych kwater, a tam zawiązanie nie przekraczało 50%... do tego już niektóre się żółciły, zaraz spadną. Tonażowo to na ładnych kwaterach będzie 12-15ton w maxie. No chyba że dla was te 15ton to jest opór Tak jak kolega napisał wyżej, u nas w sandomierskim przymrozków praktycznie nie było, a tak słabo z towarem to chyba ostatnio w 17 roku było. Co do otrząsarek.. 5-6 letnie kwatery i w niektórych miejscach drzewo w drzewo już rozwalone od łapy, ciekawe ile to wtrzyma? 10-12 lat i całe kwatery będą do wymiany. W takim tempie to ludzie nie nadążą sadzić. I powie to każdy producent wiśni który zajmuje się tym dłużej jak 10 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał S Napisano 7 Czerwca 2023 Zgłoszenie Share Napisano 7 Czerwca 2023 10 godzin temu, Gość nok napisał: W sobotę przejeżdżałem przez Lubelszczyznę, okolice Opola Lubelskiego/Poniatowa i w górę na Nałęczów. W sumie nie wiem gdzie tam jest jakieś zagłębie wiśniowe, ale kwater wiśniowych wcale tam nie ma jakoś dużo. Z ulicy widać wypady, srebrzystość, od góry brunatna. Zatrzymałem się przy jednej z ładniejszych kwater, a tam zawiązanie nie przekraczało 50%... do tego już niektóre się żółciły, zaraz spadną. Tonażowo to na ładnych kwaterach będzie 12-15ton w maxie. No chyba że dla was te 15ton to jest opór Tak jak kolega napisał wyżej, u nas w sandomierskim przymrozków praktycznie nie było, a tak słabo z towarem to chyba ostatnio w 17 roku było. Co do otrząsarek.. 5-6 letnie kwatery i w niektórych miejscach drzewo w drzewo już rozwalone od łapy, ciekawe ile to wtrzyma? 10-12 lat i całe kwatery będą do wymiany. W takim tempie to ludzie nie nadążą sadzić. I powie to każdy producent wiśni który zajmuje się tym dłużej jak 10 lat. Choć ty kolego mnie rozumiesz . Powiem wam jak jest z otrząsarkami , jak masz swoją i robisz z głową to plantacja będzie żyła . Większość jest źle prowadzona ma za mało pnia żeby dobrze złapać powinno być z 80 cm wtedy kory tak nie uszkodzisz . A jak przyjedzie otrzasarka która bierze od kg to ogień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość doo Napisano 9 Czerwca 2023 Zgłoszenie Share Napisano 9 Czerwca 2023 u mnie łutówka nie dość że słabo zawiazała to teraz sypie sie artystycznie jak bede miał 20% normalnego zbioru to jest wszystko nie wiem czy bedzie sens otrzasarką podjezdzać...pewno lepiej recznie i na bronisze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Filozof Napisano 9 Czerwca 2023 Zgłoszenie Share Napisano 9 Czerwca 2023 38 minut temu, Gość doo napisał: u mnie łutówka nie dość że słabo zawiazała to teraz sypie sie artystycznie jak bede miał 20% normalnego zbioru to jest wszystko nie wiem czy bedzie sens otrzasarką podjezdzać...pewno lepiej recznie i na bronisze Albo na kilówkę pod pałac kultury. Nima wiśni , a potem wyścig po kisteny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość mandarynka Napisano 10 Czerwca 2023 Zgłoszenie Share Napisano 10 Czerwca 2023 20 godzin temu, Gość Filozof napisał: Albo na kilówkę pod pałac kultury. Nima wiśni , a potem wyścig po kisteny w kisteny w tym roku to bedziesz banany wrzucał a nie wisnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość zero Napisano 10 Czerwca 2023 Zgłoszenie Share Napisano 10 Czerwca 2023 zycze powodzenia z kupnem wisni w tym roku:)wy juz teraz zaczynajcie sprowadzac zebyscie nie mieli niespodzianki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wiśniowy potentat Napisano 10 Czerwca 2023 Zgłoszenie Share Napisano 10 Czerwca 2023 3 godziny temu, Gość mandarynka napisał: w kisteny w tym roku to bedziesz banany wrzucał a nie wisnie Zdziwicie się ile jest wiśni Nie zabraknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość malymiki Napisano 10 Czerwca 2023 Zgłoszenie Share Napisano 10 Czerwca 2023 7 godzin temu, Gość wiśniowy potentat napisał: Zdziwicie się ile jest wiśni Nie zabraknie duzo powiadzasz...?:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi