Gość Mariusz Napisano 29 Września 2021 Zgłoszenie Share Napisano 29 Września 2021 Witam, jestem zbulwersowany sytuacją która spotyka moich rodziców. Prowadzą gospodarstwo sadownicze w powiecie żyrardowskim w miejscowości osuchów. Handlują jabłkami z miejscowa „grupa Producentow”. Ale w tym roku nie ma handlu jablko mozna oddać bez ceny, wagi obarczone za to jest opłatami za miejsce w chłodni opakowanie transport. Wszystko było by ok gdyby te opłaty były fakturowane a one są na „gębę” nawet skrzynie z towarem nie są ważone ( a potem wychodzi w plastikowej skrzyni 230 kg ) ?! i człowiek wie tylko ze wstawił ileś tam skrzyń to wszystko. Trochę się obawiam ze rodzice zostaną oszukani, w końcu w branży jest nie najlepiej wiele upadłości itp. Wspomnę ze ta firma również na moje wieloletnie oko ledwo „zipie” rotacja pracowników, sprzedaz ruchomości, i baza klientów ( kiedyś był wielki ruch przyjeżdżali ludzie z całej okolicy) spółki zoo się zmieniają powstają nowe z biurami w Warszawie. To wszystko zaczyna dziwnie wyglądać. Dodam ze któregoś roku rodzice za Jablka wstawione dostali fakturę na kapustę pekińska chociaż nigdy jej nie uprawiali ale tak bylo na rękę „szefostwu”. Poradzicie mi gdzie zgłosić takie praktyki u was tez tak robią ? Myślałem o urzędzie skarbowym i kowrze czy to odpowiednie instytucje? Proszę o merytoryczne wpisy pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Sandomierz Napisano 29 Września 2021 Zgłoszenie Share Napisano 29 Września 2021 Tak działają też inne grupy, które mają większe zdolności przechowalnicze niż produkcja udziałowców. Wynajmujesz u nich przestrzeń przechowalniczą, a oni mogą dodatkowo sprzedać Twoje jabłko. Cała operacja bez dodatkowej formalności przy teoretycznie obopólnej korzyści. Formalizowanie tego układu prawdopodobnie uniemożliwiają reguły dotacji, które poszły na budowę tych grup. Jedyna bezpieczna metoda to zerwać w swoje skrzynie i chować we własnej chłodni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość xvvv Napisano 30 Września 2021 Zgłoszenie Share Napisano 30 Września 2021 21 godzin temu, Gość Sandomierz napisał: Tak działają też inne grupy, które mają większe zdolności przechowalnicze niż produkcja udziałowców. Wynajmujesz u nich przestrzeń przechowalniczą, a oni mogą dodatkowo sprzedać Twoje jabłko. Cała operacja bez dodatkowej formalności przy teoretycznie obopólnej korzyści. Formalizowanie tego układu prawdopodobnie uniemożliwiają reguły dotacji, które poszły na budowę tych grup. Jedyna bezpieczna metoda to zerwać w swoje skrzynie i chować we własnej chłodni. dużo lepiej wynająć komorę od innego sadownika niż wstawiać do jakiekolwiek grupy na przechowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Kamil Napisano 1 Października 2021 Zgłoszenie Share Napisano 1 Października 2021 Po sezonie 20/21 ludziom za jabłka przechowywane w grupach wychodziło po 5-10gr/kg.w obecnym sezonie wiele osób sypie na przemysł po 30gr bo oddawać na sortowanie po50-60 gr to wyjdzie to samo a jeszcze więcej zachodu że zbiorem i kasa za rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Wikto Napisano 1 Października 2021 Zgłoszenie Share Napisano 1 Października 2021 49 minut temu, Prorok napisał: Niemożliwe...nima japka Wszystko zmarzlo... co wniosłeś pajacyku do tematu swoim wpisem? Ludzie prowadzą ciekawą dyskusję o problemach a ten jak zwykle miesza bez celu. p.s. kiedys za przechowanie jabłek w chłodni mój znajomy brał 30 gr, ciekawe ile teraz wołają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość xvvv Napisano 1 Października 2021 Zgłoszenie Share Napisano 1 Października 2021 1 godzinę temu, Prorok napisał: Wniosłem prawdę powtarzana przez was od wiosny...poczytaj stare wpisy ale tu nikogo to nie interesuje, wszędzie piszesz ciągle ''ni ma japka" z ciekawego tematu robisz gównoburze, daj spokój chociaż tu, albo pisz w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prorok Napisano 1 Października 2021 Zgłoszenie Share Napisano 1 Października 2021 2 godziny temu, Gość xvvv napisał: ale tu nikogo to nie interesuje, wszędzie piszesz ciągle ''ni ma japka" z ciekawego tematu robisz gównoburze, daj spokój chociaż tu, albo pisz w temacie Przestanę gdy,któryś z gęgaczy napisze tak... Miałeś rację będzie 4 mln :))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K00RTEZ Napisano 1 Października 2021 Zgłoszenie Share Napisano 1 Października 2021 W mojej okolicy w ciągu ostatnich 10 lat zbankrutowały trzy grupy, z bardzo nowoczesnymi sortowniami i bazą przechowalniczą...Obecnie zostały takie co dają grosze, nie interesuje ich , że koszty produkcji u rolnika to średnio +30% z roku 2020...Sam koszt zerwania obecnie, ładnych jabłek bez obicia to około 15-20gr/kg zależy od kwatery A gdzie ?? KOSZTY NAWOZY, OPRYSKI, ODŻYWKI, REGULATORY WZROSTU, PRYSKANIE, KOSZENIE SADU, CIECIE !!!, ZWIEZIENIE TOWARU Z SADU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Kamil Napisano 1 Października 2021 Zgłoszenie Share Napisano 1 Października 2021 W najbliższą niedzielę w programie"państwo w państwie" W polsacie reportaż o upadłej grupie producentów owoców. Nie wypłacone należności i ogromne długi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prorok Napisano 1 Października 2021 Zgłoszenie Share Napisano 1 Października 2021 53 minuty temu, Gość Kamil napisał: W najbliższą niedzielę w programie"państwo w państwie" W polsacie reportaż o upadłej grupie producentów owoców. Nie wypłacone należności i ogromne długi. Przecież Kamil nie sprzedaje kg do grupy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Tomek Napisano 1 Października 2021 Zgłoszenie Share Napisano 1 Października 2021 Z tego co się orientuje to w innych grupach już w poprzednich latach płaciło się za usługi które wymieniasz nie tylko w tym roku a cena za jabłko była wiadoma w momencie kiedy zdecydowałem się ze już nie czekam tylko sprzedaje sam korzystam z takiej formy w firmie w mojej okolicy a chcąc uniknąć dodatkowych kosztów możesz sprzedac towar nie wstawiać na przechowywanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Janek Napisano 2 Października 2021 Zgłoszenie Share Napisano 2 Października 2021 Ale co chcesz zgłaszać? Co jest nielegalne?to ze wypożyczyli Ci skrzynie i udostępnia miejsce w chłodni żebyś miał co zrobić ze swoim jabłkiem bo inaczej musisz wysypać na przemysł bo nie masz swojego zaplecza?jak nie chcesz do tej firmy wstaw do innej i zobacz jak wyglądają koszta w innych grupach/firmach a co do faktury to wg mnie normalne ze teraz nie dostaniesz bo towar dopiero będzie wstawiony do chłodni i nikt nie potrafi określić kiedy będziesz chciał go sprzedac i jakie będą koszta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość krzyhu Napisano 2 Października 2021 Zgłoszenie Share Napisano 2 Października 2021 18 hours ago, Prorok said: Przestanę gdy,któryś z gęgaczy napisze tak... Miałeś rację będzie 4 mln :))) tak krulu proroku miales racje, wszyscy jestesmy ci wdzieczni ze nas o tym poinformowales Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Poetikosadowniko Napisano 2 Października 2021 Zgłoszenie Share Napisano 2 Października 2021 (edytowane) 19 godzin temu, Prorok napisał: Przestanę gdy,któryś z gęgaczy napisze tak... Miałeś rację będzie 4 mln :))) Miałeś rację będzie 4000000 ton...o Panie, a teraz..... sio! A kysz! Znikaj! Przestań! Zobaczymy czy honorowy? Edytowane 2 Października 2021 przez IGRiT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prorok Napisano 2 Października 2021 Zgłoszenie Share Napisano 2 Października 2021 31 minut temu, Gość krzyhu napisał: tak krulu proroku miales racje, wszyscy jestesmy ci wdzieczni ze nas o tym poinformowales Teraz jeszcze sprostujcie ,że u was Ukraina po 12 zł/h pracuje i zaczniemy poważni rozmawiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość krzyhu Napisano 2 Października 2021 Zgłoszenie Share Napisano 2 Października 2021 1 minute ago, Prorok said: Teraz jeszcze sprostujcie ,że u was Ukraina po 12 zł/h pracuje i zaczniemy poważni rozmawiać tak krulu proroku masz racje, ukraina nie chce pracowac za 12 zl/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Dron Napisano 2 Października 2021 Zgłoszenie Share Napisano 2 Października 2021 15 minut temu, Prorok napisał: Hipokryta bez honoru.kolejny temat zasmiecony przez tego osobnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prorok Napisano 3 Października 2021 Zgłoszenie Share Napisano 3 Października 2021 W naszym pięknym chorym kraju nie da się uczciwie prowadzić biznesu. Dlatego każdy orze jak może. Grupy też. Takie są fakty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość xvvv Napisano 3 Października 2021 Zgłoszenie Share Napisano 3 Października 2021 4 godziny temu, Prorok napisał: W naszym pięknym chorym kraju nie da się uczciwie prowadzić biznesu. Dlatego każdy orze jak może. Grupy też. Takie są fakty. wiadomo że każdy orze jak może, ale jak nazwać takie oszukiwanie innych ludzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość mirek Napisano 3 Października 2021 Zgłoszenie Share Napisano 3 Października 2021 2 hours ago, Guest xvvv said: wiadomo że każdy orze jak może, ale jak nazwać takie oszukiwanie innych ludzi? dojeniem idiotów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prorok Napisano 3 Października 2021 Zgłoszenie Share Napisano 3 Października 2021 3 godziny temu, Gość xvvv napisał: wiadomo że każdy orze jak może, ale jak nazwać takie oszukiwanie innych ludzi? Biznes... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Nnnn. Napisano 3 Października 2021 Zgłoszenie Share Napisano 3 Października 2021 5 godzin temu, Gość xvvv napisał: wiadomo że każdy orze jak może, ale jak nazwać takie oszukiwanie innych ludzi? Kiedyś nazywano to zlodzejstwem a teraz nazywa się to biznesem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Sadownik Napisano 3 Października 2021 Zgłoszenie Share Napisano 3 Października 2021 5 godzin temu, Gość xvvv napisał: wiadomo że każdy orze jak może, ale jak nazwać takie oszukiwanie innych ludzi? Ale co nazywasz oszukiwaniem ludzi?to ze wypożyczy skrzynie i przechowa towar bo sadownik nie ma warunków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Robił Napisano 5 Października 2021 Zgłoszenie Share Napisano 5 Października 2021 W dniu 3.10.2021 o 15:22, Gość Sadownik napisał: Ale co nazywasz oszukiwaniem ludzi?to ze wypożyczy skrzynie i przechowa towar bo sadownik nie ma warunków? To ze gdzie od tego jest faktura za usługę ? I tak robią co chcą liczą po ile chcą ty nie widzisz naprawdę co jest nie tak ? To Złodziejstwo dotyka nas wszystkich bo pozwalacie. Mi jak prezes przesortowal Jablka w zeszłym roku i wiedziałem ze to sciema bo sam rwalem towar z rodzina. To się postawiłem. I powiedziałem ze jak mnie wk… to zgłoszę go gdzie trzeba ze mi truskawki pisze na fakturze a wcale ich nie mam albo zawyża ceny na fakturach. Wyobraźcie sobie ze nie tylko okazało się ze cudownie pomylono raport. Nawet w tym roku nie płace za plastik bo ja postawiłem sprawę konkretnie. Ze jak zeruje na mnie to ja tez coś muszę mieć a nie w jedna stronę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prorok Napisano 5 Października 2021 Zgłoszenie Share Napisano 5 Października 2021 4 godziny temu, Gość Robił napisał: To ze gdzie od tego jest faktura za usługę ? I tak robią co chcą liczą po ile chcą ty nie widzisz naprawdę co jest nie tak ? To Złodziejstwo dotyka nas wszystkich bo pozwalacie. Mi jak prezes przesortowal Jablka w zeszłym roku i wiedziałem ze to sciema bo sam rwalem towar z rodzina. To się postawiłem. I powiedziałem ze jak mnie wk… to zgłoszę go gdzie trzeba ze mi truskawki pisze na fakturze a wcale ich nie mam albo zawyża ceny na fakturach. Wyobraźcie sobie ze nie tylko okazało się ze cudownie pomylono raport. Nawet w tym roku nie płace za plastik bo ja postawiłem sprawę konkretnie. Ze jak zeruje na mnie to ja tez coś muszę mieć a nie w jedna stronę. Tia...w necie sami kozacy... Nie zbierali w 18 Nie głosowali na PiSS Same sukcesy....a w realnym świecie inaczej to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi