Skocz do zawartości

Monitorowanie przewozu paliw.

YOGI

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 

wie ktoś jak wyglada sytuacja z monitorowaniem przewozy paliwa przez rolników?
Ponoć zgłaszanie dostaw paliwa powyżej 5 tys. litrów dotyczy tylko i wyłącznie tych rolników, którzy prowadzą działalność gospodarczą. 

Będę wdzięczny za odpowiedzi.

Gość Pinus

Yogi, a skąd to zainteresowanie ? pytałem u mojego hurrtownika. jest tak jak piszesz. tylko problem jest inny: dużo lokalnych hurtowników nie spełnia warunków, ktore wymyslili urzędasy ! I k..wa już kilka firm, które handlują paliwem w mojej okolicy, przestały sprzedawać paliwo. oby to nie skończyło się podywżką cen ON w hurcie. a do żniw nie jest daleko...

Gość Pinus

I jeszcze jedno, może się mylę:przepis ten został wprowadzony w celu ograniczenia obrotu paliwami w szarej strefie. tylko, że rolnikow to nie dotyczy, bo jeśli nie prowadzi działalności gospodarczej, to może przewozić nawet 100 tys l ON, bez żadnej kontroli. czyli otwiera się pole, gdzie można dorobić :)

Gość anonim

I jeszcze jedno, może się mylę:przepis ten został wprowadzony w celu ograniczenia obrotu paliwami w szarej strefie. tylko, że rolnikow to nie dotyczy, bo jeśli nie prowadzi działalności gospodarczej, to może przewozić nawet 100 tys l ON, bez żadnej kontroli. czyli otwiera się pole, gdzie można dorobić :)

Czyli, jeśli dobrze rozumiem to jak hurtownik nie może bo się boi kary za przewóz dużych ilości to rolnik może go wyręczyć i przewieźć paliwo jako rolnik do klienta tego hurtownika za opłatą tak?

Yogi, a skąd to zainteresowanie ? pytałem u mojego hurrtownika. jest tak jak piszesz. tylko problem jest inny: dużo lokalnych hurtowników nie spełnia warunków, ktore wymyslili urzędasy ! I k..wa już kilka firm, które handlują paliwem w mojej okolicy, przestały sprzedawać paliwo. oby to nie skończyło się podywżką cen ON w hurcie. a do żniw nie jest daleko...

Pytam, bo kary pewnie będą niemałe ... :( A co to są za warunki u hurtowników? Ja kupuje póki co u własnie lokalnego hurtownika, ale kazdy mówi co innego i stąd moje zainteresowanie, by nie wpaśc w jakieś klopoty przez niewiedzę.