Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Gość Arrow

Tak powinno wyglądać te forum.a nie handlarzyny sieją zamęt.sadze ziemniaki od zawsze mam pod przykryciem 15ha i widzę że ten rok jest ciężki słabe wschody mimo sadzeniaki z kwalifikatu do tego ciężkie warunki.niech każdy dba o swoje.

Gość Kojo
18 godzin temu, Gość Gość Arrow napisał:

Tak powinno wyglądać te forum.a nie handlarzyny sieją zamęt.sadze ziemniaki od zawsze mam pod przykryciem 15ha i widzę że ten rok jest ciężki słabe wschody mimo sadzeniaki z kwalifikatu do tego ciężkie warunki.niech każdy dba o swoje.

W tym roku wschody są bardzo dobre. Pojedź na wielkopolske i sobie pooglądaj.

Gość Kojo
2 godziny temu, Gość Gość Arrow napisał:

Mówię o ziemniakach wczesnych sadzonych 28 luty a nie opóźnych.

Przecież to forum to ziemniaki wczesne. Nie wiem skąd jesteś ale u nas w wielkopolsce zeszły dobrze.

Gość Cycylia
22 godziny temu, Gość Gość Arrow napisał:

Mówię o ziemniakach wczesnych sadzonych 28 luty a nie opóźnych.

Ten rok jest dogodny na wczesnego ziemniaka. Nawet na Lubelszczyźnie ładnie rosną pomimo tego że to jest chłodniejszy region Polski. Sądzę ziemniaki od lat ale o tej porze takich ładnych jak w tym roku to nie miałam. Nie jestem jakąś potentatka ale na 10 ha moje są bardzo ładne. Sąsiedzi też nie narzekają. Ja już zaczęłam podlewać bo sucho. Pozdrawiam

Gość Kamilo
1 godzinę temu, Gość Cycylia napisał:

Ten rok jest dogodny na wczesnego ziemniaka. Nawet na Lubelszczyźnie ładnie rosną pomimo tego że to jest chłodniejszy region Polski. Sądzę ziemniaki od lat ale o tej porze takich ładnych jak w tym roku to nie miałam. Nie jestem jakąś potentatka ale na 10 ha moje są bardzo ładne. Sąsiedzi też nie narzekają. Ja już zaczęłam podlewać bo sucho. Pozdrawiam

Na Sieradzu też fajnie rosną. Wszyscy są zadowoleni. Ciekawe jaka cena będzie w maju.

Gość Nowy

Witam estem tutaj nowy. Zasadziem ziemniaki 8 marca. Przykryłem je włókniną. Ładnie zeszły. Mają ok 8 cm. Ale jest problem bo jest dużo w nich chwastów. Wsadziłem ok 0,5 ha na spróbowanie. Nigdy tak wczesno nie sądziłem. Jak sobie teraz poradzić z zielskiem.

Gość Pyra
1 hour ago, Guest Nowy said:

Witam estem tutaj nowy. Zasadziem ziemniaki 8 marca. Przykryłem je włókniną. Ładnie zeszły. Mają ok 8 cm. Ale jest problem bo jest dużo w nich chwastów. Wsadziłem ok 0,5 ha na spróbowanie. Nigdy tak wczesno nie sądziłem. Jak sobie teraz poradzić z zielskiem.

Pielić Panie pielić ;)

Gość Metrabuzyna plus rimsulfur
Godzinę temu, Gość Nowy napisał:

5 godzin temu, Gość Cycylia napisał:

Kiedy pierwsze wykopki?

Gość Ekspert
19 hours ago, Guest Nowy said:

1. Zabiegi mechaniczne (agrotechniczne)

Najlepsze na bardzo wczesnym etapie – zanim ziemniaki wzejdą:

• Bronowanie przedschodowe (1–2 dni przed wschodami) – niszczy kiełkujące chwasty

• Obsypywanie redlin – przykrywa młode chwasty i niszczy ich system korzeniowy

• Uprawki międzyrzędowe (po wschodach, ostrożnie)

2. Herbicydy – środki chemiczne

Dobór środka zależy od fazy rozwoju roślin i rodzaju chwastów. Przykłady:

🔸 Przedwschodowo (zaraz po sadzeniu, przed wschodami ziemniaka)

• Sencor 600 SC (metrybuzyna) – bardzo popularny, skuteczny na chwasty dwuliścienne i niektóre jednoliścienne

• Command 480 EC – skuteczny na chwasty dwuliścienne, np. komosę, przytulię

• Afalon Dyspersyjny 450 SC – wspomagająco do zwalczania wczesnych chwastów

• Plateen 41,5 WG – mieszanina flufenacet + metrybuzyna, szerokie spektrum

⚠️ Uwaga: Metrybuzyna może być fitotoksyczna dla niektórych odmian ziemniaka – sprawdzaj etykietę i odmianę!

🔸 Powschodowo (po wschodach ziemniaka)

Wczesne powschodowe zabiegi są trudniejsze, bo mogą uszkodzić rośliny:

• Titus 25 WG (rimsulfuron) – działa na chwasty jednoliścienne i niektóre dwuliścienne, bezpieczny w młodych fazach

• Fusilade Forte / Agil / Select Super – na chwasty jednoliścienne (chwasty trawiaste)

Gość Nowy
4 godziny temu, Gość Ekspert napisał:

1. Zabiegi mechaniczne (agrotechniczne)

Najlepsze na bardzo wczesnym etapie – zanim ziemniaki wzejdą:

• Bronowanie przedschodowe (1–2 dni przed wschodami) – niszczy kiełkujące chwasty

• Obsypywanie redlin – przykrywa młode chwasty i niszczy ich system korzeniowy

• Uprawki międzyrzędowe (po wschodach, ostrożnie)

2. Herbicydy – środki chemiczne

Dobór środka zależy od fazy rozwoju roślin i rodzaju chwastów. Przykłady:

🔸 Przedwschodowo (zaraz po sadzeniu, przed wschodami ziemniaka)

• Sencor 600 SC (metrybuzyna) – bardzo popularny, skuteczny na chwasty dwuliścienne i niektóre jednoliścienne

• Command 480 EC – skuteczny na chwasty dwuliścienne, np. komosę, przytulię

• Afalon Dyspersyjny 450 SC – wspomagająco do zwalczania wczesnych chwastów

• Plateen 41,5 WG – mieszanina flufenacet + metrybuzyna, szerokie spektrum

⚠️ Uwaga: Metrybuzyna może być fitotoksyczna dla niektórych odmian ziemniaka – sprawdzaj etykietę i odmianę!

🔸 Powschodowo (po wschodach ziemniaka)

Wczesne powschodowe zabiegi są trudniejsze, bo mogą uszkodzić rośliny:

• Titus 25 WG (rimsulfuron) – działa na chwasty jednoliścienne i niektóre dwuliścienne, bezpieczny w młodych fazach

• Fusilade Forte / Agil / Select Super – na chwasty jednoliścienne (chwasty trawiaste)

Dzięki za jasny instruktaż.

Gość Okolice Wrocławia
53 minuty temu, Gość Rolnik z centrum napisał:

Za tydzień oficjalnie nocami na -

Trudno ,będzie trzeba z folią z powrotem za***rdalać w pole

Gość Grozer

A niech przymrozki w tamtym przyszło i każdy był zadowolony grunt a okrycie była różnica i cena do końca czerwca był luksus kopało się a nie patrzyło że za 3 dni cena o pół jak w innych latach... i oby one nie wróciły już... w Sieradzkim ziemniaki małe gdzieś ktoś ale mało że większe były i tak nie zmarzly do ziemi a tak to dużo osób ma takie 10 cm krzaczki. Ale na ten czas są ładne w maju na koniec będą kopane jak pogoda nie zrobi zawirowań... 

Gość Pyra

W Wielkoplsce w piatek solidnie podlało co niestety skoczkom pomogło i to bardzo.

Na razie ziemniak pieknie rośnie, będzie plon że ho ho

Smacznego Jaja i Pyry!

Gość colombo
27 minut temu, Sieradzak napisał:

Szału nie ma.Miesiac i 10 dni mają.

IMG_20250415_084105_685.jpg

Co to za przedwojenna technologia szerszej włókniny nie masz a o agrotechnice już nie mówię

Gość Romek
40 minut temu, Sieradzak napisał:

Szału nie ma.Miesiac i 10 dni mają.

IMG_20250415_084105_685.jpg

U mnie w mazowieckim sądzone 5 marca są mniejsze. Riviera słabo puszczała kiełki