Gość los Napisano 20 Sierpnia 2015 Zgłoszenie Share Napisano 20 Sierpnia 2015 A czyja to wina,że cena taka?A kto spuszcza z ceny jak tylko zobaczy,że wjechalo na giełdę klika aut z towarem?Kto panikuje i zapomina,że susza,nieurodzaj, że trzeba wykorzystać koniunkture i zapotrzebowanie?Kto pozwala kupujacemu narzucić cenę zamiast samemu ją dyktowac? Jak ja idę do sklepu coś kupić to nikt nie pyta mnie ile mogę zapłacić tylko to sprzedawca narzuca mi ile coś kosztuje.To rolnicy dali sobie wmówić, ze to nie oni mają decydować o swojej opłacalności tylko kupcy decydują ile im dadzą zarobić albo nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość sławek Napisano 21 Sierpnia 2015 Zgłoszenie Share Napisano 21 Sierpnia 2015 Każdy ma w domu kalkulator i to nie jeden. Wszyscy swoje koszty liczą, tylko nie producent. Dość ! Wiem jakie nakłady poniosłem na wyprodukowanie jednego kilograma ziemniaka. Ja to wiem, nie hurtownik, nie detalista. Niech oni swoje koszty liczą, swoje policzę sam. Poniesione koszty plus nakłady na odnowienie produkcji w przyszłym roku, plus założony zysk na utrzymanie rodziny - wychodzi cena kilograma ziemniaka X. Nikt mnie nie zmusi do jego sprzedaży poniżej ceny X, no chyba że z pistoletem przystawionym do głowy. Ciurkotanie się skończyło. Płacz i płać, albo wyp....alaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość lusi Napisano 21 Sierpnia 2015 Zgłoszenie Share Napisano 21 Sierpnia 2015 Bez wyp....alaj. to reszta sama prawda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Paweł Napisano 22 Sierpnia 2015 Zgłoszenie Share Napisano 22 Sierpnia 2015 Nie sama prawda, cenę dyktuje rynek a Ty możesz sprzedać i odzyskać choć część kosztów (tak robią prawie wszyscy) lub trzymać cenę i nie sprzedać wcale nie odzyskując nic. Oczywiście w przypadku kiedy popyt jest większy od podaży cena naturalnie rośnie. Jedyną opcją zapewnienia ceny jest kontraktacja i to z solidnym partnerem. Niestety jest zawsze grupa rolników, która nie kontroluje rynku tylko czeka na ofertę kupca, ma towar gorszej jakości, pilnie potrzebuje gotówki, lub nie ma jak przechować towaru albo z towarem zaczyna się coś dziać, tacy obniżają cenę co rzutuje na ceny pozostałego towaru. Jeśli chodzi o towar najlepszej jakości to i tak oceniam, że co najmniej 80% jest importowane. Cenę na lorda, denara, tajfuna itp. zrobi ewentualnie eksport na Rumunię inaczej zostanie w okolicach 40 - 50 groszy co uważam, że i tak nie jest najgorsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość gość-rolnik28 Napisano 22 Sierpnia 2015 Zgłoszenie Share Napisano 22 Sierpnia 2015 ziemniaków jest o 40% mniej, więc cena musi być, nie tylko w Polsce jest susza a cena 40-50 gr/kg nie jest zła pod warunkiem, że co roku by taka była, teraz trzeba nadrobić poprzedni słaby rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość producent Napisano 22 Sierpnia 2015 Zgłoszenie Share Napisano 22 Sierpnia 2015 w tym roku nawet o lulki będą się prosić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość pepe Napisano 22 Sierpnia 2015 Zgłoszenie Share Napisano 22 Sierpnia 2015 po co sie spierac wzstarczy wstrzymac sprzedaz tydzien i przekonac sie ,nie plakac na gieldzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość mieszaniec Napisano 23 Sierpnia 2015 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpnia 2015 a lulke to ty będziesz zostawiał żeby za rok więcej zasadzić bo jak mówicie jest cena a teraz jak w temacie jaka cena łódz kalisz katowice kraków wrocław warszawa doje@ana żółty 8-10 irga od 10 do 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość gosc jaroslaw Napisano 23 Sierpnia 2015 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpnia 2015 Nie ogarniam skoro mówicie ze ziemniak bedzie po 15. To czemu teraz skoro gdzie sie nie zadzwoni to nieda sie kopać bo susza albo żniwa albo po żniwach trzeba orac i nikt niema czasu bo jeszcze to goraco to czemu przy takich pracach i niedostępności przygotowania ziemniaka cena na giełdach dalej jest 7-10 zl? Ja sam kupuje po 6 zl nawet 5,5 to co będzie jak wszyscy będą kopać i będą wykopki. Mówicie ze ziemniaków jest mniej o 30 procent to akurat jest to co ogónie w tamtym roku poszli na pasze i nawóz. Nasadzen z roku na rok przybywa jak rumun jakos szalowo nie zacznie brać to 5-7 zl przez caly sezon bedzie dobra cena dla wszystkich bez pokrzywdzonych. Nasz ziemniak w 80 procentach na markety i tak nie przejdzie. Poza tym mówią ze w Francji będą rekordowe zbiory takze Tesco Leclerc Auchan juz zaopatrzone. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 23 Sierpnia 2015 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpnia 2015 P.s w dodatku według was Rumun juz bierze a cena odkąd zaczął brać tez sie nie zmienila, a znając Rumunów to ci którzy juz się na Polsce dorobii maja gdzies jechac do polski tirem i sie prosić bo na telefon u belga maja cenę ta sama i towar klasa a z domu się ruszyć nie trzeba. Pozdro dla kumatych. Nie podpalać sie tylko dążyć jakościowo doholendrow belgow francuzów bo nie dlugo to i ruskie embargo spuszcza tylko ze wtedy to oni zaczną nam warzywo wysyłać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość lis Napisano 24 Sierpnia 2015 Zgłoszenie Share Napisano 24 Sierpnia 2015 Co będzie to czas pokaże. Jak zawsze i jak z wszystkim.To wszystko to wróżenie z fusów. Kupcy piszą na swoją modłę by wywołać nerwowe ruchy i zbić cenę. Próbują zaklinac rzeczywistość. Nie ma się co dziwić. Pożyjemy zobaczymy kto miał rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość rolnik Napisano 24 Sierpnia 2015 Zgłoszenie Share Napisano 24 Sierpnia 2015 na sieradzu kupcy szukaja towaru i placa 8 zl !!!!!!!! zaraz bedzie 10zl!!!!!!! Rolnik dyktuje ceny !!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wolny strzelec Napisano 24 Sierpnia 2015 Zgłoszenie Share Napisano 24 Sierpnia 2015 rolnicy gdzie te wasze rumuny. mieli byc i placic 15 zl za 15 kilo ? t Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość filozof Napisano 25 Sierpnia 2015 Zgłoszenie Share Napisano 25 Sierpnia 2015 A co Ty się tak przejumjesz gdzie u rolników Ci Rumuni. Jak Cię temat nie dotyczy bo nie jesteś producentem to po co zabierasz głos.Skąd ta troska i wypominanie. To ich sprawa a nie Twoja co zrobią ze swoim towarem i komu sprzedadzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 25 Sierpnia 2015 Zgłoszenie Share Napisano 25 Sierpnia 2015 a jakie ceny na gieldach sadomierz 10 zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wolny strzelec Napisano 26 Sierpnia 2015 Zgłoszenie Share Napisano 26 Sierpnia 2015 A co Ty się tak przejumjesz gdzie u rolników Ci Rumuni. Jak Cię temat nie dotyczy bo nie jesteś producentem to po co zabierasz głos.Skąd ta troska i wypominanie.ylko To ich sprawa a nie Twoja co zrobią ze swoim towarem i komu sprzedadzą. nie przejmuje sie . rumun potrzebuje towar od 5 w gore . a wy macie sadzeniaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość gość Napisano 26 Sierpnia 2015 Zgłoszenie Share Napisano 26 Sierpnia 2015 Kto ma sadzeniaka to ma. Są tacy co mają odpowiedni kaliber. Jeszcze raz podkreslę jak nie produkujesz i nie sprzedajesz to się nie martw co zrobią i co mają inni. Coś mi się nie chce wierzyć ,że tak z miłości braterskiej się przejmujesz o tych co mają drobniejsze ziemniaki. Cel jak zwykle jeden: wprowadzić panikę , zamęt , a nuż się uda kupić taniej przez taką gadkę... Norma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość jarek Napisano 27 Sierpnia 2015 Zgłoszenie Share Napisano 27 Sierpnia 2015 Czytam te wypowiedzi i zaraz idzie wyłowic sfrustrowanych handlarzyków i trzezwo myslacych producentów Jak ktos napisał ze handlarz to ... i ... patrzy liczy tylko ile z wora ma inaczej nie ruszy nawet gówna Pozdrawiam uczciwych kupców mam do nich szacunek i z takimi tylko współpracuje A co do ceny to czas pokaże co bedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość ada Napisano 27 Sierpnia 2015 Zgłoszenie Share Napisano 27 Sierpnia 2015 jaka cena ziemniaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość rolnik Napisano 27 Sierpnia 2015 Zgłoszenie Share Napisano 27 Sierpnia 2015 za ziemniaki placa 8 zl na sieradzu !!! braki ziemniaka !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Szczepanitoo Napisano 28 Sierpnia 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Sierpnia 2015 wczoraj i dzisiaj na zjazdowej 10zł płacone, ja na miejscu, co prawda nie wielkie ilości 2x tydzień po 200-250 worków wożę i płaci 9zł więc chyba tragedii nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość pol Napisano 28 Sierpnia 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Sierpnia 2015 śmieszą mnie ludzie kupujący ziemniaki po 20 - 40 gr za kilogram aktualna cena na warmi i mazurach jest po 1,50zł za kilogram! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość lukasz Napisano 29 Sierpnia 2015 Zgłoszenie Share Napisano 29 Sierpnia 2015 śmieszą mnie ludzie kupujący ziemniaki po 20 - 40 gr za kilogram aktualna cena na warmi i mazurach jest po 1,50zł za kilogram! kolego a to chyba cena detaliczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość xtz Napisano 29 Sierpnia 2015 Zgłoszenie Share Napisano 29 Sierpnia 2015 Jak tam sytuacja się prezentuje na giełdach Krk 7-8 zl bez problemu sie podaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość ada Napisano 31 Sierpnia 2015 Zgłoszenie Share Napisano 31 Sierpnia 2015 Rumuni zaczynają dzwonić,szukają ziemniaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi