Gość Marek Napisano 21 Maja 2019 Zgłoszenie Share Napisano 21 Maja 2019 Alfredzie jeszcze się zdziwisz za rok na wiosnę. 1.6 i w górę. Pięknie:) 2 lata temu po mrozie było tyle jabłka co teraz i mogła być cena. Wszystko zalezybod popytu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość hmm Napisano 21 Maja 2019 Zgłoszenie Share Napisano 21 Maja 2019 35 minut temu, Gość Marek napisał: Alfredzie jeszcze się zdziwisz za rok na wiosnę. 1.6 i w górę. Pięknie:) 2 lata temu po mrozie było tyle jabłka co teraz i mogła być cena. Wszystko zalezybod popytu co z tego jak jabłka niby nie masz bo wymarzło ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Marek Napisano 21 Maja 2019 Zgłoszenie Share Napisano 21 Maja 2019 Oczywiście że każdy będzie miał. Pytanie ile. A więcej niż 40 procent tego roku nie będzie w skali nie tylko kraju ale i europy. Wolę mieć te 40 procent i sprzedawać 1.5-2 zł niż 100 i sprzedawać po 60-70 groszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość sadownik Napisano 21 Maja 2019 Zgłoszenie Share Napisano 21 Maja 2019 16 godzin temu, Gość Bartek napisał: Proszę bardzo kolego masz kwitnące lobo 0%zmarznietych kwiatów jeszcze przed cięciem zawiazanie 90% jutro idzie przerzedzanie. Podobnie wyglądal szampion cortLand gala golden princ Red cap tylko słabiej ligol. Jak dbasz tak masz. Taaa...zawiązanie 90 %...bez wody w tym roku,bo przewodów jakoś nie widzę...nawet jeśli to tegoroczne kwitnienie...bbbuuuuuaaahhhhaaaa...weź sobie włosy przerzedż..bo mózg ci przegrzewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gosp Napisano 21 Maja 2019 Zgłoszenie Share Napisano 21 Maja 2019 Kwitnąć to może,ważne ile z tego zostanie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Bart Napisano 21 Maja 2019 Zgłoszenie Share Napisano 21 Maja 2019 1 godzinę temu, Gość sadownik napisał: Taaa...zawiązanie 90 %...bez wody w tym roku,bo przewodów jakoś nie widzę...nawet jeśli to tegoroczne kwitnienie...bbbuuuuuaaahhhhaaaa...weź sobie włosy przerzedż..bo mózg ci przegrzewa Kwitnienie mogło być. Gorzej z zawiązanie i przemrozeniem. I U mnie np.wisnia kwitla ze tylko biel było widać a związanych jest 30%.reszta puste. W jablonkach trochę lepiej ale rewelacji nie ma.a mówienie."Jak dbasz tak masz "jest bardzo w nieodpowiednim miejscu. Myślę że kolega który to pisał nie ma swojego sadu. To zdjęcia mogą być z sadu rodziców a on jest małoletnim cwaniakiem którego jeszcze nie sięgał żadna klęska typu mróz czy grad Ale Karma wraca nawet jeśli chodzi o takich pyszalkow... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Bartek Napisano 21 Maja 2019 Zgłoszenie Share Napisano 21 Maja 2019 Tu kolego jest dobra ziemia glina trzyma wilgoć i w zeszłym roku była gorsza susza i drzewa przetrwały i dobre plonowanie było. Zazdrość was gryzie czy co? U mnie w 2011 roku nie bylo wcale zbiorów wszystko zmarzlo zerwalem 2 tony z 12 ha. I nie płakałam jak wy żeby państwo mi dało, ogłosiło klęskę bo zmarzlo a to powodziowa itd. Może zaczniecie myśleć żeby nie stać w kolejkach z przemysłem za 8 gr... Bo to było już upokorzenie... Takie rzeczy tylko na Grójcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Bartek Napisano 21 Maja 2019 Zgłoszenie Share Napisano 21 Maja 2019 A tak na marginesie dobre kwitnienie co roku tylko i wyłącznie w dużej mierze pomaga dobre przerzedzanie chemiczne. Wolę osobiście mieć 60 ton co roku niż 80 co dwa lata i tyle w temacie. A ty ochloń kolego bo tobie mózg się przegrzewa od pierdolenia głupot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Bartek Napisano 21 Maja 2019 Zgłoszenie Share Napisano 21 Maja 2019 Tak się składa kolego że mam 30 lat a ochrona sadu zajmuje się 10 lat i sam wszystkiego się uczylem od początku. Tyle że sad to moja pasja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wgrr Napisano 21 Maja 2019 Zgłoszenie Share Napisano 21 Maja 2019 po tych przymrozkach co były to jabłek będzie 20% tego co w tamtym roku , a teraz jeszcze prawie co dziennie pada i parch jabłoni wejdzie na zawiązki i zawiązki spadną i jabłek będzie 15% tego co w tamtym roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Prorok Napisano 22 Maja 2019 Zgłoszenie Share Napisano 22 Maja 2019 (edytowane) 14 godzin temu, Gość wgrr napisał: po tych przymrozkach co były to jabłek będzie 20% tego co w tamtym roku , a teraz jeszcze prawie co dziennie pada i parch jabłoni wejdzie na zawiązki i zawiązki spadną i jabłek będzie 15% tego co w tamtym roku E tam 15.. 10% tylko... Nie będziesz musiał kupować skrzyń po 200,chłodzić 5 komór,przepłacać Ukraińców ....same oszczędności.... W 17 mróz lament W 18 klęska urodzaju lament W 19 mróz lament... Edytowane 22 Maja 2019 przez IGRiT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość ech Napisano 22 Maja 2019 Zgłoszenie Share Napisano 22 Maja 2019 (edytowane) 1 godzinę temu, Gość Prorok napisał: E tam 15.. 10% tylko... Nie będziesz musiał kupować skrzyń po 200,chłodzić 5 komór,przepłacać Ukraińców ....same oszczędności.... W 17 mróz lament W 18 klęska urodzaju lament W 19 mróz lament... Sluchaj koleszko,wiekszego zburaczenia i chamstwa jakie prezentujesz tu pod swym zidiocialym nickiem nie widzialem.Zejdz na ziemie i sie ogarnij bo malo smieszny jestes i co za duzo to nie zdrowo. Edytowane 22 Maja 2019 przez IGRiT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IGRiT Napisano 22 Maja 2019 Zgłoszenie Share Napisano 22 Maja 2019 Dzień dobry, Myślę, że temat przymrozków już można zamknąć. Jesli nikt nie ma już nic sensowengo do dodania to proszę bzdur nie pisać - uwaga szczególnie do Proroka ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość dziad Napisano 22 Maja 2019 Zgłoszenie Share Napisano 22 Maja 2019 Dzień dobry. Myślę że temat jeszcze się nie wyczerpał bo teraz wyglada to coraz gorzej . U mnie wisi jmoże 10% zbioru . Duża czesc z tego ma uszkodzenia przy gnieździe nasiennym. Może dowisi do czerwca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość hedonista Napisano 22 Maja 2019 Zgłoszenie Share Napisano 22 Maja 2019 Kończąc temat przymrozków: "Nie jesteśmy w stanie podać konkretnej prognozy, ale zbiory nie przekroczą 2,5 mln ton" - Mirosław Maliszewski Inne osoby w branży twierdzą, że zbiór jabłek wyniesie około 3,5 mln ton i taką wartość wypadałoby przyjąć. hedonista Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość hmm Napisano 22 Maja 2019 Zgłoszenie Share Napisano 22 Maja 2019 za to w przyszłym roku jak nie przemarznie to bedziecie za darmo oddawac bo bedzie 7 mln biorąc pod uwage ilość nasadzeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość sadownikk Napisano 22 Maja 2019 Zgłoszenie Share Napisano 22 Maja 2019 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość hedonista Napisano 22 Maja 2019 Zgłoszenie Share Napisano 22 Maja 2019 2 godziny temu, Gość hmm napisał: za to w przyszłym roku jak nie przemarznie to bedziecie za darmo oddawac bo bedzie 7 mln biorąc pod uwage ilość nasadzeń Nie, "kolego". Jak nie będzie się opłacać to tego w życiu nie będziemy robić, przynajmniej ja mam takie podejście... Obecny, maksymalny potencjał plonotwórczy w PL jest na poziomie 5,5-6 mln ton więc "trochę" przeszacowałeś... Powodzenia w handlu. hedonista Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Prorok Napisano 22 Maja 2019 Zgłoszenie Share Napisano 22 Maja 2019 Godzinę temu, Gość hedonista napisał: Nie, "kolego". Jak nie będzie się opłacać to tego w życiu nie będziemy robić, przynajmniej ja mam takie podejście... Obecny, maksymalny potencjał plonotwórczy w PL jest na poziomie 5,5-6 mln ton więc "trochę" przeszacowałeś... Powodzenia w handlu. hedonista Moim zdaniem 6 z przodu ...e potencjał produkcyjny cały czas wzrasta i nie widzę co mogłoby skłonić sadowników do zaprzestania sadzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość hedonista Napisano 23 Maja 2019 Zgłoszenie Share Napisano 23 Maja 2019 10 godzin temu, Gość Prorok napisał: Moim zdaniem 6 z przodu ...e potencjał produkcyjny cały czas wzrasta i nie widzę co mogłoby skłonić sadowników do zaprzestania sadzenia Pisząc o potencjale plonotwórczym mam na myśli bieżący sezon który pokazał skalę produkcji. Oficjalnie było 5 mln, nieoficjalnie mówi się o 5,5-6 mln ton. Wzrasta ale nie tak dynamicznie jak przez ostatnie kilka lat. Sadowników skłoni do zaprzestania sadzenia ... ekonomia, zwykłe cyferki. hedonista Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Prorok Napisano 23 Maja 2019 Zgłoszenie Share Napisano 23 Maja 2019 Nic z tego...ci co wozili po 8 gr dalej będą wozić...oni wszystko przetrwają bo nie inwestują a każdy grosz się liczy Ja policze zanim zrobię....jeśli nic mi nie zostaje nie robię ..oni wyznają inna ekonomię. W Grójcu targ wyczyszczony z drzewek bo po 2zlote były....grzech nie skorzystać i nie kupić panie... Czarno to widze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość kolo Napisano 23 Maja 2019 Zgłoszenie Share Napisano 23 Maja 2019 to to jes nic ,znam takiego co pożyczył u babki z rentą rolniczą kase na drzewka po 3 zeta,początkowo nie chciała się zgodzić ale jak zaczęło się mówić o 13 emeryturze zgodziła się, nie miał za co wsadzić ale nie mógł wytrzymać ze pole mogłoby choć 1 rok odłogować ,byłby rok w plecy i nie prędko mogą być tak tanie drzewka ,na wyrwanym idaredzie zasadził a jakże idareda,takim przyświeca idea co cie nie zabije to cie wzmocni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Cham Napisano 23 Maja 2019 Zgłoszenie Share Napisano 23 Maja 2019 I co cwaniaczki,ładnie się sypią zawiązki.Będzie 20% zeszłego roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Nierub Napisano 23 Maja 2019 Zgłoszenie Share Napisano 23 Maja 2019 (edytowane) Sprzedam idareda 150 ton. Komora do otwarcia w przyszłym roku, jabłko po freszu.cena 2,5 zł. Tegorocznych niebede posiadał . Czekam na oferty. Edytowane 23 Maja 2019 przez Marcin Zapraszamy do dodania ogłoszenia w serwisie głownym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość heh Napisano 23 Maja 2019 Zgłoszenie Share Napisano 23 Maja 2019 47 minut temu, Gość Nierub napisał: Sprzedam idareda 150 ton. Komora do otwarcia w przyszłym roku, jabłko po freszu.cena 2,5 zł. Tegorocznych niebede posiadał . Czekam na oferty. W przyszłym roku to tą komore możesz na cukiernie sprzedać to na marmolade wezmą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi