Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Cyburg
2 godziny temu, Gość Rolnik napisał:

Ja nie wiem skad u was take plony,  jest dramatycznie sucho juz krzaki usychają

Przecież padało. W Śląsku dolało

Gość No name

Właśnie stoję pod bramą Bvgaj Zakrzewski przedemną 5 aut 3 Sobańskiego i 2ewi cena jaką oferują to 45gr za kg gdzie jest lord Michałek? 

Gość Prorok.

<ciach>

--- Uwaga Administracji ---

To nie jest kącik poetycki tylko forum o ziemniakach.

Edytowane przez Sebastian Pawłowski

Gość Sieradz
W dniu 23.06.2025 o 05:14, Gość Podkarpacie napisał:

Nie wiem jak u was ale u mnie od 2 tygodni ani kropli deszczu - późne odmiany strasznie sie męczą i zakwitły przed zwarciem rzędów, wcześniejsze zaczęły usychać  - te przynajmniej mają juz jakiś plon zbudowany ale dalej są za drobne 

Nie pokazują opadów i jeszcze taki tydzień a późniejsze zaczną wiednąć także nie wygląda to na rzadne rekordy jesli chodzi o plon 

U nas Sieradzkim w zagłębiu ziemniaczanym i kapuścianym identycznie

Gość XDD
14 minut temu, Gość Sieradz napisał:

Ale wy to macie wysoko wody gruntowe to sobie poradzicie u mnie studnia na 23 betony i na 6 od dołu jest woda 

Gość Kaka
1 godzinę temu, Gość Sieradz napisał:

I co z tego jak ziemniaki już porosły

Gość Prorok.
2 godziny temu, Gość Prorok. napisał:

<ciach>

--- Uwaga Administracji ---

To nie jest kącik poetycki tylko forum o ziemniakach.

Stąd się cofam,acz powiem, że od 91 roku ubiegłego wieku tylko dzięki rymowankom  całkiem dobrze funkcjonuję  w  cudownym ziemniaczanym świecie ,gdzie z jednym bez drugiego pewnie  dawno ... .  Dziękuję.

Gość Rolnik

Późne to może być jedno wielkie rozczarownie... mało nawiązane, susza,  drobnica,  alternarioza szaleje łodygowka też już jest, ja bym nie mówił jeszcze ostatniego słowa że ziemniak będzie za bezcen, napewno nie będzie rewelacji ale rekordowych plonów też nie i te 10 procent więcej nasadzeń to może być pryszcz. 

Gość Kama
4 godziny temu, Gość Okolice Wrocławia napisał:

Późne już porosły ?

Mam odmianę jurek. Jest dużo pod krzakiem i są dość duże a nacina zielona. Plon już jest ladny a będzie jeszcze lepszy.

Gość Robert
26 minut temu, Gość Kama napisał:

Mam odmianę jurek. Jest dużo pod krzakiem i są dość duże a nacina zielona. Plon już jest ladny a będzie jeszcze lepszy.

I tego Jurka na pastewne sprzedaż. Nikt na handel tej odmiany nie chce, moze w detalu coś wypchasz ale na hurt Ci to nie pójdzie. Marketowe ziemniaki są bardziej wymagające niż pastewne. 

Gość Lukasz42

Miałem tego Jurka w tamtym roku,w moim przypadku porażka plon ponad 50t a sztuka czasem ważyła ponad 1kg bardzo trudno było to sprzedac. Mimo kopania końcem października strasznie się obijał a później w tych miejscach robił się siwy. Kolega wyżej ma rację do hurtu nikt tego nie chciał 

Gość Kama
24 minuty temu, Gość Lukasz42 napisał:

Miałem tego Jurka w tamtym roku,w moim przypadku porażka plon ponad 50t a sztuka czasem ważyła ponad 1kg bardzo trudno było to sprzedac. Mimo kopania końcem października strasznie się obijał a później w tych miejscach robił się siwy. Kolega wyżej ma rację do hurtu nikt tego nie chciał 

Ja go opchnę za winetę

Gość Kama
25 minut temu, Gość Lukasz42 napisał:

Nie mam go dużo tylko 12 ha. Więc myślę że zejdzie.

Gość Lukasz42

Jak masz odbiorców na takiego to się sprzeda. Ja nie uprawiam dużo ok 6h w tym roku 4h także zmniejszyłem, ale ja sprzedaje w tereny górskie a tam nie chcą grubego

Gość Pan
28 minut temu, Gość Lukasz42 napisał:

Jak masz odbiorców na takiego to się sprzeda. Ja nie uprawiam dużo ok 6h w tym roku 4h także zmniejszyłem, ale ja sprzedaje w tereny górskie a tam nie chcą grubego

U ciebie też na góry tylko soraye chcą?

Gość Zyt
9 godzin temu, Gość Lukasz42 napisał:

Soraya,marabell i red lady takie sobie upodobali

Panowie byłem dziś z towarem na elizówce. Ludzie nie wybrzydzają i jest lepszy ruch. Właśnie sprzedałem całą solówkę. Miłe zaskoczenie.

Gość Eryk
12 minutes ago, Guest Zyt said:

Panowie byłem dziś z towarem na elizówce. Ludzie nie wybrzydzają i jest lepszy ruch. Właśnie sprzedałem całą solówkę. Miłe zaskoczenie.

A za ile sprzedałeś?

Gość Smiech
20 minut temu, Gość Zyt napisał:

Po 7 złoty za worek 

20 minut temu, Gość Zyt napisał:

Po 7 złoty za worek 

No jak jadalny jest w cenie paszowego to co tu wybrzydzać