Paweł Napisano 17 Sierpnia 2018 Zgłoszenie Share Napisano 17 Sierpnia 2018 Drodzy forumowicze, zachęcam do zaznajomienia się z niniejszym tekstem z którego dowiecie się jak wygląda aktualnie sytuacja z produkcją ziemniaka w Europie z "rozpiską" na poszczególne kluczowe kraje dla tej uprawy: https://www.igrit.pl/index.php?podstrona=informacje&informacja=RYNEK-ZIEMNIAKOW-2018-przeglad-informacji-z-rynkow-zagranicznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Olek Napisano 22 Sierpnia 2018 Zgłoszenie Share Napisano 22 Sierpnia 2018 W dniu 4.08.2018 o 16:01, Gość cicho Ambassador przemawia napisał: Niech lepiej powie ile sprowadził ziemniaka? 300tys ha to bardzo mało uprawiamy na początku lat 90 Polska miała około 1,5mln ha wiec była potęgą na skale europejską! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Damian Napisano 27 Sierpnia 2018 Zgłoszenie Share Napisano 27 Sierpnia 2018 Po ile ziemniak na zjazdowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Napisano 27 Sierpnia 2018 Zgłoszenie Share Napisano 27 Sierpnia 2018 Ceny na giełdach są w granicach 8zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Rolnik123 Napisano 28 Sierpnia 2018 Zgłoszenie Share Napisano 28 Sierpnia 2018 Zejscie ziemniaka na gieldach jest bardzo minimalne poki co uratowalo nas ze bylo sucho.I wiekszosc wstrzymala sie od kopania. A na gieldach worek kosztuje 8 zl a przy wiekszej ilosci 7 zl tylko na miejscu rolnicy sa madrzy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Menager Napisano 29 Sierpnia 2018 Zgłoszenie Share Napisano 29 Sierpnia 2018 Na broniszach dzis towaru na 2 tyg. zejscia brak ludzie stoja od niedzieli irga 12 zolty 10zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość TOMEK Napisano 29 Sierpnia 2018 Zgłoszenie Share Napisano 29 Sierpnia 2018 co ty nie powiesz dzis byłem z ARROW 2 godz i 400 worków i nie za 12zł tylko 14zł nie siej propagandy bo ziemniaka ładnego zawsze sie sprzedaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Adolf Napisano 30 Sierpnia 2018 Zgłoszenie Share Napisano 30 Sierpnia 2018 Bronisze ziemniak dno cenowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Bolek Napisano 30 Sierpnia 2018 Zgłoszenie Share Napisano 30 Sierpnia 2018 Arrow dzis 10 zl wyjscie niema kumu sprzedac a dzis w nocy nie bylo miejsca w alejce az do orzecha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gosc123 Napisano 30 Sierpnia 2018 Zgłoszenie Share Napisano 30 Sierpnia 2018 14 zl za arrow chyba za 2 worki kolego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Olo Napisano 30 Sierpnia 2018 Zgłoszenie Share Napisano 30 Sierpnia 2018 Zolty z domu i irga sie sprzedaje po 7 i po 9 a na gieldzie 5zl i 7 zl wiec po co na te gieldy jezdzic i je gruzowac na huraaa!!!???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KPR Napisano 30 Sierpnia 2018 Zgłoszenie Share Napisano 30 Sierpnia 2018 Za ładnego zoltego ziemniaka w kal.np.40-70mm na pakowanie skupy placa 50-55netto w big bagu i tylko wozic ile dasz rady zrobic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Blazej Napisano 30 Sierpnia 2018 Zgłoszenie Share Napisano 30 Sierpnia 2018 No tak niby płacą 55 groszy ale przywieź zwał i znajdą zawsze coś żeby urwać cenę i końcowa cena na fakturze 38 groszy a bo to zielone a bo to kaliber nie taki jak miał być a bo to przecięte... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość GarbatyRolnik Napisano 30 Sierpnia 2018 Zgłoszenie Share Napisano 30 Sierpnia 2018 Blazej. Zielone i przecięte ziemniaki wydaje mi się że nie są ładne.... (chyba że się mylę). A kolega Piotr wyraźnie napisał "Za ładnego ....." więc nie rozumie Twojego postu. Przy okazji zapytam ile realnie można dostać w mazowieckim za irge w worku z podwórka? Ktoś coś się orientuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Blazej Napisano 31 Sierpnia 2018 Zgłoszenie Share Napisano 31 Sierpnia 2018 HatNo tak niby płacą 55 groszy ale przywieź zwał i znajdą zawsze coś żeby urwać cenę i końcowa cena na fakturze 38 groszy a bo to zielone a bo to kaliber nie taki jak miał być a bo to przecięte... Wiem jaki to ładny tylko chodzi mi o to że nawet jak ładnie przygotujesz towar to oni i tak coś znajdą... Trzeba było by mieć rentgen żeby wszystko wybrac w 100 % Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość rolnik Napisano 6 Września 2018 Zgłoszenie Share Napisano 6 Września 2018 handlarze znowu próbuja wyszarpać wszystko za darmo moim zdaniem powinni oni zniknąc albo niech płaca podatki bo zabrabiaja na nas po 100% i więcej i stać ich na wczasy za granica o nam tylko robota zostaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Mało rolny Napisano 6 Września 2018 Zgłoszenie Share Napisano 6 Września 2018 To handlu kto Ci broni a pole wydzierzaw jak to wszystko takie kolorowe tylko nie zapomnij tych wczasów sobie zarezerwować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Rolnik z Wielkopolski... Napisano 6 Września 2018 Zgłoszenie Share Napisano 6 Września 2018 Jestem rolnikiem produkującym spore ilości towaru (ok. 3 tys. ton ziemniaków plus inne warzywa). Zupełnie nie rozumiem tego ciągłego "najeżdżania" na, jak to nazywacie "handlarzy". Po pierwsze... Czy ktoś was zmusza sprzedawać "handlarzom"? Czy oni przyjeżdżają do was z bronią i wyszarpują te wasze ziemniaki siłą? Po drugie... Czy jak już wam ten towar siłą zabiorą to jednoosobowo ustalają cenę sprzedaży? Wydaje mi się, że nie... Sami godziliście się 3 miesiące temu, żeby za pół darmo sprzedawać im swoje pyry a teraz niektórzy zgrzytają zębami. Dodam, że nie jestem "handlarzem" i że bardzo rzadko sprzedaję za ich pośrednictwem. Jednak jak mi oferują akceptowalną cenę to oczywiście sprzedaję... I absolutnie nie przeszkadza mi to, że zarabiają na moim towarze. Po to robią. Nigdy siłą mi towaru za pół darmo nie zabrali... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość kpr Napisano 6 Września 2018 Zgłoszenie Share Napisano 6 Września 2018 2 godziny temu, Gość Rolnik z Wielkopolski... napisał: Jestem rolnikiem produkującym spore ilości towaru (ok. 3 tys. ton ziemniaków plus inne warzywa). Zupełnie nie rozumiem tego ciągłego "najeżdżania" na, jak to nazywacie "handlarzy". Po pierwsze... Czy ktoś was zmusza sprzedawać "handlarzom"? Czy oni przyjeżdżają do was z bronią i wyszarpują te wasze ziemniaki siłą? Po drugie... Czy jak już wam ten towar siłą zabiorą to jednoosobowo ustalają cenę sprzedaży? Wydaje mi się, że nie... Sami godziliście się 3 miesiące temu, żeby za pół darmo sprzedawać im swoje pyry a teraz niektórzy zgrzytają zębami. Dodam, że nie jestem "handlarzem" i że bardzo rzadko sprzedaję za ich pośrednictwem. Jednak jak mi oferują akceptowalną cenę to oczywiście sprzedaję... I absolutnie nie przeszkadza mi to, że zarabiają na moim towarze. Po to robią. Nigdy siłą mi towaru za pół darmo nie zabrali... dokładnie popieram kolege, ja jako producent zauważam jeszcze inna rzecz jak rozmwiam z innymi producentami, jak towaru opor to wydzwaniają do handlarzy słodza opowiadając o nich traktują ich jak najlepszych kolegów, jak jakieś problemy z towarem to zaczyna się jaki to ten huu,,, po,,, itd. telefonów nie odbierają wola sprzedać innemu również handlarzowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość R-dom Napisano 7 Września 2018 Zgłoszenie Share Napisano 7 Września 2018 Cena jako taka bedzie zejscia zero na gieldach kto ma uczciwy towar to sprzeda troche na export sezon 2018/19 powoli ludzie zaczna rezyznowac z uprawy ziemniakow nie jeden pojdzie do pracy a duze gospodarstwa stana sie kolosami na glinianych nogach. Prosze zapamietac nie jeden wspomni moje slowa. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość reniu Napisano 7 Września 2018 Zgłoszenie Share Napisano 7 Września 2018 Nie ma co się oszukiwać ja zaobserwowałem to już dano co się dzieje. 20-15 lat do tyłu woziłem ziemniaki na ślask (jelcz plus przyczepa) na bloki schodziły jak swierze bułeczki 3-4 transporty tygodniowo teraz pojedzie się dwa kury raz w wrześniu i raz w pażdzierniku nie ma czego szukać. Jak się rozmawia z ludzmi to nikt nie chce na zimę ziemniaków by myszy i szczury biegały w piwnicy kupi 2-5kg co jakiś czas i mu starczy chyba ze ktoś wstawia na jakieś stołówki hurtownie sklepy to jeszcze ziemniaków trochę sprzeda ale tak to jak się nie ma stałych odbiorców to wydaje mi się śmieszne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Rolnik Napisano 10 Września 2018 Zgłoszenie Share Napisano 10 Września 2018 Jaka cena wyjsciowa na broniszach za irge ktos w temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Kupiec Napisano 11 Września 2018 Zgłoszenie Share Napisano 11 Września 2018 Większość towaru z giełdy się nie nadaje. Co się dziwić, że import, to, tamto, jak chcąc kupować stake dobre ziemniaki nie idzie tego zrobić. Wszystko rdzawe, pomieszane w worku, w d*pie z takim towarem. Dziś mi przywiózł na hurtownie gość 100 worków to płaciłem 12zł, ale towar taki jak być powinien, a nie gówno wołane 8zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Kina Napisano 11 Września 2018 Zgłoszenie Share Napisano 11 Września 2018 No wiec jaka cena na bronkach bo ja tez ciekawa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Informator Napisano 11 Września 2018 Zgłoszenie Share Napisano 11 Września 2018 Na wszystkich gieldach jest dno totalne po co jezdzic do rolnikow jak za ta sama cene idzie kupic na gieldzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi