Select WLKP Napisano 26 Stycznia 2022 Zgłoszenie Share Napisano 26 Stycznia 2022 Witam, tak jak w temacie prosiłbym o opinie na temat kombajnów do zbioru ziemniaków na rozstawie rzędów 90cm? Szukając w internecie znajduję wiele maszyn , które przystosowane są na rozstaw 75cm . Czy da radę takim kombajnem kopać rzędy 90cm? Kiedyś widziałem kombajn 2-rzędowy Grimme 150-60 kopiący na rzędach 90 cm, a jego właściciel twierdził, że trzeba tylko zmienić rozstaw kół kopiujących i lemieszy, a szerokość głównej taśmy jest taka sama jak w modelu 180-60 fabrycznie przystosowanym na rzędy 90. Jak to się ma w kombajnach jednorzędowych? Budżet jaki chciałbym przeznaczyć to max 100 tys. zł Da radę za te pieniądze kupić coś w miarę porządnego? Z góry dziękuję za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Rolnik Napisano 30 Stycznia 2022 Zgłoszenie Share Napisano 30 Stycznia 2022 dołącze się do pytania, czy grimme se 75 30 da radę z redliną 90 cm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Grimme Napisano 30 Stycznia 2022 Zgłoszenie Share Napisano 30 Stycznia 2022 Grimme 150-60 ma węższy kanał niż 170-60. Możesz kupić grimme 75-55 z kanałem 85 cm lub standardowego 85-55 wtedy wykopiesz 90. Są tez grimme se 140 z szerokim kanałem wtedy rajke 90 wykopiesz. Ale to nie ceny za 100. Zależy jeszcze jaki ziemniak ma być kopany jakie plon i czy liczą się obicia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Select WLKP Napisano 30 Stycznia 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 30 Stycznia 2022 3 godziny temu, Gość Grimme napisał: Grimme 150-60 ma węższy kanał niż 170-60. Możesz kupić grimme 75-55 z kanałem 85 cm lub standardowego 85-55 wtedy wykopiesz 90. Są tez grimme se 140 z szerokim kanałem wtedy rajke 90 wykopiesz. Ale to nie ceny za 100. Zależy jeszcze jaki ziemniak ma być kopany jakie plon i czy liczą się obicia Kombajn do ziemniaka typowo jadalnego odmiany typu Soraya, gala . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość luk Napisano 4 Lutego 2022 Zgłoszenie Share Napisano 4 Lutego 2022 Ja 90 kopię dwurzędowym SF1700gbs. Robię też ziemniaka na zagonie 175cm w którym są posadzone 3 rzędy ziemniaków.Jak jest suchy rok jest ok.Gorzej w roku deszczowym.Ale wg.mnie w suchym jest o wiele lepszy zagon bo trzyma lepiej wilgoć niż w tradycyjnej redlinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Select WLKP Napisano 5 Lutego 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 5 Lutego 2022 W dniu 4.02.2022 o 20:40, Gość luk napisał: Ja 90 kopię dwurzędowym SF1700gbs. Robię też ziemniaka na zagonie 175cm w którym są posadzone 3 rzędy ziemniaków.Jak jest suchy rok jest ok.Gorzej w roku deszczowym.Ale wg.mnie w suchym jest o wiele lepszy zagon bo trzyma lepiej wilgoć niż w tradycyjnej redlinie. A jaką szeroką ma główną taśmę? Właśnie widziałem gdzieś na YT tą technologię zagonową. Ciekawa sprawa, napewno dużo więcej ziemi maszyna musi przewalić w porównaniu do ,,zwykłych rzędów". A jeszcze jedno pytanie czy masz szczotki w tym kombajnie, jeśli tak to jak oceniasz ich pracę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość rolnik Napisano 9 Lutego 2022 Zgłoszenie Share Napisano 9 Lutego 2022 niewiem czy szerokość kanału masz az takie wielkie znaczenie. Anna z 644 ma 77 cm szerokości. Ropa keiler 80 cm. anną nie wykopiesz ropa pięknie idzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Select WLKP Napisano 9 Lutego 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 9 Lutego 2022 W dniu 4.02.2022 o 20:40, Gość luk napisał: Ja 90 kopię dwurzędowym SF1700gbs. Robię też ziemniaka na zagonie 175cm w którym są posadzone 3 rzędy ziemniaków.Jak jest suchy rok jest ok.Gorzej w roku deszczowym.Ale wg.mnie w suchym jest o wiele lepszy zagon bo trzyma lepiej wilgoć niż w tradycyjnej redlinie. A jak wygląda technologia sadzenia w zagonie? Sadzisz płytko zwykłą sadzarką i obsypujesz robiąc zagon 175 cm czy inaczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Select WLKP Napisano 9 Lutego 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 9 Lutego 2022 6 godzin temu, Gość rolnik napisał: niewiem czy szerokość kanału masz az takie wielkie znaczenie. Anna z 644 ma 77 cm szerokości. Ropa keiler 80 cm. anną nie wykopiesz ropa pięknie idzie. No jeśli taśma będzie węższa (rzędy 90cm) to kroje talerzowe nie będą ciąć rzędu, a tym samym ziemniaków położonych bardziej na skrajach rzędu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Grimma 150-60 Napisano 18 Lutego 2023 Zgłoszenie Share Napisano 18 Lutego 2023 Z tego co wiem to 150 to 2x 75 cm a 60 to 6 tonowy zbiornik. Więc polecam już można kupić nawet za 90 tys do poprawek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi