Skocz do zawartości

Cebula przemysłowa. Ceny, prognozy, opinie, pytania, porady...

Global Onions Holland

Rekomendowane odpowiedzi

Telefony dzwonią. Cos drgnęło. Towar z przechowalni jest pożądany a ten co na polu pomijany. Jedni szukają grubych inni drobnych. Od rozmów do sprzedaży just już krótka droga. Poziom cen oferowanych producentom nadal znacznie odstaje od cen na półkach w sklepie. Co będzie dalej zobaczymy

Gość Roman
6 godzin temu, Stary Wyga napisał:

Telefony dzwonią. Cos drgnęło. Towar z przechowalni jest pożądany a ten co na polu pomijany. Jedni szukają grubych inni drobnych. Od rozmów do sprzedaży just już krótka droga. Poziom cen oferowanych producentom nadal znacznie odstaje od cen na półkach w sklepie. Co będzie dalej zobaczymy

Jest nadzieję może sprzeda się po 35gr

Gość Gość gość kujawy

A co powiedzieć o tych co sortują przebierają pakują w worek i sprzedaja po 60gr/kg.  To sama praca jest więcej warta a gdzie tu jeszcze worek prąd itd to finalnie cebule dają prawie darmo. Workowanie poniżej złotówki nie ma sensu. 

Gość ESI CENTRUM
10 godzin temu, SławekIno napisał:

Holandia cały czas po trochu do góry, importu do nas nie ma bo wszędzie drożej. To czy pójdzie cena do góry zależy teraz już tylko od tych jak szybko wyprzedadza się Ci którym wystarczy 0.3 zł i uszczęśliwiają handlarzy

Dokładnie ;) u nas gacie pospuszczane, na zachodzie systematycznie delikatnie do góry. Na tą chwilę za granicy taniej niż 80gr za sam towar nie podadzą ładnej cebuli. 

Gość Cebul
3 godziny temu, Gość Marek napisał:

Jak cena obranej u was w tym tygodniu?

Niestety bez zmian, okolice 1zl, już do świąt  chyba szału nie będzie z obraną:( piszcie jak u was coś ruszyło. Pozdro

Gość Tracer
1 godzinę temu, Gość Rolnik napisał:

Chłopaki dawno temu wyszedłem z tematu cebuli obranej, i tak czytam co piszecie 80 groszy to jest cena za cebule obrana w skupie ? 

Pewnie tak , na chwile obecną cebule czerwona hurt 20gr , żółta 30gr a na pakowanie 40gr , workowana 10zł worek

Gość Adam

Obieranie 30-35 netto 

Obrana 1 netto ale znajomy dostawał telefony że 1.1 całe auto dają.

Worek 40do 55 netto

Takie mam oferty, trochę cena skoczy i zaczynamy handel, plon był bardzo dobry więc cena za cebule 50 60 groszy to i tak super pieniądz będzie jak podskoczy cena

24 minuty temu, Gość Adam napisał:

Obieranie 30-35 netto 

Obrana 1 netto ale znajomy dostawał telefony że 1.1 całe auto dają.

Worek 40do 55 netto

Takie mam oferty, trochę cena skoczy i zaczynamy handel, plon był bardzo dobry więc cena za cebule 50 60 groszy to i tak super pieniądz będzie jak podskoczy cena

50 gr super pieniądz? 15 lat temu.

40 gr to koszt produkcji przy 60t plonu nie licząc maszyn i ludzi którzy przy tym pracują. A co jeśli nie było 60t? 

Chyba że było 80 to wtedy ok :D

Witam,

Cieszę się, że po tych kilku ciężkich tygodniach dyskusja znów zaczyna żyć. Widać, że rynek trochę drgnął, telefonów jest więcej, zaczyna się szukanie ładnego, zdrowego towaru. I dobrze, bo widać po wypowiedziach, że powoli wracamy do normalności czyli rolnicy zaczynają konkurować jakością i ilością, a nie jak wcześniej ściganiem się w dół ceną.

Najgorszy moment mamy moim zdaniem już za sobą, przynajmniej jeśli chodzi o panikę i chaos. Teraz ważne, żebyśmy wytrzymali ciśnienie i nie rozbijali rynku sami swoimi rękami. Potwierdzam, że ceny poszły do góry i że wiele firm ma problemy z regulowaniem płatności za dostarczony towar ale tak naprawdę w całej gospodarce są teraz podobne problemy i firmy działające w obrocie warzywami nie są tu wyjątkiem. Z swojego doświadczenia wiem, że musimy spokojnie i stopniowo odbudować naszą pozycję na rynku warzyw i w możliwie najszybszy sposób musimy podpowiedzieć rządzącym co należy zmienić aby taki rok jak ten już nigdy się nie powtórzył.

Mam też kilka przemyśleń i pomysłów, którymi chciałbym się z Wami podzielić, ale to już temat na osobny wątek, żeby nie śmiecić tutaj i żeby każdy, kto będzie chciał, mógł do tego spokojnie zajrzeć.
W nowym temacie opiszę pewną koncepcję, która może nam w dłuższej perspektywie pomóc odzyskać kontrolę nad rynkiem i udziałem rolnika w cenie żywności.

Tutaj macie link: Propozycja systemu udziału rolnika w cenie produktu – chcę to z Wami dopracować - Porady - Forum rolników, producentów warzyw i owoców, przetwórców Myślę, że warto będzie to przedyskutować szerzej.

Pozdro