Gość Sieradzkiziemniak Napisano 20 Marca 2020 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marca 2020 Odmiana Arrow, co do mrozów zapowiadają w okolicy do -5 z tym że przy gruncie może być z -7, zobaczymy jak przetrwają, za tydzień będzie wiadomo. Narazie zabezpieczone folia + wloknina a reszte pogoda zweryfikuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość AB ziemniak Napisano 20 Marca 2020 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marca 2020 W jakiej fazie zdejmujecie folie z ziemniaka i nakładacie włókninie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Sieradzkiziemniak Napisano 21 Marca 2020 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marca 2020 Zazwyczaj jak maja około 10-15 cm wysokości, zależy też od pogody, pamiętam że kilka lat temu folię ściągnąłem dopiero jak miedzyrzedzia się połączyły ale to włókniny nie było w planie zakładać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darekspire Napisano 21 Marca 2020 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marca 2020 W dniu 19.03.2020 o 16:49, Gość Sieradzkiziemniak napisał: Sadzone 18 lutego do dziś były pod samą folią i są na wierzchu, teraz przykryte dodatkowo włóknina na najbliższe chłodne noce Włóknina sądzę że nie wiele więcej da.. za duże mrozy mówią... Trzeba by z 3 warstwy dodatkowo żucic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość gosc Napisano 21 Marca 2020 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marca 2020 52 minuty temu, Darekspire napisał: Włóknina sądzę że nie wiele więcej da.. za duże mrozy mówią... Trzeba by z 3 warstwy dodatkowo żucic Poco folia tylko zasmiecacie srodowisko ziemniaki sadzi sie w kwietniu i bedzie cena normalna . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sieradzak Napisano 22 Marca 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marca 2020 Jeśli jeszcze nie wyszły to nic im nie będzie. Ziemniaki nawet nie przykryte bez problemu wytrzymają nawet - 8.Wiem z praktyki. Aby im zaszkodziło musi być mróz całą dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Młody Napisano 22 Marca 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marca 2020 Ma być 4 dni mrozu. Pogoda wszystkowyprostuje 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darekspire Napisano 22 Marca 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marca 2020 No i jak po pierwszej nocce te dokrywane dodatkowo włóknina na folię? Sądzę że nic to nie dało... U mnie samego sporo się po pokazywało i nawet nie wyglupialem się żeby dokrywac, po pierwsze za duży mróz po drugie za małe ziemniaki... Miało by to sens jak by miały chociaż 5 cm.. martwi mnie tylko czy mróz nie wyszedł po łodydze ziemniaka pod powierzchnię ziemi.. nie chodzi mi że sadzeniaki przemarzły tylko czy czasem cała łodyga nie poleciała i będzie musiał ziemniak puszczać nowe pędy z pod gleby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gosc. Napisano 22 Marca 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marca 2020 2 godziny temu, Darekspire napisał: No i jak po pierwszej nocce te dokrywane dodatkowo włóknina na folię? Sądzę że nic to nie dało... U mnie samego sporo się po pokazywało i nawet nie wyglupialem się żeby dokrywac, po pierwsze za duży mróz po drugie za małe ziemniaki... Miało by to sens jak by miały chociaż 5 cm.. martwi mnie tylko czy mróz nie wyszedł po łodydze ziemniaka pod powierzchnię ziemi.. nie chodzi mi że sadzeniaki przemarzły tylko czy czasem cała łodyga nie poleciała i będzie musiał ziemniak puszczać nowe pędy z pod gleby U nas było tak w ubiegłym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość AB ziemniak Napisano 22 Marca 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marca 2020 U mnie grzebałem redline gruntowa pomiędzy włóknina co prawda Jeszce nie wyszły ale korzonki są zdrowe było minus 5 i nie ruszyło więc pod włóknina tym bardziej przetrwają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość pankracy Napisano 22 Marca 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marca 2020 4 godziny temu, Darekspire napisał: No i jak po pierwszej nocce te dokrywane dodatkowo włóknina na folię? Sądzę że nic to nie dało... U mnie samego sporo się po pokazywało i nawet nie wyglupialem się żeby dokrywac, po pierwsze za duży mróz po drugie za małe ziemniaki... Miało by to sens jak by miały chociaż 5 cm.. martwi mnie tylko czy mróz nie wyszedł po łodydze ziemniaka pod powierzchnię ziemi.. nie chodzi mi że sadzeniaki przemarzły tylko czy czasem cała łodyga nie poleciała i będzie musiał ziemniak puszczać nowe pędy z pod gleby Każde dokrycie coś da tylko warunek żeby deszcz nie zmoczyl włókniny bo się robi dużą wilgotność i podczas mrozu bardziej wymrozi nawet i łodyge. Chyba nie ma co tak dbać o te ziemniaki w tym roku bazary pozamykane kto to będzie kupował,markety będą tylko handlować a tam wiadomo skąd jest towar,można obejrzeć filmik z Równej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Sieradzkiziemniak Napisano 22 Marca 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marca 2020 Ziemniaki narazie poszczypalo gdzieniegdzie ale też za dużo nie powiem bo wszystko okaże się po kilku dniach jak już sciagnie się włóknine i będzie więcej widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darekspire Napisano 22 Marca 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marca 2020 4 godziny temu, Gość AB ziemniak napisał: U mnie grzebałem redline gruntowa pomiędzy włóknina co prawda Jeszce nie wyszły ale korzonki są zdrowe było minus 5 i nie ruszyło więc pod włóknina tym bardziej przetrwają Mi chodziło o te co wyszły bo jest już trochę takich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość AB ziemniak Napisano 22 Marca 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marca 2020 Kiedy sadziliscie ci którym już powychodziły lub wychodzą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Emeryt. Napisano 23 Marca 2020 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marca 2020 Nie martwcie sie,gdzie chandlowac,czy bedzie co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Jan Napisano 24 Marca 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marca 2020 Witam jak tam sytucja po przymrozkach u mnie z pod foli dostaly strzala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość gala Napisano 24 Marca 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marca 2020 Wszedzie zmarzly nie mialy wyjscia. Moze to i lepiej . Bo czy bedzie to komu sprzedac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość rolnik Napisano 24 Marca 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marca 2020 W dniu 19.03.2020 o 16:49, Gość Sieradzkiziemniak napisał: Sadzone 18 lutego do dziś były pod samą folią i są na wierzchu, teraz przykryte dodatkowo włóknina na najbliższe chłodne noce i co zmarzły te ziemniaki czy jakoś przetrwały?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Sieradzkiziemniak Napisano 24 Marca 2020 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marca 2020 Niestety za duży mróz był żeby im nic nie było, zmarzly niestety ale nie jest tego tak dużo poza tym pod powierzchnią ziemi kiełek jest ok więc niedługo odbija kolejne jeszcze nie wzeszly więc bądźmy dobrej mysli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Master Napisano 25 Marca 2020 Zgłoszenie Share Napisano 25 Marca 2020 Witam. Panie i Panowie co tam słychać po przymrozkach ? U mnie pow Proszowice najwięcej było -7 przy gruncie , ziemniaka sadziłem w tamtym tygodniu bez przykrycia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Xxxziem Napisano 25 Marca 2020 Zgłoszenie Share Napisano 25 Marca 2020 To w gruncie ci nie zmarzly nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Master Napisano 25 Marca 2020 Zgłoszenie Share Napisano 25 Marca 2020 3 godziny temu, Gość Xxxziem napisał: To w gruncie ci nie zmarzly nie? Pewnie w ziemi miały z -3 , ale to im nic nie zrobi najgorzej mają ci , co łodyga już wschodziła . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sieradzak Napisano 26 Marca 2020 Zgłoszenie Share Napisano 26 Marca 2020 W środku redliny na poziomie ziemniaków temperatura nie spadła poniżej 3*.U nas było max-6 a temperature mierzyłem o 5 we wtorek. IGRiT dodał reakcję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 28 Marca 2020 Zgłoszenie Share Napisano 28 Marca 2020 Jak tam wasze ziemniaki rosną powychodziły? Pokażcie jakies fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Ewa Napisano 29 Marca 2020 Zgłoszenie Share Napisano 29 Marca 2020 Nie ma co pokazywać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi