Gość Gosc Napisano 23 Maja 2017 Zgłoszenie Share Napisano 23 Maja 2017 bromotil 250? Jakie dawki jaka faza. Dymka, siewka. Pomoze ktos? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YOGI Napisano 25 Maja 2017 Zgłoszenie Share Napisano 25 Maja 2017 co do Bromotril 250 EC to nie wiem czy on jest zarejestrowany w cebuli. bromotil 250? Jakie dawki jaka faza. Dymka, siewka. Pomoze ktos? Jakiś czas temu prof. Adam Dobrzański w specjalnej ulotce dla firmy Hazera poland rozłozył temat herbicydów bardzo ładnie, nie mam pełnej ulotki, ale skopiowałem sobie to co było dla mnie najważniejsze. Poniżej wklejam - może się komuś przyda. StaceyMeday dodał reakcję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość shweyck Napisano 25 Maja 2017 Zgłoszenie Share Napisano 25 Maja 2017 co do Bromotril 250 EC to nie wiem czy on jest zarejestrowany w cebuli. Jakiś czas temu prof. Adam Dobrzański w specjalnej ulotce dla firmy Hazera poland rozłozył temat herbicydów bardzo ładnie, nie mam pełnej ulotki, ale skopiowałem sobie to co było dla mnie najważniejsze. Poniżej wklejam - może się komuś przyda. Oczywistą oczywistość stanowi ten zestaw pana profesora.Ze zwalczaniem chwastów w cebuli trzeba wprowadzać mixy herbicydów nie będących w istniejących programach ochrony cebuli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YOGI Napisano 25 Maja 2017 Zgłoszenie Share Napisano 25 Maja 2017 Dlatego wkleiłem, bo temat nie jest taki prosty, a to zestawienie pokazuje skalę skomplikowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gosc Napisano 25 Maja 2017 Zgłoszenie Share Napisano 25 Maja 2017 Moderatorowi proponuje usuniecie slowa cebula, srodek jest niezarejestrowany w kraju. Kazdy jest myslacy i wie o co chodzi. Nie trzeba tak tego afiszowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IGRiT Napisano 25 Maja 2017 Zgłoszenie Share Napisano 25 Maja 2017 W sumie racja, środek był zarejestrowany ale już nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość PiotrekAv. Napisano 26 Maja 2017 Zgłoszenie Share Napisano 26 Maja 2017 Bromotril czy Emblem a w zasadzie substancja aktywna bromoksynil jest w trakcie rejestracji do stosowania w uprawie cebuli. Miał być na ten sezon już dopuszczony. Dyskutowanie o użyciu niezarejestrowanych środków to nie przestępstwo-internet jest pełny zaleceń opartych na takich środkach a byłem na spotkaniu gdzie doradca z Holandii wprost radził użycie np.Pyraminu, Basagranu czy Totrilu i nawet mieszania ich ze sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubertus Napisano 7 Czerwca 2017 Zgłoszenie Share Napisano 7 Czerwca 2017 Zastosowałem Bromotril+ Pendymetalina (0,3l+2l/ha) na jednym polu. Na drugim Goal+ Starane (0,25l+0,2l/ha). Chwasty w tej samej fazie- 2 liście właściwe. Po Goalu i Starane pole jest czyste od chwastów, cebula, rzecz jasna, poskręcana, ale rośnie. Po Bromotrilu i pendymetalinie jak na razie chwasty nie padły, cebula jest lekko poskręcana. Czy należy jeszcze oczekiwać działania Bromotrilu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 8 Czerwca 2017 Zgłoszenie Share Napisano 8 Czerwca 2017 Bromotril działa parząco więc działanie szybkie. Nie łudził bym się za dużo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubertus Napisano 11 Czerwca 2017 Zgłoszenie Share Napisano 11 Czerwca 2017 Dziś po raz kolejny lustrowałem pole opryskane Bromotrilem i Pendymetaliną- na chwastach nie ma śladu działania środka. Sądzę iż Bromotril to niewypał. Jakie są Wasze spostrzeżenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Mati3664 Napisano 11 Czerwca 2017 Zgłoszenie Share Napisano 11 Czerwca 2017 Bromotril tj emblem 3x0.5kg razem z 0.2l starane(starane do dwóch zabiegów) i cebula czysta.Dla mnie najlepsze połączenie.Stosuje od 3lat i czysto.Później można dac jakies doglebowe gdyż występuje zachwaszczenie wtórne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość jacek Napisano 13 Lipca 2017 Zgłoszenie Share Napisano 13 Lipca 2017 Bromotril tj emblem 3x0.5kg razem z 0.2l starane(starane do dwóch zabiegów) i cebula czysta.Dla mnie najlepsze połączenie.Stosuje od 3lat i czysto.Później można dac jakies doglebowe gdyż występuje zachwaszczenie wtórne. witam kolego a w jakiej fazie wzrostu zaczołes stosowac te srodki.pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 15 Lipca 2017 Zgłoszenie Share Napisano 15 Lipca 2017 witam kolego a w jakiej fazie wzrostu zaczołes stosowac te srodki.pozdrawiam. Faza od dwóch liści cebuli.(we wcześniejszych fazach dość mocno wykłada szczypior)w tym roku zastosowałem 2x 0.5l banduru(problem z rzepakiem) i w zeszlym tyg dopiero przeszliśmy cebule tzn dwoje ludzi ok 2godz hektar.Wydaje mi się żę dawki 3 x0.3l wypadły by lepiej.(trochę trzymał cebule).Polecam ten środek.PS Ma ktoś doświadczenie ze środkiem totril?na jakie chwasty działą i w jakiej fazie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość jacek Napisano 17 Lipca 2017 Zgłoszenie Share Napisano 17 Lipca 2017 Faza od dwóch liści cebuli.(we wcześniejszych fazach dość mocno wykłada szczypior)w tym roku zastosowałem 2x 0.5l banduru(problem z rzepakiem) i w zeszlym tyg dopiero przeszliśmy cebule tzn dwoje ludzi ok 2godz hektar.Wydaje mi się żę dawki 3 x0.3l wypadły by lepiej.(trochę trzymał cebule).Polecam ten środek.PS Ma ktoś doświadczenie ze środkiem totril?na jakie chwasty działą i w jakiej fazie? Witam kolego dziekii za podpowiedz a bandur w jakiej fazie stosowałes czy do emblemu dawałes starne albo stomp.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Mati3664 Napisano 18 Lipca 2017 Zgłoszenie Share Napisano 18 Lipca 2017 Bandur po przejściu fazy flagi do emblemu dodawałem staranne.Podobno najlepiej sprawdza się 0.3l bandur 0.3stomp 0.3pyraminu tego ostatniego nigdzie nie mogłem dostać i bandur poszedł solo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Bandur Napisano 23 Grudnia 2018 Zgłoszenie Share Napisano 23 Grudnia 2018 Bandur oficjalnie dopuszczony do stosowania w POlsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi