Gość Andrzej Napisano 18 Listopada Zgłoszenie Share Napisano 18 Listopada Łatwo pisać bo nie każdy kredyt na. Były dobre lata to się inwestowało, teraz rok kruchy, a bankowi w ziemniaku nie zapłacę. Może zimą chociaż trochę cena drgnie to po części koszty odzyskam bo na zarobek to już nawet nie liczę. Najlepiej byłoby wywalić w las, ale z czegoś żyć trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zołi Napisano 18 Listopada Zgłoszenie Share Napisano 18 Listopada Godzinę temu, Gość Andrzej napisał: Łatwo pisać bo nie każdy kredyt na. Były dobre lata to się inwestowało, teraz rok kruchy, a bankowi w ziemniaku nie zapłacę. Może zimą chociaż trochę cena drgnie to po części koszty odzyskam bo na zarobek to już nawet nie liczę. Najlepiej byłoby wywalić w las, ale z czegoś żyć trzeba Czy ktos moze ma do oddania za darmo. Moge odebrac 50 ton. Wlasny zaladunek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Marcin Napisano 18 Listopada Zgłoszenie Share Napisano 18 Listopada 2 godziny temu, Gość Andrzej napisał: Łatwo pisać bo nie każdy kredyt na. Były dobre lata to się inwestowało, teraz rok kruchy, a bankowi w ziemniaku nie zapłacę. Może zimą chociaż trochę cena drgnie to po części koszty odzyskam bo na zarobek to już nawet nie liczę. Najlepiej byłoby wywalić w las, ale z czegoś żyć trzeba Jak sam Pan napisał ostatnie lata były ok,ale ryzyko takiej sytuacji jak w tym roku w uprawie ziemniaka jest bardzo duże.Moze na mnie będą tu wygadywać ale kto kredyty bierze na np nowy ciagnik za 300tys którym zrobi 100godzin w roku sam jest sobie winien.Moj sąsiad na 30ha kupił plug na kredyt za 70tys.to jest chore. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Swietokrzyskie Napisano 18 Listopada Zgłoszenie Share Napisano 18 Listopada 2 godziny temu, Gość Marcin napisał: Jak sam Pan napisał ostatnie lata były ok,ale ryzyko takiej sytuacji jak w tym roku w uprawie ziemniaka jest bardzo duże.Moze na mnie będą tu wygadywać ale kto kredyty bierze na np nowy ciagnik za 300tys którym zrobi 100godzin w roku sam jest sobie winien.Moj sąsiad na 30ha kupił plug na kredyt za 70tys.to jest chore. Podobnie myślę większość ludzi nie przemyśli swojego zakupu czy inwestycji a później całe życie pracuje tylko na kredyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Początkujący Napisano 18 Listopada Zgłoszenie Share Napisano 18 Listopada Panowie czy ziemniak da radę przez tydzień przy tej pogodzie? Mokro nie idzie wykopać zostało mi 4 hektary jadalnego. Redlina 67 nie formowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ahten Napisano 18 Listopada Zgłoszenie Share Napisano 18 Listopada po weeekendzie nadaja do -10, najwyzej jako bataty bedziesz sprzedawal:) Sieradzak dodał reakcję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 18 Listopada Zgłoszenie Share Napisano 18 Listopada 27 minut temu, ahten napisał: po weeekendzie nadaja do -10, najwyzej jako bataty bedziesz sprzedawal:) Jest sens kopać?jaka cena i zejście? a poza tym po co trzymać do tej pory na polu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ahten Napisano 18 Listopada Zgłoszenie Share Napisano 18 Listopada Ja skonczylem czwartek, jeszcze bardzo fajna pogoda byla:) Ani ceny ani zejscia nie ma, jedynie stali kilenci i stolowki troche biora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Początkujący Napisano 18 Listopada Zgłoszenie Share Napisano 18 Listopada Przecież pisze że zostały 4 hektary i nie idzie wykopać non stop leje od początku października, zmarznąć czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 18 Listopada Zgłoszenie Share Napisano 18 Listopada 38 minut temu, ahten napisał: Ja skonczylem czwartek, jeszcze bardzo fajna pogoda byla:) Ani ceny ani zejscia nie ma, jedynie stali kilenci i stolowki troche biora Ja zaopatruje 4 sklepy po inne lata schodziło średnio 120 worków tygodniowo teraz 50 max dobrze,że mam blisko i trochę innych warzyw bo wozic by się nie opłaciło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Rolnik Napisano 18 Listopada Zgłoszenie Share Napisano 18 Listopada W tym sezonie to dobrze, że masz stałych odbiorców bo na mnie większość się wypięła. Powpychali mi się na gastronomię, powiedzieli że dadzą taniej, a większość patrzę żeby taniej kupić. Najwyżej do lasu wywiozę na wiosnę. Może UE zacznie płacić za ugorowanie to przynajmniej pewny pieniądz będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ahten Napisano 18 Listopada Zgłoszenie Share Napisano 18 Listopada 11 minut temu, Gość Początkujący napisał: Przecież pisze że zostały 4 hektary i nie idzie wykopać non stop leje od początku października, zmarznąć czy nie? No jak nie da sie wjechac to czym sie przejmujesz? po mrozach sprawdzisz czy zmarzly czy nie 3 minuty temu, Gość Gość napisał: Ja zaopatruje 4 sklepy po inne lata schodziło średnio 120 worków tygodniowo teraz 50 max dobrze,że mam blisko i trochę innych warzyw bo wozic by się nie opłaciło. Ludzie teraz coraz mniej ziemniaka kupuja i jedza, wola w markecie wziac 2-5 kg i starczy im na 1-2 tyg. Poza tym jak najedza sie tych smacznych i zielonych z marketu, to szybko nie wroca do ziemniaka Kolejna sprawa coraz mniej jest ludzi starszych, ktorzy zawsze zaopartywali sie w ziemniaki na zime. Jeszcze kilka lat iw ogole ich nie bedzie, a mlodym nie chce sie tego nosic, magazynowac i wyrzucac zgniłych. co im potrzeba to kupia w markecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 18 Listopada Zgłoszenie Share Napisano 18 Listopada 56 minut temu, Gość Rolnik napisał: W tym sezonie to dobrze, że masz stałych odbiorców bo na mnie większość się wypięła. Powpychali mi się na gastronomię, powiedzieli że dadzą taniej, a większość patrzę żeby taniej kupić. Najwyżej do lasu wywiozę na wiosnę. Może UE zacznie płacić za ugorowanie to przynajmniej pewny pieniądz będzie. Ja też straciłem kilku stałych odbiorców została tylko część trzeba sobie zapamiętać te osoby na dobre lata dla nas.ale ogólnie mi zostało jakieś 20ton to może do wiosny na tę sklepy się uda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Rond Napisano 19 Listopada Zgłoszenie Share Napisano 19 Listopada 12 godzin temu, Gość Gość napisał: Ja też straciłem kilku stałych odbiorców została tylko część trzeba sobie zapamiętać te osoby na dobre lata dla nas.ale ogólnie mi zostało jakieś 20ton to może do wiosny na tę sklepy się uda Ja eksportuje na bialorus. Cena slaba ale idzie. Mialem obsadzone 82 ha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian Pawłowski Napisano 20 Listopada Zgłoszenie Share Napisano 20 Listopada Na forum padły głosy aby może ziemniaków nie wybierać i zostawić na zimę bo teraz wybierać się nie opłaca. Dajcie znać jakie są Wasze doświadczenia z tego typu praktykami jeśli ktoś już kiedyś tak zrobił - specjaliści od uprawy ziemniaka zalecają wybranie tak czy tak: https://iziemniak.pl/story/dr-nowacki-ziemniaki-trzeba-koniecznie-wykopać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Lukasz Napisano 20 Listopada Zgłoszenie Share Napisano 20 Listopada 4 godziny temu, Sebastian Pawłowski napisał: Na forum padły głosy aby może ziemniaków nie wybierać i zostawić na zimę bo teraz wybierać się nie opłaca. Dajcie znać jakie są Wasze doświadczenia z tego typu praktykami jeśli ktoś już kiedyś tak zrobił - specjaliści od uprawy ziemniaka zalecają wybranie tak czy tak: https://iziemniak.pl/story/dr-nowacki-ziemniaki-trzeba-koniecznie-wykopać Co tu taka cisza?co do artykułu osobiście uważam,że każdy ma swoje pomysły ja np.wybralem ladowarka dół na polu i tam sobie zimują a przechowalnia stoi pusta.Jak nie będzie chętnych to się zasypie bez transportu i roboty,a pole czyste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Romet Napisano 20 Listopada Zgłoszenie Share Napisano 20 Listopada 21 minut temu, Gość Lukasz napisał: Co tu taka cisza?co do artykułu osobiście uważam,że każdy ma swoje pomysły ja np.wybralem ladowarka dół na polu i tam sobie zimują a przechowalnia stoi pusta.Jak nie będzie chętnych to się zasypie bez transportu i roboty,a pole czyste. Ja tez wykopalem. Boje sie ze jak zostana na polu to jakies choroby sie wkradna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Janek Napisano 20 Listopada Zgłoszenie Share Napisano 20 Listopada 23 minuty temu, Gość Romet napisał: Ja tez wykopalem. Boje sie ze jak zostana na polu to jakies choroby sie wkradna. Pare lat do tyłu poszła tylko talerzowka i zasiałem na tym pszenicę i nawet ładna byla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Rumek Napisano 21 Listopada Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopada 14 godzin temu, Gość Janek napisał: Pare lat do tyłu poszła tylko talerzowka i zasiałem na tym pszenicę i nawet ładna byla Przez 3 lata ziemniaka juz na tym polu nie wsadzisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 21 Listopada Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopada 3 godziny temu, Gość Rumek napisał: Przez 3 lata ziemniaka juz na tym polu nie wsadzisz To prawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Janek Napisano 21 Listopada Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopada 8 godzin temu, Gość Rumek napisał: Przez 3 lata ziemniaka juz na tym polu nie wsadzisz Nie będę plakal z tego powodu od kilku lat przechodzę na sady a ziemniaka co rok to mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Rafaello Napisano 21 Listopada Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopada Witam. To ciężko stwierdzić czy ma wpływ to że ziemniaki zostaną nie wykopane na dłuższą metę. Obserwując zeszły rok co niektórzy nie kopali ziemniaków bo nie nadawały się przez zaraze i w tym roku były też ziemniaki i nic złego się nie zadziało a były kopane około miesiąca temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 21 Listopada Zgłoszenie Share Napisano 21 Listopada 1 godzinę temu, Gość Rafaello napisał: Witam. To ciężko stwierdzić czy ma wpływ to że ziemniaki zostaną nie wykopane na dłuższą metę. Obserwując zeszły rok co niektórzy nie kopali ziemniaków bo nie nadawały się przez zaraze i w tym roku były też ziemniaki i nic złego się nie zadziało a były kopane około miesiąca temu. Jedno pewne w zbożach jarych rośnie zielsko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Prawda Napisano 22 Listopada Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopada Bardzo ciężki sezon, cebuli, ziemniaka, kapusty, buraczka całe magazyny, gdy to się nie sprzeda do wiosny, będziemy mieć pełne rowy i ulice tego towaru, Kołodziejczyk zostanie obrzucony jajkami albo gównem bo to pokłosie jego rządów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian Pawłowski Napisano 22 Listopada Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopada Szanowni! Forumowicz @Włodzimierz ma bardzo ciekawy pomysł na to jak można zwiększyć świadomość kupujących produkty rolne w sklepach. Zapoznajcie się i wypowiedzcie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi