Prorok Napisano 8 Kwietnia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 8 Kwietnia 2021 Jak wiadomo jest za mało i trzeba dosadzac bo inni wejdą na nasze miejsce a pożar najlepiej gasić benzyną. Ile sądzicie tej wiosny?jakie gatunki i odmiany??? Zacznę od siebie;) Mam pół ha wolnego terenu i juz nie miałem zamiaru tego obsadzać ale zmotywowali mnie sąsiedzi,którzy sądzą cały czas. Będzie konferencja na pigwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Jan Napisano 8 Kwietnia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 8 Kwietnia 2021 Jak wiadomo dobrego towaru nigdy za wiele. Dosadzamy 2ha Prince na m9 t337. King roata 0.80 ha na m9 rn29. I 1 ha gali schnicoreda na m26. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Stefan Napisano 8 Kwietnia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 8 Kwietnia 2021 1 hour ago, Guest Jan said: Jak wiadomo dobrego towaru nigdy za wiele. Dosadzamy 2ha Prince na m9 t337. King roata 0.80 ha na m9 rn29. I 1 ha gali schnicoreda na m26. Nigdy za wiele? Heh A niech was wszystkich mróz strzeli! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość gość darek Napisano 8 Kwietnia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 8 Kwietnia 2021 W tym sezonie jabłko dobrze się sprzedało, więc sadzimy 31000 drzewek na 7,5 ha, odmiany gala baron i dark ann, empajer ,boskop i ewelina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prorok Napisano 26 Kwietnia 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano 26 Kwietnia 2021 Naród sadzi na potęgę....serce rośnie od patrzenia na nowe kwatery... Pierwszy rok bez mrozu pokaże dokąd to zmierza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kupiec Napisano 26 Kwietnia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 26 Kwietnia 2021 W takim klimacie w jakim my mieszkamy lata kompletnie bez mrozu zdarzą się raz na 5, a może 10. Ludzie sądzą, bo jest z tego kasa. Oczywiście co niektórzy ciągle dokładają i się nie opłaca, ale jak widać są tacy co się opłaca. Ja zawsze powtarzałem, nieważne czy zarabiasz w tym biznesie dziś, jutro czy za rok, ważne jak wychodzisz w skali 5 lat. Ps. Sadzi faktycznie dużo ludzi, gdzie się nie ruszyć widać kogoś na polu z drzewkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prorok Napisano 26 Kwietnia 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano 26 Kwietnia 2021 Czekam na pierwszą kwaterę prynsa pod pałacem kultury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kupiec Napisano 26 Kwietnia 2021 Zgłoszenie Share Napisano 26 Kwietnia 2021 'Jeronimo' będą tam sadzić, pewna sieć będzie sponsorować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prorok Napisano 26 Kwietnia 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano 26 Kwietnia 2021 To bardzo pokupny sort... Jeronimo:))) i empajer:))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prorok Napisano 14 Maja 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano 14 Maja 2021 Jestem zbudowany tym co widziałem. Naprawdę mamy rozmach oraz ambicje ...być producentem najtańszych jabłek na świecie. Wszystkie mijane nowe sady są sadzone 2,7-3 na 0,5-07... Do Sadzenia 3x1 już nie wolno się przyznać bo to staroświeckie. Naprawdę jest za mało i trzeba zwiększać wydajność z ha i produkcję bo inni wejdą na nasze miejsce. Golden będzie ugotowany za 3 lata gala za 5. Zmierzamy w kierunku czarnej d*py na własne życzenie przez własną chytrość Darz bór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Piotr Napisano 14 Maja 2021 Zgłoszenie Share Napisano 14 Maja 2021 2 godziny temu, Prorok napisał: Jestem zbudowany tym co widziałem. Naprawdę mamy rozmach oraz ambicje ...być producentem najtańszych jabłek na świecie. Wszystkie mijane nowe sady są sadzone 2,7-3 na 0,5-07... Do Sadzenia 3x1 już nie wolno się przyznać bo to staroświeckie. Naprawdę jest za mało i trzeba zwiększać wydajność z ha i produkcję bo inni wejdą na nasze miejsce. Golden będzie ugotowany za 3 lata gala za 5. Zmierzamy w kierunku czarnej d*py na własne życzenie przez własną chytrość Darz bór Proszę powiedz ile waszej okolicy wyleciało kwater po zimie? U nas Biała Rawska 2-3 letnie kwatery Red deliciousow i gali Royal lecą widać to z dnia na dzien, jonagoldy popękane.. Rzeczywiście są odważni którzy sądzą 5k drzewek na ha i to nie byle jakich , a w chłodniach towar który podadzą za 1zl lub niżej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prorok Napisano 15 Maja 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Maja 2021 9 godzin temu, Gość Piotr napisał: Proszę powiedz ile waszej okolicy wyleciało kwater po zimie? U nas Biała Rawska 2-3 letnie kwatery Red deliciousow i gali Royal lecą widać to z dnia na dzien, jonagoldy popękane.. Rzeczywiście są odważni którzy sądzą 5k drzewek na ha i to nie byle jakich , a w chłodniach towar który podadzą za 1zl lub niżej... Nic nie leci u mnie w okolicy. Tylko 5??? Wy pod białą sadzicie po 7 tys włoskiego towaru i gonicie od posadzenia bo w trzecim roku musi się zwrócić drzewko i dorosnąć do górnego drutu. Więc nie dziwcie się,że nie drewnieje przed zimą i marznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Piotr Napisano 15 Maja 2021 Zgłoszenie Share Napisano 15 Maja 2021 Godzinę temu, Prorok napisał: Nic nie leci u mnie w okolicy. Tylko 5??? Wy pod białą sadzicie po 7 tys włoskiego towaru i gonicie od posadzenia bo w trzecim roku musi się zwrócić drzewko i dorosnąć do górnego drutu. Więc nie dziwcie się,że nie drewnieje przed zimą i marznie Ja mam wsadzony maksymalnie 4500 na ha. Ale znam chłopaka który wsadził 4 lata temu 2.75 x 0.40 goldena . Teraz jak z nim rozmawiałem to mówi że to głupota. Z tych drzewk trzeba było obsadzić 2 ha zamiast jednego i plony 2x. Drzewka od Irka z Włoch. 4,50euro kosztowały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prorok Napisano 15 Maja 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Maja 2021 1 godzinę temu, Gość Piotr napisał: Ja mam wsadzony maksymalnie 4500 na ha. Ale znam chłopaka który wsadził 4 lata temu 2.75 x 0.40 goldena . Teraz jak z nim rozmawiałem to mówi że to głupota. Z tych drzewk trzeba było obsadzić 2 ha zamiast jednego i plony 2x. Drzewka od Irka z Włoch. 4,50euro kosztowały. E tam...głupota Jest za mało i trzeba dosadzac bo inni wejdą na nasze miejsce. Zwlaszcza trzeba sadzić idareda i glostera bo czas płaci a nie odmiana.wszystko zrywać z drzewa i gazować bo zabraknie w czerwcu. 6 mln jest tylko kwestią braku mrozu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Small farmer Napisano 15 Maja 2021 Zgłoszenie Share Napisano 15 Maja 2021 W dniu 8.04.2021 o 10:43, Prorok napisał: Jak wiadomo jest za mało i trzeba dosadzac bo inni wejdą na nasze miejsce a pożar najlepiej gasić benzyną. Ile sądzicie tej wiosny?jakie gatunki i odmiany??? Zacznę od siebie;) Mam pół ha wolnego terenu i juz nie miałem zamiaru tego obsadzać ale zmotywowali mnie sąsiedzi,którzy sądzą cały czas. Będzie konferencja na pigwie Zanim ostatnie zdanie przeczytałem myślałem że piszesz o sadzeniu kartofli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Piotr Napisano 15 Maja 2021 Zgłoszenie Share Napisano 15 Maja 2021 3 godziny temu, Prorok napisał: E tam...głupota Jest za mało i trzeba dosadzac bo inni wejdą na nasze miejsce. Zwlaszcza trzeba sadzić idareda i glostera bo czas płaci a nie odmiana.wszystko zrywać z drzewa i gazować bo zabraknie w czerwcu. 6 mln jest tylko kwestią braku mrozu. Ehh 6 mln jabłek w perspektywie a nie ma z czego robić dalekiego exportu. Przerosty, lizaki, pozostałości, paluchy, brak ogonków, jędrność etc... Indie chcą jednolite partie towaru cały rok ale nasz towar nadaje się na Białoruś i Rumuna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prorok Napisano 15 Maja 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Maja 2021 29 minut temu, Gość Piotr napisał: Ehh 6 mln jabłek w perspektywie a nie ma z czego robić dalekiego exportu. Przerosty, lizaki, pozostałości, paluchy, brak ogonków, jędrność etc... Indie chcą jednolite partie towaru cały rok ale nasz towar nadaje się na Białoruś i Rumuna. Tacy to fachowcy ale mniemanie mają o sobie jak o najlepszych producentach na świecie. A tymczasem jesteśmy szambiarzami produkującymi najtańsze jablka . Każdy chce jabłka z Polski bo są najtańsze i nikt nawet za baltone nie zapłaci dobrych pieniędzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prorok Napisano 15 Maja 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Maja 2021 46 minut temu, Gość Small farmer napisał: Zanim ostatnie zdanie przeczytałem myślałem że piszesz o sadzeniu kartofli. Kartofle byly na topie w poprzednim sezonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 15 Maja 2021 Zgłoszenie Share Napisano 15 Maja 2021 To w tym roku zanośi się na dobre ceny na jesieni by tylko jabłka nie brakło 3 zł z pola napewno będzie 2 zł to za mało by było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Sadownik Napisano 15 Maja 2021 Zgłoszenie Share Napisano 15 Maja 2021 Dziś na fb wszyscy się chwalili ile pąka maja. Myślałam, że młodzi są mądrzejsi, ale dalej głupi jak starzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Brok Napisano 15 Maja 2021 Zgłoszenie Share Napisano 15 Maja 2021 11 godzin temu, Prorok napisał: Kartofle byly na topie w poprzednim sezonie Kartofle w poprzednim sezonie, to była brydża. A aktualnie, niż te jabłka to zasiać pszenicę (mniej niż 800 w żniwa nie będzie), rzepak(aktualnie kontrakt prawie 2500), kukurydzy (też dobre pieniądze). I myślę, że ten trend nie jest jednoroczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prorok Napisano 16 Maja 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano 16 Maja 2021 4 godziny temu, Gość Brok napisał: Kartofle w poprzednim sezonie, to była brydża. A aktualnie, niż te jabłka to zasiać pszenicę (mniej niż 800 w żniwa nie będzie), rzepak(aktualnie kontrakt prawie 2500), kukurydzy (też dobre pieniądze). I myślę, że ten trend nie jest jednoroczny. Była bryndza bo były na topie i wszyscy zasadzili. No i PiSS dołoży 10 zł do ha do paliwa rolniczego:))) Nic tylko inwestować w rozwoj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prorok Napisano 16 Maja 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano 16 Maja 2021 12 godzin temu, Gość Sadownik napisał: Dziś na fb wszyscy się chwalili ile pąka maja. Myślałam, że młodzi są mądrzejsi, ale dalej głupi jak starzy. Przecież ten pak jest zmarznięty . Wszystko zmarzlo nic nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gosc Napisano 16 Maja 2021 Zgłoszenie Share Napisano 16 Maja 2021 Jabłko daleko od jabłoni nie pada i tak jest z tą młodzieżą sadownicza . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość K00RTEZ Napisano 23 Maja 2021 Zgłoszenie Share Napisano 23 Maja 2021 Ja ostatnie 3 lata wykarczowałem 1,5ha sadu i pole odpoczywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi