Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Martinx77

Co nam daje ta licytacja, czy to UE, czy ruscy? Prawda jest taka, że handlu ze wschodem nie będzie. Jedynie jakiś pokątny, poprzez Białoruś. Ale to też nie poprawi sytuacji na rynku. Bardziej bym się martwił importem z Holandii, Francji czy też Niemiec. Jak ruszą na całego to będzie amba fatima.

Dokladnie… Niemiec sie gotuje z ziemniakiem walą w biogazownie po 20e za tone bo nie ma co z tym robic . Bo w martekach maja z dalekiego importu zamiast swoich . Na tt jest filmik jak je miela wpiszcie sobie #kartoffeln

Gość Mysza

Calkiem Wam odje..... ?niemiec za darmo kopie?puknijcie się w te głupie łby i przestańcie sami sobie szkodzic.Handel z ruskimi był i jest tylko ostatnie lata nieoficjalny,a import do niemiec całkiem rozbił system,skąd?

Gość Mietek
4 godziny temu, Gość Opo napisał:

Dokladnie… Niemiec sie gotuje z ziemniakiem walą w biogazownie po 20e za tone bo nie ma co z tym robic . Bo w martekach maja z dalekiego importu zamiast swoich . Na tt jest filmik jak je miela wpiszcie sobie #kartoffeln

Pracuje u Niemca i wierz mi za tyle nie sprzedaje.Niewiem po ile  faktycznie sprzedaje,ale wiem ile zarabiamy i ile dziennie naszykujemy.Glupi nie jest i napewno nie dokłada,do tego odebrał nowego merca to chyba tragedii nie ma.

Gość Martinx77
1 godzinę temu, Gość Mysza napisał:

Calkiem Wam odje..... ?niemiec za darmo kopie?puknijcie się w te głupie łby i przestańcie sami sobie szkodzic.Handel z ruskimi był i jest tylko ostatnie lata nieoficjalny,a import do niemiec całkiem rozbił system,skąd?

Import do Niemiec????

Przecież piszę, że export na wschód to tylko przez Białoruś. Ale jaka to skala w porównaniu z okresem z sprzed wojny.

Gość Luki kpr
49 minut temu, Gość Góral napisał:

Panowie jak ziemniak na Krakowie potrzebuje ładny towar załadować 24t jest tam po co jechać???

Wbijaj jutro od południa do Proszowic na plac zaladujesz bez problemu.

4 godziny temu, Gość Luki kpr napisał:

Wbijaj jutro od południa do Proszowic na plac zaladujesz bez problemu.

On ci mówi o ładnym towarze a nie o odpadzie 

Gość Andre
W dniu 8.09.2025 o 16:41, Gość Gosc napisał:

A takie miały być wszędzie cuda i plony po 70t.

Panowie potrzebuje sadzeniaka riviery, oraz jadalnego irga. Woj. Lubelskie

Gość Łuki
37 minut temu, Gość Bamber napisał:

Ale cisza. Chyba wszyscy w polu zaczęli kopać na magazyn.

Albo wszyscy nagle szykują ,nie jest za dobrze szanowni producenci ziemniaków, wszędzie każdemu i wszystkiem rosną koszty tylko nie u rolnika. Ten sezon pozostanie i utkwi nie jednemu na długo w pamięci.

34 minuty temu, Gość Rolnik napisał:

Dlaczego utkwi w pamięci

Jest git plon średnio ponad 60t ha Rumun bierze 0,50 gr 2x w tygodniu także nie ma co narzekać przy tym plonie

Gość Łuki
3 godziny temu, Gość Kpp napisał:

Jest git plon średnio ponad 60t ha Rumun bierze 0,50 gr 2x w tygodniu także nie ma co narzekać przy tym plonie

Przy takim koszcie produkcji i życia może 10lat temu było ok

Gość Swietokrzyskie
29 minut temu, Gość Rolnik napisał:

Wspaniały ten rumun taki dobroduszny rumunke jeszcze daje gratis 

A na zimę przyślę cała rodzinę do wyrzywienia,a na poważnie coś się pytają ale transakcji narazie nie widac

Gość Gość rolnik mazowsze
5 godzin temu, Gość Rolnik napisał:

Dlaczego utkwi w pamięci

Mi na bank utkwi. Na zbożu jestem delikatnie na minusie ( słabe plony , wymarzniecia , około 3 to z ha) , na ziemniaki zarobię raczej nie duże pieniądze.

Gość Grozer

Dawajcie tych kupcy co tak płacą 50gr tu u nas w centrum nie ma takich cen 6 zl we worek nie chcą handlarzyki zaplacic... a zaraz powiecie ze paści czy cos wcale nie normalne ładne ziemniaki w tym roku parch i niekształtne czy zielone nie idą ładnie ludzie szykują widać handlarze i market uczą szykować

Gość Gość
Godzinę temu, Gość Gość rolnik mazowsze napisał:

Mi na bank utkwi. Na zbożu jestem delikatnie na minusie ( słabe plony , wymarzniecia , około 3 to z ha) , na ziemniaki zarobię raczej nie duże pieniądze.

Jak cena nie wzrośnie na co się nie zanosi to na zbożach przy dobrych plonach zostaną grosze na kukurydzy spory minus.

Na ziemniaku coś się zarobi ale ja mam małe ilości 3ha więc to bardziej detal w miejscu gdzie sprzedaje niżej niż 15zl nikt nie oddaje,w jednym miejscu stoję ponad 30lat 

Gość Robert
36 minut temu, Gość Grozer napisał:

Dawajcie tych kupcy co tak płacą 50gr tu u nas w centrum nie ma takich cen 6 zl we worek nie chcą handlarzyki zaplacic... a zaraz powiecie ze paści czy cos wcale nie normalne ładne ziemniaki w tym roku parch i niekształtne czy zielone nie idą ładnie ludzie szykują widać handlarze i market uczą szykować

A nie pomyślałeś że opłaca się bardziej dać 50 gr na południu kraju niż 40 gr w centrum bo koszty transportu jak ktos pcha na UA/Romuna są lepsze u mnie niż jak by mieli to targać z łódzkiego ?