Michał S Napisano 27 Czerwca 2023 Zgłoszenie Share Napisano 27 Czerwca 2023 10 godzin temu, Gość rumun napisał: Skoro wg ciebie inflacja nie ma wpływu na cenę to nie będę rozwijać wątku Nie nie nie Proszę Pana ja wiem co to jest inflacja i wiem co ona powoduje. Tylko nie bardzo wiem jak to do wiśni dopasować. Bo wszyscy zdajemy sobie sprawę że tutaj to wielkość produkcji w danym roku ma kolosalne znaczenie dużo większe jak inflacja. Dlatego prosił bym o wyjaśnienie co w tym przypadku " podciągną" Pan pod inflację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość ekonom Napisano 27 Czerwca 2023 Zgłoszenie Share Napisano 27 Czerwca 2023 35 minut temu, Michał S napisał: Nie nie nie Proszę Pana ja wiem co to jest inflacja i wiem co ona powoduje. Tylko nie bardzo wiem jak to do wiśni dopasować. Bo wszyscy zdajemy sobie sprawę że tutaj to wielkość produkcji w danym roku ma kolosalne znaczenie dużo większe jak inflacja. Dlatego prosił bym o wyjaśnienie co w tym przypadku " podciągną" Pan pod inflacja. wytlumaczie mi prosze to jak to sie ma koszt wyprodukownia wisni do nawozow+300% chemia paliwo i najwazniejsze koszt robocizny to nikt nie przyjdzie taniej zerwac jak za 1,2pln od kilograma.. to po wstepnych symulacjach zeby mi sie to zbilansowało w tym roku przy niskim urodzaju to zaczynam od 3,5pln a od tej kwoty co jest z górka to zaczynam dopiero zarabiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał S Napisano 27 Czerwca 2023 Zgłoszenie Share Napisano 27 Czerwca 2023 2 godziny temu, Gość ekonom napisał: wytlumaczie mi prosze to jak to sie ma koszt wyprodukownia wisni do nawozow+300% chemia paliwo i najwazniejsze koszt robocizny to nikt nie przyjdzie taniej zerwac jak za 1,2pln od kilograma.. to po wstepnych symulacjach zeby mi sie to zbilansowało w tym roku przy niskim urodzaju to zaczynam od 3,5pln a od tej kwoty co jest z górka to zaczynam dopiero zarabiać Tu akurat ma Pan rację. To wina rodziców i dziadków że na " wsi " to zostawiali zawsze to dziecko któremu sie nie chciało uczyć albo poprostu genetycznie było mniej inteligentne. I niech nikt nie mówi mi że to nie prawda przecież tak było. Nie chce mu się uczyć to "niech zostanie pomoże mu się coś i jakoś to będzie. " I mamy cały ten burdel że ludzie nie potrafią kosztów policzyć. A_2 dodał reakcję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
A_2 Napisano 27 Czerwca 2023 Zgłoszenie Share Napisano 27 Czerwca 2023 Oj dużo się zmieniło w tym temacie w ostatnich 15 latach. Ale za komuny, faktycznie tak było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
A_2 Napisano 28 Czerwca 2023 Zgłoszenie Share Napisano 28 Czerwca 2023 Kluczowe: Cytat Bo wszyscy zdajemy sobie sprawę że tutaj to wielkość produkcji w danym roku ma kolosalne znaczenie dużo większe jak inflacja. W pełni się zgadzam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wiśniowy szejk Napisano 28 Czerwca 2023 Zgłoszenie Share Napisano 28 Czerwca 2023 1 godzinę temu, A_2 napisał: Kluczowe: W pełni się zgadzam! Wielkość produkcji nie ma żadnego znaczenia Znaczenie ma zapotrzebowanie i sprzedaż po opłacalnych cenach Każdy kalkuluje swój biznes i marże Siada zejście bo ludzie nie mają kasy W tym roku nie będzie ceny bo wymysliliscie sobie niskie zbiory Już czereśnia pokazała,że wszystko zmarzło i nie ma nic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość full:) Napisano 28 Czerwca 2023 Zgłoszenie Share Napisano 28 Czerwca 2023 27 minut temu, Gość wiśniowy szejk napisał: Wielkość produkcji nie ma żadnego znaczenia Znaczenie ma zapotrzebowanie i sprzedaż po opłacalnych cenach Każdy kalkuluje swój biznes i marże Siada zejście bo ludzie nie mają kasy W tym roku nie będzie ceny bo wymysliliscie sobie niskie zbiory Już czereśnia pokazała,że wszystko zmarzło i nie ma nic to kupuj powodzenia zycze...ludzie i moze kasy nie maja ale wy marże takie dowalacie że mala głowa..nawet na głupich sokach..jeleni zacznijcie szukać w lesie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość okr Napisano 28 Czerwca 2023 Zgłoszenie Share Napisano 28 Czerwca 2023 nie wiem czy sie orientujesz ale w tym roku to was wydyma wschodnia ściana z wiśni handlarzyku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wiśniowy szejk Napisano 28 Czerwca 2023 Zgłoszenie Share Napisano 28 Czerwca 2023 43 minuty temu, Gość full:) napisał: to kupuj powodzenia zycze...ludzie i moze kasy nie maja ale wy marże takie dowalacie że mala głowa..nawet na głupich sokach..jeleni zacznijcie szukać w lesie. No tak Tylko wy macie koszty Nam prąd,gaz,pracownicy,ZUS nie zdrożał Sprawdź sobie ile kosztuje gaz i prąd dla przemysłu a ile dla gospodarstwa domowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość bąk Napisano 28 Czerwca 2023 Zgłoszenie Share Napisano 28 Czerwca 2023 3 godziny temu, Gość wiśniowy szejk napisał: No tak Tylko wy macie koszty Nam prąd,gaz,pracownicy,ZUS nie zdrożał Sprawdź sobie ile kosztuje gaz i prąd dla przemysłu a ile dla gospodarstwa domowego z ukrainy sprowadzaj bedziesz mial taniej w tym roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość osa Napisano 28 Czerwca 2023 Zgłoszenie Share Napisano 28 Czerwca 2023 Godzinę temu, Gość bąk napisał: z ukrainy sprowadzaj bedziesz mial taniej w tym roku Tak jak z malinka A wy zostawicie wszystko na krzaku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zdezorientowany Napisano 28 Czerwca 2023 Zgłoszenie Share Napisano 28 Czerwca 2023 Grójec, wiśnia opór 2 zeta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wasyl Napisano 28 Czerwca 2023 Zgłoszenie Share Napisano 28 Czerwca 2023 33 minuty temu, Gość Zdezorientowany napisał: Grójec, wiśnia opór 2 zeta 1,5 od rwania albo zostaje w polu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Dron Napisano 28 Czerwca 2023 Zgłoszenie Share Napisano 28 Czerwca 2023 6 godzin temu, Gość wiśniowy szejk napisał: No tak Tylko wy macie koszty Nam prąd,gaz,pracownicy,ZUS nie zdrożał Sprawdź sobie ile kosztuje gaz i prąd dla przemysłu a ile dla gospodarstwa domowego Prawda jest tak że jedni drugim są potrzebni do funkcjonowania. A że u nas jest tak że jak jest okazja to jeden z drugiego by wycisnal ostatni grosz to jest jak jest.a wystarczyła by cena na wszystko co roku na przyzwoitym poziomie tak żeby i jedni i drudzy mieli dość .A u nas jak mało towaru to cena z kosmosu.jak za dużo to upoldenie i "kupowanie" za darmo.niestety tych cen z kosmosu są bardzo rzadko bo Po prostu jest wszystkiego dużo i każdy kto może to wykorzystuje. Wiadomo że każdy ma koszty i te koszty są coraz większe.dziwi mnie tylko tłumaczenie przetworów że oni to mają koszty A sadownik już nie.jedynym sposobem na niskie ceny jest solidarnie nie wozenie towaru.lepiej żeby połowa się zmarnowala A druga połowa była w normalnych pieniądzach.ale tu jest Polska mentalność. Za 15 lat się to zmieni.niemiec jak jest za niska cena to nie wychodzi w pole.obojetnie czy to wiśnia,jabłko czy truskawka.nie pasuje to się tego nie robi.tydzien przestoju przetwórni więcej kosztuje niż odrzucenie paru groszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość rumun Napisano 28 Czerwca 2023 Zgłoszenie Share Napisano 28 Czerwca 2023 3 godziny temu, Gość Zdezorientowany napisał: Grójec, wiśnia opór 2 zeta 2 zeta to ty zapłacisz od rwania w tym roku haha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość było i nimo Napisano 28 Czerwca 2023 Zgłoszenie Share Napisano 28 Czerwca 2023 przetworcy nie oklamujcie sie wczesnej nie ma wogole w tym roku a łutówka jest w niektorych rejonach mocno pozamiatana a w niektorych na przecietnym plonowaniu,jedynie co wam zostaje to wegry sprowadzanie.. na dzis 420 forintów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość dwa.bratanki Napisano 28 Czerwca 2023 Zgłoszenie Share Napisano 28 Czerwca 2023 w tym roku to węgry od polski beda kupowali wiśnie takie maja ciśnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zdezorientowany Napisano 28 Czerwca 2023 Zgłoszenie Share Napisano 28 Czerwca 2023 1 hour ago, Guest rumun said: 2 zeta to ty zapłacisz od rwania w tym roku haha Wiśni na przemysł się nie zrywa. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość planator Napisano 28 Czerwca 2023 Zgłoszenie Share Napisano 28 Czerwca 2023 a ja zaczynam rwanie wczesnej wisni za tydzien i mam kerlisa full na drzewie takiego roku nie pamietam ..ale wczesniej przywiozłem mulerki i robote zrobiły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość zorientowany Napisano 29 Czerwca 2023 Zgłoszenie Share Napisano 29 Czerwca 2023 6 godzin temu, Gość Zdezorientowany napisał: Wiśni na przemysł się nie zrywa. Pozdrawiam Wiśnia na przemysł jest za grosze bo się jej nie zrywa.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał S Napisano 29 Czerwca 2023 Zgłoszenie Share Napisano 29 Czerwca 2023 Jesli ktoś mówi ze wiśni jest full na drzewach to kłamie tak samo jeśli ktoś powie że wiśni nie ma. patrząc obiektywnie wiśni jest od 40 do 80 % tamtegorocznego plonu zależy jak plantacja dopilnowana i jakie stanowisko . Obstawiam 2 zł kisten 3 zł rwaną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wrózbitamaciej Napisano 29 Czerwca 2023 Zgłoszenie Share Napisano 29 Czerwca 2023 40 minut temu, Michał S napisał: Jesli ktoś mówi ze wiśni jest full na drzewach to kłamie tak samo jeśli ktoś powie że wiśni nie ma. patrząc obiektywnie wiśni jest od 40 do 80 % tamtegorocznego plonu zależy jak plantacja dopilnowana i jakie stanowisko . Obstawiam 2 zł kisten 3 zł rwaną ty wrożbita a ja obstawiam ..4 kisten a 8 rwana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość zorientowany Napisano 29 Czerwca 2023 Zgłoszenie Share Napisano 29 Czerwca 2023 a do mnie informacje dochodza ze beda w przedziale 6-12 pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość potasichlor Napisano 29 Czerwca 2023 Zgłoszenie Share Napisano 29 Czerwca 2023 a to wy handlarze uwarzacie ze Ja oddam za darmo...?ja za samą sól potasowa płaciłem po 5tys/tone za saletrzak po 3 tys i teraz uwarzacie że sprzedam wam po 4pln..a sp***dala...niech zostanie w hu..na drzewie.ja przeżyje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość pesymista Napisano 29 Czerwca 2023 Zgłoszenie Share Napisano 29 Czerwca 2023 3 godziny temu, Michał S napisał: Jesli ktoś mówi ze wiśni jest full na drzewach to kłamie tak samo jeśli ktoś powie że wiśni nie ma. patrząc obiektywnie wiśni jest od 40 do 80 % tamtegorocznego plonu zależy jak plantacja dopilnowana i jakie stanowisko . Obstawiam 2 zł kisten 3 zł rwaną Chyba aż tak drogo nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi