Gość Eryk Napisano 29 Maja 2020 Zgłoszenie Share Napisano 29 Maja 2020 Witam! Jak w tym roku oceniacie sezon dyniowy ?? Będzie popyt ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość ANDRZEJ Napisano 30 Maja 2020 Zgłoszenie Share Napisano 30 Maja 2020 A czy wystąpiły u Ciebie jakieś anomalie na polu, które decydują o podaży? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gosc Napisano 30 Maja 2020 Zgłoszenie Share Napisano 30 Maja 2020 Na lekkiej glebie to raczej wschody mam średnie, mróz zrobił swoje, ale coś tam rośnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość ANDRZEJ Napisano 30 Maja 2020 Zgłoszenie Share Napisano 30 Maja 2020 W okresie po zasiewie mamy zimne noce, więc wschody będą słabe. Tak jest w całym kraju, ale to jescze nie powód do zmartwień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 31 Maja 2020 Zgłoszenie Share Napisano 31 Maja 2020 Może przy słabszych plonach będzie lepsza cena. Posiałem dynie bezłuskową z 20 arów ale najbliższy skup jest 100 km dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 3 Czerwca 2020 Zgłoszenie Share Napisano 3 Czerwca 2020 A u innych osób jak wyglądają wschody dyni ?? Będzie rosło w tym roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 10 Czerwca 2020 Zgłoszenie Share Napisano 10 Czerwca 2020 U mnie 5/6klasa ziemi, sam piach. A wody dostało i rośnie jak szalone. A u was ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Malorolny Napisano 10 Czerwca 2020 Zgłoszenie Share Napisano 10 Czerwca 2020 A u mnie cały czas jest zimno i sucho. Akurat to, że sucho to na tym etapie wzrostu nie przeszkadza, ale te chłodne sprawiają, że dynia z siewu męczy się i nawet pierwszego liścia właściwego nie ma, a siana 4 tygodnie temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 11 Czerwca 2020 Zgłoszenie Share Napisano 11 Czerwca 2020 14 godzin temu, Gość Malorolny napisał: A u mnie cały czas jest zimno i sucho. Akurat to, że sucho to na tym etapie wzrostu nie przeszkadza, ale te chłodne sprawiają, że dynia z siewu męczy się i nawet pierwszego liścia właściwego nie ma, a siana 4 tygodnie temu. A okolice ?? Areał?? Odmiana dyni ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Dyniovo Napisano 22 Czerwca 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Czerwca 2020 (edytowane) W dniu 11.06.2020 o 13:37, Gość Gość napisał: A okolice ?? Areał?? Odmiana dyni ?? Szukasz dostawców na nowy sezon?? Mam 0,6 ha: hokkaido, halloween, bambino, piżmowa. Południowa Wielkopolska Edytowane 22 Czerwca 2020 przez IGRiT Usunięto numer telefonu - forum nie służy do przedstawienia swojej oferty handlowej. Proszę się ogłosić w ogłoszeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 25 Czerwca 2020 Zgłoszenie Share Napisano 25 Czerwca 2020 W dniu 22.06.2020 o 10:29, Gość Dyniovo napisał: Szukasz dostawców na nowy sezon?? Mam 0,6 ha: hokkaido, halloween, bambino, piżmowa. Południowa Wielkopolska Nieee xD Sam mam z 40 arów dyni bezłuskowej. Na klasie 5/6 ale mi zarosło komosą, niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Kmi Napisano 12 Sierpnia 2020 Zgłoszenie Share Napisano 12 Sierpnia 2020 Nie ma za dużo brzoskwini, część dyni przemarzła w maju, jest sucho, plonu nie będzie, dynia pójdzie na dżemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Dynka Napisano 5 Września 2020 Zgłoszenie Share Napisano 5 Września 2020 Czyżby miała być forsa na dyni w tym roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Yugo Napisano 20 Września 2020 Zgłoszenie Share Napisano 20 Września 2020 Jest dobrze a będzie jeszcze lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Kpr Napisano 20 Września 2020 Zgłoszenie Share Napisano 20 Września 2020 5 godzin temu, Gość Yugo napisał: Jest dobrze a będzie jeszcze lepiej Jakie ceny i zainteresowanie Hokkaido, Piżmowa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Kmi Napisano 30 Września 2020 Zgłoszenie Share Napisano 30 Września 2020 Jesteś kpr to wiesz, że jest koniunktura, jak nigdy, hokkaido od 1zeta do 2,6 hurt, spitfire od 0,7 do 1,1 hurt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Koli Napisano 2 Października 2020 Zgłoszenie Share Napisano 2 Października 2020 Też jestem z okolic proszowic i powiem za zainteresowania nie ma. Żaden skup nie chce większych ilości hokkaido, a wiadomo rybitwy dno ze wszystkim. Od kilku lat sądzę dynie i tak słabego zejścia nie pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Kmi Napisano 16 Października 2020 Zgłoszenie Share Napisano 16 Października 2020 Czy nadal nie możecie sprzedać dyni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Kpr Napisano 31 Października 2020 Zgłoszenie Share Napisano 31 Października 2020 Panowie jakie ceny i zainteresowanie Hokkaido i Piżmowa. Widzę ogłoszenia z mazowieckiego po 2zl/kg- sprzedajecie po tyle? Okolice Krakowa 1- 1,4zl płacą i juz nieliczni mają towar w większych ilościach. Jak giełdy i zainteresowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gin rolniczy Napisano 20 Listopada 2020 Zgłoszenie Share Napisano 20 Listopada 2020 Witajcie, jak widzicie po niku szukam dzbanów w rolnictwie i znalazłem Kiedy zaczynałem z dynia hokkaido 12 lat temu to cena min. Była 3 zł/kg do hurtu. Z roku na rok rósł popyt ale i podaż, dyni nawet brakowało i tak jest do teraz, dyni co roku brakuje. I jest jeszcze sporo ludzi którzy nigdy nie spróbowali np. Hokkaido. Ale większość rolników w pl to totalne puste dzbany i sami sobie niszczą jakiś segment asortymentu, który mogli by sprzedawać z dobrym zyskiem, a nie takim co można w tych czasach tylko wegetować i zarobić ledwo na życie. Takim kolejnym warzywem jest dynia, bo zaczęli ją siać idioci. Nie generalizuje, bo jest wielu solidnych z pasją rolników, którzy robią to od lat i mają konkretny towar. Niestety większość to ćwoki, skoczki i patalachy, nie dość że nie potrafią dobrego towaru wyhodować to jeszcze w godziwych pieniądzach sprzedać. Cenę totalnie zepsuli zwłaszcza rolnicy z Mazowieckiego i Małopolski, no i część kartofli z Łódzkiego. Nie wiem jakim trzeba być zjebem żeby jakieś 4 lata temu do dużej firmy z papryka w nazwie sprzedawać np. Dynie hokkaido za 40 groszy/kg, gdy ja wtedy nie sprzedawałem niżej niż 1,7zł i to luzem. Jeszcze mi wtedy dyni brakło i w listopadzie kupowałem sam od tych głąbów kapuścianych. Ale ja nie chciałem być lichwiarskim handlarzem i płaciłem ponad 1,2zl gdy inni kupowali po max 75gr. W tym roku sprzedałem już 90% produkcji że średnia 1,85zł. Najniższa cena to 1,6, najwyższa do detalu 3,5zł. Dlaczego to wszystko piszę. A no do Was Dzbany! Jeżeli nie umiecie czegoś robić to spróbujcie alę na litość Boską dajcie sobie spokój jeśli wam nie wychodzi, bo psujecie sobie i innym życie. Dynia hokkaido od rolnika luzem z gospodarstwa powinna kosztować min. 1,5zl/kg., przy dobrym wybarwieniu, bez zielonych przebarwien, suchym ogonkiem, wolnym od uszkodzeń. (a co sprzedają niektórzy byle sprzedać i cenę sp***dolić, większość sama wie) nie wspomnę o idiotach, którzy zbierają np. Dynie hokkaido albo muscat w sierpniu, gdy ona jeszcze zielona w środku jest, a zdjęc i ogłoszeń w tym roku takich było dużo. Ktoś musiał się nieźle naciąć po zakupie, nie jedna Pani w domu porzuciła myśl o urozmaiceniu posiłków o dynie. Nie pisze tu o tych, którzy rzeczywiście w sierpniu z tuneli mają już w pełni dojrzałą dynie. Wracając od rolnika 1,5zł. Na giełdzie min 2 zł. A do detalu po 3 zł. Ludzie konkurujcie jakoscią, solidnością itd. A nie tylko ceną bo zjechać do minimum to umiecie ale podnieść cenę zwłaszcza w głowie handlowców to żaden nie jest w stanie. A później płacz i lament że trzeba hektary sprzedać, że następców nie ma, że zejście słabe, że ceny niskie a środki do produkcji i podatki ciągle rosną. A że handlowcy źli o dożynają itd. Typowym rolnikom w PL ciągle te teksty hulają po dzbanie, bo co może hulać. Wiecie dzbany, że rolnik w Niemczech za dynie hokkaido dostaje z podwórza min. 2,5zł do 4,5zł, a w detalu to ceny u nich zaczynają się od 4,5 zł do nawet 20 zł na południu kraju. We Francji w tym roku w marketach widziałem muscat za 4,5 euro /kg a hokkaido za 2,5 euro/kg. Według francuskiej agencji rolniczej zysk z uprawy np dyni hokkaido (przy takich samych nakładach na 1ha ja w Polsce) to min 30 tyś zł /ha To JEST ZYSK. mi się udało taki osiągać kilka lat temu. Pochwalcie się jakie Wy macie zyski? Jestem ciekawy, przy 1zł za kg, to może z 10 tys zł z ha zysku będzie. Czyli min. 3-4 razy mniej niż Niemiec czy Francuz, to jak Wy dzbany chcecie konkurować z nimi? Ceną? Powodzenia. Podsumowujac produkujcie dobry, ładny smaczny towar, nie dajcie się ponieść idiotycznym wytycznym odnośnie kształtów, kalibrów. Cena min 1,5 zł, giełda min 2 zł. Niech 50% zostanie dzbanami i dalej produkuje w cenie poniżej 0,80, będzie przynajmniej od kogo kupić na handel. Pozdrawiam myślących i ciężko pracujących rolników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość PumpkinHead Napisano 22 Listopada 2020 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopada 2020 Pozdrawiam Pana "gin rolniczy"- napiłbym się z Tobą wódki bo jest z kim! Jakbyś się wybierał w ok. Krakowa to zapraszam! Dokładnie tak samo myślę w tym temacie. Nie mam takiego stażu w w uprawie dyni ale kilka lat już uprawiam. Co można dodać do tego co napisałeś- sprzedaję tylko hurtowo do pośredników zaopatrujących sieci i eksportujacych- cena od lat taka sama: np. Hokkaido w sierpniu 1,2zl/kg , i słabe zejście, wrzesień, październik cena 0,8zl,kg bo promocja i każda ilość, listopad 1,2zl,kg i zejście słabe. Ja zaczynam w listopadzie. Towar mam najwyższej jakości( zazielenione czy pogryzione nawet nie zbieramy jeśli są), odmiany najdroższe ( ok 4tys/ha) i co? A gó__o -kazdy chwali i chce kupować tylko 20gr nie dołoży bo jakiś kur_a Mietek chce wozić po 80gr! Przykład: byłem ostatnio z ciekawości na Rybitwach w Krakowie - sprzedaję bez problemu hurtowo po 1,5zl/kg , facet parę aut dalej po 1zl ceni pytam czemu- " A ja to marchew sieje a to tak przy okazji dzieci zasadzily i to ich pieniądze, ile kto da bo wyrzucić szkoda! Ręce opadają! Zasadza jakiegoś syfu ale takim patalachom jakimś cudem urośnie i oddają po ile kto da bo zgnije bo niema pojęcia jak to przetrzymac dłużej! Podsumowując- z dyni są dobre pieniądze ale trzeba pominąć pośredników o co się będę starał bo towar umiem zrobić jak z katalogu a i od takich Mietków można kupić za pół darmo. Zaglądaj tu "gin rolniczy" pogadalbym z Tobą na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość PumpkinHead Napisano 26 Stycznia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 26 Stycznia 2021 Ma tu ktoś doświadczenie w upawie dyni typu Kabocha( Delica ,Sweet ,Mama)? Mam konkretnego kupca z zagranicy a nie uprawiałem takiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Mlody Napisano 5 Lipca 2021 Zgłoszenie Share Napisano 5 Lipca 2021 Jak u Was dynia w tym roku? Dużo nasadzeń, ładnie rośnie? Będzie cena? Umnia grad poważnie ją uszkodził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Dynia Napisano 1 Sierpnia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 1 Sierpnia 2021 Jak tam w temacie dyni na ten rok? Dużo nasadzeń? Jakie ceny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Kpr Napisano 9 Września 2021 Zgłoszenie Share Napisano 9 Września 2021 Jak tam handel dynią się odbywa? Jakie ceny u Was? Problemy z zazieleniami na hokkaido? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi