A_2 Napisano 19 Lipca Autor Zgłoszenie Share Napisano 19 Lipca Cześć koledzy, chciałbym zapytać jak ze żniwami w Waszym regionie? Wielkopolska praktycznie sporo za połową, jak nie spadnie deszcz to wtorek / środa przyszły tydzień będzie po koszeniu. Bardzo szybko w tym roku, nie pamiętam takiej sytuacji we wcześniejszych latach. No i jak z plonowaniem - bo na wielkopolsce wygląda to dość dobrze, znów anomalia - bo dolało wody u nas sporo. Wczoraj poszła pod kombajn euforia, pszenica ozima - 8,5 t Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Miron Napisano 19 Lipca Zgłoszenie Share Napisano 19 Lipca Witam na kujawach podobna sytuacja do srody wszystka pszenica pojdzie ja dzis kosilem wszystko odmiana keramik srednia wyszla 9 ton dla 10 hektarow niestety gluten na poziomie maksa 22 proc bialko 13 proc i wzieli na pasze … 760 zl netto dostalismy wczoraj co dziwne bo caly dzien nie kupili konsumpcji to ja nie wiem z czego chleb beda robili… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
A_2 Napisano 20 Lipca Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Lipca 11 godzin temu, Gość Miron napisał: Witam na kujawach podobna sytuacja do srody wszystka pszenica pojdzie ja dzis kosilem wszystko odmiana keramik srednia wyszla 9 ton dla 10 hektarow niestety gluten na poziomie maksa 22 proc bialko 13 proc i wzieli na pasze … 760 zl netto dostalismy wczoraj co dziwne bo caly dzien nie kupili konsumpcji to ja nie wiem z czego chleb beda robili… Piękny wynik, gratulacje!! Mam coraz więcej przemyśleń z uprawą roślinną, niestety w obecnej sytuacji gdzie UE dąży do ściągania zbóż z Ukrainy nie widzę przyszłości dla zbóż w Polsce, ceny już nie wrócą na swoje poziomy. Szansą dla polskich gospodarstw będą uprawy wysoko wyspecjalizowane, szukanie szansy w warzywach, owocach - czyli tam gdzie ukraińcom brakuje wiedzy, albo po prostu im się nie chce. Nasz rynek będzie zawalony zbożami od nich, to potężne korpo gdzie kosztami z nimi nie wygramy, poza tym nadal nie są w ue - co pozwala im stosować wszystkie chwyty. 760 zł za tonę pszenicy ... płakać się chce. Gdzieś czytałem w tygodniu, że Siekierski podlaskim rolnikom powiedział że niestety muszą rywalizować z ukraińskim rynkiem .. polskim mleczarniom że muszą przetwarzać ukraińskie mleko .. także puzzle same się układają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalDzierzoniow Napisano 29 Lipca Zgłoszenie Share Napisano 29 Lipca Wypełnione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi