Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Sezon 2025 zakończony dniem dzisiejszym.. zostało 2.5 ha ziemniaka na polu , dziś sama bryła i ziemniaki z ziemi się świeciły także je złapało, miało być -2-3 a było -8… wiele osób zostało z towarem na polu.. to jedyna nadzieja na jakieś podskoki cenowe bliżej połowy grudnia na co liczę .. a jak u was ? W okolicy ludzie zostali z towarem w polu .. jakieś 5-10% zostało w polu 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

9 godzin temu, Sebastian Szmudanowski napisał:

Sezon 2025 zakończony dniem dzisiejszym.. zostało 2.5 ha ziemniaka na polu , dziś sama bryła i ziemniaki z ziemi się świeciły także je złapało, miało być -2-3 a było -8… wiele osób zostało z towarem na polu.. to jedyna nadzieja na jakieś podskoki cenowe bliżej połowy grudnia na co liczę .. a jak u was ? W okolicy ludzie zostali z towarem w polu .. jakieś 5-10% zostało w polu 

Wszędzie coś zostało jedni stalerzowali inni nie zdążyli wykopać także większe nasadzenia się zrównoważyły jest jeszcze kwestia plonów każdy kto siedzi w tym biznesie od lat wie że sytuacja zmienia się tu jak w kalejdoskopie i nikt nie jest w stanie przewidzieć co będzie za miesiąc

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość Paweł

Nie będzie lepszej ceny. Ludzie są tępi i jeden przez drugiego obniża cenę byle tylko zbyć się towaru. 
Tak długo jak jest przyzwolenie na niekontrolowany import dotowanych kartofli z niemiec tak ceny nie będzie. Nie problemem są nasadzenia a darmowy towar od szwabów. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość Luki
9 godzin temu, Sieradzak napisał:

Jeden tu jeszcze ma.Z ciekawości podjadę zobaczyć koło piątku co się stało.

Jak było-8ziemniaki poleciały jeszcze jest druga sprawa ,że jeśli nawet mroz pości i jakimś cudem nie zamarzły to prędko się w pole nie wiedzie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość Gość
1 godzinę temu, Gość Lpp napisał:

To zależy czy był śnieg czy goła ziemia

W świętokrzyskim u mnie z 10cm śniegu i dziś-8rano ja mam sprzedane to może dalej mrozić

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość Gość
3 godziny temu, Gość Klon napisał:

Egoista

Może i tak ale trzeba sadzić tyle ile się sprzedaje a nie pozniej placz I lament.Bardzo dobrze,że taki rok się trafił troszkę rozumu nauczy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość Kamilo
Godzinę temu, Gość Qwerty napisał:

A jak u Was z kapustami po tych mrozach bo ziemniaki pod śniegiem dobrze przetrwał 

U mnie ziemniaki nie zmarzły. Zostalo jeszcze 6 ha na polu. Patrzylem nic im nie jest.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość Swietokrzyskie
22 minuty temu, Gość Kamilo napisał:

U mnie ziemniaki nie zmarzły. Zostalo jeszcze 6 ha na polu. Patrzylem nic im nie jest.

Znacie temperatury przechowania ziemniaków?poniżej 4 stopni zrobi się słodki a skrobię traci już przy 8 a wy na oko oceniacie w redlinie?większość na tym forum nie ma pojęcia o uprawie ziemniaka.Czemu wcześniej nie kopaliscie?pogoda byla ok.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

48 minut temu, Gość Swietokrzyskie napisał:

Znacie temperatury przechowania ziemniaków?poniżej 4 stopni zrobi się słodki a skrobię traci już przy 8 a wy na oko oceniacie w redlinie?większość na tym forum nie ma pojęcia o uprawie ziemniaka.Czemu wcześniej nie kopaliscie?pogoda byla ok.

Bo nie mają tego gdzie przechować większość tych napaleńców rzuciło się na uprawę bez budynków no niestety ziemniak z kopca nie wygląda tak jak z przechowalni szczególnie na wiosnę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość gruby bolo
3 godziny temu, Gość Swietokrzyskie napisał:

Znacie temperatury przechowania ziemniaków?poniżej 4 stopni zrobi się słodki a skrobię traci już przy 8 a wy na oko oceniacie w redlinie?większość na tym forum nie ma pojęcia o uprawie ziemniaka.Czemu wcześniej nie kopaliscie?pogoda byla ok.

Miszczu chyba tracisz rozum po czterech promilach, natomiast ziemniak nie traci skrobi tylko w niskich temperaturach zmienia ją w cukier, tak w skrócie bo nie będę wyjaśniał tego procesu dokładnie. I temperatura tej zamiany jest różna dla różnych odmian oraz jest istotna przy dalszych procesach obróbki ziemniaka. Francuzi trzymają niektóre odmiany w 3 stopniach do lipca i nie robią się słodkie a niektóre odmiany na chipsy jak dostaną poniżej 8 to przetwórnia już nie przyjmie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Publikujesz jako gość. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...