Gość Michał. Onion Napisano 23 Stycznia 2017 Zgłoszenie Share Napisano 23 Stycznia 2017 Hehee.. dobra propaganda z tą Holandią za 14 gr. Ja handluje cebulą na większą skale,ale czegoś takiego tam nie widziałem. No przepraszam...60% odpad... kupisz za 10 gr na nasze +transport minimum 18 groszy do kilograma,to już jest 28 groszy. Przypominam kolego że na naczepę wchodzi ok 26000 kg. Przelicz to sobie. A jak Ci nie idzie na rynku z zakupem do obierania to zajmij się czymś innym. Polecam ziemniaki przemysłowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 23 Stycznia 2017 Zgłoszenie Share Napisano 23 Stycznia 2017 Cebula z Holandi odsort suchy do 30% odpadu cena 0,14zł/kg z dostawą na miejsce. Pryzma nienadająca się na worek ale jak najbardziej do obierania cena 0,22zł/kg Tak że nie liczę na wielkie podwyżki cebuli krajowej. Jasne,w Holandi to są płoty kiełbasami grodzone.Jak pojedziesz tam do pracy to ci zapłacą worek euro na miesiąc,a cebule ci przywiozą po 14gr i jeszcze cie w pięty pocałują,tak jest wspaniale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Global Onions Holland Napisano 23 Stycznia 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 23 Stycznia 2017 Cebula z Holandi odsort suchy do 30% odpadu cena 0,14zł/kg z dostawą na miejsce. Pół godziny po Wieczorynce nie wypada bajek opowiadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Obierka Napisano 24 Stycznia 2017 Zgłoszenie Share Napisano 24 Stycznia 2017 Pół godziny po Wieczorynce nie wypada bajek opowiadać. Słaby jesteś w rozeznaniu rynku w Holandii. Pisze: ODSORT cebuli dostaje za darmo wiozę jako powrót swoim autem za 140zł/tona Mi pasuje.Cebula pryzma od indywidualnego rolnika, napisałem że jakość słaba tz.brudna,wilgotna. Płacę 1-2 centy. Zarabiam na transporcie sam sobie szukam towaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Global Onions Holland Napisano 24 Stycznia 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 24 Stycznia 2017 Słaby jesteś w rozeznaniu rynku w Holandii. Pisze: ODSORT cebuli dostaje za darmo wiozę jako powrót swoim autem za 140zł/tona Mi pasuje.Cebula pryzma od indywidualnego rolnika, napisałem że jakość słaba tz.brudna,wilgotna. Płacę 1-2 centy. Zarabiam na transporcie sam sobie szukam towaru. Bajki. Odsorty darmowe to na tę chwilę gnój. Odsorty po 0,5 - 1 cent są słabe ale od biedy nadają się na kiepskie, ręczne obieralnie. Dobry odsort z 50-70% zawartością cebuli bez łuski i bez podwymiaru to ceny od 1,5 centa w górę. Pryzm poniżej 3 centów nie było na giełdzie od czerwca. Jeżdząc po 140 zł/t nie zarabiasz na transporcie tylko wegetujesz. Masz oczywiście rację - jestem wybitnie słaby w rozeznaniu rynku w Holandii. IGRiT dodał reakcję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Obierka Napisano 24 Stycznia 2017 Zgłoszenie Share Napisano 24 Stycznia 2017 Global Piszesz "bajki" a następnie zgadzasz się z tym że jednak w Holandii jest dostępna cebula za darmo i tania pryzma? Zapytaj się innych przewoźników za jakie stawki jeżdżą przez spedycję albo giełdę. Napisałem kupuję u rolnika a nie na giełdzie! Wiadomo że to cię boli bo brakuje w tym twojej prowizji:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Global Onions Holland Napisano 24 Stycznia 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 24 Stycznia 2017 Czytaj ze zrozumieniem. Darmowe odsorty są ale nie ma to nic wspólnego z cebulą o trzydziestoprocentowym odpadzie. No chyba, że specjalnie dla Ciebie Holender dosypuje 70% ładnej, zdrowej cebuli do odpadówki abyś tylko zrobił mu łaskę i wziął to za darmo. Taki strzał trafi się raz czy dwa i to robiąc handel w mojej skali ale nieprawdopodobnym jest by był to standard. Znam realia transportowe. Przewoźników mam kilku dziennie na linii i nikomu nie zlecam frachtów za głodowe stawki. Szanuję ludzi gdyż ludzie szanują mnie.Licząc 1€/km robisz sobie krzywdę. Wiem dokładnie co miałeś na myśli pisząc o kupowaniu od rolnika ale nie wierzę, że rolnik zamiast dostać na giełdzie więcej postanowi uszczęśliwić akurat Ciebie sprzedając ze stratą. Za długo siedzę w cebuli... Przytyki o prowizji są niesmaczne ale uwierz mi - nie byłbym w tej branży kim jestem gdybym przejmował się każdym drobnym ciułaczem łudzącym się, że bezpośredni zakup zwróci mu koszty przyjazdu do NL, hotelu i szukania towaru (nie wspominając o ryzyku i kosztach ewentualnej reklamacji). Nie ta liga. Nie zamierzam nikogo pouczać jak ma robić interesy. Napisałeś, że Tobie się opłaca i że Ci pasuje i niech tak zostanie. Szanuję to. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 24 Stycznia 2017 Zgłoszenie Share Napisano 24 Stycznia 2017 (edytowane) Mateusz ... <ciach> -------------------------------------------- Szanowny Panie "GOŚĆ" nie raczył się Pan nam tutaj nijak przedstawić i podpisać, i anonimowo robi Pan tutaj jakieś prywatne wycieczki. Przede wszystkim jest to temat o cebuli przemysłowej a Pana wypowiedź nie była z tematem bezpośrednio związana i naszym zdaniem była obraźliwa dla osoby, którą Pan opisał. Jeśli chce Pan coś zakomunikować tej osobie to proszę założyć konto na Forum i wysłać do tej osoby prywatną wiadomość wyrażając w niej swoją opinię o tej osobie. Administracja Forum Edytowane 24 Stycznia 2017 przez IGRiT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Marek Napisano 25 Stycznia 2017 Zgłoszenie Share Napisano 25 Stycznia 2017 A ja od Mateusza kupuję a do Holandii nie jadę. On nie winien niskich cen a jego zarobek trzeba wkalkulować w produkt. A wracając, ktoś doinformowany podzieli się informacją kiedy na chłodniach coś zdrożeje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wróżbita Maciej Napisano 26 Stycznia 2017 Zgłoszenie Share Napisano 26 Stycznia 2017 Kolego Marku, A jakie są powody, żeby cebula na chłodniach zdrożała??? Osoby, które podpisały kontrakty dostają 0,78-0,85 zł za obraną czy w tym sezonie to zła cena?? W magazynach jeszcze sporo cebuli, na zachodzie również.Trzeba zagryźć zęby i '' dojechać'' sezon do końca. Drożej nie będzie..... Tyle mojej opinii. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość 30 lat cebuli Napisano 26 Stycznia 2017 Zgłoszenie Share Napisano 26 Stycznia 2017 Kolego Marku, A jakie są powody, żeby cebula na chłodniach zdrożała??? Osoby, które podpisały kontrakty dostają 0,78-0,85 zł za obraną czy w tym sezonie to zła cena?? W magazynach jeszcze sporo cebuli, na zachodzie również.Trzeba zagryźć zęby i '' dojechać'' sezon do końca. Drożej nie będzie..... Tyle mojej opinii. Pozdrawiam. Wydaje mi się, że cebuli jest więcej na polach niż w magazynach a do czerwca jeszcze trochę miesięcy zostało więc zobaczymy co będzie, tego NIKT nie wie, ale przewidywać każdy może, lecz patrząc po ubiegłym roku to słabo to się sprawdza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Cebul Napisano 26 Stycznia 2017 Zgłoszenie Share Napisano 26 Stycznia 2017 Ruszył export cebuli obranej do Belgi. Zaczyna się szukanie cebuli,płacą 0,70-0,75zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wróżbita Maciej Napisano 27 Stycznia 2017 Zgłoszenie Share Napisano 27 Stycznia 2017 Cebuli faktycznie sporo zostało, ale to raczej odmiany typu hiszpańskiego, których i tak było za dużo. Rijnsburgery leżą w przechowalniach i jest ich też sporo. Ile cebuli pójdzie na Belgię 100 aut??? nie popadajmy w hurraoptymizm. Trzeba sobie jasno powiedzieć sezon do d..y i tyle.Jeśli ktoś jeszcze patrzy z optymizmem to gratuluje. Ja skupiam się już na nadchodzącym sezonie.Życzę udanych sprzedaży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość optymista Napisano 27 Stycznia 2017 Zgłoszenie Share Napisano 27 Stycznia 2017 Jeśli ktoś w tamtym roku sprzedawał po 80 gr, później trochę przetrzymał i sprzedawał po 40 gr to może być pewien, że w tym roku tyle nie straci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość rolnik 009 Napisano 29 Stycznia 2017 Zgłoszenie Share Napisano 29 Stycznia 2017 Sorry za pytanie,nie zdążyłem wykopać kilku arów cebuli i została na zimę w polu,czy wiosną wyrośnie z niej szczypior? Ma ktoś z was takie doświadczenie z lat poprzednich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość maiami Napisano 29 Stycznia 2017 Zgłoszenie Share Napisano 29 Stycznia 2017 szczypior wyrośnie napewno kolego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość oki Napisano 29 Stycznia 2017 Zgłoszenie Share Napisano 29 Stycznia 2017 Może kolega global wypowiedziałby się co do prognoz w nadchodzących tygodniach co do cebuli obieranej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Marek Napisano 30 Stycznia 2017 Zgłoszenie Share Napisano 30 Stycznia 2017 Jak ktoś kto zajmuje się uprawa cebuli nie potrafi zdążyć z wykonaniem,a już nie wspomnę że zbiorem. Jeśli się do tego nie nadajesz, a pewnie zasiales pierwszy raz licząc ze zarobisz krocie to teraz się nie blaznij zadając takie pytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość yeti Napisano 30 Stycznia 2017 Zgłoszenie Share Napisano 30 Stycznia 2017 Gdzie sprzedajecie szczypior i po ile? Jakie zejście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Szymon Napisano 31 Stycznia 2017 Zgłoszenie Share Napisano 31 Stycznia 2017 Co do nowych prognoz ja w tej chwili sprzedałem 315 ton cebuli (luz) po 31 gr netto. Dodam ze cebula piekna zdrowa.Pozdrawiam - oplacilo sie czekac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość oki Napisano 31 Stycznia 2017 Zgłoszenie Share Napisano 31 Stycznia 2017 Tak. za ładną luzem można dostać ponad 30 gr, za brudną 20-22gr; ale opłacało się czekać teraz trochę więcej kosztów się wróci, cena cały czas niewielka, ale 4 razy większa niż prosto z pola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Robert Napisano 31 Stycznia 2017 Zgłoszenie Share Napisano 31 Stycznia 2017 Tak. za ładną luzem można dostać ponad 30 gr, za brudną 20-22gr; ale opłacało się czekać teraz trochę więcej kosztów się wróci, cena cały czas niewielka, ale 4 razy większa niż prosto z pola. Miesiac temu jakby mi ktos tu napisał ze sprzedaje cebule po 30 gr to bym go wysmiał .Dzisiaj sam miałem oferte po 29 gr za kilo jak leci.Cena panowie juz nie jest taka tragiczna jak była prosto z pola po 8 gr .No ale cóż 10 gr wiecej na kazdych 100 tonach to jest 10000 zlotych.A w moim przypadku kiedy to jest około 1000 ton to juz robi sie powazna suma.Cebula to loteriada Czekam zawsze do konca. W zeszłym roku troche straciłem z tym czekaniem ale tez byly lata co zaplacilo czekanie za nastepnych pare lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Rumun Napisano 2 Lutego 2017 Zgłoszenie Share Napisano 2 Lutego 2017 Nie ma co się łudzić że przyjdzie klient...Nie przyjdzie bo po co, po fuzarium i inne choroby lub stożek wzrostu.... Niestety Polski rolnik nie potrafi wyprodukować cebuli, juz lepsi są ukraincy , bo cebula choć gruba rośnie. Nasz towar możemy wysłać najdalej do sąsiedniego miasta na hurt. A jeśli jest porządny producent to frajerstwo go zdławi bo zagraniczny klient kupi raz cz dwa cebule od bogobojnych oszustów krórzy zrobią wszystko by pozbyć sie syfu.Szkoda tylko tych uczciwych profesjonalistów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość MarianKowalski Napisano 2 Lutego 2017 Zgłoszenie Share Napisano 2 Lutego 2017 To ten z tych co wiecznie zachwalają holenderską cebule jak przyjeżdżają szukać cebuli po gospodarstwach.. to bierzcie z holandi , nie traćcie mojego czasu i miejcie trochę szacunku dla kraju i kultury waszych przodków , a jak nie pasuje religia , ludzie i kultura won ! na zachód przebrać się za babę i tańczyć jak zagra ahmed , albo na wschód do potomków ludzi z upa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość rolnik z Wielkopolski Napisano 2 Lutego 2017 Zgłoszenie Share Napisano 2 Lutego 2017 Panie Marianie Kowalski. Co się tak emocjonujesz i do tego mieszasz jeszcze politykę, religię, kulturę i co by tam jeszcze... Twój przedmówca niestety ma sporo racji... Ja sam uprawiam kilkadziesiąt hektarów cebuli i wiem, że jest to cebula doskonałych odmian do długiego przechowywania, w odpowiednim momencie fazorowana, w optymalnych warunkach przechowywana... Jest twarda, czysta, można ją ciąć w wzdłuż i w poprzek i nie znajdziemy żadnych oznak pobudzenia, nie mówiąc o wyrastaniu w szczypior. Bywa, że nie wyrabiam z zamówieniami i próbuję posiłkować się towarem od innych dostawców i z małymi wyjątkami to najczęściej są próby wciśnięcia syfu... Takie są niestety fakty. Oczywiście są też dobrzy producenci i oby było ich jak najwięcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi