Skocz do zawartości

Siew marchwi i pietruszki

Gość Wojciech

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

W dniu 15.07.2019 o 16:25, Gość Gość napisał:

Centrum Polski usycha na redlinach, pożarta przez robale

A ja myślę ze wszystkiego robale nie zjedzą. Dużo nasiane. Czekam tylko jak nisko cena spadnie. Obstawiam ze poniżej 5 zł nie zejdzie. 

Gość Michal_mazowieckie

Jak wam rośnie pietruszka? Jak obsada? Jak szacuje ie zbiory?

U mnie 60 proc obsady. Było 100 proc ale 2 ulewne deszcze przyklepaly i sporo wypadło. Szacuje okolo30 ton z ha z deszczownia. 

W dniu 19.07.2019 o 20:12, Gość Gość napisał:

Moze burakow ale nie pietruszki..

Pietruszki  nie bedzie za dużo wbrew wcześniejszym zapowiedziom.

Obys miał racje

Gość Dariusz
7 godzin temu, Gość Gość napisał:

Juz po 8 oddajecie? 

To dobra cena dla skoczka pietruszkowego. A co on biedny ma zrobić z towarem. Trzeba szybko wypychać. Jego robota to okazyjne zasianie "bo cena jest". On sie nie martwi o bazę przechowalniczą,(chłodnia np.),długoletnią wspólpracę z odbiorcą( np.hurtownie. ). Jego celem jest szybko sprzedać by zarobić choć troche. To ich wysyp wakacyjny spowodował drastyczny spadek cen pietruszki. Ja mam tylko nadzieję,że wiosna pokarze cenę pietruszki i ci co latami ją uprawiają będą zadowoleni z sezonu. Pozdrawiam. 

Gość Kujawy

Z tego co się orientuję to ludzie z Ujmy i z pod Radziejowa wyprzedają się za grosze Panie Dariuszu. Ktoś kto nie ma chłodni a ma na szybki zbiór ma trzymać cenę?? Jak inni sprzedają poniżej 6.5zl ??? Jaka Pana zdaniem jest cena na brudno na teraz?? 

Gość Dariusz
2 godziny temu, Gość Kujawy napisał:

Z tego co się orientuję to ludzie z Ujmy i z pod Radziejowa wyprzedają się za grosze Panie Dariuszu. Ktoś kto nie ma chłodni a ma na szybki zbiór ma trzymać cenę?? Jak inni sprzedają poniżej 6.5zl ??? Jaka Pana zdaniem jest cena na brudno na teraz?? 

Myślę że poniżej 5 zł jeszcze nie zeszli. Pozdrawiam. 

Gość Dariusz
2 godziny temu, Gość Gość2 napisał:

U nas skoczki kopią na całego, a oddają nawat po 3 zł na brudno.

To dobrze. Niech szybko kopią i sprzedają po jak najniższej cenie. Odechce się im siania w przyszłym sezonie. 

Gość Andrzej
W dniu 1.08.2019 o 14:24, Gość Gość2 napisał:

U nas skoczki kopią na całego, a oddają nawat po 3 zł na brudno.

U nas to znaczy gdzie? Jaka mają wydajność , że się opłaca? Czy ochrona fungicydowa  była za droga i towar trzeba na już sprzedać? Handel pietruszka zaczyna się wrzesień nawet listopad a oni już pełne portki?

Gość Andrzej
W dniu 3.08.2019 o 17:20, Gość Radek123 napisał:

Tylko patrzeć jak cena walnie na 2 zł za brudną zejście słabnie a towaru coraz więcej się pokazuje  .

Za taką co po 2 dniach kisiel to napewno ?

Gość Dariusz

Tak ma być. Skoczki mają oddac za darmo żeby odechciało im sie siać. A jeśli juz sieją to niech nauczą sie szanować swoją pracę. Widać biedronka dba o swoje interesy bo trzyma cenę a rolnik nie . POZDRAWIAM.