Gość Myślący Napisano 6 Lutego Zgłoszenie Share Napisano 6 Lutego W dniu 23.01.2025 o 18:59, Gość Lipa napisał: Dostałem taką odpowiedź z Urzędu Skarbowego . Rolnik ryczałtowy chce też wykonywać działalność, która jest opodatkowana na zasadach ogólnych w zakresie skupu cebuli to nie będzie to zgodne z przepisami. W takiej sytuacji rolnik musiałby zrezygnować z bycia rolnikiem ryczałtowym i zarejestrować się jako czynny podatnik VAT. Expand Rolnicy ryczałtowi KAS nie śpi i w końcu Was podliczy bo to co robicie już się samo o to prosi jak można sprzedawać na fakturę RR tysiące ton cebuli mając gospodarstwo wielkości kilkunastu hektarów. Urzędnicy otwórzcie oczy na co robi ta grupa oszustów w tym kraju spójrzcie na ogłoszenia kupię cebulę płatność gotówką itd., itp. Rolnicy największa grupa społeczna , która głosowała na PIS. Ten natomiast wprowadził wysokie kary za wyłudzenia VAT-u. Kontrole już się rozpoczęły i podliczą wszystkich cwaniaczków, a sami głosowaliście za taką wyrocznią kary od 5 do 25 lat proszę sobie poczytajcie. Nie uciekniecie przed tym kontrole są wstecz i nic nie zmienicie wysokich kar włącznie ze zwrotem i odsetkami też nie unikniecie. Dla mniej świadomych KAS-Krajowa Administracja Skarbowa. Mimo wszystko trzymam za Was kciuki będzie wielki płacz, w niektórych rejonach Polski już jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość MANIEK Napisano 7 Lutego Zgłoszenie Share Napisano 7 Lutego Witam, nigdy się nie udzielałem na forum ale szczerze mowiąc w koncu ktos poruszył najbardziej drażniący temat, obieram od 15 lat cebulę jako firma i niestety nie jestem w stanie konkurować z rolnikami rr, którzy za towar płaca gotówka na kole, kasują podatek do kieszeni i nie podlegają zadnym kontrolom. po 15 latach obierania jedyne czego udało mi sie dorobic to małej hali w której spełniam wszystkie wymogi sanepidowskie i maszyn na które zostały mi jeszcze 2 lata leasingu, gdzie w tym czasie okoliczne obieralnie sprzedajace na rr żyją jak pączki w maśle i jeszcze smieja sie ze mnie ze mnie wykonczą. Naprawde nie zycze nikomu źle ale moze faktycznie czas najwyzszy zeby ktos zrobił z tym porządek. Niech zarejestruja działalnosci zapłacą podatek dochodowy zarejestrują ludzi lub wezmą z agencji i zobaczymy wtedy jaki to super biznes. na ten moment kupujac surowiec w cenie jaka aktualnie jest, ubytek 30/35% robiąc to w taki sposob jak ja nie da sie zarobic. Wiadomo ze są lepsze momenty i udaje sie na tym zarobic inaczej nikt by tego nie robił ale w tych momentach i tak najbardziej zadowoleni są rolnicy rr ktorzy w ciagu miesiąca potrafia zarobic tyle co ktos robiacy to w taki sposob jak ja przez pól roku. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Jaca Napisano 7 Lutego Zgłoszenie Share Napisano 7 Lutego W dniu 6.02.2025 o 20:11, Gość Myślący napisał: Rolnicy ryczałtowi KAS nie śpi i w końcu Was podliczy bo to co robicie już się samo o to prosi jak można sprzedawać na fakturę RR tysiące ton cebuli mając gospodarstwo wielkości kilkunastu hektarów. Urzędnicy otwórzcie oczy na co robi ta grupa oszustów w tym kraju spójrzcie na ogłoszenia kupię cebulę płatność gotówką itd., itp. Rolnicy największa grupa społeczna , która głosowała na PIS. Ten natomiast wprowadził wysokie kary za wyłudzenia VAT-u. Kontrole już się rozpoczęły i podliczą wszystkich cwaniaczków, a sami głosowaliście za taką wyrocznią kary od 5 do 25 lat proszę sobie poczytajcie. Nie uciekniecie przed tym kontrole są wstecz i nic nie zmienicie wysokich kar włącznie ze zwrotem i odsetkami też nie unikniecie. Dla mniej świadomych KAS-Krajowa Administracja Skarbowa. Mimo wszystko trzymam za Was kciuki będzie wielki płacz, w niektórych rejonach Polski już jest. Expand Że tak zacytuję klasyka nie bądź Miękiszon pisz do Urzędu skarbowego kto co jak będzie ciekawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość gość kujawy Napisano 7 Lutego Zgłoszenie Share Napisano 7 Lutego Jakby niepatrzec zawsze rolnik winny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Jaca Napisano 7 Lutego Zgłoszenie Share Napisano 7 Lutego W dniu 7.02.2025 o 10:38, Gość Gość gość kujawy napisał: Jakby niepatrzec zawsze rolnik winny. Expand To ty Rolnik RR czy przedsiębiorca nielegalnie obierajacy cebulę . Hihi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Jurek Napisano 9 Lutego Zgłoszenie Share Napisano 9 Lutego W dniu 6.02.2025 o 20:11, Gość Myślący napisał: Rolnicy ryczałtowi KAS nie śpi i w końcu Was podliczy bo to co robicie już się samo o to prosi jak można sprzedawać na fakturę RR tysiące ton cebuli mając gospodarstwo wielkości kilkunastu hektarów. Urzędnicy otwórzcie oczy na co robi ta grupa oszustów w tym kraju spójrzcie na ogłoszenia kupię cebulę płatność gotówką itd., itp. Rolnicy największa grupa społeczna , która głosowała na PIS. Ten natomiast wprowadził wysokie kary za wyłudzenia VAT-u. Kontrole już się rozpoczęły i podliczą wszystkich cwaniaczków, a sami głosowaliście za taką wyrocznią kary od 5 do 25 lat proszę sobie poczytajcie. Nie uciekniecie przed tym kontrole są wstecz i nic nie zmienicie wysokich kar włącznie ze zwrotem i odsetkami też nie unikniecie. Dla mniej świadomych KAS-Krajowa Administracja Skarbowa. Mimo wszystko trzymam za Was kciuki będzie wielki płacz, w niektórych rejonach Polski już jest. Expand W pierwszej kolejność to powinna połowa urzedasow być wywalona na bruk. Pasożyty w koszulach. Na ich pensje są na pewno zmarnowane większe pieniądze niż te RR.U mnie na kontroli to pies może przypadkiem ugryźć kogoś. . Obierajcie, kupujcie, sprzedawajcie tylko nigdy nie donoscie i tępić urzedasow, bo my robimy a to pasożyty . Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość ostatnie dni Napisano 10 Lutego Zgłoszenie Share Napisano 10 Lutego W dniu 6.02.2025 o 20:11, Gość Myślący napisał: Rolnicy ryczałtowi KAS nie śpi i w końcu Was podliczy bo to co robicie już się samo o to prosi jak można sprzedawać na fakturę RR tysiące ton cebuli mając gospodarstwo wielkości kilkunastu hektarów. Urzędnicy otwórzcie oczy na co robi ta grupa oszustów w tym kraju spójrzcie na ogłoszenia kupię cebulę płatność gotówką itd., itp. Rolnicy największa grupa społeczna , która głosowała na PIS. Ten natomiast wprowadził wysokie kary za wyłudzenia VAT-u. Kontrole już się rozpoczęły i podliczą wszystkich cwaniaczków, a sami głosowaliście za taką wyrocznią kary od 5 do 25 lat proszę sobie poczytajcie. Nie uciekniecie przed tym kontrole są wstecz i nic nie zmienicie wysokich kar włącznie ze zwrotem i odsetkami też nie unikniecie. Dla mniej świadomych KAS-Krajowa Administracja Skarbowa. Mimo wszystko trzymam za Was kciuki będzie wielki płacz, w niektórych rejonach Polski już jest. Expand Znam gościa który nawet nie uprawia cebuli tylko obiera cebulę oczywiście ukrainki też na czarno no i oczywiście wszystko sprzedaje na fakturę RR czyli wyłudza podatk Vat no i nie płaci podatku dochodowego ani ZUS . Obiera całkiem nie mało bo przez cały rok to 1000 ton to jest +- 100.000 zł wyłudzonego VAT-u no i jeszcze podatek dochodowy by musiał zapłacić . Czekam na rozwój tej sytuacji a jestem pewien że lada dzień Was odwiedzą służby US . Miłego wieczoru życzę wszystkim czekajcie na odwiedziny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Henio Napisano 10 Lutego Zgłoszenie Share Napisano 10 Lutego Pomysł na biznes to nie obierać cebuli. Przynajmniej strat nie ma od 3 tygodni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość gość kujawy Napisano 10 Lutego Zgłoszenie Share Napisano 10 Lutego Drodzy przedsiębiorcy macie ciężki okres i szukacie winnych. Chcecie to donoscie itd ,tylko czy wy macie tak 100 procent legal?! Kij ma dwa końce. I moze jedna na dziesc obieralni spelnia wszelkie warunki a troche wymagan jest w tym biznesie.pozdrawiam informatorow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Cocacola Napisano 10 Lutego Zgłoszenie Share Napisano 10 Lutego Witam, ile siejecie cebuli w tym roku? Więcej niż w 2024? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
//Dawid// Napisano 10 Lutego Zgłoszenie Share Napisano 10 Lutego Ja to powiem że jest takie przysłowie Nie sra się w swoje gniazdo Wszyscy jesteśmy z tej samej branży i każdy poniekąd zarabia. Wiadomo że dominuje czarne strefa tego biznesu, ale ile ludzi się z tego utrzymuje bądź dorabia przy obieraniu, sortowaniu cebuli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Marek Napisano 11 Lutego Zgłoszenie Share Napisano 11 Lutego Panowie jak myślicie zimówka wytrzyma ten mróz z wiatrem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rad Napisano 12 Lutego Zgłoszenie Share Napisano 12 Lutego W dniu 7.02.2025 o 09:26, Gość MANIEK napisał: Witam, nigdy się nie udzielałem na forum ale szczerze mowiąc w koncu ktos poruszył najbardziej drażniący temat, obieram od 15 lat cebulę jako firma i niestety nie jestem w stanie konkurować z rolnikami rr, którzy za towar płaca gotówka na kole, kasują podatek do kieszeni i nie podlegają zadnym kontrolom. po 15 latach obierania jedyne czego udało mi sie dorobic to małej hali w której spełniam wszystkie wymogi sanepidowskie i maszyn na które zostały mi jeszcze 2 lata leasingu, gdzie w tym czasie okoliczne obieralnie sprzedajace na rr żyją jak pączki w maśle i jeszcze smieja sie ze mnie ze mnie wykonczą. Naprawde nie zycze nikomu źle ale moze faktycznie czas najwyzszy zeby ktos zrobił z tym porządek. Niech zarejestruja działalnosci zapłacą podatek dochodowy zarejestrują ludzi lub wezmą z agencji i zobaczymy wtedy jaki to super biznes. na ten moment kupujac surowiec w cenie jaka aktualnie jest, ubytek 30/35% robiąc to w taki sposob jak ja nie da sie zarobic. Wiadomo ze są lepsze momenty i udaje sie na tym zarobic inaczej nikt by tego nie robił ale w tych momentach i tak najbardziej zadowoleni są rolnicy rr ktorzy w ciagu miesiąca potrafia zarobic tyle co ktos robiacy to w taki sposob jak ja przez pól roku. Pozdrawiam Expand Nie bądź śmieszny!! Widać jak obieranie istniejące od kilkunastu lat jak biednie żyją.... Jakie maszyny, samochody , domy..... Co może na lising?? No ok ale i też trza mieć z czego spłacać!! Więc takie ubolewania i wymysly zostaw do siebie!!! Piszesz i obierania że masz legal... Jestem ciekaw jak bardzo legal!!! Ilu ludzi legalnie u ciebie pracuje a ilu na czarno!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rad Napisano 12 Lutego Zgłoszenie Share Napisano 12 Lutego Skoro tak za rolników chcecie donosić to może czas i na obieranie zacząć donosić zobaczymy wtedy ilu mają wszystko na legalu!!! Ciekawe ilu z was ma ma zarejestrowanych ludzi do obierania itp cwaniacy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Jurek Napisano 12 Lutego Zgłoszenie Share Napisano 12 Lutego W dniu 11.02.2025 o 22:51, Gość Marek napisał: Panowie jak myślicie zimówka wytrzyma ten mróz z wiatrem ? Expand Nic jej nie będzie. Nawet -10 nie było. Jakby -15 i wiatr i przez kilka dni to mógłby być dopiero problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Rolnik z centrum Napisano 13 Lutego Zgłoszenie Share Napisano 13 Lutego Ale była mocno pobudzona i z nienacka mróz z wiatrem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Jurek Napisano 15 Lutego Zgłoszenie Share Napisano 15 Lutego Frost zaszalał z ceną na przyszły tydzień. Brak zainteresowania obrana cebula, ceny ciągle na dnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Realista Napisano 15 Lutego Zgłoszenie Share Napisano 15 Lutego I jak, są chętni na cebulkę za 1,20 zł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Barbaro Napisano 23 Lutego Zgłoszenie Share Napisano 23 Lutego Czemu na tym forum się tak cicho zrobiło, skoro wyrywaja od was cebulę poniżej kosztów produkcji. Ogłoszenia od wczoraj kupię cebulę na obieranie 30gr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Cebul Napisano 23 Lutego Zgłoszenie Share Napisano 23 Lutego W dniu 23.02.2025 o 03:47, Gość Barbaro napisał: Czemu na tym forum się tak cicho zrobiło, skoro wyrywaja od was cebulę poniżej kosztów produkcji. Ogłoszenia od wczoraj kupię cebulę na obieranie 30gr. Expand A co mają pisać jak obrana nieco powyżej złotówki, a patrzac na pola i w prognozy to nie wiadomo czy to w ogóle siać i się męczyć, to lepiej to już nic nie pisac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość gość kujawy Napisano 23 Lutego Zgłoszenie Share Napisano 23 Lutego Siac trzeba by firmy miały na czym zarabiać. Nawet jak obrana by była po 80gr to i tak by obierali i wozili to czemu przetwornie mają ceny dać lepsze skoro towaru mają dość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Krzysztof ozk Napisano 23 Lutego Zgłoszenie Share Napisano 23 Lutego W dniu 23.02.2025 o 10:11, Gość Gość gość kujawy napisał: Siac trzeba by firmy miały na czym zarabiać. Nawet jak obrana by była po 80gr to i tak by obierali i wozili to czemu przetwornie mają ceny dać lepsze skoro towaru mają dość. Expand No tak masz rację ten rolnik który obiera to za 50gr by woził tylko żeby kasę odzyskać!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Cwaniara Napisano 23 Lutego Zgłoszenie Share Napisano 23 Lutego W dniu 23.02.2025 o 10:11, Gość Gość gość kujawy napisał: Siac trzeba by firmy miały na czym zarabiać. Nawet jak obrana by była po 80gr to i tak by obierali i wozili to czemu przetwornie mają ceny dać lepsze skoro towaru mają dość. Expand Taka prawda ...cebuli jest Ful 🫣 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Tomek Napisano 23 Lutego Zgłoszenie Share Napisano 23 Lutego W dniu 23.02.2025 o 15:10, Gość Krzysztof ozk napisał: No tak masz rację ten rolnik który obiera to za 50gr by woził tylko żeby kasę odzyskać!! Expand A jak ten tydzień Frost dał wyższą cenę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Roman Napisano 23 Lutego Zgłoszenie Share Napisano 23 Lutego Pisałem miesiąc temu, że będzie tragedia no ale niektórzy pisali żebym nie straszył. Powiem tylko tak, będzie jeszcze gorzej:( dawno nie było cebuli obranej poniżej 1zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi