Skocz do zawartości

Cebula przemysłowa. Ceny, prognozy, opinie, pytania, porady...

Global Onions Holland

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Staszek
W dniu 6.07.2025 o 07:42, Krzysztof.kkkk napisał:

Nie ma cebuli i nie będzie a wy już pełne gacie gówna 

Może ty je masz bo liczyłeś, że zgarniesz kasę za cebulę a tu klops! Cebula jest i dlatego tak ceny poleciały.

zimowki rewelacyjny plon u większości producentów, siewki zapowiadają się na rekordowe, oby zejście było na tą cebulę co się do magazynów nie zmieści bo inaczej to zdołują ceny jeszcze bardziej 

Gość Gość kujawy
26 minut temu, Gość Staszek napisał:

Może ty je masz bo liczyłeś, że zgarniesz kasę za cebulę a tu klops! Cebula jest i dlatego tak ceny poleciały.

zimowki rewelacyjny plon u większości producentów, siewki zapowiadają się na rekordowe, oby zejście było na tą cebulę co się do magazynów nie zmieści bo inaczej to zdołują ceny jeszcze bardziej 

Zobaczymy jak się okaże, że pod koniec tygodnia cebuli zacznie brakować. 

Gość Gość gość kujawy

Gdzie te rewelacyjne siewki sa? I jaki jest ich areał.cebuli jest mniej niż rok temu,zimowki zejdą dymek niema to zobaczymy te rekordowe zapasy i plony. Bajki to na dobranoc. 

Gość RolnikDOL

Staszek wystarczy zobaczyć sobie na twarde dane odnośnie areału cebuli, więc nie pisz farmazonów że do magazynów się nie zmieści, skoro parę tysięcy hektarów więcej się mieściło.

Gość Cebulman
Godzinę temu, Gość Marek napisał:

Panowie jaka cena w tym tygodniu u was

Kujawy 0.75-0.88 zł łuska na obieranie , wstrzymuje się nie sprzedaje, na polu jeszcze 300 ton, czekamy aż to wszystko się unormuje 

Gość Gość

Hmm, to ja miałem telefon czy sprzedam coś taniej niż 1,2 na obieranie. Nieźle dajecie się wykorzystywać jeśli sprzedajecie po 0.8

Gość Cebulman
26 minut temu, Gość Gość napisał:

Hmm, to ja miałem telefon czy sprzedam coś taniej niż 1,2 na obieranie. Nieźle dajecie się wykorzystywać jeśli sprzedajecie po 0.8

W jakim rejonie taka cena

ja tylko napisałem jakie ceny w tym tygodniu i napewno za 0.8 nie sprzedam  niech leży a ofert wyższych narazie nie ma 

Gość Farmer

Magazyny były też podobno pelne w zeszłym sezonie i jakoś towaru zabrakło.  Mniejsze zasiewy Rosja i Białoruś bez cebuli i ziemniaka a tu magazyny mają nie zmieścić...

Gość Siara siarzewski

No i spadł deszcz i padać ma kolejny tydzień lub dłóżej. I cały misterny plan obniżek w...... du. 

A importu nima I nie bydzie. 

Za parę dni obieracze I pakowacze będą zmuszeni do płacenia powyżej 1.50 za suchy towar z magazynu bo ludziska w marketach muszą mieć towar odpowiedni. Oj będzie lament jaki to rolas zły i mściwy. 

Gość Mateusz
18 godzin temu, Gość Gość napisał:

To cebula obrana po 2.30 jest? Daj nr telefonu sprzedam ci za 1zł łuskę zarobisz dam się wykorzystać! Dam miesiąc termin płatności.

Gość Jakób
3 godziny temu, Gość Siara siarzewski napisał:

No i spadł deszcz i padać ma kolejny tydzień lub dłóżej. I cały misterny plan obniżek w...... du. 

A importu nima I nie bydzie. 

Za parę dni obieracze I pakowacze będą zmuszeni do płacenia powyżej 1.50 za suchy towar z magazynu bo ludziska w marketach muszą mieć towar odpowiedni. Oj będzie lament jaki to rolas zły i mściwy. 

Jakub jeśli chodzi o ortografię niezawodny jak zawsze, nagle zrobiło Ci się żal rolników przecież cały czas powtarzasz ze trzeba ich jeb** bez litości. 

Spadek wielkości zasiewów jest faktem. Co prawda dane nie rozgraniczają areału na cebulę z siewu zimowego i wiosennego, ale ogólnie rzecz ujmując towaru będzie zbierane z ponad 3 tysiące mniej hektarów. 

Cebula zimująca jest zebrana w tej chwili w 60-70 procentach. Na tą chwilę zatarły się różnice dla cebuli przeznaczonej do obierania i do pakowania i jest to 1.2-1.3 zł/kg. Cena dla cebuli obranej została podwyższona. Cebuli sadzonej z dymki jest nie duża ilość z powodu wysokiej ceny sadzonki, wystrzelenia w kwiat całych posadzonych plantacji z winy trefnej dymki. Ponad to rejon gdzie uprawiano głównie dymkę oraz wczesne cebule na przemysł już nie może tego robić z powodu za dużej częstotliwości uprawy i nie powodzenia w uprawie. 

Można jeszcze dużo pisać, ale sumując tendencja jest wzrostowa i nic nie wskazuje, żeby to miało się zmienić. Jeśli ktoś ma ładny towar i sprzedaje poniżej 1.2 to zwyczajnie daje się wykorzystywać. 

Pozdrawiam

Gość Rysia
W dniu 26.06.2025 o 16:05, Gość Rolnik napisał:

Firma na F to powinna zniknąć z rynku bo to jeden z największych zaniżaczy cen. 

Żeby nie F to nie miał byś gdzie sprzedać...

A zniknąć to ty powinieneś z tego forum 

Gość Gość
W dniu 5.07.2025 o 08:55, Gość Obieracz napisał:

Dzień dobry panowie 

Poszukuję jakiegoś odbiorcy cebuli obranej który odbiera z domu I jest wypłacalny, polecicie kogoś?

Polecam do Frostu przywieść 

Gość Rolnikbiedny

Teraz jest super cena po 1 zł , ja niestety niemam Cebuli w tym roku , bo się zraziłem jak Rok temu miałem i była po 0,30-0,60 i było trzeba dołożyć do interesu 

Gość Stary

co ty gadasz przecież rolnik32 dostaje 1,2 zł więc ja się pytam gdzie on to sprzedaje, a może to cena za cebule zworkowaną.

Gość Arturo
1 hour ago, Guest Rolnikbiedny said:

Teraz jest super cena po 1 zł , ja niestety niemam Cebuli w tym roku , bo się zraziłem jak Rok temu miałem i była po 0,30-0,60 i było trzeba dołożyć do interesu 

I niech zgadnę zachęcony tegoroczną ceną obsiejesz w przyszłym roku swoje hektary i nie tylko ty zapewne i znów będziecei dokładać. I tak w kółko

Jak nie masz Cebuli to pochwal się co masz, może nawet lepiej wyjdziesz

Gość Gość gość kujawy

Skoro zgadzacie się na te spadki i mimo to sprzedajecie na siłę to czemu mają nieobnizac skoro rolnicy sami obniżają choć to nic niedaje. Wielu rolnikom niezalezy na cenie ale byle tylko sprzedać.