Skocz do zawartości

Waga kanałowa , kombinacja

Fredek

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Rolnik z Wielkopolski
W dniu 27.01.2023 o 20:13, Fredek napisał:

Witam. Chciałbym zapytać jakich firm macie wagi kombinacyjne do warzyw , jakie macie opinie. 

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

W mojej ocenie z zachodnich maszyn to najlepszy jest Newtec. Z krajowych producentów najwięcej maszyn w Polsce sprzedała firma KMK i oni mają największe doświadczenie i najlepsze maszyny. Reszta jeszcze się uczy.

Gość Gość

Posiadam KMK i sorpaca, z jednej i drugiej jestem zadowolony chociaż gdybym miał teraz brać coś kolejnego to raczej byłby to sorpac.

z plusów KMK to przejrzyste menu, lepszy dostęp do ustawiania funkcji w trakcie pracy oraz bardziej dopasowany cały program

z minusów natomiast akurat w mojej wadze to często trzeba regulować tzw „wibratory” które rozsypują towar oraz te które podają do kanałów.

jednak jest to waga z 2016 roku i pewnie do tego czasu zostało dużo rzeczy konstrukcyjnie poprawionych 

sorpac natomiast jest u nas na taśmach które to podają towar do kubków  i rozwiązanie to spisuje się bardzo dobrze, również wibracje rozsypujące na towar na boki działają dużo lepiej niż w KMK.

z minusów w sorpacu to czasem wieszający się program gdzie pomaga wlaczenie i wyłączenie wagi, jednak nie zdarza się to często. Minusem również jest ciut za nisko w stosunku do kubków zrobiona taśma wyładowcza porcje, gdzie podczas zrzutu do worka, zamykający kubek lubi złapać produkt, przez co trzeba nieco wydłużyć czas otwarcia i problem praktycznie usunięty 

Gość Gość

Na sorpacu pakujemy głównie ziemniaka brudnego, około 200 ton miesięcznie i taśmy są cały czas czyste, kubki czy to by było KMK czy sorpac czy nawet newtec czy sorma, zawsze będą brudne i trzeba je regularnie czyścić 

Gość Gość
6 godzin temu, Fredek napisał:

Ja wolałbym kanały , łatwiej byłoby czyścić . Sorpac podoba mi się kmk w sumie też tylko boję sie jak to będzie wyglądać po np. 10 latach. A masz może porównanie w cenie między Polskimi a zagranicznymi producentami?

Różnica między polskimi wagami a zagranicznymi to około myśle że na spokojnie 50 tyś

• 1 year later...