Gość Marcin Napisano 30 Listopada 2021 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopada 2021 Cześć, zastanawiam się nad górką cenową w zbożach. Mam na sprzedaż ok. 200 t pszenicy i to co teraz się dzieje z cenami to niezła rakieta - ale teraz kluczowe pytanie: - kiedy w tej rakiecie skończy się paliwo i zacznie spadać w dół? A może to juz tak zostanie na tych cenach? Macie jakieś swoje przemyślenia? Z góry dzięki za dyskuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MFerguson Napisano 30 Listopada 2021 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopada 2021 Jedna wielka niewiadoma. Słyszałem, ze cena moze dojść nawet do 2000/tonę. Ale też może być tak, ze jutro się to skończy i cena poleci w dół.. Dlatego chyba najlepiej sprzedać część teraz a część zostawić. Wtedy co by nie było to jakoś na tym wyjdziesz. Ja znowu mam problem, bo szykuje się do przetargu prowadzonego przez Kowr. I niech mi ktoś powie do jakiej sumy za hektar licytować? Wcześniej doszedłbym maksymalnie do 2 tys/ha, ale przy dzisiejszych cenach mógłbym dać nawet 3 tys, a może nawet i więcej i i tak bym wyszedł na plusie. Jak już powiedziałem, to co się teraz dzieje to jest jedna wielka niewiadoma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość grzegorz Napisano 30 Listopada 2021 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopada 2021 Ropa dziś mocno walnęła w dół, a jak ropa zacznie tanieć to i zboża polecą .. trzeba trzymać palec na spuście i obserwować tematy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Wojtek Napisano 30 Listopada 2021 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopada 2021 2 godziny temu, MFerguson napisał: Jedna wielka niewiadoma. Słyszałem, ze cena moze dojść nawet do 2000/tonę. Ale też może być tak, ze jutro się to skończy i cena poleci w dół.. Dlatego chyba najlepiej sprzedać część teraz a część zostawić. Wtedy co by nie było to jakoś na tym wyjdziesz. Ja znowu mam problem, bo szykuje się do przetargu prowadzonego przez Kowr. I niech mi ktoś powie do jakiej sumy za hektar licytować? Wcześniej doszedłbym maksymalnie do 2 tys/ha, ale przy dzisiejszych cenach mógłbym dać nawet 3 tys, a może nawet i więcej i i tak bym wyszedł na plusie. Jak już powiedziałem, to co się teraz dzieje to jest jedna wielka niewiadoma... Co do ceny dzierżawy za ha - uważać trzeba, ja bym uwzględnił inflację na poziomie 10-15% i tyle bym dołożył przy przetargu - więcej nie. Rynek może skorygować w dół i zostaniesz z droga dzierżawą .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Robią nas w bambuko Napisano 18 Sierpnia 2022 Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpnia 2022 Ekogroszek 3000zl polifoska 6 4700zl mocznik 5300 dotarliśmy do czasów w których znów opłaca się palić zbożem a napewno robić z niego pelet to smutne ale rolnicy są murzynami Europy i całego świata! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi