Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Andrzej

Łatwo pisać bo nie każdy kredyt na. Były dobre lata to się inwestowało, teraz rok kruchy, a bankowi w ziemniaku nie zapłacę. Może zimą chociaż trochę cena drgnie to po części koszty odzyskam bo na zarobek to już nawet nie liczę. Najlepiej byłoby wywalić w las, ale z czegoś żyć trzeba

Gość Zołi
Godzinę temu, Gość Andrzej napisał:

Łatwo pisać bo nie każdy kredyt na. Były dobre lata to się inwestowało, teraz rok kruchy, a bankowi w ziemniaku nie zapłacę. Może zimą chociaż trochę cena drgnie to po części koszty odzyskam bo na zarobek to już nawet nie liczę. Najlepiej byłoby wywalić w las, ale z czegoś żyć trzeba

Czy ktos moze ma do oddania za darmo. Moge odebrac 50 ton. Wlasny zaladunek

Gość Marcin
2 godziny temu, Gość Andrzej napisał:

Jak sam Pan napisał ostatnie lata były ok,ale ryzyko takiej sytuacji jak w tym roku w uprawie ziemniaka jest bardzo duże.Moze na mnie będą tu wygadywać ale kto kredyty bierze na np nowy ciagnik za 300tys którym zrobi 100godzin w roku sam jest sobie winien.Moj sąsiad na 30ha kupił plug na kredyt za 70tys.to jest chore.

Gość Swietokrzyskie
2 godziny temu, Gość Marcin napisał:

Jak sam Pan napisał ostatnie lata były ok,ale ryzyko takiej sytuacji jak w tym roku w uprawie ziemniaka jest bardzo duże.Moze na mnie będą tu wygadywać ale kto kredyty bierze na np nowy ciagnik za 300tys którym zrobi 100godzin w roku sam jest sobie winien.Moj sąsiad na 30ha kupił plug na kredyt za 70tys.to jest chore.

Podobnie myślę większość ludzi nie przemyśli swojego zakupu czy inwestycji a później całe życie pracuje tylko na kredyt.

Gość Początkujący

Panowie czy ziemniak da radę przez tydzień przy tej pogodzie? Mokro nie idzie wykopać zostało mi 4 hektary jadalnego. Redlina 67 nie formowana

Gość Gość
27 minut temu, ahten napisał:

po weeekendzie nadaja do -10, najwyzej jako bataty bedziesz sprzedawal:)

Jest sens kopać?jaka cena i zejście? a poza tym po co trzymać do tej pory na polu?

Gość Gość
38 minut temu, ahten napisał:

Ja skonczylem  czwartek, jeszcze bardzo fajna pogoda byla:)

Ani ceny ani zejscia nie ma, jedynie stali kilenci i stolowki troche biora

Ja zaopatruje 4 sklepy po inne lata schodziło średnio 120 worków tygodniowo teraz 50 max dobrze,że mam blisko i trochę innych warzyw bo wozic by się nie opłaciło.

Gość Rolnik

W tym sezonie to dobrze, że masz stałych odbiorców bo na mnie większość się wypięła. Powpychali mi się na gastronomię, powiedzieli że dadzą taniej, a większość patrzę żeby taniej kupić. Najwyżej do lasu wywiozę na wiosnę. Może UE zacznie płacić za ugorowanie to przynajmniej pewny pieniądz będzie.

11 minut temu, Gość Początkujący napisał:

Przecież pisze że zostały 4 hektary i nie idzie wykopać non stop leje od początku października, zmarznąć czy nie?

No jak nie da sie wjechac to czym sie przejmujesz? po mrozach sprawdzisz czy zmarzly czy nie

3 minuty temu, Gość Gość napisał:

Ja zaopatruje 4 sklepy po inne lata schodziło średnio 120 worków tygodniowo teraz 50 max dobrze,że mam blisko i trochę innych warzyw bo wozic by się nie opłaciło.

Ludzie teraz coraz mniej ziemniaka kupuja i jedza, wola w markecie wziac 2-5 kg i starczy im na 1-2 tyg. Poza tym jak najedza sie tych smacznych i zielonych z marketu, to szybko nie wroca do ziemniaka

Kolejna sprawa coraz mniej jest ludzi starszych, ktorzy zawsze zaopartywali sie w ziemniaki na zime. Jeszcze kilka lat iw ogole ich nie bedzie, a mlodym nie chce sie tego nosic, magazynowac i wyrzucac zgniłych.

co im potrzeba to kupia w markecie

Gość Gość
56 minut temu, Gość Rolnik napisał:

W tym sezonie to dobrze, że masz stałych odbiorców bo na mnie większość się wypięła. Powpychali mi się na gastronomię, powiedzieli że dadzą taniej, a większość patrzę żeby taniej kupić. Najwyżej do lasu wywiozę na wiosnę. Może UE zacznie płacić za ugorowanie to przynajmniej pewny pieniądz będzie.

Ja też straciłem kilku stałych odbiorców została tylko część trzeba sobie zapamiętać te osoby na dobre lata dla nas.ale ogólnie mi zostało jakieś 20ton to może do wiosny na tę sklepy się uda

Gość Rond
12 godzin temu, Gość Gość napisał:

Ja też straciłem kilku stałych odbiorców została tylko część trzeba sobie zapamiętać te osoby na dobre lata dla nas.ale ogólnie mi zostało jakieś 20ton to może do wiosny na tę sklepy się uda

Ja eksportuje na bialorus. Cena slaba ale idzie. Mialem obsadzone 82 ha.

Na forum padły głosy aby może ziemniaków nie wybierać i zostawić na zimę bo teraz wybierać się nie opłaca.
Dajcie znać jakie są Wasze doświadczenia z tego typu praktykami jeśli ktoś już kiedyś tak zrobił - specjaliści od uprawy ziemniaka zalecają wybranie tak czy tak:

https://iziemniak.pl/story/dr-nowacki-ziemniaki-trzeba-koniecznie-wykopać

Gość Lukasz
4 godziny temu, Sebastian Pawłowski napisał:

Na forum padły głosy aby może ziemniaków nie wybierać i zostawić na zimę bo teraz wybierać się nie opłaca.
Dajcie znać jakie są Wasze doświadczenia z tego typu praktykami jeśli ktoś już kiedyś tak zrobił - specjaliści od uprawy ziemniaka zalecają wybranie tak czy tak:

https://iziemniak.pl/story/dr-nowacki-ziemniaki-trzeba-koniecznie-wykopać

Co tu taka cisza?co do artykułu osobiście uważam,że każdy ma swoje pomysły ja np.wybralem ladowarka dół na polu i tam sobie zimują a przechowalnia stoi pusta.Jak nie będzie chętnych to się zasypie bez transportu i roboty,a pole czyste.

Gość Romet
21 minut temu, Gość Lukasz napisał:

Co tu taka cisza?co do artykułu osobiście uważam,że każdy ma swoje pomysły ja np.wybralem ladowarka dół na polu i tam sobie zimują a przechowalnia stoi pusta.Jak nie będzie chętnych to się zasypie bez transportu i roboty,a pole czyste.

Ja tez wykopalem. Boje sie ze jak zostana na polu to jakies choroby sie wkradna.

Gość Janek
23 minuty temu, Gość Romet napisał:

Ja tez wykopalem. Boje sie ze jak zostana na polu to jakies choroby sie wkradna.

Pare lat do tyłu poszła tylko talerzowka i zasiałem na tym pszenicę i nawet ładna byla

Gość Rumek
14 godzin temu, Gość Janek napisał:

Pare lat do tyłu poszła tylko talerzowka i zasiałem na tym pszenicę i nawet ładna byla

Przez 3 lata ziemniaka juz na tym polu nie wsadzisz

Gość Janek
8 godzin temu, Gość Rumek napisał:

Przez 3 lata ziemniaka juz na tym polu nie wsadzisz

Nie będę plakal z tego powodu od kilku lat przechodzę na sady a ziemniaka co rok to mniej.

Gość Rafaello

Witam. To ciężko stwierdzić czy ma wpływ to że ziemniaki zostaną nie wykopane na dłuższą metę. Obserwując zeszły rok co niektórzy nie kopali ziemniaków bo nie nadawały się przez zaraze i w tym roku były też ziemniaki i nic złego się nie zadziało a były kopane około miesiąca temu.

Gość Gość
1 godzinę temu, Gość Rafaello napisał:

Witam. To ciężko stwierdzić czy ma wpływ to że ziemniaki zostaną nie wykopane na dłuższą metę. Obserwując zeszły rok co niektórzy nie kopali ziemniaków bo nie nadawały się przez zaraze i w tym roku były też ziemniaki i nic złego się nie zadziało a były kopane około miesiąca temu.

Jedno pewne w zbożach jarych rośnie zielsko

Gość Prawda

Bardzo ciężki sezon, cebuli, ziemniaka, kapusty, buraczka całe magazyny, gdy to się nie sprzeda do wiosny, będziemy mieć pełne rowy i ulice tego towaru, Kołodziejczyk zostanie obrzucony jajkami albo gównem bo to pokłosie jego rządów.