Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Pyra
6 hours ago, Guest Scania ESI said:

A o co się opierałeś? O przeczucie? Chłopy głupie to cenę ustala im kościół katolicki. Dostają tyle za towar żeby starczyło żebybz głodu nie umarli i na tace w kościele co rzucić.

Też chciałbym wiedzieć skąd cierpie wiedzę tajemną po ile sprzedać.

Może rzuca kostką? ;) 

Gość Producent

Po prostu nigdy na giełdzie nie byłem w celu sprzedaży. Mam co roku kilkaset ton i daję radę dobrze sprzedać, tylko towar musi być top.

ScaniaESI regułą jest, że takie farmazoniarze jak ty są właśnie delikatnie mówiąc półgłówkami. Pewnie masz żal do rolników, bo nie raz dostałeś kopa w d*pę, a miałeś ładować :D

Gość Kraków rybitwy

Kraków dziś wyjście 12 zł ale za 10 zł można kupić. Zaczyna być ciekawie... Śmiałem się z tego że będzie po 5 zł ale teraz chyba to możliwe zaraz przyjdą wakacje i będzie mniejszy handel to i 5 zł będzie ;(

Gość Realista

Ludzie giełdy są odpowiedzialne ze psucie ceny, reszta odnosi się do cen aktualnych na giełdach a to powoduje duże spadki cenowe bo jednemu się spieszy to za pół darmo oddaje towar, a reszta podłapuje cenę i leci w dół. Jak to możliwe że na giełdach po 10 a z pola ludzie sprzedają po 11/12? Odpowiedź jest prosta handlarzyki z giełd wyzyskują cenę. Poniżej 10 nie kupicie chyba że u idioty. 

Gość Rolnik

To już nie lepiej na luz na paczkę podać tylko babrac się w te woreczki. Ja nie wiem czy wy macie stalowe kregoslupy ale chyba tak żeby robić pyrke we worek po 8 zeta.....

Gość Gość 1
11 godzin temu, Gość Rolnik napisał:

To już nie lepiej na luz na paczkę podać tylko babrac się w te woreczki. Ja nie wiem czy wy macie stalowe kregoslupy ale chyba tak żeby robić pyrke we worek po 8 zeta.....

Rolnictwo to taka dziwna branża że to kupujący ustala cenę a nie sprzedawca.

Gość Kupiec

Za dużo jest ziemniaka i dlatego takie niskie ceny i zejscia nie ma markety maja wyjebane na chlopa a w tamtym roku się prosiły żeby kopać.Dzwonil do mnie chlopak z Sieradza dawał do marketu w tamtym roku ani worka nie chciał sprzedać a w tym roku market mu powiedział że narazie nie potrzebuje i żebym brał chętnie będzie szykował i po 2 samochody w tygodniu.Mogl bym brać bo przerób mam duży ale biorę tylko od tych ludzi co współpracują co roku a dodam że gosc w tamtym roku miał 70 a teraz ponad 200 hektarów.

Gość Marek
14 godzin temu, Gość Rolnik napisał:

Zakute głowy żenada 

Gość Łuki
4 godziny temu, Gość Kupiec napisał:

Za dużo jest ziemniaka i dlatego takie niskie ceny i zejscia nie ma markety maja wyjebane na chlopa a w tamtym roku się prosiły żeby kopać.Dzwonil do mnie chlopak z Sieradza dawał do marketu w tamtym roku ani worka nie chciał sprzedać a w tym roku market mu powiedział że narazie nie potrzebuje i żebym brał chętnie będzie szykował i po 2 samochody w tygodniu.Mogl bym brać bo przerób mam duży ale biorę tylko od tych ludzi co współpracują co roku a dodam że gosc w tamtym roku miał 70 a teraz ponad 200 hektarów.

No i tu jest odpowiedź na pytanie dlaczego teraz jest po 5 zł za woreczek. Gdyby ten zakapior miał tak jak rok temu 70 ha a nie 200 to by była normalna cena.

A tak to ma 3 razy więcej i cena adekwatnie 3 razy niższa to wychodzi, że jeszcze musi dołożyć za robociznę i sumarycznie wyjdzie tyle samo kasy minus robocizna czyli może na pokrycie kosztów będzie. 

To się dotyczy wszystkich, ciekawe jak by miał więcej pola to też by była tam ziemniaczki?

A jak jest u was, dużo każdy zwiększył nasadzeń w tym roku? 

Gość Gość rolnik mazowsze

W tym roku zmniejszyłem o 5% w ub roku było zmniejszone o 10 % . Gdyby każdy tak zrobił , to nikt nie narzekał by na ceny. Ale cóż wielu myśli że było nie najgorzej w ost latach to zrobią biznes i zarobią krocie 

Gość Okolice Wrocławia
1 godzinę temu, Gość Łuki napisał:

No i tu jest odpowiedź na pytanie dlaczego teraz jest po 5 zł za woreczek. Gdyby ten zakapior miał tak jak rok temu 70 ha a nie 200 to by była normalna cena.

A tak to ma 3 razy więcej i cena adekwatnie 3 razy niższa to wychodzi, że jeszcze musi dołożyć za robociznę i sumarycznie wyjdzie tyle samo kasy minus robocizna czyli może na pokrycie kosztów będzie. 

To się dotyczy wszystkich, ciekawe jak by miał więcej pola to też by była tam ziemniaczki?

A jak jest u was, dużo każdy zwiększył nasadzeń w tym roku? 

Normalni sadzą tyle co zawsze a byznesemni chcą się obłowić i w tym roku krzywy kręgosłup zostanie tylko.Ale coz poradzić głupiego robota kocha 

Gość Olx
6 godzin temu, Gość Marian napisał:

Zaraz przyjdzie susza i upały i plon sue zredukuje. Spokojnie, za dużo nie będzie 

Żadna klęska tego niewyrówna 

Gość Rolnik

Gdzieś była strona od arimr gdzie jest pokazane ile tys. Ha jest obsiane jaka rośliną, ma ktoś link ? Była by to jasna informacja o ile wiecej jest rzeczywiście a nie takie gadanie 

Gość Master

Wychodzi na to , że w 2025r jest mnie niż w 2024r . Według rejestru upraw na 2025r jest 177 325,92 ha , natomiast w 2024r jest 192 491,18 ha .

Gość Master

Ciekawe , bo według rejestru od 2020r-2025r to właśnie w 2025r jest najmniej . Nie wiem czy te szacunki się jeszcze zmienią czy jest już , to 100% oficjalna wersja .

Gość Rolnik

Jeszcze nie wszystkie dane mogą byc zaktualizowane, dodatkowo jeszcze jutro trwa nabór - sam jeszcze nie złożyłem wniosku także kolejne 20 ha dojdzie 

Gość Pkk

I pomyśleć że Łukaszenka każe ludziom reglamentować ziemniaki oczywiście po to żeby się za bardzo nie upaśli. Polityka to jest jednak fajna zabawa