Skocz do zawartości

Cebula przemysłowa. Ceny, prognozy, opinie, pytania, porady...

Global Onions Holland

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Jurek
W dniu 18.11.2025 o 23:20, Włodzimierz napisał:

Witam,

Cieszę się, że po tych kilku ciężkich tygodniach dyskusja znów zaczyna żyć. Widać, że rynek trochę drgnął, telefonów jest więcej, zaczyna się szukanie ładnego, zdrowego towaru. I dobrze, bo widać po wypowiedziach, że powoli wracamy do normalności czyli rolnicy zaczynają konkurować jakością i ilością, a nie jak wcześniej ściganiem się w dół ceną.

Najgorszy moment mamy moim zdaniem już za sobą, przynajmniej jeśli chodzi o panikę i chaos. Teraz ważne, żebyśmy wytrzymali ciśnienie i nie rozbijali rynku sami swoimi rękami. Potwierdzam, że ceny poszły do góry i że wiele firm ma problemy z regulowaniem płatności za dostarczony towar ale tak naprawdę w całej gospodarce są teraz podobne problemy i firmy działające w obrocie warzywami nie są tu wyjątkiem. Z swojego doświadczenia wiem, że musimy spokojnie i stopniowo odbudować naszą pozycję na rynku warzyw i w możliwie najszybszy sposób musimy podpowiedzieć rządzącym co należy zmienić aby taki rok jak ten już nigdy się nie powtórzył.

Mam też kilka przemyśleń i pomysłów, którymi chciałbym się z Wami podzielić, ale to już temat na osobny wątek, żeby nie śmiecić tutaj i żeby każdy, kto będzie chciał, mógł do tego spokojnie zajrzeć.
W nowym temacie opiszę pewną koncepcję, która może nam w dłuższej perspektywie pomóc odzyskać kontrolę nad rynkiem i udziałem rolnika w cenie żywności.

Tutaj macie link: Propozycja systemu udziału rolnika w cenie produktu – chcę to z Wami dopracować - Porady - Forum rolników, producentów warzyw i owoców, przetwórców Myślę, że warto będzie to przedyskutować szerzej.

Pozdro

Super pomysł,tylko problem w tym, że ani platfusy ani pisiory ani inna władza w naszym kraju nie pójdzie na to,bo to od lat są slugusy korporacji i Eurokolchozu i to jest przeciwko ich interesom. Niestety... Ale próbować można, a nawet trzeba. Pozdrawiam. 

Witam,

Dzięki Jurek za dobre słowo. Właśnie o to chodzi, żeby próbować i szukać rozwiązań, bo jak sami nie zadbamy o swój interes, to nikt za nas tego nie zrobi. Jeśli my nie przedstawimy własnych pomysłów, to nikt z góry ich za nas nie wymyśli. Może rządzący „podchwycą” temat, kiedy zobaczą, że mamy gotowe rozwiązania.

Dlatego zależy mi, żeby ten pomysł był od rolników dla rolników, a finalnie mamy skorzystać na tym wszyscy, włącznie z konsumentami.

Chcę, żebyśmy dopracowali to tutaj, na forum, zanim ktokolwiek pójdzie z tym dalej.

Jeśli ktoś z Was jeszcze nie widział nowego wątku, wrzucam link raz jeszcze (bo nie każdy zagląda do działu „Porady”):

Propozycja systemu udziału rolnika w cenie produktu – chcę to z Wami dopracować
Propozycja systemu udziału rolnika w cenie produktu – chcę to z Wami dopracować - Porady - Forum rolników, producentów warzyw i owoców, przetwórców

Im więcej głosów, przykładów z życia i doświadczeń praktycznych, tym mocniejszy projekt możemy razem zbudować.
Każda cegiełka ma znaczenie to może być coś, co realnie poprawi przyszłość naszej branży.

Teraz jest na to dobry moment bo sezon się uspokoił, jest chwila oddechu i można na spokojnie pomyśleć o kierunku na kolejne lata.

Pozdro

Gość Cebul
11 godzin temu, Włodzimierz napisał:

Witam,

Dzięki Jurek za dobre słowo. Właśnie o to chodzi, żeby próbować i szukać rozwiązań, bo jak sami nie zadbamy o swój interes, to nikt za nas tego nie zrobi. Jeśli my nie przedstawimy własnych pomysłów, to nikt z góry ich za nas nie wymyśli. Może rządzący „podchwycą” temat, kiedy zobaczą, że mamy gotowe rozwiązania.

Dlatego zależy mi, żeby ten pomysł był od rolników dla rolników, a finalnie mamy skorzystać na tym wszyscy, włącznie z konsumentami.

Chcę, żebyśmy dopracowali to tutaj, na forum, zanim ktokolwiek pójdzie z tym dalej.

Jeśli ktoś z Was jeszcze nie widział nowego wątku, wrzucam link raz jeszcze (bo nie każdy zagląda do działu „Porady”):

Propozycja systemu udziału rolnika w cenie produktu – chcę to z Wami dopracować
Propozycja systemu udziału rolnika w cenie produktu – chcę to z Wami dopracować - Porady - Forum rolników, producentów warzyw i owoców, przetwórców

Im więcej głosów, przykładów z życia i doświadczeń praktycznych, tym mocniejszy projekt możemy razem zbudować.
Każda cegiełka ma znaczenie to może być coś, co realnie poprawi przyszłość naszej branży.

Teraz jest na to dobry moment bo sezon się uspokoił, jest chwila oddechu i można na spokojnie pomyśleć o kierunku na kolejne lata.

Pozdro

Pomysł dobry, tylko jedna uwaga, nie wiem czy pamiętacie po wyborach prezydenckich jakie były komentarze ludzi z miasta:"rolnicy wybrali Alfonsa na prezydenta" itp., "nie będziemy od was kupować, wolimy z zagranicy, dobrze wam tak że macie klęski itp.. tego było mnóstwo, także żeby odwrotnego efektu nie było. Pozdro

Gość Cebulman
W dniu 19.11.2025 o 17:17, Gość Obierka napisał:

Dostał ktoś za ładną cebulkę do obierania coś więcej jak 35 groszy?

Chyba tylko samobójca tyle zaplacil, u nas na zakładzie 1zl za obraną i do tego limitu parę ton na tydzień i jeszcze potrącenia i pretensje że w ogóle wozimy tak to wygląda..

Gość Gość 25
23 godziny temu, Gość Cebulman napisał:

Chyba tylko samobójca tyle zaplacil, u nas na zakładzie 1zl za obraną i do tego limitu parę ton na tydzień i jeszcze potrącenia i pretensje że w ogóle wozimy tak to 

Tak to.... bo co wozicie ....Jak ta cebula wygląda myślicie że jak jest tania to możecie wszystko ...ale nie na tym to polega ...jeśli coś robisz to rób to dobrze a nie pretesje do wszystkich tylko nie do siebie 

Gość Obieracz

Witam

Wypowie się ktoś na temat mroźni w Tucholi jak sytuacja z zaladunkami rozladunkami czy skrzynie wrócą do dostawcy jak z płatnościami czy wszystko w czas? Jak ktoś coś wie to proszę o opinie i wymianę swoich doświadczeń. 

Gość Tracer
10 godzin temu, Gość Wlkp rolnik napisał:

Jak obecnie kształtuje sie cebula workowana? Ile realnie mozna otrzymac za towar spakowany handlowy o ładnej łusce?

W dalszym ciągu nie za wiele , 10zł worek hurt , jakieś mniejsze ilości te 80gr może z bólem

W dniu 29.11.2025 o 10:23, Gość Cebula napisał:

1.15 1.2 netto na chłodniach, cebula do obierania 35-40 groszy

Kto wozi za złotówkę to niech zmieni odbiorce...

Chyba ktoś chce sprzedać dobrze towar haha Mogłeś 1.3 napisać 😉

zaraz przerwa świąteczna lepiej się pospiesz! 

W dniu 1.12.2025 o 19:07, Gość Gość gość kujawy napisał:

Chyba ktoś chce tanio kupić to mogłeś napisać 0.80gr. I co z tego że przerwa świąteczna? Święta miną i handel idzie dalej. Jak co roku. 

Tak masz rację, ale w tym roku nie ma handlu a raczej to pogłębi przyjazd cebuli z Holandii a już się zaczyna.