Skocz do zawartości

Cebula przemysłowa. Ceny, prognozy, opinie, pytania, porady...

Global Onions Holland

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Alex
1 godzinę temu, SławekIno napisał:

Kontrakty są owszem ale dla kupujących, ile historii że jak ceny rynkowe niższe są niż z kontraktu to jakoś nadzyczajnie dużo odpadu albo jakość nie ta. Tu jest Polska to tak nie działa. Rolnik zawsze na końcu łańcucha opłacalności i albo się uda albo nie. Bonusa  ile jest zasiane 1% areału? Dodatkowo nie każdy zrobi go na worek. Hiszpany, hybrydy? 50% mniej bo się plantatorzy przejechali rok temu. Kto ma twarde odmiany jakościowe nie będzie sprzedawał z pola tylko z magazynu a do tego długa droga. Można by się tak wymieniać argumentami bez końca. Płaczu nie będzie że cebula wjeżdża bo wolą wschód obsługiwać niż nas bo u nas cena i tak szoruje po dnie w porównaniu zachodu. Ale propagana zawsze że wjedzie do Polski 10 aut odsortu z Holandii bo taniej do Polski to wrzucić niż tam zutylizować. 

Pożyjemy, zobaczymy. Duże podmioty z tego co mi wiadomo podpisują kontrakty na dostawy cebuli z Niemiec i Holandii spodziewają się dużej produkcji i dają fajne oferty. To wychodzi z tego co Pan pisze, że cebuli do długiego przechowywania będzie bardzo dużo w Polsce, czyli końcówka sezonu zamiast iść w górę będzie stabilnie, albo w dół. Pozdrawiam zobaczymy czyje przemyślenia będą trafne🙂aaa i takich cebul ładnych w Polsce to ja dawno nie widziałem, teraz słyszę że walczycie z mączniakiem, oby udało się go zwalczyć! Powodzenia.

Gość Gość gość kujawy

Panie Alex oj bardzo Panu zależy by cebula była tania.  To musi pan podpisac kontrakt z holandia na darmowy towar. Powodzenia

Godzinę temu, Gość Alex napisał:

Pożyjemy, zobaczymy. Duże podmioty z tego co mi wiadomo podpisują kontrakty na dostawy cebuli z Niemiec i Holandii spodziewają się dużej produkcji i dają fajne oferty. To wychodzi z tego co Pan pisze, że cebuli do długiego przechowywania będzie bardzo dużo w Polsce, czyli końcówka sezonu zamiast iść w górę będzie stabilnie, albo w dół. Pozdrawiam zobaczymy czyje przemyślenia będą trafne🙂aaa i takich cebul ładnych w Polsce to ja dawno nie widziałem, teraz słyszę że walczycie z mączniakiem, oby udało się 

Rok temu była bardzo duża podaż towaru niskiej jakości co do końca roku musiał zostać przerobiony w jakikolwiek sposób. Sam wiem po sobie ze były problemy ponieważ towar kiepskiej jakości bardzo slabo sie przechowywał. W tym roku prawdopodobnie będzie zupełnie odwrotnie. Towar w większości dobrej jakości będzie sobie spokojnie czekał na cenę. Co prawda do zbiorów jeszcze daleka droga ale fakt że cebule są ładne pytanie czy nie wejdą bakteriozy? 

Jakościowym towarem lepiej się handluje bo nie ma ciśnienia że jak nie sprzedasz to popłynie.

Na tym forum nasze wypociny nie mają ani nie będą miały przełożenia na ceny ale fajnie chociaż podyskutowac. 

Gość Tracer

Cebula do odbierania na tę chwilę Województwo łódzkie maksymalna stawka 60gr Netto lecz są i tacy co szukają już za 50gr netto , to widocznie u nas najtaniej skoro w innych rejonach dalej 1 z przodu 

Gość Alex
10 godzin temu, Gość Gość gość kujawy napisał:

Panie Alex oj bardzo Panu zależy by cebula była tania.  To musi pan podpisac kontrakt z holandia na darmowy towar. Powodzenia

Nie zależy mi żeby był towar tani! Im droższy towar tym więcej każdemu zostaje w kieszeni. Mój kontrakt już zabezpieczony cebulą z Niemiec! więc spokojnie. Martwi mnie to, że dając cenę 80gr. nikt z okolicznych producentów nie chciał podpisać umowy! bo jak daje 80gr to pewnie chce nas wydyma... Później mówią, że sprowadza cebulę z zagranicy zamiast wspierać lokalnych producentów, smutne to!!

Gość Alex
Godzinę temu, SławekIno napisał:

Co to za wsparcie jak cena rynkowa rynkowe znacznie odbiegają od tych 80 gr?

Nie wiem jakie firmy płacą znacznie więcej niż 80gr do obierania…?

Gość Stary wyga

Jeśli ktoś uważa że zarobi na jakimś warzywie jeśli na kilka miesięcy przed siewem brakło jego nasiona to jest.....

Wszyscy chcą zarobić szybko i dużo a to wiąże się z ryzykiem. Ci co sieją cebule czerwoną od wielu lat wiedzą że jak idzie to idzie a jak nie idzie to może nie iść przez 2-3 miesiące, Tak więc wedle starej zasady najlepiej zasiać dużo tego co rok prędzej brakowało lub było drogie i ulec owczemu pędowi po czym jak się okazało że jest nadmiar to wtedy trzeba mieć mega pretensje do innych a nie do siebie. Pozdrowienia dla skoczków co od razu planują że wszystko drogo sprzedadzą z pola.

Gość Cebul
8 godzin temu, Gość Gość cebulka napisał:

Panowie jaka cena cebuli na obieranie rejon Kujaw 

0.60gr i słabe zdjęcie niestety, niech się wypowiedzą Ci co 1zl sprzedają na obieranie....

Gość Obieracze Rzeczpospolitej

W imieniu przedsiębiorców oraz prywatnych obieraczy cebuli, pragnę podziękować z całego serca producentom cebuli przemysłowej oraz wszystkim wspierających nasz biznes. Dzięki waszym działaniom możemy kupić tani surowiec, a następnie godziwie zarobić tak aby godnie żyć. Proszę jednocześnie osoby sprzedające po 1 zł/kg o branie przykładu z osób sprzedających po 0.8 zł/kg surowiec dla przemysłu  Takie działanie pozwala generować nam większy zysk. Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich grających na spadek ceny.

Gość Obieracz
1 godzinę temu, Gość Obieracze Rzeczpospolitej napisał:

W imieniu przedsiębiorców oraz prywatnych obieraczy cebuli, pragnę podziękować z całego serca producentom cebuli przemysłowej oraz wszystkim wspierających nasz biznes. Dzięki waszym działaniom możemy kupić tani surowiec, a następnie godziwie zarobić tak aby godnie żyć. Proszę jednocześnie osoby sprzedające po 1 zł/kg o branie przykładu z osób sprzedających po 0.8 zł/kg surowiec dla przemysłu  Takie działanie pozwala generować nam większy zysk. Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich grających na spadek ceny.

Wątpię żeby obieracze grali na zbicie ceny, raczej woleli by wysoka niż niska, a co do ludzi którzy sprzedają na przemysł to kolego niestety cena jest 0.65a nie 0.80. Nie rozumiem jak można mieć pretensje do kogoś kto sprzedaje na przemysł surowiec który się do niczego innego nie nadaje lub nie ma możliwości przechowania  i robi to w cenie jaka dyktuje rynek, a niestety ale podaż jest wysoka i zakłady mogły spokojnie obniżyć a rynek to zaakceptuje bo nie ma wyjścia, a co będzie dalej zobaczymy, nie ma co się tak irytować Panowie..mam nadzieję że plony będę obfite i ceny wysokie  pozdrawiam

Gość Rolnik

Ci co sprzedają po 1 zl na obieranie to są rolnicy z farminga 😅  najwięcej pretensji to można mieć do chłodni ze tak zagrali na obniżki cen, chcieli taniego surowca i go dostali, cel osiągnięty. Odbiegając od tematu jak planujecie zasiewy cebuli ozimej na ten rok wiecej/mniej ? Bo z tego co słyszę nasion ładnie zeszło

Gość Tracer

Łódzkie , sytuacja trochę się klaruję i jest odbicie te 70gr netto można dostać a już była próba zbicia do 50gr lecz widocznie w tej cenie nie dało się im nic kupić

Gość Rozlman
Godzinę temu, Gość Rolnik DOL napisał:

Dzisiaj ładowałem łódkę na obieranie po 0.9. Więc myślę, ceny 0.7-0.8 trochę przekłamane. 

Jaki rejon bo cebula obrana na Kujawach jeszcze w dół ☹️

Gość Jurek
W dniu 23.07.2025 o 22:55, Gość Gość cebulka napisał:

Panowie jaka cena cebuli na obieranie rejon Kujaw 

Przyszły tydzień obrana 5 gr w dół, u niektórych bez zmian. 

Gość Wlkp rolnik

Jak wygląda sytuacja z cebulami z siewu wiosennego? W okolicy były b.dobre i dobre, ale po ostatnim okresie opadów siadła mocno. Mączniak w nasileniu epidemicznym mimo wielu zabiegów.

Gość Dawid
14 godzin temu, Gość Rolnik DOL napisał:

Dzisiaj ładowałem łódkę na obieranie po 0.9. Więc myślę, ceny 0.7-0.8 trochę przekłamane. 

Kujawy 60gr łuska na obieranie

Gość Michal_mazowieckie

Mazowieckie. Siewki padaja w oczach. Koncowki zasychaja, szczyoior bialy. Mijam codziennie piekna modelowa plantacje. Wyjechalem na tydzien, znowu pruzejechalem, cebula umarla. 4-5 i koniec, wiecej nie bedzie. 

Gość Dolnyśląsk

Moja była ładna dopóki nie zaczęła zawiązywać główki. Przyszedł upał na przemian z chłodem i zrobiła się siwa. Nie wiem, czy dociągnie do 5.