Gość rolnik Napisano 29 Marca 2018 Zgłoszenie Share Napisano 29 Marca 2018 unia daje grosze na polskie rolnictwo ale wszyscy kupują prawie wszystkie maszyny zachodnie , kredyt w zachodnim banku , samochód zachód market zachód opryski zachód wszystko zachód to kto zarabia my czy zachód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztoff Napisano 30 Marca 2018 Zgłoszenie Share Napisano 30 Marca 2018 https://wpolityce.pl/polityka/375175-szczerosc-godna-pochwaly-niemiecki-komisarz-nie-mozna-zmniejszyc-dotacji-dla-polski-bo-te-pieniadze-ida-do-niemieckich-firm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sieradzak Napisano 30 Marca 2018 Zgłoszenie Share Napisano 30 Marca 2018 No i wszystko w temacie. Więc patrząc teoretycznie wyrównanie dopłat spowoduje że Niemcy dostaną jeszcze więcej kasy. A to wszystko przez nas panowie bo np Ursus jest be a John Deere jest spoko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość bankrut Napisano 30 Marca 2018 Zgłoszenie Share Napisano 30 Marca 2018 53 minuty temu, Krzysztoff napisał: https://wpolityce.pl/polityka/375175-szczerosc-godna-pochwaly-niemiecki-komisarz-nie-mozna-zmniejszyc-dotacji-dla-polski-bo-te-pieniadze-ida-do-niemieckich-firm ręce opadają ,kto tą polską rządzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szczepanitoo Napisano 30 Marca 2018 Zgłoszenie Share Napisano 30 Marca 2018 Po raz kolejny wychodzi na to, że my to się możemy podrapać po tyłku co najwyżej. Wszystko jest sterowane odgórnie i to nie w Polsce. Jak są jakieś ustalenia to żaden maluczki rolnik tego nie zmieni. Jesteśmy sprzedani. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gościu Napisano 30 Marca 2018 Zgłoszenie Share Napisano 30 Marca 2018 Zamiast kupić pług unii Grudziądz czy tam agro-masz za 25-30 k PLN, talerzowe za 20 k, opryskiwacz za 60_90 k itd kupują w pakiecie kredytowym zwanym dopłatami pług za 60-75, talerzowe za 40-50, opryskiwacz za 140 i się cieszą że dostali a naprawdę zostali wydymani na grubą sumę. Bo maszyna się ma ciężko zwrócić , a gdzie amortyzacja części koszty obsługi ? Ale jak sąsiad ma 50 ha i 140 koni John Deerea to ja mam nie mieć fendta 140 koni na 25 ha ? Jak dali to trzeba brać najlepiej do ostatniej zlotowki, a potem się drapać po głowie jak spłacić i z tyłu głowy pytanie jak sąsiad to utrzymuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość chlor Napisano 30 Marca 2018 Zgłoszenie Share Napisano 30 Marca 2018 Niestety ale jak by nie patrzał to tak naprawdę Niemcy są ze swoim patriotyzmem jakieś 200 lat przed nami. Te nasze barany nawet nie pomyślą aby tak sprytnie kiwnąć wszystkich i ściągnąć kasę z powrotem, potrafią tylko pierfolić głupoty o wstawaniu z kolan, machać flagami i kłócić się ze wszystkimi dokoła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KPR Napisano 30 Marca 2018 Zgłoszenie Share Napisano 30 Marca 2018 8 godzin temu, Gość Gościu napisał: Zamiast kupić pług unii Grudziądz czy tam agro-masz za 25-30 k PLN, talerzowe za 20 k, opryskiwacz za 60_90 k itd kupują w pakiecie kredytowym zwanym dopłatami pług za 60-75, talerzowe za 40-50, opryskiwacz za 140 i się cieszą że dostali a naprawdę zostali wydymani na grubą sumę. Bo maszyna się ma ciężko zwrócić , a gdzie amortyzacja części koszty obsługi ? Ale jak sąsiad ma 50 ha i 140 koni John Deerea to ja mam nie mieć fendta 140 koni na 25 ha ? Jak dali to trzeba brać najlepiej do ostatniej zlotowki, a potem się drapać po głowie jak spłacić i z tyłu głowy pytanie jak sąsiad to utrzymuje. Tak jest a nikt nie pamięta że każdemu z nas ojciec czy dziadek dorobił się tego co teraz mają wnuki czy dzieci Ursusem, Zetorem i maszynami polskiej produkcji. Teraz polskie jest bee bo trzeba szpanowac niemieckim sprzętem a Polski przemysł prawie upadł! A niby tacy z Polaków patrioci slyszy się w telewizji. Protestujecie przeciwko importowi warzyw a kupujecie importowane maszyny i wymagacie od konsumentów żeby jedli tylko polskie a siejecie importowanymi nasionami! Gdzie tu logika i konsekwencja! Pusty śmiech mnie zbiera! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szczepanitoo Napisano 30 Marca 2018 Zgłoszenie Share Napisano 30 Marca 2018 Dużo jest w tym racji Kolego. Sporo upraw mam polskich, ale jakbym zasiał polska marchew albo pietruszkę to poszedłbym z torbami bo nikt by tego do ręki nie wziął bo nie wygląda, choc w smaku lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KPR Napisano 30 Marca 2018 Zgłoszenie Share Napisano 30 Marca 2018 Też kupuje holenderskie odmiany np.kapusty ale jak uprawialem marchew i pietruszkę to polskie odmiany np.marchew Jawa a zwłaszcza pietruszka np. Sonata czy zachodnie ale z polskiej reprodukcji nigdy mnie nie zawiodły a np.z pietruszka Arat czy Eagle miałem problemy. Polskie odmiany cebuli dużo lepiej wychodzą na mojej ziemi bo nie mam możliwości deszczowania niż zachodnie a cena 3/4 niższa a sprzedaje towar matketowy nie przemysłowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Henio Napisano 30 Marca 2018 Zgłoszenie Share Napisano 30 Marca 2018 Kolega Piotr z Małopolski ma racje.....po co robić te protesty i to wszystko jak zachód nas opanował w całości. A my kupujemy samochody traktory maszyny środki do produkcji opakowania i wiele innych niemieckiej produkcji a mamy pretensje do konsumentów że kupują importowane warzywa?? wolna konkurencja....zresztą ja uważam że polska żywność powoli zaczyna tracić swój dawny smak i inne walory....produkujemy więcej i gorzej. Nie liczy się smak tylko wygląd taka prawda. Ostatnio kupiłem polskie pomidory i powiem otwarcie że smakowały fatalnie....zagraniczne miały lepszy smak niż nasze krajowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość rolnik z wielkopolski Napisano 30 Marca 2018 Zgłoszenie Share Napisano 30 Marca 2018 jagby nie patrzeć to cała gospodarka od a do z sprzedana jak nie sprzedali za grosze to zbankrutowali a zachód sie smiał i kupował za czapke śliwek co z tego że fabryka ursus produkuje ciągniki polskie jak w tym ciągniku polska jest tylko kabina bo silnik perkins skrzynia carraro naped terz to co to za polski ciągnik tylko składany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość rolnik Napisano 30 Marca 2018 Zgłoszenie Share Napisano 30 Marca 2018 wyrównanie dopłat da tyle samo co wejscie do uni co z tego ze po wejsciu do ue dostaliśmy dopłaty jak srodki do produkcji zdrożały 100% to samo z maszynami i resztom o ile wyrównają dopłaty to środki produkcji zdrożeją i to co dają nam wiecej to oddamy w zębach zachodowi żeby tylko starczyło to samo z maszynami tylko drożeja jak jakiś program to co tydzień inna cena jeśli ktoś myśli ze większe dopłaty coś zmienią to tylko obrót bo w kieszeni polskiego rolnika zostanie tyle samo o ile nie mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztoff Napisano 30 Marca 2018 Zgłoszenie Share Napisano 30 Marca 2018 Akurat tu się nie zgodzę, trzeba się przeciwstawiać takiej rzeczywistości. Powołanie Unii, jak rolnicy powołali jest dobre, tylko te protesty, a w szczególności postulaty durne. Jeszcze na domiar złego, pozwalają, żeby politycy przyjeżdżali i świecili ryjami przed kamerami, bo wybory w tym roku. Unia, czy stowarzyszenie, pozyskać środki i promować polską żywność. Kropla drąży skałę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość tytus Napisano 31 Marca 2018 Zgłoszenie Share Napisano 31 Marca 2018 15 godzin temu, Piotr Malopolska napisał: Tak jest a nikt nie pamięta że każdemu z nas ojciec czy dziadek dorobił się tego co teraz mają wnuki czy dzieci Ursusem, Zetorem i maszynami polskiej produkcji. Teraz polskie jest bee bo trzeba szpanowac niemieckim sprzętem a Polski przemysł prawie upadł! A niby tacy z Polaków patrioci slyszy się w telewizji. Protestujecie przeciwko importowi warzyw a kupujecie importowane maszyny i wymagacie od konsumentów żeby jedli tylko polskie a siejecie importowanymi nasionami! Gdzie tu logika i konsekwencja! Pusty śmiech mnie zbiera! ja mam 8ha i też mf 140km ijeszcze dodatkowo 4 ciągniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darekspire Napisano 31 Marca 2018 Zgłoszenie Share Napisano 31 Marca 2018 no i co z tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KPR Napisano 31 Marca 2018 Zgłoszenie Share Napisano 31 Marca 2018 11 godzin temu, Gość tytus napisał: ja mam 8ha i też mf 140km ijeszcze dodatkowo 4 ciągniki To chyba nie masz powodów żeby narzekać ani tym bardziej protestować? Wogole to dziwne że trafiłeś na to forum... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szczepanitoo Napisano 31 Marca 2018 Zgłoszenie Share Napisano 31 Marca 2018 Nie oceniajcie abyście sami nie byli oceniani:-) a tak na poważnie mam kolegę co ma 12ha ornego i ciągnik 130KM bo ma takie różnice wysokości że mniejszym by za wiele nie zrobił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KPR Napisano 31 Marca 2018 Zgłoszenie Share Napisano 31 Marca 2018 W dniu 30.03.2018 o 22:19, Krzysztoff napisał: Akurat tu się nie zgodzę, trzeba się przeciwstawiać takiej rzeczywistości. Powołanie Unii, jak rolnicy powołali jest dobre, tylko te protesty, a w szczególności postulaty durne. Jeszcze na domiar złego, pozwalają, żeby politycy przyjeżdżali i świecili ryjami przed kamerami, bo wybory w tym roku. Unia, czy stowarzyszenie, pozyskać środki i promować polską żywność. Kropla drąży skałę. Prawdę rzekles! Jedyny sposób to przekonać konsumentów żeby kupowali polskie produkty bo myślę że Polski rząd niema chęci ani mocy by chronić Polski rynek zywnosci przed zalewem z zachodu czy nawet Ukrainy! Ale o czym tu gadać jak 3/4 rolników kupuje zachodnie maszyny, nasiona, sadzeniaki, pasze, zwierzęta hodowlane czy nasienie inseminacyjne! A niech nas Niemcy wykupią do reszty bo zostały tylko mleczarnie które są dla nich jak sól w oku i ziemia którą po cichu przejmują od dawna! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KPR Napisano 31 Marca 2018 Zgłoszenie Share Napisano 31 Marca 2018 33 minuty temu, Szczepanitoo napisał: Nie oceniajcie abyście sami nie byli oceniani:-) a tak na poważnie mam kolegę co ma 12ha ornego i ciągnik 130KM bo ma takie różnice wysokości że mniejszym by za wiele nie zrobił. A weź przestań pisać bzdury! Chciał ,mial na to, i kupił taki traktor a nie że musiał bo jedna skibe mniej albo 1m agregat mniejszy i robi jak wcześniej robił tyle że może pare godzin dłużej! Ile można orac 12 ha nawet 60-tka pod górę 2 skibami? 4 dni? Ja mam taki kawalek 10ha zaje..e ciezkiej redziny i tyle robię spokojnie ciągnikiem 60KM w 3 dni a jak dobre warunki to niecale 2 . Kupują ludzie takie duze ciagniki i robią nimi po 50mth rocznie byle się pokazać! Jeszcze na kredyt! gospodarstwo dodał reakcję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Rolnik Napisano 1 Kwietnia 2018 Zgłoszenie Share Napisano 1 Kwietnia 2018 W dniu 30.03.2018 o 21:31, Gość Henio napisał: Kolega Piotr z Małopolski ma racje.....po co robić te protesty i to wszystko jak zachód nas opanował w całości. A my kupujemy samochody traktory maszyny środki do produkcji opakowania i wiele innych niemieckiej produkcji a mamy pretensje do konsumentów że kupują importowane warzywa?? wolna konkurencja....zresztą ja uważam że polska żywność powoli zaczyna tracić swój dawny smak i inne walory....produkujemy więcej i gorzej. Nie liczy się smak tylko wygląd taka prawda. Ostatnio kupiłem polskie pomidory i powiem otwarcie że smakowały fatalnie....zagraniczne miały lepszy smak niż nasze krajowe. Henio piszesz takie bzdury że aż w oczy kuje. Polskich samochodów nie ma, ciągniki rolnicze to tylko montownie i do tego jakość nie adekwatna do ceny ,a co do maszyn to rolnicy w większości kupują polskie. Widać po rozwijających się starych Polskich firmach i powstających nowych. Jakość Polskich warzyw i owoców smak są nieporównywalnie lepsze od zachodnich tu nie ma żadnej dyskusji tylko często firmy przepakowują zachodni towar w opakowania z Polskim logo by te śmieci z zachodu psuły nam opinie. Podstawienia dla wszystkich z okazji świąt Wielkanocnych!!!!! PS.dodam że protesty są konieczne i to na większą skalę , informowanie władz i społeczeństwa o poważnym problemie jakim jest wielki nie kontrolowany import i z tego powodu brak zbytu dla naszych towarów. Może ktoś się obudzić nim będzie za późno!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szczepanitoo Napisano 1 Kwietnia 2018 Zgłoszenie Share Napisano 1 Kwietnia 2018 Każdy robi tak jak może i tak jak mu wygodnie(wiadomo są przypadki takie jak piszesz i to dużo i tego nie pochwalam ale to już jest problem tych konkretnych osób). No nie wiem czy ursusa 1224 ( to nawet chyba 120KM) z początku lat 90 kupował na kredyt i na pokaz ale ok, nie chce się sprzeczać bo dziś Święta Wielkiej nocy. Także wszystkiego dobrego dla Kolegów Rolników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KPR Napisano 4 Kwietnia 2018 Zgłoszenie Share Napisano 4 Kwietnia 2018 Widzę że następne protesty dopiero jesienią jak znów wszystko będzie tanie a na razie wszyscy w polu walczą w pocie czoła z nadzieją że teraz wszystko zaplaci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Pekin Sieradz Napisano 4 Kwietnia 2018 Zgłoszenie Share Napisano 4 Kwietnia 2018 Jesienia, będą wszyscy zbierać też czasu nie będą mieli strajkować xd dopiero jak wiosną będą wywozić kapustę w pole to przypomną sobie o strajkach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość dziad Napisano 5 Kwietnia 2018 Zgłoszenie Share Napisano 5 Kwietnia 2018 w malopolsce protestuja ale z powodu takiego ze niema skad dzierzawy wzuasc...hyhy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Dodane przez Michał Kołodziejczak,
Najnowsze wieści w temacie
Rekomendacja dodana przez IGRiT
0 reakcji
Pokaż odpowiedź
Info od organizatora w kwestii środowych protestów.
0 reakcji
Pokaż odpowiedź
O proteście w TVP Łódź
2 reakcje
Pokaż odpowiedź