Skocz do zawartości

Cebula przemysłowa. Ceny, prognozy, opinie, pytania, porady...

Global Onions Holland

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Marek

W Polsce towaru nie zostało dóżo a z Holandii też brak większych ofert. Za chwilę ruszają inne chłodnie i export to w końcu cena ruszy w górę. 

Gość Onio 🙂n
  W dniu 10.01.2025 o 16:06, Gość Podwyżka napisał:

Czy coś się dzieje na rynku obranej??? bo wydzwaniają obieracze po cebulę jak opętani. Zostało mi 200 ton amerykana i już dają 60gr bez potrąceń a w grudniu 50gr było krzywda. Podobno Holandia nie podaje więc szukają u nas rolników polskich. 

Expand  

😀😀😀 Takim tekstem niestety ale nie doprowadzisz do wzrostu ceny 😊 na chwilę obecną 0.55 z dostawą na miejsce. Towar lux. Pozdrawiam 

W dniu 13.01.2025 o 17:33, Gość Maciej napisał:

Witam 

Jaka cena na obrana w tym tygodniu?

1,4-1,6netto jest ?

Expand  

Myślę ze cena teraz nie najgorsza chociaż liczę na wzrost 

W dniu 12.01.2025 o 17:51, Gość Łuska napisał:

Jeśli tak oceniasz ten towar to pewnie widziałeś jakiś najtańszy odsort. Za 55 gr przyjeżdża już ładna cebula 

Expand  

Gość Radek

cena cebuli pod obieranie z importu ostro w górę a na chłodniach próba utrzymania poziomu tego tygodnia. Będzie wyssysanie taniego towary za darmo i potem podwyżki lub brak roboty. Generalnie dobrze ze ludzi wygnalem do Ukrainy i kazałem czekać bo bym kolejny tydzień robił za darmo dla uciechy byznesmanow pośredników 

Gość Gość gość kujawy

Tak mają piękno cebule za 55gr poprostu cud.tylka jakoś nikt niewspomni że ta ładnie wyglądająca cebula na zewnatrz ma bordzo duzo czarnych środków czyli zgnita wewnatrz. I tu już tak pięknie niejest bo odpad plus dużo mniejszy przerób i koszty rosna.ale propagandowo przy negocjacji ceny znami brzmi dobrze bo tekst panie zatyle to przywiozę piękna z Holandia no to sobie przywieź. Za zdrowy ładny towar to złotówka powinna teraz być a jak biznesmenom niepasuje to niech zatrzymują produkcję 

Gość Wojtek

Cebula do obierania na przyszły tydzień z zachodu podrożała o 10groszy a obrana nic ale chyba coś się dzieje bo chłodnie I pośrednicy dzwonią żeby coś dać. Ja zrobię ludziom przerwę po wyrabiam drobnicę i śmieci w 2 dni i pauza bo robić za darmo kolejny tydzień nie ma sensu. Idą mrozy to może na sankach pojeżdżę z ciapkim w zaprzyngu. 

Gość obieracz 1
  W dniu 17.01.2025 o 14:38, Gość Radek napisał:

cena cebuli pod obieranie z importu ostro w górę a na chłodniach próba utrzymania poziomu tego tygodnia. Będzie wyssysanie taniego towary za darmo i potem podwyżki lub brak roboty. Generalnie dobrze ze ludzi wygnalem do Ukrainy i kazałem czekać bo bym kolejny tydzień robił za darmo dla uciechy byznesmanow pośredników 

Expand  

Wszystkie te posty pisze "najwiekszy bezpośredni importer cebuli z holandii" Jakub naucz się poprawnej ortografii bo te Twoje błędy aż kłują w oczy, tyle lat a jeszcze nie nauczyleś się pisać bez błędów. Wiem że na siłę próbujesz podnieść ceny na ten szrot który ciągniesz z holandii. Cebuli w tym sezonie nie braknie, w nl jest tyle ze nie zdązą z tym wyjechac do konca sezonu.

Gość Obieracz

Chciałbym, żeby Ci którzy mają wyobrażenia o pięknej holenderskiej cebuli za 0.50 zobaczyli kiedyś ten syf na własne oczy. Ja cebulę uprawiam, obieram i sprzedaję na łuskę, więc coś nie coś widziałem. Na tą chwilę cebula na obieranie powoli się kończy, dlatego, że duża część producentów musiała uciekać z towarem, bo nie było co przechowywać. Pewien czas był przesyt, teraz sytuacja się zmienia.

Gość Waldemar

Cebula drożeje więc problem będą mieli spekulanci którzy zgarnęli z rynku kontrakty na cebulę obraną oraz mrożoną. Przerwa świąteczna była 4 tygodnie i nie sądzę żeby jakąkolwiek chłodnia miała zapas. 

Gość Robert

Dymka w tym roku jest niedostępna z powodu słabej produkcji. Zimówka będzie lub nie będzie, wszystko zależy czy zima będzie czy jej nie będzie. Tegoroczna Cebula bedzie potrzebna do końca sezonu i o jeden dzień dłużej. Czas na podwyżki. 

Gość obieracz 1
  W dniu 19.01.2025 o 15:18, Gość Robert napisał:

Dymka w tym roku jest niedostępna z powodu słabej produkcji. Zimówka będzie lub nie będzie, wszystko zależy czy zima będzie czy jej nie będzie. Tegoroczna Cebula bedzie potrzebna do końca sezonu i o jeden dzień dłóżej. Czas na podwyżki. 

Expand  

Dłużej? :)) tylko mitoman Jakub tak potrafi :)) 

Gość Jurek
  W dniu 21.01.2025 o 14:39, Gość Maciej napisał:

Witam 

Po ile macie obrana? Coś rusza się?

Expand  

To samo ciągle 3 gr do góry albo 3gr na dół co tydzień od kilku miesięcy. Pośrednicy po 1.35 zakłady okolo 1.50. Tylko teraz fiksacja z łuska, kto chce dokładać niech kupuje po 60gr ja nie kupię wolę pauzę niż dokładać, i słyszę co tydzień od odbiorcy, że cena obranej bez zmian jedynie kosmetyczne. 

Gość Tomek

Cebula w lusce do obierania z importu cena 62-67groszy. Cebula na worek luzem, niesort 75-85groszy oraz 1 klasa 1złoty. Cebula obrana na zakładach 1.45-1.55 lub export 1.55-1.65 lub 1 klasa na detal 2zl i wyżej. Ceny podnoszą się i za chwilę rolnicy dostaną zwrot kosztów i może parę groszy zysku zostanie. 

Gość Roman

Dobrze, że panują takie pozytywne nastroje na rynku!! Realnie patrząc jak ktoś się będzie wstrzymywał ze sprzedażą cebuli do obieranie to się przeliczy, ale to tylko moje przemyślenia. Belgia ruszyła i ten towar obrany ma jakieś zejście, ale tak naprawdę został dobry miesiąc zejścia a później… klapa!

Gość Gość gość kujawy

Kto ma się przeliczyc? Słaba jakościowo cebula już zeszła zostały twarde odmiany i nie musza iść na obieranie i mogę jeszcze leżeć. To już nie holandia teraz belgia.