Gość Rolnik Napisano 1 Lipca 2018 Zgłoszenie Share Napisano 1 Lipca 2018 Dolny Śląsk. Cebula piękna , pierwsza siewka za 2 tygodnie do kopania. Maj 65 litrów czerwiec 97 litrów wody na m2. Nie ma co narzekac ale z tego co słyszę to tylko u nas jest dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Farmer Napisano 2 Lipca 2018 Zgłoszenie Share Napisano 2 Lipca 2018 Się ciesz bo kujawy i wielkopolska schnie . Pola nawadniane ok ale nie wszyscy maja . Teraz grad jeszcze dołożył . Szalu nie bedzie w tym sezonie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Global Onions Holland Napisano 2 Lipca 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 2 Lipca 2018 Oglądałem kilka dni temu cebulę z okolic Głogowa i Ząbkowic. Rewelacja! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Max Napisano 2 Lipca 2018 Zgłoszenie Share Napisano 2 Lipca 2018 Nadal ta darmowa Cebula z zachodu jedzie? Wykończą nas. Kto do tego im dopłaca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 2 Lipca 2018 Zgłoszenie Share Napisano 2 Lipca 2018 I zaczyna się sianie propagandy, na zbicie ceny bo cebuli mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Max Napisano 2 Lipca 2018 Zgłoszenie Share Napisano 2 Lipca 2018 W wlkp. 7 litrów wody spadło od maja wszystko siada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gospodarstwo rolne Napisano 4 Lipca 2018 Zgłoszenie Share Napisano 4 Lipca 2018 potwierdzam Wlkp susza straszna, dobrze że deszczownia jest ale to nie to samo co z góry... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Tramp Napisano 4 Lipca 2018 Zgłoszenie Share Napisano 4 Lipca 2018 A jak Holandia czy Niemcy z wodą wyglądają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Jan Napisano 7 Lipca 2018 Zgłoszenie Share Napisano 7 Lipca 2018 Holandia zaczyna sie okres suszy i na dwa tygodnie prognozy bez opadów. Niemcy już susza a bedzie jeszcze gożej . generalnue dymki mierne na zachodzie bo za późno posadzone bez energi i bez wody. Kraje bałtyckie czesc rosji susza ogromna. Wielkopolska bedzie kupowała cebule do obieranua bo u nich to w ogóle popiół i mierne pkantacje. Generalnie śmierdzi klęską nieurodzaju na warzywkach w całym świecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Suchy Napisano 12 Lipca 2018 Zgłoszenie Share Napisano 12 Lipca 2018 W Holandii sobie z suszą poradzą jak nikt inny. Módlmy się aby w Polsce wszystko wyschło to będzie cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość rolnik Napisano 12 Lipca 2018 Zgłoszenie Share Napisano 12 Lipca 2018 To opowiedz nam jak to oni sobie radzą z suszą.......chetnie posłucham!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Cebul Napisano 13 Lipca 2018 Zgłoszenie Share Napisano 13 Lipca 2018 Deszczownie,kanały,melioracja mówi ci to coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość rolnik Napisano 14 Lipca 2018 Zgłoszenie Share Napisano 14 Lipca 2018 Twierdzisz ze u nas tak nie można......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Global Onions Holland Napisano 15 Lipca 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Lipca 2018 W dniu 12.07.2018 o 22:18, Gość rolnik napisał: To opowiedz nam jak to oni sobie radzą z suszą.......chetnie posłucham!!! Sądzę,że każdy kto choć raz był w Holandii, rozumie o co chodzi. W dniu 14.07.2018 o 07:55, Gość rolnik napisał: Twierdzisz ze u nas tak nie można......... Można. Tylko trzeba kilkaset miliardów ton ziemii wywieżć żeby poziom gruntu obniżyć poniżej poziomu morza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gościu Napisano 15 Lipca 2018 Zgłoszenie Share Napisano 15 Lipca 2018 Idealne warunki do uprawy warzyw, jedną wielka depresja i całkiem inna struktura gleby, gorzej gdy jest za mokro ja byłem w lutym i było bardzo mokro , przyszła wichura i każdy las na skraju kierunku wiatru został wyrwany z korzeniami. A i co trochę widać było że czyszczą i remontują melioracje. A byłem tam właśnie po koparkę łańcuchowa do kopania melioracji i nawadniania. Piękna sprawa np. spuszczałem u siebie wodę z pol w styczniu z kolein głębokich na metr, jedna sobą i pozbyłem się problemów. U nas gospodarka woda bardzo kuleje ale położenie geograficzne jest takie a nie inne . Nawadniać trzeba , woda ucieka jest jej coraz mniej, przy dużych opadach woda nie ma gdzie uciec, ciągi melioracyjne pozarastane zamulone. Co z tego że mam zadbane kanały i rowy jak u sąsiada tama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Global Onions Holland Napisano 15 Lipca 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Lipca 2018 Niestety masz racje. Wychowałem się na Żuławach czyli regionie który powinien być światowym liderem w wielkości plonu. Niestety zawodzi tam jak zwykle czynnik ludzki... Holandia to całkiem inna bajka jeżeli chodzi o jakość terenu. Tego się nie da podrobić. Można stawiać deszczownie czy nawadniać kropelkowo ale tylko prawdziwa gospodarka wodna pozwala na wysokie i pewne plony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gościu Napisano 15 Lipca 2018 Zgłoszenie Share Napisano 15 Lipca 2018 KiHolandii problemem będą wyższe koszta uprawy , mdz. Innymi to że ziemia jest tam juz wyjałowiona z naturalnych składników , życia i próchnicy. Zmiany klimatyczne tez im nie służą , pogoda ma wpływ na plon jak u nas niestety ale największy. Zgadza się że te ich tereny nie są do podrobienia, ale przy dobrych wiatrach jesteśmy w stanie dorównać zachodowi , mamy technologie, chęci, dobre ziemię, wiedzę i przede wszystkim młode pokolenie. Choć jeszcze kilka lat takich cen i kredytowania bez pokrycia to i u nas może sie dużo zmienić. Mówię ogólnie o warzywach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Global Onions Holland Napisano 15 Lipca 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Lipca 2018 Z ziemią w Holandii nie jest źle. Wyjałowienie to plotka krążąca od co najmniej 30 lat a plony jak rosły tak rosną. W tym roku mimo suszy i zimnego marca znowu szykujemy się na rekord. Co do reszty się zgadzam choć zarówno poziom techniki, wiedzy jak i zwyczajnej solidności to nadal przepaść. Na to jednak trzeba czasu i tak jak piszesz młode pokolenie farmerów nie zepsutych PGRowskim myśleniem jest na najlepszej drodze by dorównać zachodowi. Widzę różnicę w mentalności młodej fali i jest to kolosalna zmiana na plus. Wracając do cebuli. W Holandii ceny ciągle w górę. Nawet czerwona cebula której podobno jest na polach więcej niż w zeszłym sezonie, trzyma cenę. Nie ulega wątpliwości, że to będzie dobry sezon dla rolników i dla dobrych obieralni. Kontrakty są podpisane wysoko a ograniczone moce obieralni nie wróżą zasypania rynku tanią cebulą z "kurników". Pewnie zauważyliście, że od kilku tygodni to nie obieracz dzwoni do chłodni z pytaniem jaka cena tylko chłodnia do obieracza z prośbą o dostawy. Życzę wszystkim sukcesów w nadchodzącym sezonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Rolnik1 Napisano 15 Lipca 2018 Zgłoszenie Share Napisano 15 Lipca 2018 Wytłumacz mi jak to jest? że Holender wysyła cebulę po kilka euro w czerwcu do Polski? Zbierając nawet 100 ton z ha i sprzedając po np. 6 euro za tonę czyli 26zł tona ma około 2,6tys z hektara? Kto do tego dopłaca? Coś tu nie gra. Czy z tych 100 ton co zbierze połowę sprzeda po znacznie wyższych cenach? Czy za to, co nie sprzeda w opłacalnych cenach ktoś mu rekompensuje? Jak my możemy konkurować z Holandią jeżeli wysyłają do nas cebulę po tak symbolicznej cenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Global Onions Holland Napisano 16 Lipca 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 16 Lipca 2018 6 euro za tonę to mżonki. Za dobrą, suchą cebulę 50+ (innej się nie sprzeda) płacić trzeba minimum 2 centy/kg czyli 20€/tona czyli 2000€ z hektara. Nawet z dotacjami nie ma więc mowy o zysku. Dlaczego więc to robią? Bo nie są głupcami i wiedzą, że z wolnym rynkiem jeszcze nikt nie wygrał. Co miałby niby z tą cebulą zrobić? Wywieźć na pole ryzykując infekcje gleby? Zawieźć na kompostownie ponosząc koszty transportu? Przecież mówimy tu o cebuli która nie nadaje się na worek (handlówka kosztuje cztery razy więcej). Rolnik spieprzył sprawę i z godnością ponosi tego konsekwencje. Holender ma inną mentalność. Polak będzie udawał, że ma cebulę rewelacyjną i fakt, że nikt jej nie chce to wielki spisek. Holender za towar drugiej klasy nie oczekuje pierwszoklasowej ceny. Co więc z opłacalnością produkcji? Słowo klucz to kontrakt. Częśc plonu sprzedał na kontrakcie z gwarantowanym, z góry wiadomym, pewnym zyskiem. Ostatnie kilkaset ton zostawia na spekulacje. Rolnictwo to prosta ekonomia i nikt do roli nie dokłada. Rolnik może skomleć i płakać ale jeżeli potrafi liczyć to zarobi. To, że ryzyko nie zawsze się opłaca wynika z definicji ryzyka. Płaciłem w tym roku 25 - 32 grosze za cebule w kontrakcie i uwierz mi, że rolnicy nie pchali się drzwiami i oknami. Woleli liczyć na cud, narzekać i sprzedawać po 20 groszy na wolnym rynku. Jednak każdy kto zakontraktował wyszedł na tym dobrze. Myślę, że ten rok pozwoli rolnikom wyjść na prostą bo dobre obieralnie mające kontrakty mogą kupować cebulę nawet za 60 groszy. Młoda Holenderska cebula na dziś kosztuje złotówkę z transportem do PL więc polscy rolnicy mogą śmiało trzymać ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Rolnik1 Napisano 16 Lipca 2018 Zgłoszenie Share Napisano 16 Lipca 2018 Ta informacja o 6 euro to fakt, kierowca śmiga z jednym towarem i wraca na Kujawy z cebulą w tej cenie. Może nie wszędzie tak jest. To nie lepiej zrobić kompost i nie zapychać chłodni darmowym towarem? Co z tymi mądrymi rolnikami co zrobili w tym roku kontrakt po 25gr.? Każdy robi jak uważa, Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zachodnia WLKP Napisano 17 Lipca 2018 Zgłoszenie Share Napisano 17 Lipca 2018 W dniu 16.07.2018 o 13:29, Global Onions Holland napisał: Płaciłem w tym roku 25 - 32 grosze za cebule w kontrakcie i uwierz mi, że rolnicy nie pchali się drzwiami i oknami. Woleli liczyć na cud, narzekać i sprzedawać po 20 groszy na wolnym rynku. Jednak każdy kto zakontraktował wyszedł na tym dobrze. Myślę, że ten rok pozwoli rolnikom wyjść na prostą bo dobre obieralnie mające kontrakty mogą kupować cebulę nawet za 60 groszy. Młoda Holenderska cebula na dziś kosztuje złotówkę z transportem do PL więc polscy rolnicy mogą śmiało trzymać ceny. Jak polski Obieracz kupi cebule po 60gr to oznacza, że po obraniu ma ok 30% odpadu czyli kilogram obranej cebuli kosztuje 90gr/kg do tego trzeba doliczyć koszty obierania wliczając opakowanie czyli jakies 45gr (lepiej liczyć z górka 25-35gr obieranie, 5gr opakowanie + inne koszty) co daje 1,5zl/kg za obrany towar na miejscu u obieracza. Żaden klient nie zakontraktuje obranej cebuli w tej cenie od Polaka o tej porze roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość gosc Napisano 18 Lipca 2018 Zgłoszenie Share Napisano 18 Lipca 2018 21 godzin temu, Gość Zachodnia WLKP napisał: Jak polski Obieracz kupi cebule po 60gr to oznacza, że po obraniu ma ok 30% odpadu czyli kilogram obranej cebuli kosztuje 90gr/kg do tego trzeba doliczyć koszty obierania wliczając opakowanie czyli jakies 45gr (lepiej liczyć z górka 25-35gr obieranie, 5gr opakowanie + inne koszty) co daje 1,5zl/kg za obrany towar na miejscu u obieracza. Żaden klient nie zakontraktuje obranej cebuli w tej cenie od Polaka o tej porze roku. Podszkol się z matematyki. Nie 30 groszy więcej na odpad tylko 18 groszy przy 30% i nie 30% odpadu przy świeżej cebuli tylko 15-18%, czyli około 11 groszy na odpad. Nie 45 groszy kosztów tylko 35 groszy kosztów (jakie opakowanie kiedy sprzedajesz do chłodni?) to daje razem 1,06 zł i to jest realne jak najbardziej. A jak tanio nie potrafisz obierać to nie zarobisz i tyle. Za cebule workowaną sami kupcy oferują już 1,30 zł 1,40 zł/kg. cena cebuli na worek wynosi 1 zł za luz - tyle można dostać na chwilę obecną, zwłaszcza jak Global powiedział, że cena cebuli z Holandii świeżej z dostawą do polski to przynajmniej 1 zł/kg. Trzeba znać wartość swojego towaru drodzy rolnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zachodnia WLKP Napisano 18 Lipca 2018 Zgłoszenie Share Napisano 18 Lipca 2018 3 godziny temu, Gość gosc napisał: Podszkol się z matematyki. Nie 30 groszy więcej na odpad tylko 18 groszy przy 30% i nie 30% odpadu przy świeżej cebuli tylko 15-18%, czyli około 11 groszy na odpad. Nie 45 groszy kosztów tylko 35 groszy kosztów (jakie opakowanie kiedy sprzedajesz do chłodni?) to daje razem 1,06 zł i to jest realne jak najbardziej. A jak tanio nie potrafisz obierać to nie zarobisz i tyle. Jeśli masz 30% odpadu to oznacza, że potrzebujesz ok 145kg Surowca aby uzyskać 100kg produktu w naszym przypadku cebuli obranej. Kupując surowiec po 60gr/kg i zakładając powyższy odpad kilogram cebuli po obraniu kosztuje (1,45x60gr) = 87gr/kg zatem 87gr-60gr/kg daje nam koszt odpadu 27gr/kg. Jeśli liczysz odpad 18% to oznacza , żę potrzebujesz 125kg aby uzyskac 100kg produktu, to nierealne przy kontrakcie całorocznym, bo mowa jest o kontrakcie całorocznym. Dodatkowo sprzedając na chłodnie musisz liczyć się również z % odpadu narzuconym przez chłodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Global Onions Holland Napisano 19 Lipca 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 19 Lipca 2018 Coś z tą matematyką się nam Panowie nie pokrywa. Ja widzę to tak: Kupujemy cebulę u rolnika za 60 groszy i po potrąceniu odpadu (powiedzmy 20%) mamy ją na placu za 50 groszy. Po doliczeniu odpadu z obierania 30% wyjdzie 70 groszy (0,50/0,7). Plus koszty obierania 50 groszy i transport 5 groszy daje nam 1,25zł. Czyli przy dzisiejszej cenie kontraktowej zostaje 10 groszy marży. To oczywiście tylko teoria bo zarówno procent odpadu jak i koszty obierania różnią się przy każdej partii. 21 godzin temu, Gość gosc napisał: nie 30% odpadu przy świeżej cebuli tylko 15-18% Baaaaardzo optymistyczne podejście. Zakładając, że mowa tylko o odpadzie z obierania (bez odpadu naturalnego) jest to osiągalne tylko z dobrej lub wysortowanej cebuli przy użyciu technologii obierania ręcznego (ale wtedy koszty to lekko 50 groszy/kg) lub pneumatycznego. 17 godzin temu, Gość Zachodnia WLKP napisał: Dodatkowo sprzedając na chłodnie musisz liczyć się również z % odpadu narzuconym przez chłodnie Tu się nie zgodzę. Zamiast zgadzać się na potrącenia lepiej zadbać o jakość produktu. Wyjdzie taniej. Ewentualnie zmienić odbiorcę. Spotkałem się z tym, że jedna chłodnia obligatoryjnie nalicza odpad nawet nie zaglądając do skrzyń ale uznaję to za patologię i nie godzę się na takie traktowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Publikujesz jako gość. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.