Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Małorolny

Dlaczego to robicie? Zwiększyłem w tym roku areał z 1 do 10ha. Wydałem mnóstwo kasy żeby założyć plantacje i chciałem wreszcie odbić się od dna, ale ta studnia chyba nie ma dna i będę spadać w dół... Liczyłem, że na giełdzie będzie ziemniak po 18zł i przy plonie 40-50t dawałoby to realne zyski, ale poniżej złotówki szkoda zdrowia. Co ja teraz zrobię z tymi ziemniakami jak urosną? Chyba tylko ekstremalne zjawiska pogodowe mogą nas uratować.

Gość Pks
8 godzin temu, Gość Pan napisał:

Witam 

Jak sytuacja z exportem młodego Ziemniaka?

Ładne macie grunty?

Grunty po pas będzie pogrom ziemniaczany 3zeta za wor gwarantowane

Gość XDD
18 minut temu, Gość Pks napisał:

Grunty po pas będzie pogrom ziemniaczany 3zeta za wor gwarantowane

I ty myślisz,że ktoś to będzie kopał za 3 zeta poniżej 10 raczej nie spadnie bo to już jest poniżej kosztów 

26 minut temu, Gość Małorolny napisał:

Dlaczego to robicie? Zwiększyłem w tym roku areał z 1 do 10ha. Wydałem mnóstwo kasy żeby założyć plantacje i chciałem wreszcie odbić się od dna, ale ta studnia chyba nie ma dna i będę spadać w dół... Liczyłem, że na giełdzie będzie ziemniak po 18zł i przy plonie 40-50t dawałoby to realne zyski, ale poniżej złotówki szkoda zdrowia. Co ja teraz zrobię z tymi ziemniakami jak urosną? Chyba tylko ekstremalne zjawiska pogodowe mogą nas uratować.

Na taki pomysł jak Ty wpadło kilka tysięcy rolników uprawiających do tej pory zboża i są efekty.

Gość Młody

Pogoda już weryfikuje nasadzenia,a po za tym sezon jeszcze dobrze się nie zaczął . Pełen podziw dla tych co wystartował pierwszy raz z tą uprawę , najważniejszym czynnikiem jest rynek zbytu pewny odbiorca. Jak to mówią jakość zawsze się obroni, a  czas wszystko pokaże .

Gość Marek
17 godzin temu, Gość PrzeżutnikMAN napisał:

W sobotę od giersza regana ze słomkowa szyty worek 15kg po 12zł i dziś od rana już dzwonił do mnie żebym kolejne ładował bo musi pole pod kapuchy szykować. Tylko co z tego jak po tych kombajnach to towar opiłowany jak na odbieranie, każdy na hurtowni weźmie raz i ucieka

wiadomo że wszyscy za tą cenę kopią avr czy grimme ale opiszą zawsze tych co kopią nowymi sprzętami 🤣

Gość Somsiad.1
11 godzin temu, Gość Romek napisał:

Najlepiej kopać Anką. Mało obić bez wytrzasacza i lekko idzie 

Ankę sprzedali.. grimke sprzedali. Zaraz zielone sprzedają... czekam na rope

Gość Gościu
3 godziny temu, Sieradzak napisał:

Zamknąć w piz...u powini tą parodie giełdy.

Dokładnie zanim w

3 godziny temu, Sieradzak napisał:

Zamknąć w piz...u powini tą parodie giełdy.

jedziesz na plac to jest po giełdzie nie wiem ma ch.j komu te godziny wjazdu.

Gość Rolnik Wielkopolska
3 godziny temu, Gość XDD napisał:

I ty myślisz,że ktoś to będzie kopał za 3 zeta poniżej 10 raczej nie spadnie bo to już jest poniżej kosztów 

A co nie beda kopac a co z nimi zrobia do gorzelni juz nie zawioza jak kiedys bo gorzelnie prawie wszystkie polikwidowane

Gość YOYO
20 minut temu, Gość Rolnik Wielkopolska napisał:

A co nie beda kopac a co z nimi zrobia do gorzelni juz nie zawioza jak kiedys bo gorzelnie prawie wszystkie polikwidowane

Tutaj się trochę mylisz przemysł spirytusowy w Polsce ma się dobrze. Wg rejestru ze strony Min Rolnictwa w koniec 2025 roku działo 128 wytwórców alkoholu oczywiście pewnie większość produkuje ze zbóż. Ponadto pojawiły się nowe możliwości  - obecnie w Polsce jest 156 biogazowni i kilkanaście w budowie.

Gość ReganJohn
2 godziny temu, Gość Somsiad.1 napisał:

Ankę sprzedali.. grimke sprzedali. Zaraz zielone sprzedają... czekam na rope

sprzedałem bo słabe, ale zaraz ciebie wykupie jesteś w kolejce następny to kupię rope, lepiej sprzedawać opiłowany ziemniak a zdrowy niż z przekroczeniami tak jak ma to miejsce na Wągłczewie i Sadokrzycach gdzie najpierw Anglicy znaleźli bakteriozy a teraz Biedra mankozeb i inne niedozwolone substancje i po ile dziś chłopaki podali zwroty z biedry 10zl wór 

Gość Rolnik Wielkopolska
Godzinę temu, Gość YOYO napisał:

Tutaj się trochę mylisz przemysł spirytusowy w Polsce ma się dobrze. Wg rejestru ze strony Min Rolnictwa w koniec 2025 roku działo 128 wytwórców alkoholu oczywiście pewnie większość produkuje ze zbóż. Ponadto pojawiły się nowe możliwości  - obecnie w Polsce jest 156 biogazowni i kilkanaście w budowie.

Oczywiscie ze wiekszosc robi ze zboz,w naszej okolicy dawniej dzialaly dwie gorzelnie typowo nastawione na przerob ziemniaka jak na wiosne nie bylo co z nimi zrobic jechaly wlasnie do gorzelni a teraz jakby co niedaj Boze pojada do lasu

Gość Radek
2 godziny temu, Gość ReganJohn napisał:

sprzedałem bo słabe, ale zaraz ciebie wykupie jesteś w kolejce następny to kupię rope, lepiej sprzedawać opiłowany ziemniak a zdrowy niż z przekroczeniami tak jak ma to miejsce na Wągłczewie i Sadokrzycach gdzie najpierw Anglicy znaleźli bakteriozy a teraz Biedra mankozeb i inne niedozwolone substancje i po ile dziś chłopaki podali zwroty z biedry 10zl wór 

masz takie zdrowe ziemniaki jak swój ... <ciach>

Edytowane przez Sebastian Pawłowski
Proszę o kulturalną dyskusję bez obrażania

Gość Rolnik

Kopie ktoś już grunt? Jakie wydajności osiągacie na dzień dzisiejszy, że opłaca się sprzedawać po 60-80gr? Ja jeszcze spod włókniny kopie, a grube...wszystko powyżej 0,5kg

Gość Realist
W dniu 9.06.2025 o 07:04, Gość Scania ESI napisał:

Sami sobie jesteście winni. Głupota u chłopa ma najwyższy wskaźnik wśród innych grup społecznych. Sam fakt popierania Nawrockiego w wyborach prezydenckich o tym świadczy. Pozostaje wam tylko modlitwa w kościółku o lepsze czasy i oglądanie TV Republika - tam mówią że jest wszystko dobrze tylko rząd zły. Rolnictwa nikt nie zreformuje nawet przez dwa pokolenia. Chłop był głupi i głupi umrze.

A na kogo chłop miał głosować? Na Trzaskowskiego- pro europejskiego ,,polityka"? Który zrobi wszystko co unia karze, poprze umowę Mercosur, jest za dołączeniem do unii europejskiej Ukrainy- rolnicy wiedzą co to znaczy, koniec polskiego rolnictwa. Nawet nie wiesz ile daje modlitwa i masz rację tylko to nam zostało. Zanim napiszesz cokolwiek to się doucz i poczytaj.

Gość sztukmistrz z lublina
50 minut temu, Gość Realist napisał:

Nawet nie wiesz ile daje modlitwa i masz rację tylko to nam zostało. Zanim napiszesz cokolwiek to się doucz i poczytaj.

Gość Don
1 godzinę temu, Gość Realist napisał:

A na kogo chłop miał głosować? Na Trzaskowskiego- pro europejskiego ,,polityka"? Który zrobi wszystko co unia karze, poprze umowę Mercosur, jest za dołączeniem do unii europejskiej Ukrainy- rolnicy wiedzą co to znaczy, koniec polskiego rolnictwa. Nawet nie wiesz ile daje modlitwa i masz rację tylko to nam zostało. Zanim napiszesz cokolwiek to się doucz i poczytaj.

Dobra riposta. Brawo też jestem tego samego zdania.

Gość Qwerty
11 godzin temu, Gość XDD napisał:

Moim zdaniem poniżej 10zł nie będzie ale zobaczymy co I jak gdy się cena unormuje pozdrawiam  

Moim zdaniem po 10zł niebędzie ale już po 8zł sprzedaja. 

Gość XDD
56 minut temu, Gość Qwerty napisał:

Moim zdaniem po 10zł niebędzie ale już po 8zł sprzedaja. 

Ale ty zobacz co jest po 8 zł to gowno a nie towar ładny towar kosztuje pozdrawiam 

3 godziny temu, Gość Realist napisał:

Chłopie żeby nie Ukraina w tym sezonie to Kapusta była by po 1 zł , pekińska po 2 zł i ziemniak po 80 gr. Patrz w obie strony a nie tylko na swój czubek nosa . Bardzo dużo towaru wyjechało na wschód w tym roku i to wywindowało cenę. 

6 godzin temu, Phu napisał:

Chłopie żeby nie Ukraina w tym sezonie to Kapusta była by po 1 zł , pekińska po 2 zł i ziemniak po 80 gr. Patrz w obie strony a nie tylko na swój czubek nosa . Bardzo dużo towaru wyjechało na wschód w tym roku i to wywindowało cenę. 

Nie na Ukrainę tylko przez Ukrainę na dalszy wschód 

15 godzin temu, Gość Rolnik napisał:

Kopie ktoś już grunt? Jakie wydajności osiągacie na dzień dzisiejszy, że opłaca się sprzedawać po 60-80gr? Ja jeszcze spod włókniny kopie, a grube...wszystko powyżej 0,5kg

Oprócz pewnych anomalii gdzie jest przyśpieszona wegetacja nikt nie kopie gruntów , odpowiadając na drugą część pytania tu nie chodzi o opłacalność tylko panikę bo później będzie po 30 groszy albo nikt nie kupi