Marcin Napisano 17 Grudnia 2022 Zgłoszenie Share Napisano 17 Grudnia 2022 Witam Macie doświadczenie z uprawą ziemniaka Corinna? Jak wychodzi w porównaniu do Riviery czy Colomby? Chodzi mi o ilość bulw pod krzakiem (wydajność), wczesność, wymagania glebowe i wodne oraz smak. Proszę o konkretne odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Xyz Napisano 17 Grudnia 2022 Zgłoszenie Share Napisano 17 Grudnia 2022 Mialem w tym roku pierwszy i ostatni raz. Colomba na pewno wczesniejsza. Przez srodek pola wsadzone 4 rzedy rozdzielaly soraye i gale, deszczowane, krzak wielkoscia zblizony do gali ok 12-14 szt bardzo kształtne bulwy 95% to bulwa 45+. Wyglad mega atrakcyjny. Plon minimalnie mniejszy od sasiadujacych odmian.Smak dobry, choc gala soraya smaczniejsze. Jednak rzadko ale zdarza sie rdza w miąższu co u mnie dyskwalifikuje dalsza uprawę. A uprawia ktos queen anna i moge liczyc na podobnie rzeczowa odpowiedz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Małorolny Napisano 18 Grudnia 2022 Zgłoszenie Share Napisano 18 Grudnia 2022 Pan Słomczasty z YouTube uprawiał ta odmianę i w sumie pogubił się w zeznaniach bo było kilka wersji, ale plonowała w granicach 70-100t/ha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sieradzak Napisano 18 Grudnia 2022 Zgłoszenie Share Napisano 18 Grudnia 2022 Bardzo słabiutko Oglądałem ten filmik i chyba wydajność wyszła razem z traktorem,kombajnem oraz pacynami i kamieniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Xyz Napisano 18 Grudnia 2022 Zgłoszenie Share Napisano 18 Grudnia 2022 Tez to ogladalem. Jednak z moich obserwacji to wyglad ziemniaka rewelacja ale plon od gali i sorayi slabszy no i jeszcze ta rdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wega Napisano 19 Grudnia 2022 Zgłoszenie Share Napisano 19 Grudnia 2022 Mozesz napisac cos wiecej o sorayi. Sadziłem gale ale ona wymaga nawadniania a ja nie mam takich mozliwosci. Kupilem wege polecil mi ja czlowiek z centrali nasiennej mowiac ze jest najlepsza smakowa z posrod trzech odmian gala soraya wega. Mowil ze soraya jest plenniejsza i wczesniejsza ale zebym wzial wege zamiast gali. i co sie okazuje z ta wega plon rewelacyjny wyglad ziemniaka piekny zolty owalny smak b dobry tylko pojawia sie problem z rdza.przy obirania rzadko cos widac natomiast przekrajajac ziemniaka jwst mnostwo brozawych plam.Trafia sie coprawda w jednym ziemniaku dajmy na 50 szt ale u kolegow jest to praktycznie w kazdym ziemniaku mio iz sadzeniaki byly z centrali. Mozesz napisac cos wiecej o sorayi jak to wyglada wjej przypadku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Cukier Napisano 19 Grudnia 2022 Zgłoszenie Share Napisano 19 Grudnia 2022 4 godziny temu, Gość wega napisał: Mozesz napisac cos wiecej o sorayi. Sadziłem gale ale ona wymaga nawadniania a ja nie mam takich mozliwosci. Kupilem wege polecil mi ja czlowiek z centrali nasiennej mowiac ze jest najlepsza smakowa z posrod trzech odmian gala soraya wega. Mowil ze soraya jest plenniejsza i wczesniejsza ale zebym wzial wege zamiast gali. i co sie okazuje z ta wega plon rewelacyjny wyglad ziemniaka piekny zolty owalny smak b dobry tylko pojawia sie problem z rdza.przy obirania rzadko cos widac natomiast przekrajajac ziemniaka jwst mnostwo brozawych plam.Trafia sie coprawda w jednym ziemniaku dajmy na 50 szt ale u kolegow jest to praktycznie w kazdym ziemniaku mio iz sadzeniaki byly z centrali. Mozesz napisac cos wiecej o sorayi jak to wyglada wjej przypadku My też w tym roku mieliśmy wege pierwszy raz, sadzonka z centrali i też trafia się gdzie nie gdzie rdza. Myślicie, że to kwestia roku, czy odmiany? Miał ktoś doświadczenie z tą odmianą z poprzednich lat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Xyz Napisano 19 Grudnia 2022 Zgłoszenie Share Napisano 19 Grudnia 2022 13 godzin temu, Gość Cukier napisał: My też w tym roku mieliśmy wege pierwszy raz, sadzonka z centrali i też trafia się gdzie nie gdzie rdza. Myślicie, że to kwestia roku, czy odmiany? Miał ktoś doświadczenie z tą odmianą z poprzednich lat? Nie sadzilem ale jak dla mnie to wina odmiany. Niestabilna w stresowym roku. Bo co z tego jak 5 lat bedzie super a 1 rok rdza i dla bydla. I zysk z poprzednich lat pojdzie na koszta. Soraye uprawiam kilka lat, kolor bulwy miazszu intensywnie zolty jak gala. Bardzo smaczny ziemniak. Wiaze okolo 14-18 szt. Krzaki b. duze wrecz potężne. Pozniejsza od gali. Jak dla mnie minusem tej odmiany jest srednio regularny ksztalt bulw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wega Napisano 19 Grudnia 2022 Zgłoszenie Share Napisano 19 Grudnia 2022 XYZ dzieki za info. Wega tez ma potezne łety i zielone praktycznie do konca jak jelly. wiele osob mowi ze to przez suchy rok powstaje ta rdza zwwyczajnie pogoda jej nie odpowiadla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Siwy Traktorzysta Napisano 21 Grudnia 2022 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudnia 2022 U mnie w wedze z kwalifikatu wystąpiła sucha zgnilizna po około 2 miesiącach od wykopania. Pierwszy i ostatni raz ją posadziłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 26 Grudnia 2022 Zgłoszenie Share Napisano 26 Grudnia 2022 W dniu 18.12.2022 o 20:03, Sieradzak napisał: Bardzo słabiutko Oglądałem ten filmik i chyba wydajność wyszła razem z traktorem,kombajnem oraz pacynami i kamieniami. U słomianego same rekordy. Pszenicę dwa razy kosi (najpierw 10t, później jeszcze 800kg), qq 20t, rzepak 6t, ziemniaki 100t, buraki też 100t. Rozwojowy Bauer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
masło Napisano 2 Stycznia 2023 Zgłoszenie Share Napisano 2 Stycznia 2023 W dniu 17.12.2022 o 13:59, Gość Xyz napisał: Mialem w tym roku pierwszy i ostatni raz. Colomba na pewno wczesniejsza. Przez srodek pola wsadzone 4 rzedy rozdzielaly soraye i gale, deszczowane, krzak wielkoscia zblizony do gali ok 12-14 szt bardzo kształtne bulwy 95% to bulwa 45+. Wyglad mega atrakcyjny. Plon minimalnie mniejszy od sasiadujacych odmian.Smak dobry, choc gala soraya smaczniejsze. Jednak rzadko ale zdarza sie rdza w miąższu co u mnie dyskwalifikuje dalsza uprawę. A uprawia ktos queen anna i moge liczyc na podobnie rzeczowa odpowiedz ? Kilku znajomych miało Corinne, na polu piękna, kształtna i smaczna, wygląd i plon naprawdę super. Ale powtórzyło się to co piszesz, rdza w miąższu i później problemy z gniciem w przechowalni. Ja się zniechęciłem po tych opiniach, ale ciekawy jestem jak będzie w tym roku. Soraya jak dla mnie dużo pewniejsza odmiana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Szzone Napisano 2 Stycznia 2023 Zgłoszenie Share Napisano 2 Stycznia 2023 Całkowicie potwierdzam to co kolega napisał u mnie idętycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Michał Napisano 3 Stycznia 2023 Zgłoszenie Share Napisano 3 Stycznia 2023 Miałem też w tym roku Corine. Kupiona kwalifikat na jesieni a na wiosnę zaczęła się psuć we workach po przesortowaniu zasadzona rosła już chora. Ale plon z tego co rosło zdrowe niesamowity. A zasadzone dosłownie na lotnym piasku bez nawadniania i przy zerowym nawożeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 14 Kwietnia 2023 Zgłoszenie Share Napisano 14 Kwietnia 2023 Sadził ktoś odmianę corinna . Jaką ona tworzy nać ? . Jakie opinie macie o tej odmianie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalDzierzoniow Napisano 29 Lipca Zgłoszenie Share Napisano 29 Lipca Polecam ta odmianę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi