Sieradzak Napisano 15 Czerwca Zgłoszenie Share Napisano 15 Czerwca Jak byśmy w tej pier...UE nie byli to interes by kwitł ale trzeba machać szabelką w imieniu gwiazdkę na niebieskiej szmacie i solidarności z UA.Co raz to gorzej na tym wychodzimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Luzak Napisano 15 Czerwca Zgłoszenie Share Napisano 15 Czerwca 13 godzin temu, Gość Marian napisał: Zaraz przyjdzie susza i upały i plon sue zredukuje. Spokojnie, za dużo nie będzie Za dużo to już jest. Jak tego ziemniaka nie eksportujemy gdzieś za granicę to napewno go nie przejjemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Marek Napisano 15 Czerwca Zgłoszenie Share Napisano 15 Czerwca 11 minut temu, Sieradzak napisał: Jak byśmy w tej pier...UE nie byli to interes by kwitł ale trzeba machać szabelką w imieniu gwiazdkę na niebieskiej szmacie i solidarności z UA.Co raz to gorzej na tym wychodzimy. Święte słowa w 100% masz kolego racje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gościu Napisano 15 Czerwca Zgłoszenie Share Napisano 15 Czerwca Ano Rudolf doszedł do władzy rolników ma się w d..pie trza za***rdalać na szparagi żeby przeżyć bo chyba o to chodzi zniszczą jeszcze hodowlę bo ptasia grypa pryszczyca ich..j wie co jeszcze przyjedzie z Mercosur ewentualnie Ukraina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Wieluniak Napisano 16 Czerwca Zgłoszenie Share Napisano 16 Czerwca 8 godzin temu, Gość Luzak napisał: Za dużo to już jest. Jak tego ziemniaka nie eksportujemy gdzieś za granicę to napewno go nie przejjemy. Ku*wa jeszcze nie urosly wszystkie A wy wszyscy już spuszczacie gacie i sracie rzadkim gó*nem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Kroll Napisano 16 Czerwca Zgłoszenie Share Napisano 16 Czerwca 2 godziny temu, Gość Wieluniak napisał: Ku*wa jeszcze nie urosly wszystkie A wy wszyscy już spuszczacie gacie i sracie rzadkim gó*nem Panowie opryskalem asashi, dałem obornik, dobry nawóz, mikro i makroelementy. Ponad 50 ton z ha tylko co z tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Martinx77 Napisano 16 Czerwca Zgłoszenie Share Napisano 16 Czerwca Każdy widział, co się działo z sadzeniakami. Nie dość, że cena wysoka, to schodziły na pniu. Jest dużo nasadzeń i trzeba się z tym pogodzić. Żadne biadolenie na UE czy Tuska nie nie da. Jak ktoś sądzi dużo jadalki bez rynku zbytu, no to sorry płakać nad nim nie będę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Prorok. Napisano 16 Czerwca Zgłoszenie Share Napisano 16 Czerwca Durno wciągnięci w unijne ramy. Rozgniotą Nas , że nie będzie plamy. Rządzi Bruksela i korporacje -tylko pieniądze tu mają racje. Wschód głodny, dałby tanie paliwo. Dla nas interes byłby -o dziwo, ta cała wojna(czyjeś sukcesy) -tylko bogatych to interesy. Rus ,Ukraina -drony,rakiety to pic na wodę dla nas (niestety). Gdy się pogodzą -na zachód ruszą -potną,zćwiartują , zakopią z duszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
A_2 Napisano 16 Czerwca Zgłoszenie Share Napisano 16 Czerwca 58 minut temu, Gość Martinx77 napisał: Każdy widział, co się działo z sadzeniakami. Nie dość, że cena wysoka, to schodziły na pniu. Jest dużo nasadzeń i trzeba się z tym pogodzić. Żadne biadolenie na UE czy Tuska nie nie da. Jak ktoś sądzi dużo jadalki bez rynku zbytu, no to sorry płakać nad nim nie będę. Tak, masz zupełną rację. Sytuacja z młodym pokazuje że jest +25% więcej nasadzeń, a to tylko rynek młodego ziemniaka. Prawdziwe oblicze wysyconego rynku zobaczymy na jesieni, gdzie bardzo dużo rolników szukając alternatywy dla tanich zbóż, poszło w ziemniaka, kapustne .. bez infrastruktury przechowalniczej, maszyn do zbioru, technologii uprawy, znajomości odmianowej ... No ale cóż, każdy próbuje przeżyć. To będzie trudny rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Prorok. Napisano 16 Czerwca Zgłoszenie Share Napisano 16 Czerwca Skoczkowie -zgoda, psują nam rynek -acz to niejeden klęski przyczynek. Głównie to psują nam dyplomaci -dla racji swych nas puszczą bez gaci. Gdzieś umierają ludzie, bo głodni -rządzący światem nazbyt pogodni. A świat "bogaty" w długi spędzony przez biednych z długiem będzie zjedzony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Nomad Napisano 16 Czerwca Zgłoszenie Share Napisano 16 Czerwca Tylko prorokom humor dopisuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Rolnik Wielkopolska Napisano 16 Czerwca Zgłoszenie Share Napisano 16 Czerwca 4 minuty temu, Gość Nomad napisał: Tylko prorokom humor dopisuje Jak tam ceny koledzy od poniedzialku bo doszly mnie sluchy ze jedna taka potezna firma pakujaca 40gr ale nie chce mi sie wiezyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Prorok. Napisano 16 Czerwca Zgłoszenie Share Napisano 16 Czerwca 34 minuty temu, Gość Nomad napisał: Tylko prorokom humor dopisuje Humor już dawno mi wyszedł bokiem, ja znam realia-jam nie prorokiem. Z koniem kopałem się przed półwiekiem acz koń się bardziej liczył z człowiekiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 16 Czerwca Zgłoszenie Share Napisano 16 Czerwca 32 minuty temu, Gość Rolnik Wielkopolska napisał: Jak tam ceny koledzy od poniedzialku bo doszly mnie sluchy ze jedna taka potezna firma pakujaca 40gr ale nie chce mi sie wiezyc To prawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Nico Napisano 16 Czerwca Zgłoszenie Share Napisano 16 Czerwca W tym roku pomimo że problemem jest niska cena, to i nie będzie gdzie tego opchnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian Pawłowski Napisano 16 Czerwca Zgłoszenie Share Napisano 16 Czerwca Zestawienia cen wołanych na giełdach: https://iziemniak.pl/story/połowa-czerwca25-ziemniaki-na-rynkach-hurtowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 16 Czerwca Zgłoszenie Share Napisano 16 Czerwca 37 minut temu, Sebastian Pawłowski napisał: Zestawienia cen wołanych na giełdach: https://iziemniak.pl/story/połowa-czerwca25-ziemniaki-na-rynkach-hurtowych Jeśli sugerujesz się tymi cenami to powodzenia każda cena jest oderwana od rzeczywistości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Kupiec Napisano 16 Czerwca Zgłoszenie Share Napisano 16 Czerwca Witam. Jak dziś kształtuje się cena ziemniaka na zjazdowej? Żółty i biały? Z góry dziękuję za informację. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Konsument Napisano 16 Czerwca Zgłoszenie Share Napisano 16 Czerwca 1 godzinę temu, Gość Kupiec napisał: Witam. Jak dziś kształtuje się cena ziemniaka na zjazdowej? Żółty i biały? Z góry dziękuję za informację. Pozdrawiam Dzisiaj dla siebie kupiłem woreczek ładnego ziemniaka 15zł za 15kg do hurtu myślę,że by było jeszcze taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Mlody123 Napisano 16 Czerwca Zgłoszenie Share Napisano 16 Czerwca Jeszcze nic nie powiedziane ze będzie kicha wystarczy spojrzeć na pola zaraza dziesiątkuje uprawy w oczach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
A_2 Napisano 16 Czerwca Zgłoszenie Share Napisano 16 Czerwca 18 minut temu, Gość Mlody123 napisał: Jeszcze nic nie powiedziane ze będzie kicha wystarczy spojrzeć na pola zaraza dziesiątkuje uprawy w oczach No tak,słuszna uwaga! To jednak warsztat pod gołym niebem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość andrzej k. Napisano 16 Czerwca Zgłoszenie Share Napisano 16 Czerwca Witam wszystkich producentów ,tych bardzo dużych dużych ,średnich i małych.Wiem że za chwilę po tym co napiszę wyleje sie stek oszczerstw ,wyzwisk i mądrości ale mam nadzieję, że do części rolników to jednak trafi. Od 26 lat zajmuję sie handlem warzywami.Od 6 lat mieszkam na stałe w Holandii i z tego kraju prowadzę wysyłki , głownie kraje dawnego bloku KOMUNY. Nigdy wiem że nie uwierzycie nie wysyłałem do Polski .Jestem patriotą.Moja ojczyzna jest mi bardzo bliska i jest z nią związany całym sercem.Znam i obserwuję sytuację w kraju i czasami w miarę możliwości staram się pomóc.Miałem ostatnio zamówienie do Białorusi na 600 ton starego ziemniaka .Zadzwoniłem i umówiłem sie z 3 producentami z igrit. ,wszyscy w promieniu 100km, nie podaje gdzie by nie wywołac wojny. Przez telefon wszystko było pięknie,przyjeżdżam na drugi dzień do pierwszego rolnika a tu zamiast tego co mówił z 600 ton jest może 250 i potrzebuje 5 dni na naszykowanie.Zaznaczę że podstawiam transport i towar w BB.Płatnosc przelew po załadunku, cos takiego już tylko w Polsce ,ale ok.Jadę do drugiego trochę lepiej ,moze 400 ton,miało byc 1000 towar jakosc daleka od norm nie mówię ideału.Gospodarz od razu zaznaczył żę on swoich palet jednorazówek to nie da.ok. Jadę do trzeciego .Ten Pan był w rozmowie tel. bardzo konkretny.TO co zobaczyłem i usłyszałem na miejscu jest nie do opisania.Towar ,warunki sprzedaży, wymagania, terminy cena.Grzecznie podziękowałem ,na chłodno to wszysko przemyślałem i w drogę powrotną do Holandii. 1200km.O godzinie 16.30 zadzwoniłem do swojego stałego posrednika w Zuphen Holandia a o 14 następnego dnia pierwsze 6 samochodow wyjechało do odbiorcy,.pozostałe 18 w ciągu następnych 24 godzin. Kazdy z producentów z Polski dzwonił do mnie za dzień i oferował towar za niższą cenę jak przekupki na targu.PANOWIE producenci to nie o to chodzi.Musicie zbierać sie w duże grupy ,mieć towar dobrej jakości i logistycznie ogarniać duże ilości.Paleta jednorazowa to dziś standard,szybki załadunek też,płatnośc przelewem też,faktura też i najważniejsze dobry . towar. A propos nie myślcie że pośrednik taki jak ja tutaj w Holandii tak dużo zarabia. 1,2,3 eurocenty to standard 5 to bardzo dobry zarobek.Wczoraj miałem prawie identyczną sytuację z cebula, szkoda czasu. Pozdrawiam wszystkich rolników i namawiam abyscie łączyli się w duże grupy omijali z daleka giełdę ,oczywiscie tą z polskich standardów bo to pseudo produkt który nie ma nic wspólnego z poważnym handlem. Jeszcze raz wszystkiego najlepszego ,wytwałości idobrych plonów i oczywiście cen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
A_2 Napisano 16 Czerwca Zgłoszenie Share Napisano 16 Czerwca 22 minuty temu, Gość andrzej k. napisał: Witam wszystkich producentów ,tych bardzo dużych dużych ,średnich i małych.Wiem że za chwilę po tym co napiszę wyleje sie stek oszczerstw ,wyzwisk i mądrości ale mam nadzieję, że do części rolników to jednak trafi. Od 26 lat zajmuję sie handlem warzywami.Od 6 lat mieszkam na stałe w Holandii i z tego kraju prowadzę wysyłki , głownie kraje dawnego bloku KOMUNY. Nigdy wiem że nie uwierzycie nie wysyłałem do Polski .Jestem patriotą.Moja ojczyzna jest mi bardzo bliska i jest z nią związany całym sercem.Znam i obserwuję sytuację w kraju i czasami w miarę możliwości staram się pomóc.Miałem ostatnio zamówienie do Białorusi na 600 ton starego ziemniaka .Zadzwoniłem i umówiłem sie z 3 producentami z igrit. ,wszyscy w promieniu 100km, nie podaje gdzie by nie wywołac wojny. Przez telefon wszystko było pięknie,przyjeżdżam na drugi dzień do pierwszego rolnika a tu zamiast tego co mówił z 600 ton jest może 250 i potrzebuje 5 dni na naszykowanie.Zaznaczę że podstawiam transport i towar w BB.Płatnosc przelew po załadunku, cos takiego już tylko w Polsce ,ale ok.Jadę do drugiego trochę lepiej ,moze 400 ton,miało byc 1000 towar jakosc daleka od norm nie mówię ideału.Gospodarz od razu zaznaczył żę on swoich palet jednorazówek to nie da.ok. Jadę do trzeciego .Ten Pan był w rozmowie tel. bardzo konkretny.TO co zobaczyłem i usłyszałem na miejscu jest nie do opisania.Towar ,warunki sprzedaży, wymagania, terminy cena.Grzecznie podziękowałem ,na chłodno to wszysko przemyślałem i w drogę powrotną do Holandii. 1200km.O godzinie 16.30 zadzwoniłem do swojego stałego posrednika w Zuphen Holandia a o 14 następnego dnia pierwsze 6 samochodow wyjechało do odbiorcy,.pozostałe 18 w ciągu następnych 24 godzin. Kazdy z producentów z Polski dzwonił do mnie za dzień i oferował towar za niższą cenę jak przekupki na targu.PANOWIE producenci to nie o to chodzi.Musicie zbierać sie w duże grupy ,mieć towar dobrej jakości i logistycznie ogarniać duże ilości.Paleta jednorazowa to dziś standard,szybki załadunek też,płatnośc przelewem też,faktura też i najważniejsze dobry . towar. A propos nie myślcie że pośrednik taki jak ja tutaj w Holandii tak dużo zarabia. 1,2,3 eurocenty to standard 5 to bardzo dobry zarobek.Wczoraj miałem prawie identyczną sytuację z cebula, szkoda czasu. Pozdrawiam wszystkich rolników i namawiam abyscie łączyli się w duże grupy omijali z daleka giełdę ,oczywiscie tą z polskich standardów bo to pseudo produkt który nie ma nic wspólnego z poważnym handlem. Jeszcze raz wszystkiego najlepszego ,wytwałości idobrych plonów i oczywiście cen. Szczera prawda! Amen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Producent Napisano 16 Czerwca Zgłoszenie Share Napisano 16 Czerwca (edytowane) Kawa na ławę, taka prawda. Grupy grupami, ale poprzednie 5 stron dyskusji to pitolenie o giełdach, gdzie jak napisałem że mając kilkaset ton towaru nie interesuje mnie co na giełdzie się dzieje, to farmazoniarze piszą dalej głupoty. Dopóki można pisać bez konta zweryfikowanego, tak żeby w ogłoszeniach jak się wstawia było widać nick i treści tej osoby to będzie syf. Edytowane 17 Czerwca przez Sebastian Pawłowski Komentarz Administracji: Hipokryzją jest narzekanie na innych, że piszą bez konta i samemu pisanie jako gość ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Burak Napisano 16 Czerwca Zgłoszenie Share Napisano 16 Czerwca 8 godzin temu, Gość andrzej k. napisał: Witam wszystkich producentów ,tych bardzo dużych dużych ,średnich i małych.Wiem że za chwilę po tym co napiszę wyleje sie stek oszczerstw ,wyzwisk i mądrości ale mam nadzieję, że do części rolników to jednak trafi. Od 26 lat zajmuję sie handlem warzywami.Od 6 lat mieszkam na stałe w Holandii i z tego kraju prowadzę wysyłki , głownie kraje dawnego bloku KOMUNY. Nigdy wiem że nie uwierzycie nie wysyłałem do Polski .Jestem patriotą.Moja ojczyzna jest mi bardzo bliska i jest z nią związany całym sercem.Znam i obserwuję sytuację w kraju i czasami w miarę możliwości staram się pomóc.Miałem ostatnio zamówienie do Białorusi na 600 ton starego ziemniaka .Zadzwoniłem i umówiłem sie z 3 producentami z igrit. ,wszyscy w promieniu 100km, nie podaje gdzie by nie wywołac wojny. Przez telefon wszystko było pięknie,przyjeżdżam na drugi dzień do pierwszego rolnika a tu zamiast tego co mówił z 600 ton jest może 250 i potrzebuje 5 dni na naszykowanie.Zaznaczę że podstawiam transport i towar w BB.Płatnosc przelew po załadunku, cos takiego już tylko w Polsce ,ale ok.Jadę do drugiego trochę lepiej ,moze 400 ton,miało byc 1000 towar jakosc daleka od norm nie mówię ideału.Gospodarz od razu zaznaczył żę on swoich palet jednorazówek to nie da.ok. Jadę do trzeciego .Ten Pan był w rozmowie tel. bardzo konkretny.TO co zobaczyłem i usłyszałem na miejscu jest nie do opisania.Towar ,warunki sprzedaży, wymagania, terminy cena.Grzecznie podziękowałem ,na chłodno to wszysko przemyślałem i w drogę powrotną do Holandii. 1200km.O godzinie 16.30 zadzwoniłem do swojego stałego posrednika w Zuphen Holandia a o 14 następnego dnia pierwsze 6 samochodow wyjechało do odbiorcy,.pozostałe 18 w ciągu następnych 24 godzin. Kazdy z producentów z Polski dzwonił do mnie za dzień i oferował towar za niższą cenę jak przekupki na targu.PANOWIE producenci to nie o to chodzi.Musicie zbierać sie w duże grupy ,mieć towar dobrej jakości i logistycznie ogarniać duże ilości.Paleta jednorazowa to dziś standard,szybki załadunek też,płatnośc przelewem też,faktura też i najważniejsze dobry . towar. A propos nie myślcie że pośrednik taki jak ja tutaj w Holandii tak dużo zarabia. 1,2,3 eurocenty to standard 5 to bardzo dobry zarobek.Wczoraj miałem prawie identyczną sytuację z cebula, szkoda czasu. Pozdrawiam wszystkich rolników i namawiam abyscie łączyli się w duże grupy omijali z daleka giełdę ,oczywiscie tą z polskich standardów bo to pseudo produkt który nie ma nic wspólnego z poważnym handlem. Jeszcze raz wszystkiego najlepszego ,wytwałości idobrych plonów i oczywiście cen. Taką cenę oferowałeś, że chłopów nawet nie było stać na paletę a teraz paciorek i spać bo jutro autobus masz o 7. Holender Ci nawet palcem nie ruszy najpierw gotoweczka później działanie no chyba że ktoś wiarygodny ręczy za Ciebie, różnica między Polską jest taka że nasz kraj dostał po 4literach podczas II wojny światowej i ludzie podobnie potem lata 90 perfidne bez dokomunizacji i dalej UE na równych zasadach możemy sprzedawać swoje towary gdzie chcemy ziemniaki bez dokumentów fito, mamy równe dopłaty czy tak jest? bo zdaje mi się że żyjemy w dwóch różnych światach. Grupy miały fajne finansowanie widać to po Grójcu wspaniale hale, sortownie paletyzatory mln złotych i co ile z tych funduszów trafiło do zwykłych sadowników a ile do pseudoexporterów którym zależało tylko na dotacji, a po 5 latach hale wynająć chińczykowi niech sprowadza adidasy. Nie ma co porównywać się do Niemczech Holandii tam były stworzone w miarę uczciwe zasady u nas zasady były ale korupcja wzięła górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi